ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Έχουμε να περιμένουμε κάτι από το Homeland;

Ένας συντάκτης αναρωτιέται ποιο θα είναι το μέλλον μίας σειράς που έφτασε σε μία κορύφωση και τώρα πρέπει να γεννήσει περιεχόμενο.

Πώς είναι εκείνα τα τραγούδια που στα live ο κόσμος χειροκροτά γιατί νομίζει ότι τελείωσε το κομμάτι αλλά ο ερμηνευτής συνεχίζει και εσύ μένεις λίγο άβολα με τα χέρια σε clapping mode; Κάπως έτσι συνέβη και με το Homeland τα τελευταία τρία χρόνια.

 

 

Είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι θεωρούν ότι το Homeland έπρεπε στις 3 σεζόν να αποχαιρετήσει την ενεργή δράση. Στο απόγειο της δόξας του, στην κορύφωση της δραματουργίας του. Πιο ρεαλιστικά, σε ένα τέλος για τον Nicholas Brody που άργησε τουλάχιστον μία σεζόν να έρθει. Αλλά όταν ήρθε με τον απαγχονισμό του, όλα έμοιαζαν να μπαίνουν στη θέση τους και αυτή η περιπλάνηση του πρώην πεζοναύτη στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών να σταματούσε όπως ήταν το πλέον λογικό.

Αλλά όχι.

Στις 6 Οκτωβρίου, ημέρα Δευτέρα, ξεκινά στην Ελλάδα η προβολή της 4ης σεζόν του Homeland από το FOX. Σε μία βελτιωμένη version, της εξαιρετικής συνήθεια των τελευταίων ετών, το επεισόδιο θα προβάλλεται σε λιγότερο από 24 ώρες από την προβολή του στην Αμερική. Πρώτον γιατί μπορούν και κυριότερα για να είναι πολύ πιο απλό να γυρνάς σπίτι και να βλέπεις το επεισόδιο την ώρα που θα το έβλεπες ούτως ή άλλως χωρίς να το κατεβάζεις. Παράνομα. Όχι εσύ, ένας φίλος σου.

Όπως και να ‘χει επιστρέφει. Carrie; Πώς νιώθεις γι’ αυτό;

 

Θα μπορούσα να παρομοιάσω την συνέχιση αυτής της σειράς με πολλά άλλα καλώς ή κακώς κείμενα της καθημερινότητάς μας. Θα μπορούσε να είναι το ΠΑΣΟΚ που πασχίζει να κρατηθεί στον πολιτικό χάρτη, θα μπορούσε να είναι η νέα δισκογραφική δουλειά της Δέσποινας Βανδή, θα μπορούσε να είναι η επόμενη συναυλία των Scorpions. Θα μπορούσε να παρομοιαστεί με οτιδήποτε έζησε κάποτε ημέρες δόξας και τώρα παλεύει να βρει τον εαυτό του.

Σε αντίθεση όμως με όλα τα παραπάνω, το Homeland είναι νεότατο. Έχουν περάσει μόλις τρεις σεζόν. Και ως φανατικός της σειράς, ελπίζω ότι σε αντίθεση με όσα προανέφερα, θα καταφέρει πράγματι να γεννήσει εκείνο το νέο περιεχόμενο που χρειάζεται για να κρατήσει τους θεατές στα εντυπωσιακότατα επίπεδα των προηγούμενων σεζόν.

 

Όταν ο Ned Stark έχασε το κεφάλι του στο Game of Thrones, πολλοί πίστεψαν ότι η σειρά δεν είχε κάτι ακόμα να δώσει. Και μόνο όσοι διάβαζαν τα βιβλία σε καθησύχαζαν για την συνέχεια. Αλλά το Game of Thrones είχε πολλές παράλληλες ιστορίες να εκτυλίσσονται. Είχε πολλούς ήρωες, που δεν αγαπούσες όσο τον Stark, αλλά είχαν το background για να αναδειχθούν και να πάρουν τη σειρά από το χέρι.

Στο Homeland, βλέπαμε πάντα σε πρώτο πλάνο τον Brody και την Carrie. Και μόλις στην τρίτη σεζόν μπήκε πολύ πιο δυναμικά στο πλάνο και ο Saul. Άρα οι επιλογές μοιάζουν εξαιρετικά λιγοστές. Και το κοινό έχει ήδη κουραστεί από το μοτίβο της Carrie και το σχετικά βαρετό στόρι του Saul.

 

 

Μπορούμε να ξεκολλήσουμε τόσο σύντομα από τον Brody; Θα καταφέρει η Carrie να τον θυμάται μία στο τόσο από το να ξεσπά στους πολυαγαπημένους μας λυγμούς;

 

Τα όσα μας έχουν δώσει μέχρι τώρα σκηνοθετικά και σεναριακά, είναι άκρως καθησυχαστικά για την συνέχεια. Η ερμηνεία της Danes είναι δεδομένη και ο Rupert Friend στο ρόλο του Peter Quinn θα παίξει λογικά αρκετά μεγαλύτερο ρόλο στην εξέλιξη της σειράς.

Βασικά ο Quinn είναι ο μοναδικός από τον οποίο περιμένω κάτι πολύ ουσιαστικό. Με τον Saul να παραμένει στο ίδιο – α εμφανίστηκε ο Saul, να πάω τώρα να βάλω το ποπ κορν να γίνεται – μοτίβο. Και τον Dar Adal να είναι πολύ καλός στα λιγοστά λεπτά που του αναλογούν και εντάξει παιδιά, μην του δώσουμε περισσότερα, καλά είμαστε.

 

Ο Quinn μπορεί να γίνει ο νέος Brody. Για την ακρίβεια μπορεί να γίνει ένας καλύτερος Brody γιατί θα είναι απαλλαγμένος τόσο από το ερωτικό στόρι με την Carrie και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και ακόμα περισσότερο γιατί θα μας βγάλει λίγο από αυτό το διπλό κατασκοπικό παιχνίδι που ήταν αρκετά ενδιαφέρον στην αρχή του αλλά όφειλε να τελειώσει.

Το Homeland μπορεί να γίνει μια εξαιρετική σειρά κατασκοπείας. Με λάφυρο τις ερμηνείες και το στόρι που το έφερε ως τώρα στην κορυφή και υπηρετώντας πλέον το κλασικό τζωρτζμπουσοτζουνιορικό δίπολο του with us or against us.

Το αν θα το πετύχουν ή όχι, θα το μάθουμε στις 6 Οκτώβρη. Στο FOX.