ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Οι δισεκατομμυριούχοι μουσάτο-βλάχοι σταρ του Duck Dynasty

Η άλλη (βλέπε συντηρητική) Αμερική τους λατρεύει. Αλλά χρειάζεται να είσαι πραγματικά πολύ μαζόχας για να κάτσεις να δεις το ψευδο-ριάλιτί τους.

Η οικογένεια Robertson φτιάχνει σφυρίχτρες για πάπιες. Διαθέτει ΖΖ Top γενιάδες. Και πιστεύει στον Θεό, τη φύση και την οικογένεια. Αυτό είναι αρκετό για να μετατρέψει το Duck Dynasty στην πιο δημοφιλή -μετά το Walking Dead- σειρά της καλωδιακής τηλεόρασης με 90 εκ. δολαρία διαφημιστικά έσοδα ανά σεζόν, συν άλλα 400 εκ. δολάρια από τα εμπορεύματα. Μπροστά σε όλο αυτό, τι πειράζει που ο πάτερ-φαμίλιας μας βγήκε ολίγον τι ομοφοβικός;

 

Το συγκεκριμένο σχόλιο του Phil Robertson, του πρώην αμαρτωλού και νυν θρήσκου παππού της οικογένειας (και σταρ του reality) στο Χριστουγενιάτικο GQ στάθηκε δικαίως αρκετό για να ξεσπάσει ο κακός ο χαμός στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Με celebrities και κοινό να αγωνιούν τι τελικά θα απογίνει σε εκείνον και στη σειρά που σπάει ρεκόρ τηλεθέασης κάθε χρονιά που περνάει.

 

Τελικά ούτε γάτα ούτε ζημιά, καθώς ο Phil βγήκε και δήλωσε ότι γενικά ‘προμοτάρει’ την αγάπη του Θεού και όχι το μίσος. Και το δίκτυο, το οποίο τρέμει μήπως χάσει την κότα (ή, για την ακρίβεια, την πάπια) με τα χρυσά αυγά, τον απέβαλε για 9 μέρες από τη σειρά και μετά τον επανέφερε.

Η αλήθεια είναι ότι, από επιχειρηματικής άποψης, δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά καθώς πρόκειται για μια μπίζνα του μισού δις το χρόνο, ο Phil είναι ο παρλαπίπας με τις καλύτερες ατάκες ‘ποταμίσιας redneck σοφίας’ (τύπου ‘Μην περιμένεις να φτάσει η άλλη στα 20 για να την παντρευτείς. Και τσέκαρε ότι σου αρέσουν αυτά που μαγειρεύει’) και οι Robertson, on και off air, παραμένουν μια σφιχτοδεμένη οικογένεια. Κάτι που σημαίνει ότι δεν θα συνέχιζαν χωρίς εκείνον.

Αυτό που πρέπει να καταλάβεις είναι ότι τα παλικάρια με τα μούσια δεν είναι τίποτα φτωχοδιαβόλοι τύπου Octamom που θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να συνεχίσουν να είναι στον αέρα, αλλά πανούργοι επιχειρηματίες (σ.σ. όλοι με πτυχία πανεπιστημίου) στους οποίους οι σφυρίχτρες για πάπιες φέρνουν 46 εκατομμύρια δολάρια στην τσέπη κάθε χρόνο. Ανεξαρτήτως δημοσιότητας, αφού θεωρούνται οι καλύτερες στον κόσμο.

 

Άσε που κυκλοφορούν και οικογενειακές φωτογραφίες τους από μια δεκαετία πριν που τους δείχνουν να ποζάρουν χωρίς γενειάδες, με χωρίστρες και κυριλέ πουκάμισα, θυμίζοντας All American διαφήμιση του Tommy Hilfiger. Κάτι που κάνει πολλούς να υποψιάζονται ότι όλη η ZZ Top αμφίεση είναι απλά ένα καλοστημένο διαφημιστικό κόλπο.

 

 

Οπότε, το μόνο που κατάφερε όλος αυτός ο θόρυβος για τις δηλώσεις του Phil, είναι να γίνουν ξαφνικά γνωστοί  όλοι και εκτός ΗΠΑ. Κάτι που σαφέστατα και δεν αξίζουν. Όχι (μόνο ή κυρίως) για τις απόψεις τους, αλλά για το γεγονός ότι το reality που παρουσιάζουν είναι τόσο στημένο που δεν έχει καμία πλάκα.

Ίσως με την εξαίρεση του αδελφού του Phil, Si, βετεράνου του Βιετνάμ (σ.σ. φοράει και το σχετικό καπέλο) που, τις σπάνιες περιπτώσεις όπου καταλαβαίνεις τι λέει, μοιάζει όντως να είναι ξεκαρδιστικά αλλού για αλλού.

 

Ουσιαστικά το Duck Dynasty έρχεται να εκπληρώσει τη φαντασίωση του μέσου Αμερικανού να ζει σε ένα κτήμα κοντά στη φύση (σ.σ. το δικό τους στην Λουιζιάνα είναι όντως πανέμορφο), να κυνηγά, να ψαρεύει και να φτιάχνει πράγματα με τα χέρια του.

Καθώς επίσης να έχει ωραίες γυναίκες (σ.σ. οι σύζυγοι και των τριών αδελφών βλέπονται) και να τελειώνει κάθε μέρα με ένα πλούσιο οικογενειακό δείπνο όπου όλοι ευχαριστούν το Ιησού και χαίρονται που αποτελούν μέρος μιας οικογένειας που υποστηρίζει τα μέλη της.

Κρίμα που πρόκειται για μια φαντασίωση που ο υπόλοιπος κόσμος δεν μπορεί να μοιραστεί, καθιστώντας το Duck Dynasty ένα τηλεοπτικό φαινόμενο που μόνο ως αξιοπερίεργο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε.

 

Εκτός και αν κάποιος τους ξεμπροστιάσει ως μούφα ή αποκαλυφθεί κάποιο σεξουαλικό ενδο-οικογενειακό σκάνδαλο που να περιλαμβάνει όλα όσα ο Phil σιχαίνεται. Δηλαδή μοιχεία και ομοφυλοφυλία.  Τότε ναι, θα τους δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία.