ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ο Jeremy Renner είναι ο επόμενος μεγάλος action star

Μες στο 2012 πρωταγωνιστεί σε τρία κινηματογραφικά franchises δισεκατομμυρίων, από το "Mission: Impossible" στους "Avengers" στο "Bourne Legacy". Τι θα συμβεί στο μέλλον;

Χτες κυκλοφόρησε το τρέιλερ της νέας περιπέτειας της κατασκοπικής σειράς Μπορν, που όπως θα αναρωτηθείς αν έχεις δει την original τριλογία, πώς είναι δυνατόν αφού η ιστορία τελείωσε. Είναι δυνατόν επειδή το Χόλιγουντ είναι Χόλιγουντ και όταν μια τριλογία έχει βγάλει $945 εκατομμύρια στο παγκόσμιο box office, δε θα αφήσει τεχνικές λεπτομέρειες όπως ‘ολοκληρώθηκε η ιστορία’, ‘αποχώρησε ο σκηνοθέτης’, ‘δεν συμμετέχει ο πρωταγωνιστής’ να μπουν εμπόδια.

Η τριλογία Μπορν είναι για κάποιους ότι καλύτερο έχει να παρουσιάσει το σύγχρονο σινεμά δράσης (προσυπογράφω- ιδίως το “Bourne Supremacy” είναι η καλύτερη περιπέτεια των ‘00s) οπότε καλλιτεχνικά δεν έχει νόημα να μιλάμε για νέο κεφάλαιο. Δεν είναι Τζέιμς Μποντ που μπορεί να συνεχίζεται για πάντα. Είναι η ιστορία ενός κατατρεγμένου άντρα που βρίσκει τη λύτρωση, βιώνει την απώλεια, εξιλεώνεται, παίζει ο Moby, μας στέλνει τα τελευταία του αντίο, υψώνουμε γροθιές στον αέρα, και τέλος. Όμως δε μπορείς να βγάλεις το εμπόριο έξω από το εμπορικό σινεμά, οπότε να που είμαστε εδώ και μιλάμε για τον ‘νέο Μπορν’. Διότι υπήρχαν πολλοί Μπορν. Φυσικά. Γιατί όχι.

Να, δες.

Βγάζοντας από τη μέση το ότι η ίδια η ύπαρξη της ταινίας είναι ένα λάθος (σε εκπομπή του Τζον Στιούαρτ προμοτάροντας το “Bourne Ultimatum”, ο Matt Damon είχε πει πως εδώ ολοκληρώνεται η ιστορία και πως αν υπάρξει 4η ταινία θα πρέπει να λέγεται “The Bourne Redundancy”) έχει ενδιαφέρον το ποιος επωμίστηκε το φορτίο του legacy του Μπορν.

Στο “Bourne Legacy” πρωταγωνιστεί λοιπόν ο Jeremy Renner, ένας άλλος Μπορν, ο Άαρον Μπορν, ο οποίος είναι ένας άλλος από αυτούς τους τρομερούς πράκτορες-κατασκευάσματα, υποθέτω. Ή κάτι τέτοιο. Όπως γράψαμε και πιο πάνω δε μας νοιάζει τρομερά. (Τα μόνα ενδιαφέροντα σημεία του τρέιλερ είναι αυτά που γίνεται σύνδεση με τη μυθολογία του Τζέισον Μπορν.)

Όμως ας σταθούμε στον Renner.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ανωμαλία του Χολιγουντιανού συστήματος. Δεν είναι ο καυτός νέος σταρ που τώρα ξεπετάγεται. Δεν είναι μικρός σε ηλικία. Δεν μοιάζει με εφηβική φαντασίωση. Είναι 40άρης, μοιάζει σίγουρα μικρότερος φυσικά, έχει πρόσωπο γεμάτο αποφασιστικές γωνίες, βλέμμα που λέει δε σηκώνω πολλά, και φυσική στάση που μαρτυρά ‘σε σπάω στο ξύλο όποια στιγμή θελήσω’. Βασικά είναι απολύτως λογικό πως ο Renner θα γινόταν action star. Αλλά δεν ήταν απολύτως λογικό να συμβεί τώρα, και να συμβεί τόσο πολύ.

Μέχρι πριν 3 χρόνια δεν υπήρχε στον χάρτη. Ήταν μια φάτσα από αυτές τις ‘ναι, κάτι μου λέει’ σε διάφορες ταινίες εδώ κι εκεί. Η καλύτερή του στιγμή ήταν ο πρωταγωνιστικός του ρόλος σε μια υποτιμημένη σειρά που κόπηκε στα 10 επεισόδια. (“The Unusuals” λέγεται, ψάξτην. Είναι φανταστική αστυνομική δραμεντί.) Και μετά συνέβη το “Hurt Locker”.

Όταν αναλάμβανε τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το γεμάτο ένταση πολεμικό θρίλερ, δεν υπήρχε πουθενά στον ορίζοντα η προοπτική πως θα μπορούσε να είναι κάτι σημαντικό. Όμως η ταινία έφτασε να θριαμβεύσει στα Όσκαρ, με τον ίδιο να κερδίζει μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Ανδρικού. Όλα του τα χαρίσματα ως ηθοποιός και ως παρουσία ταίριαξαν τέλεια στο ρόλο ενός λοχαγού με ειδίκευση στην αφόπλιση ναρκών. Η ένταση ξεχείλιζε, και όλη ήταν εστιασμένη στο πρόσωπο του Renner. Μπορεί αυτή η ταινία να αποδείχθηκε, απρόσμενα, Οσκαρική, όμως χάρη σε αυτήν στρωνόταν μπροστά στον ήδη 38χρονο ηθοποιό μια νέα καριέρα στο σινεμά δράσης.

Ο Ben Affleck τον έβαλε να παίξει τον ρόλο που κλέβει την παράσταση στο (πολύ καλό) σύγχρονο γκανγκστερικό δράμα “The Town”, στο ρόλο του κολλητού του ηγέτη της συμμορίας. Ο Renner θα πετύχαινε ένα πολύ σπάνιο και συναρπαστικό 2/2: Για το “Town” βρέθηκε ξανά υποψήφιος για Όσκαρ, αυτή τη φορά Β’ Ανδρικού Ρόλου. Μία χρονιά μετά το “Hurt Locker”. Το να προτείνεται κάποιος για Όσκαρ ε ερμηνεία του σε περιπέτεια είναι ούτως ή άλλως ένα σπάνιο κατόρθωμα. Να το καταφέρνει δύο φορές; Δύο συνεχόμενες χρονιές; Με δύο συνεχόμενες ταινίες του;

Ήταν λες και μια ανώτερη δύναμη του Χόλιγουντ είχε ανάψει πάνω από τον Renner ένα τεράστιο βέλος από νέον που έδειχνε αυτόν, κάτω την επιγραφή “ο επόμενος μεγάλος action star”. Αυτός ήταν εμφανώς ένας άθρωπος ικανός να ηγηθεί της οποιασδήποτε μικρής η μεγάλης ταινίας δράσης.

Έτσι, οι δύο οσκαρικές του υποψηφιότητες τον οδήγησαν στο να πρωταγωνιστεί σε τρία τεράστια εμπορικά franchises. (Να μια φράση που δε βλέπεις να γράφεται συχνά.)

Ήταν λογικό, κάθε στούντιο που είχε μια σημαντική περιπέτεια σε development, να κοιτάει τον σοβαρό, στιβαρό, ποιοτικό action star Jeremy Renner.

Mission: Impossible

Στην 4η ταινία της σειράς, που κάνείς δεν πολυπίστευε ότι α) θα γίνει και β) θα έχει τέτοια επιτυχία, ο Renner παίζει ένα νέο μέλος της ομάδας που κρύβει ένα μεγάλο ένοχο μυστικό. Ο ρόλος του έχει γραφτεί με φροντίδα κι ο Renner του δίνει και καταλαβαίνει όταν καλείται να το κάνει.

Συνολικές παγκόσμιες εισπράξεις franchise: Κάτι ψιλά περισσότερα από $2 δις.

Σίκουελ: Η μεγάλη επιτυχία της ταινίας ανανέωση το εμπορικό άστρο του Tom Cruise και το σίκουελ θεωρείται δεδομένο. Ο Renner δεν ξέρουμε αν θα επιστρέψει, αλλά θα στοιχηματίζαμε πως ναι. Ποιος καλύτερος από το να πάρει τη σκυτάλη από τον γερασμένο Ήθαν Χαντ;

The Avengers

Εκτός από ένα cameo στο “Thor”, ο Hawkeye του Renner δεν είχε κάποια δική του ταινία όπως οι περισσότεροι εκ των Εκδικητών. Όμως είναι ένας από τους 6 υπερήρωες που σώζουν τον πλανήτη από εξωγήινη εισβολή και που έβαλαν φωτιά στο παγκόσμιο box office (από χθες είναι κι επισήμως η 3η εμπορικότερη ταινία στην ιστορία), κι έχει story arc που θυμάσαι (κι ας μην είναι το κεντρικό).

Συνολικές παγκόσμιες εισπράξεις franchise: $3,6 δις και το “Avengers” (που έχει κάνει τα $1,3 από αυτά) συνεχίζει να εισπράττει.

Σίκουελ: Τα σχέδια της Marvel δεν είναι σαφή για τον χαρακτήρα (μια θεωρία είναι πως μπορεί να μοιραστεί ταινία με την Black Widow) αλλά σε κάθε περίπτωση τον περιμένουμε για το σίκουελ, που έχει ήδη ανακοινωθεί.

Bourne

Εδώ βρίσκεται και το μεγάλο στοίχημα. Ως αυτό το σημείο ο Renner έπαιζε είτε σε πιο καλλιτεχνικού κυκλώματος περιπέτειες, είτε ήταν ένας ακόμα τροχός μια (πολύ, πολύ, πολύ) πολυτελούς αμάξης. Αυτό είναι το πρώτο franchise σύντομα-δισεκατομμυρίου που αναλαμβάνει να συνεχίσει με το δικό του όνομα για μόστρα.

Συνολικές παγκόσμιες εισπράξεις franchise: $945 ταπεινά εκατομμύρια.

Σίκουελ: Νωρίς για να ξέρουμε. Αλλά αν απογειωθεί εδώ, δεν τον σταματάει τίποτα.

To “Bourne Legacy” βγαίνει στις αίθουσες στις 3 Αυγούστου.