ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ένα μικρό preview σειρών για αυτό τον Απρίλιο

Το τέλος του "Mad Men", η συνέχεια του "Game of Thrones", η ανάσταση του "Community", η επιστροφή του "Louie", το ξεκίνημα του "Daredevil".

Αυτός ο Απρίλιος μπορεί και να είναι ο καλύτερος τηλεοπτικός μήνας της σεζόν κι αυτό λέει πάρα πολλά γιατί η φετινή σεζόν μας δίνει όλο non-stop φανταστικές σειρές, από παλιές που επιστρέφουν στην καλύτερη φόρμα της καριέρας τους (“Banshee”) μέχρι τηλεοπτικά φαινόμενα που έχουμε χρόνια να δούμε (“Empire”), από εξαιρετικά spin-off καλύτερα από τις σειρές που τα γέννησαν (“Agent Carter”) μέχρι παλαβές ιδέες που λειτουργούν καλύτερα κι από όσο περιμέναμε ποτέ (“Galavant”), κι από φανταστικές επιστροφές αγαπημένων δημιουργών (“Unbreakable Kimmy Schmidt”) μέχρι, εχμ, φανταστικές επιστροφές αγαπημένων δημιουργών (“iZombie”).

Τελοσπάντων, έχουμε δει καταπληκτικά πράγματα τώρα, αλλά αυτός ο Απρίλιος έχει ιδιαίτερη θέση στις καρδιές κάθε φαν της τηλεόρασης, γιατί επιστρέφουν ταυτόχρονα στις οθόνες 3 σειρές που έχουν κατά καιρούς υπάρξει ό,τι καλύτερο προβάλλεται στην Αμερικάνικη τηλεόραση (και είναι οι 3 αγαπημένες μου σειρές των ’10s), κάνει πρεμιέρα ίσως το πιο πολυαναμενόμενο νέο show του 2015,  και επίσης επιστρέφει μια μικρή σειρά στην οποία πραγματικά αξίζει να δώσεις μια ευκαιρία, το indie άγνωστο διαμάντι “Game of Thrones”. Αυτή είναι η μίνι λίστα των 5 απόλυτων must αυτού του μήνα.

Το τέλος του “Mad Men” και η αρχή του Σήμερα

Μια σύντομη ιστορία: Η σειρά που έβαλε στο χάρτη τον Τζον Χαμ και το AMC (“Breaking Bad”, “Walking Dead”), θεωρήθηκε συνέχιση της Χρυσής Εποχής της τηλεόρασης με τον Μάθιου Γουάινερ να συνεχίζει εδώ μετά τους “Sopranos”. Η σειρά μίλησε για την αναζήτηση της ταυτότητας, το τέλος του σιωπηλού άνδρα, την εποχή της Μεγάλης Αλλαγής στη δυτική κοινωνία, την άνοδο του φεμινισμού, την ισχύ της νοσταλγίας και τη σχέση μέλλοντος-παρελθόντος, μέσα από διαφημιστικές καμπάνιες, σύννεφα καπνού, συνοφρυωμένα βλέμματα και ανάσες γεμάτες αλκοόλ, στους πολύ ψηλούς ορόφους ουρανοξυστών της Μάντισον Άβενιου διατρέχοντας τα ’50s, ’60s και ’70s. Κέρδισε έναν κουβά βραβεία Έμμυ, και θεωρείται από πολλούς κριτικούς ως το κορυφαίο τηλεοπτικό δράμα των ’10s.

Τι περιμένουμε φέτος: Αυτό σα να μοιάζει με ξεχωριστό θέμα, τι λέτε;

3 επεισόδια για να προετοιμαστείς: “The Suitcase”, το καλύτερο επεισόδιο της σειράς, για τη σχέση Ντον και Πέγκι, “Shut the Door, Have a Seat”, για τη στιγμή που η σειρά μεταμορφώθηκε προς το -ακόμα- καλύτερο, The Wheel”, γιατί είναι όλα όσα είναι ο Ντον, και αναδεικνύει τέλεια τη σχέση διαφήμισης και νοσταλγίας στο πλαίσιο της σειράς.

Πότε επιστρέφει και για πόσο: Σήμερα, Κυριακή 5 Απριλίου, για τα τελευταία 7 επεισόδια.

Θα είναι η τελευταία σεζόν; Ναι.

Το “Community” και η αγωνία της επιβίωσης

Μια σύντομη ιστορία: Η ιδιοφυής κωμωδία που αρνείται να πεθάνει. Ξεκίνησε ως ένα sitcom-αναφορά στο “Breakfast Club” (όπως όλα τα καλύτερα πράγματα σε αυτό τον κόσμο, από το “Pitch Perfect” μέχρι το “Avengers”) αλλά σύντομα εξελίχθηκε σε μια μανιακή μηχανή παραγωγής εξωφρενικών ιδεών που στόχευαν πάντα πολύ ψηλά, αποδομώντας στυλ και αφηγήσεις από κάθε πιθανό είδος ταινιών και σειρών, έχοντας πάντα στο κέντρο την αγάπη ενός γκρουπ απόβλητων, από τον έναν για τον άλλον. Στην 4η σεζόν ο δημιουργός Νταν Χάρμον απολύθηκε, το στούντιο έφερε στη θέση του δύο κυρίους που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μιμηθούν ένα στυλ ακραίο και εν τέλει αμίμητο, η σειρά επέστρεψε για 5η σεζόν μαζί με τον Χάρμον που επανπροσλήφθηκε, κόπηκε από το κανάλι και τελικά ανανεώθηκε για 6η σεζόν από το Yahoo!, το οποίο για πρώτη φορά δικαιολογεί το θαυμαστικό που έχει στο logo του.

Τι περιμένουμε φέτος: Με μεγάλο ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν υπάρχει ακόμα ζωή μετά τις τόσες επιστροφές από το θάνατο. Η 5η σεζόν έμοιαζει σε μεγάλο βαθμό με αποδοχή του Χάρμον πως όλα κάποτε τελειώνουν και φτάνει η ώρα να προχωρήσεις παρακάτω. Η 6η σεζόν έχει ενδιαφέρον τόσο δημιουργικό όσο και ψυχογραφικό. Το μισό καστ έχει πια φύγει, πώς μπορεί να μοιάζει μια σειρά τόσο αλλαγμένη;

3 επεισόδια για να προετοιμαστείς: “Modern Warfare” το θρυλικό paintball επεισόδιο που ‘έφτιαξε’ τη σειρά (και το οποίο σκηνοθέτησε ο Τζάστιν Λιν ο οποίος επίσης ‘έφτιαξε’ το “Fast & Furious” franchise, φτιάχτε ένα άγαλμα σε αυτό τον άνθρωπο), “Abed’s Uncontrollable Christmas”, το animation αριστούργημα του Ντίνο Σταματόπουλος, “Renedial Chaos Theory”, το αδιανόητο επεισόδιο με τα παράλληλα σύμπαντα που μέχρι και τα Έμμυ ανάγκασε να προσέξουν τη σειρά.

Πότε επιστρέφει και για πόσο: Κλέβουμε λίγο γιατί έχει μόλις επιστρέψει, έχουν προβληθεί 4 από τα 13 επεισόδια.

Θα είναι η τελευταία σεζόν; Δεν έχει υπάρξει σεζόν της σειράς που δεν περιμέναμε πως ίσως (ή μάλλον!) και να είναι η τελευταία, αλλά έτσι για αλλαγή αυτή τη φορά έχουμε την αίσθηση πως δεν θα είναι.

Το “Louie” και η τέχνη του να μεγαλώνεις

Μια σύντομη ιστορία: Ξεκίνησε ως λίγο πιο edgy και πολύ πιο υπαρξιακή εκδοχή του “Seinfeld”, αναμειγνύοντας stand-up με παρενθετικά επεισόδια από τη ζωή του Λούι χωρίς απαραίτητα να υπάρχει κάποια συνδετική αφήγηση. Σταδιακά σταμάτησε να είναι ακριβώς κωμωδία, δίχως ποτέ να γίνει ακριβώς δράμα, βρίσκοντας μια περίεργη θέση στο ενδιάμεσο, αφήνοντάς σε με το στόμα ανοιχτό καθώς εξερευνούσε τις πιο σκοτεινές και αραχνιασμένες γωνιές του υποσυνείδητου, για το τι σημαίνει να μεγαλώνεις, να ζεις και να υπάρχεις, να φοβάσαι, να ερωτεύεσαι και να αποδέχεσαι. Ο Λούι έφτασε σε πολύ βαθιά σημεία της ψυχής, βγάζοντας στην οθόνη φόβους και αλήθειες που άλλοι θα έτρεμαν ακόμα και να περιγράψουν, και το έκανε εξελίσσοντας διαρκώς το στυλ του, με αποτέλεσμα καμία σεζόν της σειράς να μη μοιάζει με άλλη και ποτέ, μα ποτέ, να μην έχεις ιδέα τι πρόκειται να σου δείξει μετά. Η καλύτερη σειρά της τρέχουσας δεκαετίας.

Τι περιμένουμε φέτος: Μετά την 4η σεζόν που στην ουσία ήταν μια μαύρη ρομαντική κομεντί σε συσκευασία τηλεοπτικής σεζόν, δεν έχουμε ιδέα τι έρχεται μετά. Το άσχημο κομμάτι ίσως; Μπορεί και όχι. Ο Λούι λέει πως “το αίσθημα που είχα γράφοντας αυτή τη σεζόν ήταν goofy και παιχνιδιάρικο”, εξηγώντας παράλληλα πώς τα αγαπημένα του δράματα είναι αυτά που βγάζουν και γέλιο. Άρα πιο αστεία αυτή η σεζόν από τις προηγούμενες. Αλλά και δραματική! Τρέχα γύρευε.

3 επεισόδια για να προετοιμαστείς: “Late Show”, η τριλογία-κωμικό θρίλερ για την αντικατάσταση του Ντέιβιντ Λέτερμαν με τον Τζέρι Σάινφελντ σε ρόλο κακού και τον Ντέιβιντ Λιντς σε ρόλο δασκάλου, “Bully”, the horror, the horror, “In the Woods”, ένα γλυκό και σκληρό coming of age στόρι του ίδιου του -πιτσιρικά- Λούι, με τον Τζέρεμι Ρένερ στην καλύτερη ερμηνεία που έχει δώσει εδώ και χρόνια.

Πότε επιστρέφει και για πόσο: Πέμπτη 9 Απριλίου για 8 επεισόδια.

Θα είναι η τελευταία σεζόν; Νομίζω πως περισσότερο από τον ίδιο τον Σι Κέι κρίνεται το μέλλον της σειράς (όπως όταν την έπαυσε για 2 χρόνια για να βρει νέες ιδέες), αλλά δεδομένου πως το FX πρόσφατα παρήγγειλε νέα σειρά από την Πάμελα Άντλον (η Πάμελα του “Louie”) με παραγωγό τον Σι Κέι, θα έλεγα πως το μέλλον είναι προς ώρας διασφαλισμένο.

Ο “Daredevil” και το μοντέλο της επιτυχίας

Μια σύντομη ιστορία: Μια φορά κι έναν καιρό η Marvel έβαλε τους υπερήρωες στην οθόνη όπως ποτέ κανείς ξανά, φτιάχνοντας ένα ενιαίο σύμπαν το οποίο μας έδωσε υπέροχες στιγμές και που τώρα απειλεί να καταστρέψει το Χόλιγουντ. Η DC, που δεν έχει ιδέα πώς να κάνει ενοποιημένο σύμπαν με τους υπερήρωές της στο σινεμά, τα καταφέρνει μια χαρά στο CW με “Arrow” και “Flash”. Τώρα η Marvel, με τη συνδρομή του Netflix, θα επιχειρήσει να συνδυάσει τα μοντέλα, στήνοντας ένα μικρό τηλεοπτικό σύμπαν αποτελούμενο από 4 μίνι σειρές που θα κορυφωθούν σε μια 5η μίνι σειρά, το “Defenders”, που θα φέρνει μαζί τους ήρωες των 4 πρώτων. Την αρχή κάνει ο Daredevil.

Τι περιμένουμε φέτος: Τη σειρά ξεκίνησε ο Ντρου Γκόνταρντ (“Buffy”, “Cabin in the Woods”) και ολοκλήρωσε ο Στίβεν ΝτεΝάιτ (“Buffy”, “Spartacus”) ενώ ακόμα γράφουν γι’αυτήν οι Κρίστος Γκέιτζ (“Buffy” κόμικς) και Ντάγκλας Πίτρι (“Buffy”, “American Horror Story”). Φήμες ότι στελέχωσα το ρόστερ σεναριογράφων εγώ ο ίδιος προσωπικά είναι απολύτως ανακριβείς. Κατά τα άλλα παίζουν η Ροζάριο Ντώσον κι ο Βίνσεντ Ντ’Ονόφριο, θετικοί πόντοι. Πάντως το όλο στοίχημα θα κριθεί στο αν θα καταφέρει η σειρά να στήσει κάτι ωραίο κι ενδιαφέρον και αυτόνομο, άσχετα από το τι έρχεται μετά- ή αν απλά θα παρακολουθήσουμε επί της ουσίας 5 σεζόν “Defenders” όπου κάθε σεζόν θα έχουμε άλλον πρωταγωνιστή.

3 επεισόδια για να προετοιμαστείς: Δεν έχει προηγούμενα επεισόδια εδώ, οπότε δες μια φορά το “Daredevil” με τον Μπεν Άφλεκ (ελαφρώς αδικημένο) και δύο φορές το “Avengers” επειδή γιατί όχι.

Πότε επιστρέφει και για πόσο: Παρασκευή 10 Απριλίου, 13 επεισόδια με τη μία, όπως πάντα με το Netflix. Ένα ωραίο τριήμερο του Πάσχα δηλαδή.

Θα είναι η τελευταία σεζόν; Έχουμε δρόμο.

Το “Game of Thrones” και η ευτυχία της αβεβαιότητας

Μια σύντομη ιστορία: Εμπφ.

Τι περιμένουμε φέτος: Θανάτους; Προδοσίες; Εκδίκηση; Θανάτους; Λίγη αιμομιξία ακόμα; Θανάτους; Αλλά σοβαρά τώρα, το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι φτάνουμε σε ένα σημείο που σιγά-σιγά θα βιώνουν εκπλήξεις από την πλοκή οι πάντες. Πέραν της γενικότητας, έχουμε έναν έξαλλο Τύριον ελεύθερο, μια έξαλλη  Άρυα επίσης, έναν τσαντισμένο Τζον Σνόου στα χέρια ενός ισχυρού στρατού, μια σκοτεινή Σάνσα αιχμάλωτη, και μια Ντενέρις χωρίς δράκους ή άνθρωπο εμπιστοσύνης. Εκρηκτικό το μείγμα.

3 επεισόδια για να προετοιμαστείς: Τα 2 επεισόδια του Νιλ Μάρσαλ επειδή είναι τα καλύτερα της σειράς (“Blackwater”, “The Watchers on the Wall”) και, ξερωγώ, δες και το season finale της περσινής σεζόν, “The Children” επειδή θα σου φρεσκάρει το πού βρίσκονται οι πάντες κι επειδή έχει κάτι πολύ cool, τύπου Χαριζάουζεν ζωντανούς σκελετούς.

Πότε επιστρέφει και για πόσο: Κυριακή 12 Απριλίου για 10 υπέροχες, αιματοβαμμένες βδομάδες. Υπενθυμίζουμε πως προβάλλεται ταυτόχρονα με Αμερική από τα κανάλια Novacinema, και σε prime time προβολή το αμέσως επόμενο βράδυ Δευτέρας στις 22.00, αμέσως μετά την πρεμιέρα του οποίου θα ακολουθεί το παραδοσιακό πλέον chat στο ONEMAN.

Θα είναι η τελευταία σεζόν; Ηρέμησε, Λάνιστερ, τώρα έρχεται ο χειμώνας και για σένα.