ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το γιατρικό για άντρες που χαμογελούν δύσκολα

Στο It’s Always Sunny in Philadelphia τίποτα δεν είναι ιερό. Και τίποτα δεν παραμένει όσιο. Ή όρθιο. Επιτέλους, μια νέα παρέα –εγωμανών και οριακά ψυχοπαθών- Friends που θα γουστάρεις να είσαι μέλος της.

‘Ντόροθι, δεν είμαστε στο Central Perk πια’. Αυτό θα έλεγε τρομαγμένος οποιαδήποτε μέλος των Νεουορκέζων Friends έμπαινε κατά λάθος στο παρακμιακό Ιρλανδέζικο Paddy’s Bar στην παρακμιακή Νότια Φιλαδέλφεια. Εκεί που τρεις loser κολλητοί από το γυμνάσιο (Dennis, Mac, Charlie) , η υστερική αδελφή του ενός και ο Danny De Vito ως αηδιαστικός πάτερ φαμίλιας προσπαθούν ο ένας να βγάλει τα μάτια του άλλου.

‘Ο Charlie έχει καρκίνο’, ‘’Ο Mack πήδηξε την μάνα του Dennis’, ‘H συμμορία βρίσκει ένα μωρό στον σκουπιδοτενεκέ’, ‘H Sweet Dee βγαίνει ραντεβού με ένα καθυστερημένο’. Μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι επεισοδίων για να μπεις στο παρανοϊκό κλίμα της σειράς και των τριών ταλαντούχων δημιουργών της, που επίσης πρωταγωνιστούν.

 

Όλα ξεκίνησαν όταν δυο από αυτούς (δεν έχει σημασία ποιοι) βρέθηκαν μαζί σε ένα αεροπλάνο για το Los Angeles για μια audition πιλότου τηλεοπτικής σειράς. Όσο ήταν στον αέρα, κάπου πάνω από το Κάνσας, τους ανακοινώθηκε ότι η σειρά κόπηκε πριν καν ξεκινήσει.

Αντί να πάρουν το αεροπλάνο της επιστροφής, προτίμησαν να στρώσουν τον κόλο τους κάτω και να γράψουν, σκηνοθετήσουν και γυρίσουν –εννοείται με budget ψίχουλα, της τάξεως των 200 δολαρίων- το πρώτο τους επεισόδιο.

Από τότε έχουν περάσει ήδη επτά σεζόν με το It’s Always Sunny in Philadelphia να έχει εξελιχθεί στο κρυμμένο βρώμικο μυστικό όσων έχουν βαρεθεί τις μεινστριμιές τύπου Two and a Half Men, εξίσου με τις χιπστεριές τύπου Community.

 

Οι δυο plus σεζόν που μόλις παράγγειλε από αυτούς το δίκτυο, σημαίνει ότι -αν ανήκεις στους πολλούς που αγνοούν την ύπαρξη του- έχεις άπειρες ώρες υλικού για να δεις και να ξεραθείς από τα γέλια.

Σε πρώτο επίπεδο η παρέα του Paddy’s Girl μοιάζουν σαν ένα μάτσο απλοϊκών, εγωκεντρικών, αλαζονικών, άπληστων, τεμπέληδων, ανήθικων και υποκριτικών σιχαμάτων, που το μόνο που προσπαθούν να κάνουν είναι να καταστρώσουν σχέδια με στόχο το προσωπικό τους όφελος.

Συνήθως εις βάρος της σωματικής και ψυχολογικής υγείας οποιοδήποτε τους πλησιάζει.

Και, ακόμη και να ήταν μόνο αυτό, θα ήταν αρκετό.

 

Μόνο που στην πορεία διαπιστώνεις, εννοείται με έκπληξη, ότι το It’s Always Sunny αποτελεί επίσης μια ερμητικά εγκεφαλική σάτιρα οτιδήποτε στραβού συμβαίνει στην Αμερικάνικη κοινωνία και στον κόσμο γενικότερα.

Με ένα τρόπο εντελώς ύπουλο, αυτή η παρέα σου ‘καρφώνεται’ στο μυαλό. Και περιμένεις πως και πώς να δεις το επόμενο επεισόδιο. Η να ξαναδείς τα προηγούμενα, διαπιστώνοντας κάθε φορά κάτι καινούργιο που δεν έχεις παρατηρήσει.

Η ποιότητα του γραψίματος και του παιξίματος (βλέπε καλύτερος Danny De Vito από την εποχή του Taxi) είναι κάτι που δεν μπορούσε να περάσει για καιρό απαρατήρητο.

Μετά τις πρώτες σεζόν, φουλ στις αρνητικές κριτικές τύπου ‘Είναι αρκετά αλαζονικό για να θεωρεί τον εαυτό του πρωτοποριακό, αλλά όχι αρκετά έξυπνο για να ξέρει ότι δεν είναι’Entertainment Weekly), τα πράγματα άλλαξαν αρκετά.

Το It’s Always Sunny έγινε cult hit και το cast έκανε μια ολόκληρη περιοδεία ανά την Αμερική ανεβάζοντας το αιμομικτικό μιούζικαλ The Nightman Cometh.

Ενώ ήδη έχουμε και τον πρώτο breakthrough star, τον Charlie Day, ο οποίος έκλεψε την παράσταση ως ο βοηθός οδοντίατρου που παρενοχλείται σεξουαλικά από την Jennifer Aniston στο φετινό Horrible Bosses.

 

Δεν νομίζεις ότι είναι καιρός να το ανακαλύψεις και εσύ;