ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Πίεσε τον εαυτό σου και δες το Downton Abbey

Ξέρω, σου είναι δύσκολο να αποδεχτείς ότι θα δεις σειρά εποχής. Όταν όμως το δεις, θα καταλάβεις γιατί προτάθηκε πριν λίγες ημέρες για 9 βραβεία Emmy.

Είναι σαν τότε που έκλαιγες γοερά πάνω από το σύγγραμα του Γκαίτε για τον ατελέσφορο έρωτα του νεαρού Βέρθερου. Σαν τότε που ξεκοκάλιζες με μπρίο το Λογική και Ευαισθησία. Σαν τότε που νανούριζες την κοπέλα σου με Τσαικόφσκι. Όχι ε; Δεν είσαι ρομαντικό αγόρι ε; Δεν πειράζει. Δεν χρειάζεται να είσαι τέτοιος για να δεις το Downton Abbey.

Σου έκανα την εισαγωγή γιατί αυτή είναι η πρώτη εντύπωση από την σειρά. Ότι είναι άλλη μια νουβέλα της Jane Austen. Άλλο ένα ρομάντζο για να διαβάζουν Αγγλιδούλες του σήμερα και να μεταφέρουν εαυτούς στην Βικτωριανή και μετα-βικτωριανή εποχή. Τότε που το χειροφίλημα σήμαινε φλερτ και η σεξουαλική επαφή ήταν δαιμονοποιημένη. Μόνο που το Downton Abbey δεν είναι ούτε ένα βρετανικό Dallas, ούτε ένα παλαιάς κοπής Melrose Place. Είναι κάτι πολύ διαφορετικό και πολύ παραπάνω από αυτό.

 

Στημένο στις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, σε μια φαντασιακή περιοχή της Βρετανίας, το κτήμα του Downton Abbey φιλοξενεί μια οικογένεια ευγενών της περιοχής. Οι προσωπικές ιστορίες του καθενός από τα μέλη της οικογένειας αλλά και των υπηρετών τους, προσθέτουν στην πλοκή και την εξέλιξη ενός δράματος που προσπαθεί να αντικατοπτρίσει την ζωή στην εξοχική Βρετανία εκείνης της εποχής. Την Βρετανία των ευγενών, του Α’ Παγκοσμίου και του λιμού.

Δεν θες να με ακούσεις ε;

 

Η ζωή στο Downton Abbey συνεχίζεται σε δύο επίπεδα. Το ένα επίπεδο είναι εκείνο της οικογένειας που ζει με κάθε πολυτέλεια στο κτήμα. Με την σειρά να στέκεται πολύ στις διαπροσωπικές σχέσεις των τριών νεαρών κοριτσιών της οικογενείας. Οι ερωτικές τους σχέσεις είναι το κεντρικό θέμα της σειράς αλλά και της εποχής μιας και για τις κόρες των ευγενών αυτοσκοπός ήταν μόνο ο γάμος. Με κάποιον άλλον ευγενή.

 

Και έχουν καταφέρει να προβάλουν με ιδανικό τρόπο την κατάρρευση των προτύπων της εποχής, των σεξουαλικών ταμπού που ξεκίνησαν ακριβώς εκείνη την περίοδο να αποδομούνται μαζί και με τις υπόλοιπες αξίες της βρετανικής και όχι μόνο παράδοσης.

Στο άλλο επίπεδο παρατηρούμε τη ζωή των υπηρετών της οικογενείας. Μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων που ζουν στον μικρόκοσμο του κτήματος, αποκλεισμένοι από κάθε είδους κοινωνική ζωή. Οι σχέσεις μεταξύ τους, οι προσωπικές φιλοδοξίες ανέλιξης στον κόσμο των υπηρετών αλλά και η κοινωνική ανισότητα μεταξύ εκείνων και των ευγενών.

 

Οι φιγούρες είναι επιβλητικές. Δαιμονικά κατάλληλες για να ταυτιστείς μαζί τους παρ’ όλο που οι συνθήκες της εποχής είναι τόσο διαφορετικές από τις σημερινές. Μία πατρική φιγούρα που υπερασπίζεται την οικογένεια με κάθε κόστος, ένας άνδρας που κάνει τα πάντα για να κατακτήσει μια γυναίκα, ένας αμέμπτου ηθικής υπηρέτης, ένας δόλιος υπηρέτης και κάπου εδώ σταματώ γιατί θα αρχίσω τα spoiler και δεν αξίζει.

 

Η τροπή είναι αρκετά γρήγορη μιας και ο τηλεοπτικός χρόνος κυλάει αβασάνιστα στις δύο πρώτες δεκαετίες του αιώνα που πέρασε. Η τρίτη σεζόν η οποία θα ξεκινήσει να προβάλλεται τον Σεπτέμβρη διαδραματίζεται στην δεκαετία του 1920. Και αν είσαι από εκείνους που κόλλησαν με τις πρώτες δύο σεζόν, είναι σίγουρο ότι περιμένεις με ανυπομονησία τα επεισόδια του Σεπτεμβρίου.

 

Ps: Η μία από τις κόρες της οικογένειας είναι η Jessica Brown Findlay. Δες και θα με θυμηθείς.