ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

“American Horror Story”: Από άσυλο τρελών, άντρο μαγισσών

Η σειρά μίνι-σειρών ξαναχτυπά φέτος. Από τη Νέα Ορλεάνη. Με ξόρκια.

Την πρώτη σεζόν του “American Horror Story” δεν κατάφερα ποτέ να τη δω ολόκληρη, την έβρισκα κάπως αργή και βαρετή και όχι αρκετά τρομακτική ή ακραία. Αλλά πάνω από όλα επειδή ο δημιουργός Ράιαν Μέρφι με είχε κάψει συχνά στο παρελθόν: Ήταν ένας άνθρωπος με τόση διάθεση να κάνει συνεχώς διαφορετικά, ακραία, υπερβολικά πράγματα, που συνήθως ξέχναγε πως γράφει μια σειρά.

Το “Nip/Tuck” από την 3η σεζόν και μετά έγινε αστείο, το “Glee”, ΟΚ, δεν ξέρω, εγώ δεν άντεξα άλλο, και γενικά εχώ έχει πάντα τρομερές και προκλητικές ιδέες, είναι λες και βαριέται να τις συνδέσεις με έναν συνεπή τρόπο. Άλλους ανθρώπους βλέπεις στην 1η σεζόν μιας σειράς του κι άλλους στην 3η, ακόμα κι αν έχουν την ίδια μορφή.

Γι’αυτό το “American Horror Story” είναι το αριστούργημά του. Γιατί εδώ, κυριολεκτικά άλλους βλέπεις στην 1η σεζόν κι άλλους στην 3η, ακόμα κι αν έχουν την ίδια μορφή! (Τζέσικα Λανγκ, κύριοι. Ρόλος καριέρας; Όχι. ΡΟΛΟΙ καριέρας.) Αυτό είναι το κάλεσμά του: Μίνι σειρές. Ξανά και ξανά. Για όσο θέλει. Με όποιους θέλει. Όπως θέλει.

Το σκηνικό στην πρώτη σεζόν ήταν το στοιχειωμένο creepy σπίτι, και εκεί που έλεγες πόσο μπορεί να τραβήξει αυτό το πράγμα, προέκυψε η ανακοίνωση που τα άλλαξε όλα: Κάθε σεζόν θα έχει άλλη ιστορία. Άλλο σκηνικό. Άλλους χαρακτήρες. Άλλους ηθοποιούς. (Ίσως.) Κάθε σεζόν, θα είναι εν ολίγοις ένας διαφορετικός εφιάλτης από το αρρωστημένο μυαλό του Ράιαν Μέρφι.

 

Έτσι, στη 2η σεζόν, δίχως το άγχος του τι θα πρέπει να κάνει 20 επεισόδια από τώρα, ο Μέρφι έβαλε το σκηνικό του τρόμου σε ένα μοναστήρι-άσυλο τρελών, όπου συμβαίνουν βασικά τα πάντα. Από αποτρόπαια πειράματα ενός ναζί επιστήμονα μέχρι εξωγήινες απαγωγές, και στο ενδιάμεσο δαιμονισμένες μοναχές έτσι για τη φάση.

Από τηλεόραση που κανείς δεν ήταν σίγουρος αν πρέπει να του αρέσει, το “American Horror Story” και η θεοπάλαβή του αισθητική, με σίριαλ κίλερς, δαίμονες, καταπιεστικούς ανθρώπους-τέρατα, προδοσίες, gore, και καναδυό μουσικά νούμερα έτσι για τη φάση, έγινε έξαφνα η must τηλεόραση που δεν το πιστεύαμε πόσο πολύ μας αρέσει.

 

Φέτος; Φέτος επιστρέφει με έναν τρίτο κύκλο, σε άλλη -και πάλι- τοποθεσία. Αντί όμως το παρελθόν (όπως πέρσι) ή το παρόν (όπως πρόπερσι), το σκηνικό είναι και τα δύο μαζί, υπό μία έννοια. Και μετά τα στοιχειωμένα σπίτια και τα… ερμ… ό,τι ήταν όλο αυτό το πανέμορφο περσινό χάος τελοσπάντων, σειρά παίρνουν οι μάγισσες. Η τρίτη μίνι σειρά έχει τον υπότιτλο “Coven”, παίζεται στην Αμερική εδώ και μερικές βδομάδες συγκεντρώνοντας πλέον με άνεση θεαματικότητες του στυλ 7.5 εκατομμύρια, και τώρα έχουμε και την πρεμιέρα στην Ελλάδα από το FOX από τις 17 Νοεμβρίου (και κάθε Κυριακή στις 23.30).

12 πράγματα που αξίζει να ξέρεις για το “American Horror Story: Coven”

Διαδραματίζεται στη Νέα Ορλεάνη

Ξέρεις, μάγισσες, μαντζούνια, βουντού και τέτοια.

Πρωταγωνιστεί η Τζέσικα Λανγκ, πάλι

Παίζει την Πιο Γαμάτη Μάγισσα όλων, και ήδη κάνει τις περασμένες της ερμηνείες στη σειρά να μοιάζουν εσωτερικές. Όλε.

Και επίσης και η Κάθι Μπέιτς

Γιατί να έχεις μια over-the-top μαγεία όταν μπορείς να έχεις δύο. Η Μπέιτς, όπως καταλαβαίνεις από την εικόνα, είναι από τις παλιές της μέρας της Νέας Ορλεάνης, εκεί, βουντού και τέτοια.

Μαύρη μαγεία και τέτοια

Γενικότερα ο γραφίστας που έχουν στο κανάλι πρέπει να παίρνει αύξηση κάθε χρόνο.

Είναι βασικά το X-Men αλλά με μάγισσες

Είναι οι νεαρές μάγισσες που μαζεύονται σε μια σχολή που τις προστατεύει από τον έξω κόσμο που τις φοβάται και δεν τις καταλαβαίνει και τις διώκει, υπό τις οδηγίες μιας πράας μάγισσας που πιστεύει στην μετριοπάθεια, μέχρι που ένα πρόσωπο από το παρελθόν της έρχεται και είναι σε φάση “ναι, whatever, ας χαλαρώσουμε λίγο, είμαστε πανίσχυρες ξέρεις”. (Στο ρόλο του Magneto η Τζέσικα Λανγκ.)

Να, ας πούμε, αυτή η κοπέλα είναι η Rogue

Απλά στο δικό της ερωτικό άγγιγμα συμβαίνουν πιο βίαια πράγματα από ό,τι συνέβαιναν όταν η Rogue άγγιζε κάποιον άλλον.

Η Έμμα Ρόμπερτς παίζει μια κακομαθημένη σταρ του σινεμά

Που αμέσως γίνεται φίλη (;) με τη Rogue, μαζί περνάνε τα δύσκολα, μαζί αποκτούν μυστικά, μαζί δημιουργούν νεαρούς Φρανκενστάιν… ε, τι;

Ναι, Φρανκενστάιν

Προφανώς.

Επίσης κάπου τρέχει κι ένας μινώταυρος

Προφανώς.

Αυτή είναι η νυχτικιά

Γενικά παίζουν μπόλικα τινάγματα, κάτι που ας πούμε η 2η σεζόν δεν το είχε.

Σε επερχόμενο επεισόδιο θα παίξει η Stevie Nicks

Επειδή μια μάγισσα την έχει για είδωλο. (Και να, ιδού οι απαραίτητες μουσικές παρενθέσεις και αυτής της σεζόν.)

Τα promo του δε χορταίνεις να τα κοιτάς

Για μια ακόμη χρονιά.