ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

“Γιατί να υποστηρίζεις τον κακό; Γι’αυτό είναι οι ταινίες!”

Με αφορμή την περιπέτεια "Το Τελικό Χτύπημα", ο Mark Wahlberg μιλάει περί οικογενειακής ευθύνης, περί Νέας Ορλεάνης και περί της απόλαυσης του να υποστηρίζεις τον κακό στο σινεμά.

Από τις κολασμένες γωνίες της βιομηχανίας του πορνό και τον ρόλο του ως Ντερκ Ντίγκλερ (“Boogie Nights”) ως τον μικρό του ρόλο που έκλεψε τις εντυπώσεις στην οσκαρικότερη των Σκορσεζικών ταινιών (“The Departed”), o Mark Wahlberg καταφέρνει να έχει ισορροπήσει μια ολόκληρη καριέρα πάνω στο αξιοθαύμαστο χτίσιμο διφορούμενων χαρακτήρων που χωρίς να είναι αβανταδόρικοι, χωρίς να λεν πάρα πολλά, καταφέρνουν να σου μένουν στο μυαλό.

Σήμερα, είναι πια μακρινή ανάμνηση η εποχή που ήταν γνωστός ως “μοντέλο Marky Mark”. Είναι σταρ, σκηνοθέτης, παραγωγός (πχ του “Entourage”), οικογενειάρχης, είναι τελοσπάντων ο Mark Wahlberg.

Στο “Τελικό Χτύπημα”, παίζει τον Κρις Φάραντεϊ, έναν πρώην παράπονο που έχει αποσυρθεί από αυτή τη ζωή. Μια κακή στιγμή όμως, θα μπλέξει την οικογένειά του με τη μαφία κι έτσι τώρα ο ίδιος, αν και δεν έχει φταίξει, θα βρεθεί στη θέση να πρέπει να προστατέψει την οικογένειά του από το θανάσιμο κίνδυνο που διατρέχει. Έτσι, θα επιστρέψει σε αυτό που τόσο καλά γνωρίζει, και από το οποίο τόσο πολύ είχε παλέψει να ξεφύγει: Το λαθρεμπόριο.

Όπως καταλαβαίνεις το μενού θα έχει από έμπορους ναρκωτικών μέχρι διεφθαρμένους μπάτσους, και στη μέση τον ίδιο τον Κρις, έναν άντρα που δεν τον λες ήρωα, δεν τον λες και villain. Τι τον λες; Κινηματογραφικό πρωταγωνιστή. Σε αυτή τη συνέντευξη που εξασφάλισε αποκλειστικά το ΟΝΕΜΑΝ, ο Mark Wahlberg εξηγεί τα πάντα – από το τι είδους οικογενειάρχη είναι ο ίδιος μέχρι τη σημασία της εργατικής του προέλευσης, κι από τη Νέα Ορλεάνη και τον Παναμά, μέχρι το αγαπημένο του αρχέτυπο κινηματογραφικού ήρωα.

Όπως θα μάντεψες, είναι το είδο ακριβώς του σκιώδους, διφορούμενο πρωταγωνιστεί, σαν τον Κρις.

Πώς βρέθηκες να συμμετάσχεις στην ταινία “Το Τελικό Χτύπημα”;

Είδα την πρωτότυπη ταινία και μου άρεσε πολύ. Ρώτησα να μάθω πώς παίρνουμε τα δικαιώματα και μετά συναντήθηκα με τον Baltasar. Τον σκηνοθέτη. Αναθέσαμε το σενάριο σε έναν τότε συνεργάτη μας αλλά πήρε κάποιο καιρό αυτή η διαδικασία.

Συζητήσατε να διαδραματιζόταν και η δική σας βερσιόν στην Ισλανδία;

Όχι, θέλαμε άλλα μέρη. Αφού έκανα λαθρεμπόριο αλκοόλ, σκεφτήκαμε τη Νέα Ορλεάνη. Είναι ένα φοβερό σκηνικό για κάτι τέτοιο. Ο τρόπος που θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε τη Νέα Ορλεάνη δεν ήταν κάτι που είχε ξαναγίνει. Τουλάχιστον όχι στο βαθμό που το κάναμε εμείς. Όπου δε δείχνεις τα γραφικά μέρη της πόλης, αλλά τα πιο σκιώδη, τα λιγότερο κολακευτικά. Θέλαμε να κάνουμε το ίδιο και με τον Παναμά.

Έκανες έρευνα για το λαθρεμπόριο στην Αμερική; Συμβαίνει πολύ;

Μιλάμε σε διάφορες υπηρεσίες στο λιμάνι του Λος Άντζελες. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο επειδή αυτό που συμβαίνει με τα πλοία που φέρνουν τα κοντέινερ, είναι ότι πάντα ψάχνουν κάποια τυχαία, και με μια συγκεκριμένη διαδικασία, οπότε ούτε που φαντάζεται κανείς πόσα πράγματα απλώς περνάνε. Υπάρχουν τεράστια, τεράστια πλοία που έρχονται από όλο τον κόσμο, και άντε να ψάχνουν ελάχιστα από αυτά.

Πρέπει να κάνεις τρομερό multitasking όντας παραγωγός, ηθοποιός, σκηνοθέτης και πατέρας. Πώς το κάνεις;

Από τη στιγμή που σταμάτησα να βγαίνει το βράδυ ήταν εύκολο να μπορώ να καταφέρνω τα πάντα μες στη μέρα και να προλαβαίνω και 8 ώρες ύπνου το βράδυ.

Δηλαδή δε βγαίνεις καθόλου;

Όχι, είμαι στο κρεβάτι μου στις 8, το πολύ στις 9 το βράδυ.

Η γυναίκα σου;

Έχουμε τη μέρα που βγαίνουμε κάθε βδομάδα και τη στιγμή που θα βάλουμε τα παιδιά στο κρεβάτι απλώς αράζουμε και βλέπουμε τηλεόραση ή μιλάμε. Τρώμε νωρίς, μαζί με τα παιδιά.

Τα βάζετε στο κρεβάτι μέχρι τις 8 το βράδυ;

Όχι, από τις 7 κιόλας. Πρέπει να κοιμηθούν. Έχουν σχολείο.

Άρα είσαι αυστηρός και πειθαρχικός πατέρας;

Σε μερικούς τομείς, αλλά σε άλλους μου είναι πολύ δύσκολο να πω όχι. Αλλά ναι, είμαι στα σημαντικά πράγματα.

Πώς ισορροπείς τα ταξίδια στη Νέα Ορλεάνη για τα γυρίσματα με την οικογένεια;

Ε, όταν δουλεύει είναι δύσκολο. Η οικογένειά μου δεν ήρθε στη Νέα Ορλεάνη. Όταν έκανα αυτή την ταινία ήταν αρχή της χρονιάς, οπότε πήγαινα σπίτι κάθε Σαββατοκύριακο ούτως ή άλλως για πράγματα που αφορούσαν το “Fighter”, και ο πιο μεγάλος μου γιος ήρθε μαζί μου για βδομάδα στη Νέα Ορλεάνη.

Όποτε στο Χόλιγουντ ψάχνουν για έναν εκπρόσωπο της εργατικής τάξης, πάντα το όνομά σου προκύπτει. Πόσο απέχεις από τις ρίζες σου τώρα; Πόσο εκπροσωπείς αυτή την τάξη;

Απόλυτα. Απλώς επειδή έχεις λεφτά δεν αλλάζει στα αλήθεια. Σκεφτόμουν πάντα πως οποιαδήποτε στιγμή μπορούσα να φύγω και να γυρίσω από όπου ξεκίνησα. Είμαι πολύ περήφανος σχετικά με το ότι αν επιστρέψω πίσω, οι άνθρωποι δε μου φέρονται διαφορετικά.

Πιστεύεις δηλαδή ότι ο χαρακτήρας και η προσωπικότητά σου δεν έχουν αλλοιωθεί από την τεράστια επιτυχία;

Έχω πολλά που με κρατάνε προσγειωμένο. Την οικογένεια, τη γυναίκα μου, τη μητέρα μου, τους φίλους μου.

Είναι δύσκολο να μην κακομάθεις τα παιδιά σου επειδή μεγαλώνουν πολύ διαφορετικά από εσένα;

Μέχρι ενός σημείου τα κακομαθαίνω, αλλά πρέπει να καταλαβαίνουν. Και καταλαβαίνουν. Δεν είναι αγνώμονες, βοηθούν όταν ξέρουν πως κάποιος δεν έχει αυτά που έχουν. Η κόρη μου πάντα λέει στη γυναίκα μου πως πρέπει να πάει όλα αυτά τα παιχνίδια στο νοσοκομείο για τα παιδιά που είναι άρρωστα. Ζουν ακόμα στον πραγματικό κόσμο δηλαδή, αλλά είναι λεπτή η γραμμή. Θέλω τα παιδιά μου να έχουν όλα όσα δεν είχα εγώ, αλλά θέλω να καταλαβαίνουν και να εκτιμούν κάποια πράγματα. Είναι λεπτή γραμμή.

Δεδομένου πως μεγαλώνουν σε ένα προνομιακό περιβάλλον, ανησυχείς για το αν θα έχουν αρκετά κίνητρα;

Δουλεύουν πολύ σκληρά για να πετύχουν στα πράγματα που τους ενδιαφέρον, είτε είναι ο γιος μου με τα αθλήματα ή το σκέιτ και η κόρη μου με αυτά που της αρέσουν. Είναι περίεργο. Κανείς στην οικογένειά μου, οι γονείς των γονιών μου, ποτέ κανείς δεν είχε λεφτά ή επιτυχία, οπότε δούλεψα πάρα πολύ σκληρά και ακόμα δουλεύω. Υποθέτω λοιπόν πως θα μάθουμε κάποια στιγμή.

Είναι γνωστό πως κάνεις μόνο σου τα stunts σου. Φοβήθηκες εδώ καθόλου;

Όχι. Όταν ήμουν νεότερος ήθελα πολύ να τα κάνω όλα αυτά, αλλά τώρα που έχω μεγαλώσει δε βιάζεσαι να πάρεις τέτοια ρίσκα. Σε αυτή τη συγκεκριμένη ταινία πάντως όχι, δεν υπήρχαν stunts που δεν τα έκανα εγώ.

Η ταινία έχει μια ντοκιμαντερίστικη υφή. Δεν είναι πολύ φωτεινή και έχει πολλή κάμερα στο χέρι. Σου άρεσε το στυλ που έφερε ο Baltasar στην ταινία;

Ναι. Πήγαμε στον Παναμά και απλά όρμηξα στο βανάκι με τον Barry Ackroyd, που ήταν ο διευθυντής φωτογραφίας μας, και απλά οδηγούσαμε παντού με δύο κάμερες. Δεν είχαμε περιορισμό σε δρόμους. Απλά πηγαίναμε και το κάναμε.

Ταυτίστηκες καθόλου με τον Κρις Φάραντεϊ, τον χαρακτήρα σου; Ήταν εύκολο να τον πιάσεις;

Αρκετά εύκολο. Απλά εμφανίζεσαι προετοιμασμένος. Προφανώς και έχω δικές μου εμπειρίες που μπορώ να προσφέρω, έχοντας 4 παιδιά κιόλας. Έχει να κάνει με το πώς προστατεύεις την οικογένειά σου, οπότε μπορώ να συνδεθώ με αυτά πολύ εύκολα.

Όταν προσθέτεις κάτι μυστηριώδες σε έναν κακό τύπο, γίνεται αυτομάτως καλός. Πάντα ισορροπείς ανάμεσα στα δύο εσύ. Έρχεται αυτό σε αντίθεση με τις δικές σου σκέψεις και τις δικές σου αξίες;

Ναι, σε έναν βαθμό. Έρχομαι από έναν τέτοιου είδους κόσμο. Είχα πολλές εμπειρίες στον πραγματικό κόσμο, είχα μπελάδες όταν ήμουν μικρότερος. Προφανώς έχω αλλά δραστικά τη ζωή μου, αλλά έχω ακόμα αυτές τις εμπειρίες που μπορώ να χρησιμοποιήσω όταν παίζω ένα ρόλο, που είτε το κάνω επίτηδες είτε και υποσυνείδητα.

Πώς νιώθεις για τις ηθικές αξίες του χαρακτήρα σου;

Είναι ο κακός. Απλά δεν είναι όσο κακός είναι οι άλλοι τύποι τους οποίους αντιμετωπίζει.

Σε αυτό το είδος ταινιών, τις heist movies, πάντα υποστηρίζουμε τον κακό.

Ακριβώς. Οι heist movies έχουν γίνει τόσες φορές αλλά νομίζω εμείς δίνουμε λίγη περισσότερη έμφαση στο χαρακτήρα. Πηγαινοερχόμαστε ανάμεσα στη ληστεία και στο τι συμβαίνει με την Κέιτ (Kate Beckinsale) και τα παιδιά, οπότε νομίζω πως υπογραμμίζεται ακόμα πιο πολύ. Συνήθως κάθε τέτοια ταινία έχει κάποια πράγματα που παίζονται, αλλά συχνά δεν αφιερώνεται αρκετός χρόνος στην ανάπτυξη των χαρακτήρων σε βαθμό που να σε νοιάζουν πραγματικά.

Υπάρχει κάποιο μήνυμα στην ταινία;

Ελπίζω να είναι σαφές ότι είναι απλά μια ταινία. Πάντα είμαι με τον κακό, και είναι ωραίο να βλέπεις κάποιον να γλιτώνει. Με μια ταινία σαν αυτή, είναι καλό να έχεις happy end. Μετά από μια προβολή, ένας δημοσιογράφος με ρώτησε, “Γιατί υποστήριζα τον κακό; Είναι λαθρέμπορος και δέρνει τους πάντες. Γιατί είμαι μαζί του;” Αλλά γι’αυτό είναι οι ταινίες. Απλά πας και διασκεδάζεις.

Οπότε ο κόσμος χρειάζεται μια εμψυχωτική ταινία με ήρωα έναν κακό.

Ακριβώς.

Η ταινία ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ κυκλοφορεί σε DVD & Blu-ray™ από τη Sony Pictures Home Entertainment Hellas.