ENTERTAINMENT

Το κουίζ στο Κουμπί έχει τις ερωτήσεις. Εσύ, ξέρεις τις απαντήσεις;

Κάθε δεύτερη Κυριακή, τριάντα ερωτήσεις περιμένουν την ομάδα σου να τις απαντήσει.

Τρία πράγματα μένουν ίδια και απαράλλαχτα στα Ιλίσια όσα χρόνια κι αν περάσουν. Το δαιμονισμένο πέρασμα του 140 από την Γρηγορίου Αυξεντίου και την Ούλωφ Πάλμε κάθε (;) 25 λεπτά, η αισθητή μείωση της θερμοκρασίας σε Ταξίλου και Ούλωφ Πάλμε στο ύψος της Πανεπιστημιούπολης σε σχέση με την υπόλοιπη περιοχή και οι βραδιές κουίζ που διοργανώνει το Κουμπί, κάθε δεύτερη Κυριακή.

Το πρώτο το αναλύσαμε διεξοδικά, ενώ το δεύτερο λογικά εξηγείται από την (υπερ)ποσότητα πρασίνου στη συγκεκριμένη περιοχή. Τι συμβαίνει όμως με το τρίτο; Γιατί το κουίζ στο Κουμπί αποτελεί την πιο σταθερή χειμωνιάτικη αξία στα Ιλίσια και όχι μόνο;

 

Το Κουμπί είναι ένα καφέ μπαρ που αρχικά νομίζεις ότι βρίσκεται πάνω στην Γρηγορίου Αυξεντίου, κεντρικό δρόμο των Ιλισίων. Για αυτό δεν φταις εσύ, ούτε αυτό, αλλά οι άνθρωποι που αποφάσισαν πως η φυσική προέκταση της Αυξεντίου πρέπει να ονομάζεται για ένα κομμάτι της ‘Μούσκου’ και στη συνέχεια ‘Εθνικής Αντιστάσεως’ και όχι ‘Γρηγορίου Αυξεντίου’, την ώρα που η ‘επίσημη’ Γρηγορίου Αυξεντίου παίρνει τα όρη και τα βουνά των Ιλισίων. Μπέρδεμα.

(Κουμπί λέμε)

Ας κρατήσουμε, λοιπόν, το γεγονός πως το Κουμπί βρίσκεται πάνω σε μια μικρή πλατεία της Εθνικής Αντιστάσεως, στα όρια της οποίας βγάζει τραπέζια το καλοκαίρι. Βασικά, όλο το χρόνο έξω τα έχει, αλλά το χειμώνα δεν θες να κάτσεις έξω από τη μία, γιατί έχει κρύο και από την άλλη γιατί το κουίζ γίνεται μέσα στο Κουμπί.

 

Κάθε δεύτερη Κυριακή στις 21:00, το μαγαζί μετατρέπεται σε στούντιο τηλεοπτικού παιχνιδιού. Ο κόσμος χωρίζεται σε ομάδες μάξιμουμ εφτά ατόμων, οι οποίες στρέφουν τα βλέμματά τους στον προτζέκτορα του μαγαζιού. Σε αυτόν, η Τόνια, ιδιοκτήτρια του μαγαζιού και παρουσιάστρια του κουίζ, προβάλει τριάντα ερωτήσεις στις οποίες καλούνται να απαντήσουν εγγράφως οι ομάδες, σε λευκές κόλλες χαρτιού που τους έχουν μοιραστεί νωρίτερα.

Οι ερωτήσεις αφορούν διάφορες κατηγορίες ενδιαφερόντων. Μπορεί να σου δείχνουν τη σημαία μιας χώρας -η οποία συνήθως είναι λιγότερο γνωστή και προσβάσιμη από το Westeros- και να σου ζητάνε να την ονοματίσεις, να σου ζητάνε το δημιουργό ενός βιβλίου, ενός πίνακα ζωγραφικής, μίας ταινίας ή να τεστάρουν την παρατηρητικότητά σου πάνω σε ένα στιγμιότυπο από τους Απαράδεκτους. Είτε τις ξέρεις είτε όχι, οι απαντήσεις τους θα είναι το πρώτο πράγμα που θα αναζητήσεις μανιασμένα στο google, μόλις τελειώσει το κουίζ.

(Η Τόνια)

Οι ερωτήσεις περνάνε από τον προτζέκτορα και για δεύτερη φορά και στη συνέχεια η Τόνια δίνει δέκα λεπτά στις ομάδες για να καταγράψουν τις απαντήσεις τους. Την ώρα του κουίζ δεν λειτουργεί το Wi-Fi του μαγαζιού για να μην γκουγκλάρονται οι απαντήσεις. Όχι, δεν είναι τίμιο να μπαίνεις στο ίντερνετ με τα δεδομένα του κινητού σου.

Αφού διορθωθούν τα γραπτά, ανακοινώνεται η τελική κατάταξη των ομάδων με τις τρεις πρώτες να παίρνουν βαθμούς. Τους βαθμούς αυτούς τους κουβαλάνε σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, στο τέλος της οποίας αναδεικνύεται η πρωταθλήτρια ομάδα. Το βράδυ που η ομάδα σου κερδίζει το κουίζ, νιώθεις βασιλιάς των Ιλισίων.

 

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, όπως και κάθε άλλης μέρας και ώρας, αφού το Κουμπί δεν είναι ανοιχτό μόνο κάθε δεύτερη Κυριακή, μπορείς να απολαύσεις εκεί τον καφέ, το γλυκό, το σνακ ή το ποτό σου. Αν πας νωρίς μπορείς να παίξεις και επιτραπέζια, ενώ δεν είναι λίγες οι βραδιές που διοργανώνονται events όπως θεματικά πάρτι και stand up comedy.

Κουμπί: Εθνικής Αντιστάσεως 2, Ιλίσια, Facebook

ΥΓ: Του Κουμπιού, του Κουμπιού, του Κουμπιού, του Κουμπιού, του Κουμπιού, του Κουμπιού, του Κουμπιού, του Κουμπιού, του Κουμπιού, του Κουμπιού…

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο καταπιεστικό είναι να μην μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη συγκεκριμένη γενική για ένα ολόκληρο κείμενο μόνο και μόνο επειδή σου χτυπάει ως μη δόκιμη στο αυτί.