ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

O Robert Redford ήθελε να κάνει κάτι διαφορετικό

Το ΟΝΕΜΑΝ εξασφάλισε αποκλειστικό Q&A με τον θρυλικό ηθοποιό για το ρόλο του στην υπερηρωική περιπέτεια "Captain America: The Winter Soldier".

Από όλα τα νέα που βγαίνουν σε σχεδόν εβδομαδιαίους ρυθμούς για συνεχή κάστινγκ ρόλων σε κάποια από τις αμέτρητες πια υπερηρωικές ταινίες, υπήρξε πέρσι μια είδηση που έκανε αίσθηση ακόμα και στους πιο σκεπτικούς απέναντι στο υπερηρωικό trend. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ θα έκανε το ντεμπούτο του σε τέτοιου είδους φιλμ, με τον ρόλο του Αλεξάντερ Πιρς, κεντρικής φιγούρας στην ιεραρχία της οργάνωσης S.H.I.E.L.D. Ένας ηθοποιός με το βεληνεκές και τη βαρύτητα του Ρέντφορντ στο σύμπαν της Marvel; Αυτό μάλιστα!

Στο “Captain America: The Winter Soldier”, ο Ρέντφορντ παίζει ένα στέλεχος της S.H.I.E.L.D. με πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει τόσο στα διοικητικά της οργάνωσης, όσο και στον κρυφό πόλεμο που μαίνεται. Τα μυστικά είναι πολλά, οι σκιές ακόμα περισσότερες, και η αλήθεια θα αργήσει να φανεί. Όλα, στοιχεία που κάνουν την παρουσία του Ρέντφορντ πολύ βασική στο κατά πόσο η ταινία λειτουργεί ή όχι.

Εξάλλου, αυτή τη φορά, η Marvel αποφάσισε να προχωρήσει σε πιο ρεαλιστικές διαδρομές. Ρεαλιστικές τρόπος του λέγειν φυσικά. Η ταινία παραμένει ένα φιλμ με πρωταγωνιστή έναν υπερ-στρατιώτη που έσωσε τον κόσμο από εξωγήινη εισβολή 2 καλοκαίρια πριν. Όμως σε αυτό το πλαίσιο μιλώντας, η προσέγγιση είναι εντελώς προσγειωμένη στη Γη. Αν κάτι διαχωρίζει το “Winter Soldier” από όλες τις άλλες ταινίες της Marvel, είναι το πόσο θυμίζει κατασκοπικό θρίλερ. Όλοι έχουν μυστικά, όλοι κυνηγούν ο ένας τον άλλον, όλοι κάτι κρύβουν, και πίσω από όλα υπάρχει μια πανίσχυρη συνωμοσία που δεν ξέρουμε ποιους περιλαμβάνει και σε τι ρόλο.

Ο Ρέντφορντ, που πέρσι μας έδωσε ένα συγκλονιστικό κινηματογραφικό one man show στην καλύτερη ταινία της χρονιάς, είναι αναμενόμενα φανταστικός στο ρόλο του Πιρς, η σύνδεση του οποίου με τον Φιούρι δίνει στην ταινία μια πρώτη βάση στην οποία χτίζει όλη της τη μετέπειτα δράση. Από εκεί και ύστερα, η ευθύνη πέφτει στους ώμους του Captain America, να ψάξει να βρει πού χωρίζονται η αλήθεια και το ψέμα, και -όπως συνήθως συμβαίνει- να σώσει τον κόσμο.

Το ΟΝΕΜΑΝ εξασφάλισε ένα αποκλειστικό Q&A του Ρόμπερτ Ρέντφορντ όπου μιλάει για την τον ενθουσιασμό του (και τον εγγονιών του) για την ταινία, για το ρεαλιστικό της επίπεδο, και για την αγάπη που πάντα έτρεφε για τα κόμικς, τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο, τον έμαθαν να εκτιμά τη λογοτεχνία.

 

Τι σου φάνηκε ενδιαφέρον και σε έκανε να θες να εμπλακείς με την πρώτη σου Marvel ταινία;

Ήθελα να κάνω χαρούμενα τα εγγόνια μου. Ενθουσιάστηκαν με όλο αυτό. Είπαν, “Captain America; Μας δουλεύεις;;” Το έκανα επειδή ήταν κάτι διαφορετικό. Απλά κάτι καινούριο σε αυτό το σημείο στη ζωή μου. Ήθελα να το δοκιμάσω.

Πώς είναι η εμπειρία σου ως τώρα; Είναι ό,τι νόμιζες πως θα είναι;

Δεν ήξερα τι να σκεφτώ για όλο αυτό λόγω του πόσο high-tech είναι. Επειδή πρόκειται για μια πολύ ακραία εκδοχή της υψηλής τεχνολογίας στην υπηρεσία του σινεμά, με εξιτάρισε. Ήθελα να δω πώς θα ήταν. Και δέχτηκα να το κάνω χάρη στα δύο αδέρφια, τους Άντονι και Τζο Ρούσο, τους σκηνοθέτες. Μου αρέσουν, μου αρέσουν οι ευαισθησίες τους. Αυτό ήταν.

Μίλησέ μας για τον χαρακτήρα σου και τι του συμβαίνει στην ταινία.

Ο χαρακτήρας μου, Αλεξάντερ Πιρς, είναι ένας σχετικά μικρός χαρακτήρας στο ευρύτερο σύνολο πραγμάτων, αλλά βάσει πλοκής κρατά ένα σημαντικό ρόλο. Νομίζω υπάρχει ένα ποσοστό μυστηρίου που αναδύεται για αυτόν, κάτι που δεν περιμένεις στην αρχή. Μου άρεσε αυτό. Μου αρέσει το γεγονός πως δεν αποκαλύπτονται τα πάντα στο πρώτο κομμάτι του έργου, και όταν αποκαλύπτονται, υπάρχει κάτι το δυνατό και είναι κάτι που επηρεάζει την πλοκή και επηρεάζει τον Νικ Φιούρι με έναν πολύ έντονο τρόπο. Και μου αρέσει επίσης η ιδέα ότι ο Φιούρι και ο χαρακτήρας μου είναι πολύ κοντά μεταξύ τους, και πρέπει να πουλήσω την ιδέα πως αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Μου άρεσε η πρόκληση.

Ποια η σχέση του Αλεξάντερ Πιρς με τον Νικ Φιούρι;

Ο Αλεξάντερ Πιρς, που είναι το αφεντικό του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι φίλος του Νικ Φιούρι για πάρα πολλά χρόνια. Ο Πιρς είναι βασικά εκείνος που έφερε τον Φιούρι στην S.H.I.E.L.D. Βρίσκονται σε οικογενειακές γιορτές και έχουν πολύ κοντινή προσωπική σχέση. Ο Φιούρι θαυμάζει τον Πιρς και είναι τον κοιτάζει με μεγάλο σεβασμό.

Πώς είναι να δουλεύεις με τον Σάμιουελ Τζάκσον;

Τον συμπαθώ τον Σαμ. Ο Σαμ είναι ένας πολύ καλός ηθοποιός και έχει πολλές διαστάσεις. Έχει κάνει πολλές ταινίες είναι αληθινά πολυδιάστατος, το οποίο είναι υπέροχο, αλλά το βασικό είναι ότι είναι απλά ένας πολύ καλός ηθοποιός.

 

Τι σου άρεσε στο στυλ των αδερφών Ρούσο ;

Είναι πολύ ευγενείς. Σε σέβονται αλλά ταυτόχρονα δεν είναι καθόλου μαλακοί. Έχουν μια πολύ ισχυρή ιδέα του τι θέλουν να κάνουν και είναι αφοσιωμένοι στο να το κάνουν όπως θέλουν. Μου αρέσει αυτό. Έχουν ένα όραμα για την ταινία που είναι δικό τους. Εκτιμώ πολύ όταν ένας σκηνοθέτης έχει ένα όραμα στο οποίο μένει πάντα συνδεδεμένος και το εφαρμόζει όσο καλύτερα γίνεται.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον στους Ρούσο είναι πως, ναι, είναι αδέρφια, αλλά δουλεύουν μαζί με έναν τρόπο που σχεδόν θυμίζει συμφωνική. Με άλλα λόγια, έχουν έναν τόσο ευγενικό σεβασμό ο ένας για τον άλλον, μπορούν να τελειώνουν ο ένας τις προτάσεις του άλλου κλπ. Αλλά δεν υπάρχει καθόλου έχθρα, δεν υπάρχει αντιπαλότητα, δεν νιώθεις καθόλου ένταση στο πώς δουλεύουν. Είναι πολύ πολύ ήρεμοι και προχωρούν όπως επιθυμούν, αλλά προσφέρουν πράγματα ο ένας στον άλλον με πολύ εντυπωσιακό τρόπο. Το βρήκα πολύ όμορφο αυτό.

Γιατί νομίζεις πως αυτοί οι χαρακτήρες βρίσκουν σύνδεση με τα παιδιά και τους νεότερους γενικά;

Όταν ήμουν παιδί, διάβαζα κόμικς και φανταζόμουν να ανταγωνίζομαι τον Captain Marvel. Τον αγαπούσα αλλά οι γονείς μου ήταν αντίθετοι με το να διαβάζω κόμικς επειδή ήθελαν να διαβάζω κάτι “ουσιαστικό”. Οπότε συνήθως κρυβόμουν στη ντουλάπα μου με έναν φακό και τα διάβαζα στα κρυφά. Ήταν μεγάλο κομμάτι της παιδικής μου ηλικίας και μπορώ απόλυτα γιατί αυτό το σύντομων αφηγήσεων σε επεισόδια ελκύει τόσο πολύ ένα νεαρό παιδί. Νομίζω πως χάρη στην αγάπη μου για τα κόμικς, κατάφερα να εκτιμήσω την λογοτεχνία με μια ευρύτερη έννοια.

Πώς είναι να δουλεύεις με τον Κρις Έβανς;

Εκτός του ότι είμαστε κι οι δύο φαν των Red Sox; Δεν τον ξέρω πολύ καλά αλλά από τη δουλειά που κάναμε μαζί για ένα σύντομο διάστημα, μπορώ να καταλάβω πως έχει ένα πολύ καθαρό, ελκυστικό, έμπιστο λουκ, κάτι πάρα πολύ σημαντικό για αυτό τον χαρακτήρα. Αλλά υπάρχει ένα βαθύτερο κομμάτι του Κρις που χρησιμοποιεί στην ταινία. Παρουσιάζει το τέλειο αμερικάνικο λουκ αυτού που θα έπρεπε να είναι ο Captain America.

Πόσο σημαντικό είναι να κρατήσεις αυτές τις ταινίες στο έδαφος ώστε να είναι κάπως πιστευτές;

Αυτό την έκανε ενδιαφέρουσα για μένα, και δίνω τα εύσημα στους σκηνοθέτες, τους Ρούσο, γι’αυτό. Όταν τους συνάντησα για να συζητήσουμε το αν θα πάρω το ρόλο, είπαν πως ήθελαν αυτή η ταινία να είναι πιο προσγειωμένη στην πραγματικότητα σε συνδυασμό με τα εφέ που ήδη προϋπήρχαν. Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα αυτή την προσέγγιση. Νομίζω πως αυτή η ταινία θα φέρει μια νέα ματιά στο σύμπαν της Marvel χάρη σε αυτή την ιδέα. Όταν μπλέκεις τον ρεαλισμό με κάποια από τα πιο ακραία πράγματα που συμβαίνουν, θα έχεις κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον.

(Μετάφραση, επιμέλεια: Θοδωρής Δημητρόπουλος)

 

*Το “Captain America: The Winter Soldier” βγαίνει στις αίθουσες αυτή την Πέμπτη 3 Απριλίου από την Feelgood.