ΠΟΤΟ

Η φάση είναι Καλλιθέα -Part 1

Μπορεί να κράτησαν λίγο παραπάνω οι διακοπές του Πάσχα για 'μας, αλλά επιστρέψαμε δριμύτεροι. Η φάση είναι Καλλιθεάρα ολέ.

Αρκετά ξεκουραστήκαμε. Τώρα αρχίζει η σκληρή δουλειά ( =ποτό, ξενύχτι, φαγοπότι). Ο στρατηγός Χατζηϊωάννου φάνηκε υπερβολικά γενναιόδωρος και έχωσε άδεια με τα όλα της. Τον ευχαριστώ δημόσια (γλυφτράκι).  Στο θέμα, όμως. Καλλιθεάρα όλε. Τόσο κοντά στο κέντρο (μόλις 4,5 χιλιόμετρα) και ταυτόχρονα τόσο κοντά στη θάλασσα είναι ο ιδανικός δήμος για να μένεις, αλλά απ’ ότι κατάλαβα πρόσφατα και ο ιδανικός δήμος για να βγαίνεις. Το γιατί θα το διαβάσεις παρακάτω, ανυπόμονε.

Η φάση είναι Καλλιθέα, γιατί:

– με ρωτάς γιατί; Γιατί τα έχει όλα. Αραγματικές καφετέριες, συνοικιακά μπαράκια που θα τα ζήλευαν πολλά μαγαζιά του χιπστερικού κέντρου  και ξακουστά φαγάδικα σε όλη την Αττική.

– ευγένεια, φιλοξενία, χαλαρότητα. Ο ιδανικός συνδυασμός. Το συναντήσαμε παντού. Α! Και όμορφες παρουσίες (if you know what I mean).

– βρέθηκε άνετα parking. Είχα τις φοβίες μου αρχικά, γιατί η γνωστή ψωμόλυσσα- φωτογράφος Θοδωρής Μάρκου με αγγάρεψε να πάρω αμάξι, αλλά τα πράγματα εξελίχθησαν ιδανικά.

Στα μείον βάζω τον αποπροσανατολισμό μου. Δεν φταίει, φυσικά, η Καλλιθέα γι’ αυτό. Εγώ φταίω που όπου κι αν μ’ άφηνες δεν μπορούσα να ξεχωρίσω που είναι ο βορράς, ο νότος, η δύση ή η ανατολή. Τα έχασα εντελώς. Μέχρι σχεδιάγραμμα που έφτιαξαν οι άνθρωποι κι εγώ τίποτα. Απλά χαζή.

 

Ραντεβού στο “Κings” από νωρίς

Yπάρχουν πολλά καφέ στην Πλατεία Κύπρου, λίγα όμως έχουν το φανατικό κοινό του Κings. Αυτό το all day cafe ξέρει να κρατάει τον κόσμο του τα τελευταία 7 χρόνια. Θες με τον εξαίσιο καφέ του; Θες με το προσεγμένο φαγητό του, που περιλαμβάνει από πρωινό μέχρι ζυμαρικά, ομελέτες μπιφτέκια γαλοπούλας και σπιτικά γλυκά και βάφλες. Θες με τον ωραίο κόσμο που μαζεύει (φανταστικό κλισέ, αλλά ισχύει. Τι να κάνουμε;). Να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι το “Kings cafe” διαθέτει και αδερφάκι στα πέριξ, το “Kings luxurious bar” στην Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου γίνεται ο χαμός ο ίδιος. Σύντομα, αναμένουμε και δυναμικό opening καινούργιου beach bar και club στο πρώην Galea στην Βούλα από την ομάδα του Κings και του Boutique.

Mojito αγκαλιά και άραγμα στα έξω τραπεζάκια του Kings. Δεν έχω καλύτερο.

Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα με το θηλυκό team του μαγαζιού. Έλενα, Ειρήνη, Σοφία και Τζένη εν δράσει.

Το είχα παίξει under και με πήγε κουβά.

 

Η “Estate” της καρδιάς μας.

Εδώ είναι για να μένεις. Από τα γνωστότερα καφέ- κοκτέιλ μπαρ στην Καλλιθέα, στο οποίο, μάλιστα, είναι συνιδιοκτήτης ο Παναγιώτης Κονέ. Η “Estate” της καρδιάς μας μας φιλοξένησε με όλας τας τιμάς. Επειδή έχουμε δοκιμάσει κατά καιρούς κοκτέιλς και κοκτέιλς, σε ενημερώνω πως εδώ θα πιεις τα καλύτερα. Ειλικρινά πεντανόστιμα και μοναδικά στην Αθήνα. Όσο για το κλίμα που επικρατεί στο μαγαζί, η φωτό που θα δεις παρακάτω, θα σε κάνει να καταλάβεις γιατί η “Estate” είναι στέκι με όλη την έννοια του όρου. Για να μην πω τι γίνεται όταν παίζει αγώνας στις τηλεοράσεις του μαγαζιού, ειδικά της Εθνικής. Της κακομοίρας. Tip: Από φαγητά δοκίμασε, οπωσδήποτε, club sandwich και τις τορτίγιες του.

 

Meet τον ευγενέστατο Παναγιώτη, που μας ετοίμασε “Pepper Love” με ελαφρώς spicy γεύση από ginger και ροζ πιπέρι, φράουλες και βάση τη βότκα και “Purple Haze” με βάση πάλι τη βότκα, lime, passion fruit και πουρέ από λίτσι. Δοκίμασέ τα.

Την έχω ψωνίσει τελείως.

Η φωτό που σας υποσχέθηκα. Φλώρα, Έλενα, Κώστας, Αντρέας και έτερος Κώστας.

Η φανέλα με το νούμερο 8.

Για τη συνέχεια, το ξακουστό σουβλάκι στις “Ρωσίδες”

Έχει ήδη μιλήσει διεξοδικά για το μαγαζί ο Δημήτρης ο Κουπριτζιώτης. (Μελέτησέ το εδώ.)Αλλά δεν γινόταν να μην πάω και ‘γω, αφού όπου και όποιον κι αν ρώτησα τις ήξερες τις φημισμένες “Ρωσίδες” στην Καλλιθέα. Σουβλάκι old shcool έπος. Πιροσκί παραδοσιακό θριάμβος. Οφείλω να σας ενημερώσω ότι η γνωστή ψωμόλυσσα- φωτογράφος Θοδωρής Μάρκου έφαγε ΤΡΙΑ σουβλάκια σε ελάχιστα λεπτά. Πολλοί μιλούν για το καλύτερο σουβλάκι ever στην Αθήνα. Τι περιλαμβάνει; Πίτα, ντομάτα, χοιρινό καλαμάκι χειροποίητο χωρίς καθόλου λίπος και την κόκκινη μυστική σάλτσα. Όσο για το πιροσκί πατάτας δεν έχω λόγια. Να σημειώσω ότι το μαγαζί είναι σχεδόν στα όρια του urban legend, αφού δεν έχει καν τηλέφωνο. Είναι πασίγνωστο, δεν χρειάζεται περαιτέρω συστάσεις.

Αυτή είναι η γλυκύτατη κυρία Άννα που αγόρασε μαζί με την αδερφή της Σοφία το μαγαζί το 1990 από δύο, επίσης, αδερφές που τους παρέδωσαν και  τη μυστική συνταγή για την κόκκινη σάλτσα. Το μαγαζί υπάρχει από τα τέλη της δεκαετίας του ’60.

Ιδού και ο τιμοκατάλογος.

Όχι δεν θα μου φας τη σειρά.

 

Η εναλλακτική φασάρα της Καλλιθέας. Ο “Τρυποκάρυδος”

Ο “Τρυποκάρυδος” άνοιξε στην Καλλιθέα το 2004. “Από μικρός έχωνε τη μύτη του στα βινύλια και έψαχνε για ωραίες μουσικές”. Αυτό διάβασα στο site του μαγαζιού και αποφάσισα ότι θα πάω. Από πριν ήξερα ότι θα το λατρέψω, έτσι κι έγινε. Οι μουσικές, όντως, επικές κυμαίνονται από funk, rock, reggae, jazz και blues, αλλά η ατμόσφαιρα είναι αυτή που σε κερδίζει με το που μπαίνεις. Κοπανίσαμε τις μπυρίτσες και τις ρακιές μας, τσουγκρίσαμε τα σφηνάκια μας, αράξαμε σε πολυθρονάρες και για το κερασάκι στην τούρτα παίξαμε και το μπιλιάρδο μας for free, όπως και όλοι όσοι επισκέπτονται το μαγαζί. Super tip: οι μπύρες ξεκινούν από 2,50 ευρώ και το ποτό από 5 ευρώ.

Με τις μπυρίτσες μας.

Με τον Αντρέα μας. Ξεναγός της περιοχής και φίλος. Θα υπάρξει ειδική μνεία στο πρόσωπό του αργότερα.

Dj Τρυποκάρυδος στα dexx.

Και για το τέλος, το μπουγατσάδικο Θεσσαλονίκης Sante. Δεν έχεις καλύτερο

Ήταν η πρώτη φορά που το επισκέφτηκα και έμεινα άφωνη. Η καλύτερη και αυθεντικότερη μπουγάτσα της πόλης. Άκου και λιγουρέψου. Μπουγάτσα με σοκολάτα και παγωτό μηχανής ανάμεικτο. Σου τρέχουν τα σάλια; Εμένα πάνω στο πληκτρολόγιο. Από το 2004, 24 ώρες το 24ωρο νομίζω ότι παίζει να μην σταμάτησε λεπτό να σερβίρει τις χειροποίητες μπουγάτσες του. Αυτό συνέβη και το βράδυ που πήγαμε. Αν είσαι λάτρης του αλμυρού, θα βρεις επιλογές και για σένα. Αλμυρή μπουγάτσα με τυρί, με κιμά, με λουκάνικο, με κοτόπουλο, τέλεια πίτσα και πεϊνιρλί. Με μάξιμουμ 2 ευρώ, απογείωσες το βράδυ σου. Σπεύσε.

Τι να πρωτοδιαλέξεις;

Ο κύριος Πέτρος και οι χειροποίητες μπουγάτσες που μόλις βγήκαν.

Ετοιμάζεται το καμάρι μου.

Αντί επιλόγου

Επεράσαμ’ όμορφα, όμορφα, όμορφα. Τώρα που έμαθα τα κατατόπια, θα ξαναπάω. Ελπίζω να προσανατολιστώ και να μην βρεθώ στη Νέα Σμύρνη, γιατί έχει πολλά ακόμη μαγαζιά προς εξερεύνηση. Την επόμενη εβδομάδα επιστρέφουμε με νέες περιπέτειες σε νέο προορισμό. Στέι τιουντ. Α! Στρατηγέ Χατζηϊωαννου σου φέρνω μπουγάτσες.

Το Υ.Γ. του φωτογράφου και φίλου Θοδωρή Μάρκου:

Αγαπητέ αναγνώστη. Η Τζένη όχι μόνο ήρθε και με πήρε από το σπίτι, αλλά την έστησα και δέκα λεπτά, και δε γκρίνιαξε (σχεδόν) καθόλου. Νομίζω μας ψεκάζουν.

Το Υ.Γ. για τον ξεναγό- φίλο Αντρέα:

Δεν έχω λόγια για τη βοήθεια, τις τουριστικές και ιστορικές πληροφορίες, τα tips, τα κανονίσματα, τα σχεδιαγράμματα και το κέφι του ξεναγού και φίλου Αντρέα. Και τι ζήτησε για αντάλλαγμα, 2 σουβλάκια από τις “Ρωσίδες” και δυο πιρουνιές μπουγάτσα. Μπράβο και πάλι μπράβο.

Αν ψήθηκες, σπεύσε:

Kings Cafe: Λασκαρίδου 105 Καλλιθέα Τηλ. 210959550

Estate Café Bar: Λασκαρίδου 110 Καλλιθέα Τηλ. 6941605260

Τρυποκάρυδος Μουσικό Καφενείο: Σαπφούς 115 Καλλιθέα Τηλ. 2109515582

Οι Ρωσίδες Σουβλάκια-Πιροσκί: Γρυπάρη & Αναγνωσταρά, Καλλιθέα

Μπουγατσάδικο Θεσσαλονίκης Sante: Θησέως 74, Καλλιθέα Τηλ 2109520777