ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Lie to Me έχεις δει;

Μία σειρά που σταμάτησε πρόωρα στις τρεις σεζόν αλλά αξίζει σίγουρα να έχεις στη λίστα με τις αγαπημένες σου.

Αυτή η ατάκα, αυτό το “Lie to Me έχεις δει;” είναι ίσως από τα πρώτα πράγματα που θα πω σε κάποιον όταν με ρωτήσει τι σειρά να ξεκινήσει να βλέπει τώρα που έχει λίγο χρόνο. Ρώτα όσους με έχουν ρωτήσει και θα σου πουν. Βασικά μην τους ρωτήσεις. Γιατί θα σου πουν ότι τους έχω πρήξει με τον Dr. Cal Lightman και την σειρά.

θα δεις παλιές σειρές. Το κάνεις αυτό όταν έχεις χρόνο, όταν υπάρχει ένα κενό ανάμεσα στις σειρές που παρακολουθείς εβδομαδιαία. Όταν δεν έχει ξεκινήσει η νέα βαρβάτη τηλεοπτική σεζόν (τώρα καλή ώρα) και θες τα βράδια σου να τα γεμίσεις με κάποιες παλαιότερες σειρές που δεν είχες τότε τον χρόνο να παρακολουθήσεις.

Το Lie to Me είναι μία σειρά από το FOX, που πρέπει να δεις σήμερα αν δεν το έχεις κάνει ήδη. Με έναν επιβλητικό Tim Roth σε ρόλο πρωταγωνιστή, κεντρικού πυλώνα, ακόμα και παραγωγού (στην τρίτη σεζόν). Με σκηνοθεσία ανώτερη πολλών αστυνομικών σειρών που έφτασαν τις επτά και τις οκτώ σεζόν. Με βασικό θέμα κάτι που όλοι θα ήθελαν να μπορούν να ελέγχουν.

 

Και ο Dr. Cal Lightman, ο βασικός χαρακτήρας της σειράς, είναι ένας άνθρωπος στο οποίο, όπως είπαμε και στο Serious Men, κανείς δεν λέει ψέμματα. Όχι γιατί δεν θέλει να ξεφύγει από τις κατηγορίες, όχι γιατί δεν θέλει να ξεγελάσει τον δόκτορα Lightman, αλλά γιατί δεν μπορεί.

 

Τι είναι αυτή η σειρά;

Ο Lightman είναι ένας δόκτωρ ειδικευόμενος στην ανίχνευση ψεύδους. Έχοντας περάσει από το FBI και μία ειδική ομάδα αναγνώρισης απάτης, αποφασίζει να ανοίξει μία εταιρεία ώστε να αναλαμβάνει και ιδιωτικά πελάτες. Με τη βοήθεια των συνεργατών του αναλαμβάνει υποθέσεις τόσο της αστυνομίας όσο και ιδιωτικές. Σε όλες τις υποθέσεις έχει έναν και μόνο σκοπό. Να βρει εκείνον που λέει ψέμματα. Και συνήθως είναι πολλοί αυτοί.

 

Θα σου πω μέσα σε λίγες παραγράφους, γιατί πρέπει να δεις αυτή την σειρά.

Για τον τεράστιο Tim Roth

 

Θα σου φανεί υπερβολικός πολλές φορές. Για τον τρόπο που τινάζει το κεφάλι του κάθε φορά που παιδεύεται με κάτι. Για τον τρόπο που κοιτάζει από πολύ κοντά τους υπόπτους για να τους κάνει να σπάσουν. Για τον διερευνητικό τρόπο που μπλέκει στη ζωή της κόρης του, της πρώην γυναίκας του, ακόμα και της συνεργάτιδάς του.

Αλλά δεν θα μπορέσεις παρά να υποκλιθείς στο μεγατόνων ταλέντο του που αποδεικνύεται σε κάθε ένα επεισόδιο της σειράς. Ιδανικός για να παίζει έναν τόσο ψυχωτικό ρόλο, τρομερός στο να μετατρέπεται από έναν ήσυχο επιστήμονα σε έναν επικίνδυνο “μπάτσο”.

Για την τέχνη των micro-expressions

 

Περί τέχνης πρόκειται. Το να μπορείς να ανιχνεύσεις από τη γλώσσα του σώματος αυτά που αισθάνεται κάποιος. Αυτά που σκέφτεται και αυτά που κρύβει από τον συνομιλητή του. Από το πρώτο κιόλας επεισόδιο θα κολλήσεις με το πόσες μικρο-εκφράσεις μπορούν να προδώσουν αυτά που σκέφτεσαι.

Μετά τα πρώτα επεισόδια του Lie to Me browsαρα τον φάκελο με τις φωτογραφίες μου και προσπαθούσα να ανιχνεύσω όλες αυτές τις “οικουμενικές κινήσεις” που προδίδουν τα συναισθήματά μας. Και έβρισκα. Στιγμές χαράς, στιγμές λύπης. Μέχρι και μία φάτσα μίσους πέτυχα για έναν τύπο που την έπεφτε σε μία κοπέλα μου.

Γιατί το ψέμα μπορεί να τινάξει τον εγκέφαλό σου

 

Πόσες φορές δεν έχει ξαπλώσει στο κρεβάτι σου σκεπτόμενος ένα ψέμα. Μια αλήθεια που μοιάζει με ψέμα. Ένα ψέμα που θα ήθελες να είναι αλήθεια. Ένα ψέμα που μπορεί να τρυπώσει στον εγκέφαλό σου και να τον διαλύσει. Όχι μόνο από την αμφιβολία αλλά από την ανάγκη αναζήτησης της αλήθειας. Δεν θα συζητήσουμε τώρα την αλήθεια του καθενός. Αλλά σε πάρα πολλές εκφάνσεις της ζωής μας αναζητούμε την αλήθεια. Την αντικειμενική αλήθεια (γελάει ο κόσμος αλλά τέλος πάντων).

Και κοιμόμαστε ύπνο βαθύ μπροστά σε ένα πρόσωπο που ξέρουμε και το πιστεύουμε κάθε φορά που μας λέει κάτι, ακόμα κι αν είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι αυτό που μας λέει είναι ψέμματα. Και είναι εκεί οι μικρο-εκφράσεις. Αυτές που θα πρόδιδαν τον καθένα. Αλλά εσύ δεν είσαι ο Cal Lightman για να μπορέσεις να τις αναγνωρίσεις.

Για την απόσταση από τις αστυνομικές σειρές

 

Είναι τόσο αστυνομική η σειρά όσο πρέπει. Έχεις τις δολοφονίες, έχεις τις δολοπλοκίες, έχει τις κλασικές αστυνομικές υποθέσεις αλλά απέχει και πάρα πολύ από όλα αυτά. Και να σου πω την αλήθεια το χρειαζόμουν αυτό. Μια σειρά που δεν έχει στολές αστυνομικών. Κάτι διαφορετικό από το κάθε πιθανό σώμα καταπολέμησης εγκλήματος που έχει γίνει σειρά.

Το Lie to Me σταμάτησε στην τρίτη του σεζόν. Με μία πρώτη σεζόν να έχει πάει πάρα πολύ καλά. Μία δεύτερη να έχει πολλά επεισόδια αλλά χαμηλή τηλεθέαση. Και μία τρίτη σεζόν που ήταν πλέον προσωπικό στοίχημα του Tim Roth. Παρέα με το Boss, την θεωρώ την πλέον αδικο-κομμένη σειρά. Και γι’ αυτό σου προτείνω ανεπιφύλακτα να την δεις.

Ακόμα κι αν δεν ψηθείς να δεις και τις τρεις σεζόν, στον πιλότο θα πάρεις μια πολύ ωραία γεύση από Cal Lightman.

Λέω ψέμματα χωρίς να με καταλαβαίνουν και στο @christoschatzi