ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Αυτό το Σ/Κ ανήκεις στον Frank Underwood και το House of Cards

Κλειστά τα νυχτερινά κέντρα, έρημοι οι δρόμοι. Ο Frank ξέρει ότι από χθες, Παρασκευή, σε κάνει ό,τι θέλει. (No spoilers)

Η ημερομηνία που το Netflix θα έδινε στο κοινό την τρίτη σεζόν του House of Cards ήταν γνωστή εδώ και καιρό. Το 27 Φεβρουαρίου είχε κυκλωθεί από πολλούς στο τηλεοπτικό καλεντάρι και είναι σίγουρα ένα από τα ελάχιστα τηλεοπτικά ραντεβού για το 2015 που δεν θες να χάσεις. Παρέα αν θες με εκείνα του Απρίλη για Game of Thrones και Mad Men. Όταν ανακοινώσουν ημερομηνίες για Fargo και True Detective, θα μιλήσουμε και για αυτές.

(Να πω από τώρα ότι το κείμενο αυτό δεν έχει spoiler για την τρίτη σεζόν, παρόλο που ο γράφων είναι αυτή τη στιγμή στο S03E02 και προχωρά ακάθεκτος. Βασικά αν δεν δεις το trailer δεν έχει καθόλου spoiler για τη σειρά)

Τα 13 επεισόδια που έχει η τρίτη σεζόν του House of Cards ήταν λοιπόν προγραμματισμένα να βγουν ταυτόχρονα χθες, Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου. Πριν από δύο εβδομάδες το Netflix έβγαλε κατά λάθος τα επεισόδια στον αέρα για λίγα λεπτά, ο πλανήτης σείστηκε και το Netflix τα τράβηξε γρήγορα πίσω με λίγο χιουμοράκι στο Twitter.

 

Ασχέτως αν ήταν επικοινωνιακό τρικ ή όχι από μεριάς της παραγωγής, το “leak” αυτό ήταν ένα καμπανάκι υπενθύμισης ότι μία από τις καλύτερες σειρές αυτή τη στιγμή στην τηλεόραση, επιστρέφει. Και αυτό το μικρό sneak peak που πρόλαβαν να πάρουν οι φανατικοί έστω από τις περιγραφές των επεισοδίων, τους έκανε απλά να περιμένουν ακόμα πιο καρτερικά το επίσημο release.

 

Το οποίο έγινε φυσικά χθες το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) και αυτομάτως η φάση στην Ελλάδα και ολόκληρο τον τηλεφανατικό πλανήτη ήταν κάπως έτσι:

 

Κι αυτό ακριβώς είναι που έχει δημιουργήσει το Netflix με αυτή την (δεν ξέρω πώς να το πω καλύτερα) ταυτόχρονη διάδοση των επεισοδίων. Την προσμονή. Ο Θοδωρής Δημητρόπουλος είχε γράψει πριν από δύο χρόνια για το πώς έβλεπε το House of Cards να αλλάζει την τηλεόραση για πάντα. Πριν λίγο καιρό έγραψε ακόμα μια φορά για την τηλεόραση και πώς αυτή αλλάζει μαζί με εμάς στο πέρασμα των χρόνων. Και τα δύο, κείμενα που αξίζει πραγματικά να διαβαστούν.

 

Ο Θοδωρής και κάθε σχετικός με τον χώρο έβλεπε λοιπόν από την αρχή αυτό που ζούμε αυτό το Σαββατοκύριακο. Τον τηλεοπτικό πλανήτη στραμμένο στα καμώματα του Frank Underwood. Μόνο που το παιχνίδι είναι πάρα πολύ διαφορετικό αυτή τη στιγμή. Εδώ δεν έχει εβδομαδιαία recaps των επεισοδίων, δεν έχει συζήτηση επί 7 ημέρες για το επεισόδιο που έρχεται, δεν έχει τα φώτα πάνω στη σειρά επί 3 ή παραπάνω μήνες.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εδώ δεν υπάρχει παιχνίδι.

 

Και μπορεί να μην φαίνεται σε όλους κάτι το εντυπωσιακό αυτό αλλά είναι. Έχουν αλλάξει τόσο πολύ οι όροι του παιχνιδιού. Έχει αλλάξει τόσο πολύ το πώς αντιμετωπίζουμε εμείς σαν θεατές και εκείνοι σαν παραγωγοί το παιχνίδι αυτό. Πλέον λειτουργείς με το ρολόι. Πλέον είσαι σε έναν αγώνα δρόμου για το ποιος θα δει πρώτος όλα τα επεισόδια. Ποιος θα έχει πρώτος τη γνώση για το τι απέγινε στη σειρά.

Και αυτό το Σ/Κ κυλάει κάπως έτσι. Με τους περισσότερους μπροστά στον υπολογιστή ή την τηλεόραση να κάνουν τον δικό τους μικρό μαραθώνιο για χάρη του Frank και της Claire. “Έχω δει δύο επεισόδια και δεν είδα τρίτο για να κοιμηθώ να παλέψω την μέρα” είπα στον κολλητό μου. “Sorry, έχω δει τρία και συνεχίζω” ήταν η απάντηση – μαχαιριά. Γιατί αυτή είναι η συζήτηση σε όσες χώρες αγαπούν τις σειρές, σήμερα. Το “εσύ, πόσα έχεις δει”.

 

Και θα βγω λίγο από τον νορμάλ τρόπο προβολής στην Αμερική μέσω Netflix. Σκέψου μόνο λίγο τι έγινε στα σπίτια, τα υπόγεια και τις εταιρείες εκείνων που διαμοιράζονται παράνομα επεισόδια στο internet. Σκέψου τι έγινε στους υπολογιστές τους, πόσες ομάδες ανθρώπων “δούλεψαν” ταυτόχρονα ώστε να βγουν διαθέσιμα online όχι ένα αλλά δεκατρία επεισόδια της σειράς. Ακόμα και για τον παράνομο κόσμο του downloading, η χθεσινή μέρα ήταν η ημέρα της Κρίσης.

Είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι θεωρούν ότι η σειρά αυτή δεν θα είχε το hype και την επιτυχία που έχει, αν δεν έβγαινε με αυτόν τον τρόπο. Δεν συμφωνώ απολύτως γιατί την θεωρώ μια εξαιρετική σειρά. Αλλά σίγουρα αν ήταν άλλη μία από τις σειρές που θα βλέπαμε επί 3 μήνες, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.

Δεν είναι εύκολο να δεις τα επεισόδια σιγά – σιγά. Στο Polygon, ο Ben Kuchera παρομοιάζει την κατάσταση με μία πίτσα που θες να φας μονομιάς και δεν νιώθεις ότι θα κερδίσεις τίποτα παραπάνω αν την φας μπουκιά μπουκιά αργά και βασανιστικά.

Το πόσο βιαστικά θα δεις την τρίτη σεζόν είναι ένα δικό σου θέμα. Και το αν θα μπεις στη διαδικασία να βγάλεις μια ολόκληρη σεζόν σε ένα Σαββατοκύριακο ή όχι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή τη σεζόν πρέπει να τη δεις. Δεν το λέων εγώ, ο Frank σου το ζητάει…