ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Όταν ο γιος του Apollo Creed πήρε για προπονητή τον Rocky

Δες το αποκλειστικό υποτιτλισμένο τρέιλερ του “Creed”, της spin-off ταινίας του “Rocky”, με τον Συλβέστερ Σταλόνε και τον Μάικλ Μπ. Τζόρνταν.

Τέλος ο διχασμός. Να ένα spin-off στο οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι.

Η ιστορία είναι απλή, και όταν την εξήγησα σε μερικούς συναδέλφους εδώ στο γραφείο κόντεψαν να κάνουν εδώ επί τόπου τον γύρο του θριάμβου και να πιάσουν τα τηλέφωνα να μεταφέρουν τα νέα. Το “Creed” είναι γεγονός, ή τελοσπάντων θα είναι σύντομα, καθώς έχουμε στα χέρια μας το πρώτο τρέιλερ. Τι είναι το “Creed”; Ας πούμε απλά πως η συνωνυμία με τον Απόλο δεν είναι τυχαία.

Με λίγα λόγια, η επίσημη σύνοψη της ταινίας:

Ο Άδωνης Τζονσον δε γνώρισε ποτέ τον διάσημο πατέρα του, τον παγκόσμιο πρωταθλητή Βαρέων Βαρών, Απόλο Κριντ, ο οποίος και απεβίωσε πριν τη γέννηση του. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει αμφιβολία πως το μποξ τρέχει στις φλέβες του. Έτσι ο Άδωνης αποφασίζει να πάει στην Φιλαδέλφεια, τόπο του θρυλικού αγώνα του Απόλο Κριντ με τον σκληρό, πρωτοεμφανιζόμενο μποξέρ, Ρόκι Μπαλμπόα. Με το που φτάνει στην Πόλη της Αδελφικής Αγάπης, ο Άδωνης εντοπίζει τον Ρόκι και του ζητά να γίνει ο προπονητής του. Παρά την επιμονή του δευτέρου πως έχει αποσυρθεί από τον χώρο, ο Ρόκι θα δει στον Άδωνη τη δύναμη και την αποφασιστικότητα που είχε γνωρίσει στον Απόλο—τον σημαντικότερο αντίπαλο του, που κατέληξε να γίνει ο στενότερος φίλος του. Συμφωνεί να τον αναλάβει και να τον προπονεί, έχοντας ο ίδιος να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο, πιο θανάσιμο από οποιονδήποτε αντιμετώπισε στο ρινγκ.

Είναι ξεκάθαρα το καλύτερο πράγμα του κόσμου. Δες το τρέιλερ και πάμε να δούμε έναν-έναν τους λόγους για τους οποίους το περιμένουμε.

 

ΜΙΑ ΧΑΡΑ.

Δεν ξέρω με τι να πρωτοενθουσιαστώ.

“Ήταν ο πατέρας μου”

Καταρχάς αυτό. Ο γιος του Απόλο Κριντ ετοιμάζεται να δώσει τη μεγάλη μάχη έχοντας ως κόουτς τον θρυλικό Ρόκι. Μιλάμε για μεγάλες στιγμές. Είναι σαν το σύμπαν του “Rocky” να μπήκε μες στο σώμα του “Karate Kid” με τον Ντάνιελ να είναι ο γιος του τιτανομέγιστου Απόλο Κριντ και ο Μιγιάγκι να είναι ο ίδιος ο Ρόκι Μπαλμπόα. Μόνο που πληκτρολογήθηκε αυτή η παράγραφος με έπιασαν ανατριχίλες.

Ετοιμάσου για άπειρες αναφορές

Μου αρέσει που έχουμε μπει σε μια εποχή περίπου-όχι-ακριβώς-σίκουελ. Βαρεθήκαμε με τις συνέχειες, τώρα το ψάχνουμε αλλιώς. Η ποιότητα αυτών των ταινιών ποικίλει ανάλογα την περίπτωση, αλλά το ένα σίγουρα πράγμα που διαθέτουν είναι ένα σωρό αναφορές στην πηγή, στο πρωτότυπο, αυτό που όλοι αγαπάμε (αλλιώς δε θα υπήρχε λόγος για κάτι-σαν-περίπου-σίκουελ τόσες δεκαετίες μετά). Το είδαμε στο “Terminator: Genisys”, το είδαμε στο “Jurassic World”, το είδαμε στο “Star Trek” του Έιμπραμς, θα το δούμε στάνταρ και στο “Creed”, το οποίο βάζει τον νεαρό Άδωνη Κριντ στη θέση του εμβληματικού πλάνου του Ρόκι να τρέχει στο δρόμο αλλά και να φοράει παρόμοιο ένδυμα με τον πατέρα του στο ρινγκ.

Τον νεαρό Κριντ παίζει ο Μάικλ Τζόρνταν

Ο Μάικλ Μπ. Τζόρνταν είναι ένας από τους νέους ήρωές μας εδώ στο ΟΝΕΜΑΝ. Τον πρωτογνωρίσαμε ως Γουάλας στο “Wire”, την καλύτερη σειρά όλων των εποχών, κι έπειτα σε εξαιρετικό ρόλο στο “Friday Night Lights”, στην φανταστική του 4η σεζόν. Έπειτα τον είδαμε στο “Fruitvale Station” του Ράιαν Κούγκλερ, το οποίο δεν μου άρεσε (ο Ηλίας το λατρεύει) αλλά ο Τζόρνταν ήταν πολύ δυνατός κι εκεί. Θα τον δούμε σύντομα στο “Fantastic Four”, και γενικά μοιάζει γερό στοίχημα για ένας από τους μεγάλους σταρ του αύριο.

ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΕΝΕ ΜΑΪΚΛ ΤΖΟΡΝΤΑΝ.

Ο Μάικλ Τζόρνταν παίζει τον γιο του Απόλο Κριντ. Αυτή είναι μια φράση που μπορούμε να λέμε τώρα.

Το “Wire” reunion

Συγγνώμη, κάτι δικά μου. Αλλά εδώ ο Γουάλας κι ο Έιβον Μπάρκσντέιλ τα λένε κι εγώ κάνω fist bumps με τον εαυτό μου.

Το “Fruitvale Station”

Α, ναι, το “Creed” γράφει και σκηνοθετεί ο Κούγκλερ του “Fruitvale Station”, ανανεώνοντας έτσι τη συνεργασία του με τον Τζόρνταν. Με εκείνη την ταινία κάποια ζητήματα ως προς τον τρόπο που έπλαθε αγιογραφία σβήνοντας τα όρια μεταξύ ντοκουμέντου και μυθοπλασίας, ζητήματα που σε μια ταινία σαν το “Creed” δε θα υπάρχουν. Αν μη τι άλλο τέτοιου είδους ταινίες την αποζητούν την αγιογραφία. Τον θες τον ηρωισμό. Κι ο Κούγκλερ φαίνεται να είναι πολύ ταλαντούχος σκηνοθέτης. Είμαι και φαν των δημιουργικών διδύμων, όταν σκηνοθέτες βρίσκουν το ερμηνευτικό ταίρι τους.

Ο Ρόκι ως προπονητής

Μου αρέσει επίσης η φάση των γηρατειών του Συλβέστερ Σταλόνε, τον οποίο έτσι κι αλλιώς θεωρώ σπουδαίο. Το πρώτο “Expendables” είναι μια πολύ ψυχωμένη και τίμια ταινία πάνω στον επίλογο της κληρονομιάς, και το “Rocky Balboa” μια εξίσου ειλικρινής προσέγγιση πάνω στο– να δεις, πώς το λέει ο Σβαρτζενέγκερ στο “Terminator: Genisys”; Α, ναι. “Είμαι γέρος, όχι τελειωμένος.” (Κάπως έμοιαζε συνεπές να χρησιμοποιήσουμε αναφορά στον Άρνι σε κείμενο για τον Σλάι.) Αυτό που θέλω να πω είναι πως ο Σταλόνε κάνει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα ως γερασμένο action star, και μετά το “Rocky Balboa” υποθέτω η οδός που παίρνει με το “Creed” είναι η μοναδική. Είναι ο γκουρού που παραδίδει τα ηνία. Δημιουργικά, αλλά και ως παρουσία, είναι μέρος αυτής της μετάβασης. Πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς;

(Μακάρι να έβρισκαν έναν τρόπο να έκανε κι ο Καρλ Γουέδερς την εμφάνισή του.)

Ο Μάικλ Τζόρνταν παίζει τον γιο του Απόλο Κριντ και για κόουτς στη μεγάλη μάχη θα έχει τον Ρόκι Μπαλμπόα

Τίποτα, απλά ήθελα να το ξανατυπώσω.

*Το “Creed” βγαίνει στις αίθουσες στις 31 Δεκεμβρίου από την Tanweer.