ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Οι σταρ της ντροπής

Αυτοί είναι οι χειρότεροι ηθοποιοί όλων των εποχών. Και μάλιστα με την επίσημη σφραγίδα των Χρυσών Βατόμουρων.

Το πρόβλημα με τους χειρότερους των χειρότερων είναι ότι, ενώ ξέρεις να τους αναγνωρίσεις με το που βγαίνουν στην μεγάλη οθόνη, δεν μπορείς να το αποδείξεις. Εκτός και αν κάτσεις και μετρήσεις τις συνολικές υποψηφιότητες και νίκες που έχουν συγκεντρώσει από το 1981, οπότε και ξεκίνησαν τα Χρυσά Βατόμουρα.

Σύμφωνα με την διαβόητη λίστα του περιοδικού Complex, ο Keanu Reeves είναι ο χειρότερος ηθοποιός όλων των εποχών. Με τον ‘Anakin’ Christensen να έρχεται στην 2η και τον ‘Beam me up, Scotty’ Shatner στην 3η.

Ενώ, αν κάποιος χρησιμοποιήσει ως μπούσουλa το database του Rotten Tomatoes, καταλήγει στο ‘ζεύγος’των Jennifer Love Hewitt και Chuck Norris.

 

Στην πρώτη περίπτωση έχεις να κάνεις με την υποκειμενική κρίση ενός περιοδικού. Ενώ στην 2η, που στηρίζεται στο μ.ο. βαθμολογιών των ταινιών, μπορεί απλά να σημαίνει ότι ο Chuck και η Jennifer είναι φοβεροί ηθοποιοί που παίζουν μόνιμα σε πολύ κακές ταινίες.

 

Κάπως έτσι καταλήγεις ως μοναδική λύση για να βγάλεις άκρη τα Χρυσά Βατόμουρα, ένα θεσμό που ξεκίνησε το 1981 και γιγαντώθηκε όταν πέρασε το 1987 από εκεί ο Bill Cosby για να αποδεχτεί το βραβείο του. Και στον οποίο ψηφίζουν πλέον -πέρα από το κοινό- σινεκριτικοί και επαγγελματίες της 7ης τέχνης από 19 χώρες.

Φέτος μεγάλος νικητής αναδείχθηκε το Twilight που τα σάρωσε όλα (πήρε Βατόμουρο Χειρότερης ταινία, Α γυναικείου για την Kristen Stewart, Ζευγαριού, συνόλου, Β αντρικού για τον Taylor Lautner, σκηνοθεσίας και remale/rip-off και sequel).

Αν και δεν υπήρξε κανένα τεράστιο χαϊλάιτ όπως το 2004, όταν η Halle Berry εμφανίστηκε για να πάρει το Χρυσό Βατόμουρό της για το Catwoman, κρατώντας στο άλλο χέρι το Όσκαρ που μόλις κέρδισε για το Monster’s Ball.

 

Ενώ ήταν μεγάλη αδικία ότι στο Β Αντρικό Ρόλο επικράτησε ο Lautner ανάμεσα στον Hasselhoff (για το Piranha 3DD) και τον Vanilla Ice (την μάνα του οποίου πήδηξε ο Sandler στο That’s My Boy).

Και εντελώς δίκαιο ότι το Β γυναικείου κατέληξε στην Rihanna και το όπλο της για το Battleship.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τις συνολικές νίκες και υποψηφιότητες για Χρυσά Βατόμουρα οι αθλιότεροι ηθοποιοί, εκείνοι που κάνουν τον Στανισλάφσκι να κλαίει, είναι οι:

Paris Hilton (6 υποψηφιότητες, 4 νίκες)

Εξαιρετικό ποσοστό υποψηφιοτήτων/νικών για την ψηφισμένη ως χειρότερη ηθοποιό των 00s. H οποία μάλιστα κατάφερε να επικρατήσει έναντι σκληρού ανταγωνισμού από τις Mariah Carey, Lindsay Lohan, Jennifer Lopez και Madonna. Αν και, για να είμαστε ειλικρινείς, θα την συμπεριλαμβάναμε εδώ από την ‘δουλειά’ της στο House of Wax και μόνο.

 

Rob Schneider (7 υποψηφιότητες, 1 νίκη)

Ο πιστός -και εντελώς ατάλαντος-βοηθός του Adam Sandler δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα. Ούτε είναι τυχαίο ότι διάλεξε με τα χεράκια του τον Κώστα Σόμμερ για το Deuce Bigalow: European Gigolo, την ταινία που τον εκτόξευσε ψηλά στην κατάταξη (σ.σ. αφού κέρδισε το βραβείο χειρότερου ηθοποιού και ήταν επίσης υποψήφιος για χειρότερο σενάριο και χειρότερο ζευγάρι). Περιμένουμε μεγάλα πράγματα από αυτόν.

 

Ben Affleck (7 υποψηφιότητες, 2 νίκες)

Η καλύτερη απόδειξη για όσους επιμένουν ότι ο Ben είναι απείρως καλύτερος σκηνοθέτης, από ότι ηθοποιός. ‘Καλύτερή’ του στιγμή το 2003-2004 όταν με την τετράδα Gigli, Paycheck, Jersey Girl και Daredevil κυριολεκτικά σάρωσε τα πάντα.

 

Bo Derek (7 υποψηφιότητες, 5 νίκες)

Τα κοτσιδάκια της από το 10 είναι ουσιαστικά τα μόνα που δεν έχουν κερδίσει Βατόμουρα. Γιατί, κατά τα άλλα, η σεξόβομβα των πατεράδων μας έχει ξεχωρίσει -από την ανάποδη- για τις ερμηνείες της στα Bolero, Ghosts Can’t Do It και Tarzan, The Ape Man.

 

Steven Seagal (8 υποψηφιότητες, 1 νίκη)

Αισθάνεσαι σχεδόν λύπηση όταν, κοιτάζοντας την σελίδα του imdb, διαπιστώνεις ότι τα Χρυσά Βατόμουρα είναι η μοναδική διάκριση για την οποία έχει ποτέ προταθεί (σ.σ. κέρδισε ως χειρότερος σκηνοθέτης για το On Deadly Ground). Είπαμε, σχεδόν.

 

Jenny McCarthy (8 υποψηφιότητες, 3 νίκες)

Το Dirty Love ήταν η χειρότερή της στιγμή. Και το πλήρωσε ακριβά με τρία Βατόμουρα (χειρότερης ηθοποιού, ταινίας και σεναρίου). Αλλά που είναι το βραβείο συνολικής προσφοράς της στο αντρικό κοινό για 20 χρόνια σέξι φωτογραφήσεων; Ή που είναι η αναγνώριση για το κωμικό ταλέντο που ρέει προφανώς στο DNA της οικογένειας (σ.σ. Η Melissa McCarthy του Mike and Molly είναι ξαδέλφη της).

 

Jennifer Lopez (9 υποψηφιότητες, 2 νίκες)

Είναι άδικο να τα χρεώσουμε όλα στον Affleck. Ναι, μπορεί το Gigli να κατείχε επί χρόνια των ρεκόρ βατόμουρων για μια ταινία. Αλλά η Jenny from the Block έχει σταθερή παρουστία στην ‘μπλιάχ’ λίστα μας. Από το Wedding Planner του 2001, μέχρι το What to Expect When You’re Expecting του 2012.

 

Burt Reynolds (9 υποψηφιότητες, 2 νίκες)

Πιο θλιβερές δεν είναι οι υποψηφιότητες, αλλά το γεγονός ότι ξεκίνησε να διαγωνίζεται στα 80s στην κατηγορία Α αντρικού ρόλου (Cannonball, Rent a Cop) και κατέληξε να αποτελεί σταθερή παρουσία στην Β ρόλου (Dukes of Hazzard, In the name of the king).

 

John Travolta (9 υποψηφιότητες, 3 νίκες)

Και όμως μοιάζουν πολύ λίγες για κάποιον που έχει υπάρξει ο ιθύνων νους πίσω και μπροστά από το Battlefield Earth. Αλλά υπάρχουν και χειρότεροι. Αν και αυτό που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στον –υποψήφιο για χειρότερο ηθοποιό των 00ς- είναι σταθερότητα. Καθώς επίσης και ότι συνεχίζει, στα γεράματα, να είναι εξίσου κακός (βλέπε Old Dogs, 2010).

 

Marlon Mayans & Shawn Wayans (10 υποψηφιότητες, 2 νίκες)

Το ότι έχουν λάβει όλες τις υποψηφιότητες μαζί (σ.σ. εκτός από αυτήν του Marlon για το G.I.Joe) αποδυκνύει ότι το αίμα, ταλέντο δεν γίνεται. Ειδική μνεία για το βραβείο χειρότερης ηθοποιού που κέρδισαν -δικαίως- για το White Chicks.

 

Sharon Stone (11 υποψηφιότητες, 3 νίκες)

Ναι, όντως πήρε βραβείο χειρότερου διδύμου για τα ‘στραβοχυμένα στήθη’ της (Basic Instinct 2, 2006). Όπως επίσης ‘αναγνώρισαν’ την προσπάθειά της να αλλάξει ρότα με το Βραβείο χειρότερης πρωτοεμφανιζόμενης σταρ ‘για το νέο σοβαρό εαυτό της’ (Diabolique, 2006). Κανείς δεν είπε ότι τα Χρυσά Βατόμουρα δεν μπορούν να γίνουν ξινά και κακιασμένα.

 

Eddie Murphy (12 υποψηφιότητες, 3 νίκες)

Δεν είναι καθόλου εύκολο να κερδίσεις βραβείο χειρότερου Α αντρικού και Α γυναικείου ρόλου ταυτόχρονα (για το Norbit). Αλλά ο Eddie ήταν ο πρώτος που τα κατάφερε (σ.σ. ακολούθησε ο Adam Sandler). Μια μικρή ένδειξη για το πώς κέρδισε με ευκολία το βατόμουρο χειρότερου ηθοποιού των 00s μετά από μια μάχη σώμα με σώμα με τους Ben Affleck, Mike Myers, Rob Schneider και John Travolta.

 

Madonna (13 υποψηφιότητες, 8 νίκες)

Δεν υπάρχει τίποτα που να μην έχει κερδίσει. Έχει ψηφιστεί χειρότερη ηθοποιός του 20ου αιώνα (κερδίζοντας με άνεση τις Elizabeth Berkley, Bo Derek, Brooke Shields και Pia Zadora) και διατηρεί το ρεκόρ υποψηφιότητων ως χειρότερη ηθοποιός (μαζί με τις Demi Moore και Melanie Griffith). Ενώ κατάφερε να βρεθεί υποψήφια ακόμη και ως πρωταγωνίστρια του ντοκιμαντέρ της (βλέπε Truth or Dare).

 

Kevin Costner (14 υποψηφιότητες, 5 νίκες)

Πάνε 10 χρόνια από τότε που τα Χρυσά Βατόμουρα ασχολήθηκαν μαζί του (βλέπε 3000 miles to graceland, 2002). Αλλά κάποτε ήταν ο αγαπημένος τους. Ειδικά το 1997 όταν με το Postman ‘θριάμβευσε’ σε όλες τις σημαντικές κατηγορίες. Ας ελπίσουμε ότι θα τον βατομουριάσουμε ξανά.

 

Adam Sandler (18 υποψηφιότητες, 7 νίκες)

Ποτέ πριν ένας άνθρωπος δεν έβγαλε τόσα εκατομμύρια δολάρια επαναλαμβάνοντας ξανά και ξάνα το ίδιο αστείο (σ.σ. την μωρουδίστικη φωνή). Σταθερά άθλιος (σ.σ. με την εξαίρεση του Punch Drunk) είναι δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια θα βρεθεί στην πρώτη θέση.

 

Ειδική μνεία στο εξαιρετικά ‘παραγωγικό’ για εκείνον 2012, όταν ‘αποθεώθηκε’ κερδίζοντας βραβείο χειρότερου Α αντρικού και Α γυναικείου ρόλου για το Jack and Jill. Ενώ ουσιαστικά μονοπώλησε τις υποψηφιότητες με τα Just Go with it και Jack and Jill. Φέτος κατάφερε να βγει για 2η φορά χειρότερος ηθοποιός με το That’s my Boy. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι το κακό θα τριτώσει.

O Χειρότερος ηθοποιός του 20ου αιώνα είναι ο Sylvester Stallone

Αυτός είναι ο επίσημος τίτλος που του δόθηκε το 2000, όταν και κέρδισε το σχετικό βραβείο ‘για 99,5% ΟΛΩΝ όσων έχει κάνει’. Ξεπερνώντας τον δυνατό ανταγωνισμό από τους Kevin Costner (επίσης για τα πάντα),  Prince (για τα Graffiti Bridge, Under the Cherry Moon), William Shatner (‘Για κάθε Star Trek στο οποίο έχει παίξει’) και Pauly Shore (για τα Bio-Dome, Jury Duty, Enchino Man).

 

Η αλήθεια είναι ότι τα Βατόμουρα έχουν μια εμμονή με τον Sylvester, στον οποίο έχουν χαρίσει 31 υποψηφιότητες και 8 τρόπαια. Κράζοντας τον ως ηθοποιό (σ.σ. διατηρεί το ρεκόρ με 13 υποψηφιότητες), σεναριογράφο και σκηνοθέτη.

 

Μεταξύ μας, συμβαίνει και στους καλύτερους, όπως τον sir Laurence Olivier που το κέρδισε το 1982 για τo Inchon.