To Orange is the New Black είναι η πιο true σειρά της χρονιάς

Διαβάζουμε πίσω από τις γραμμές και τα κελιά της σειράς και βλέπουμε μόνο αλήθειες.
SHARES

Ας μιλήσουμε λίγο για τη ζωή. Λίγο. Ας υποθέσουμε ότι δεν έχεις καμία ανάμειξη σε κομπίνες επιπέδου Energa-Hellas Power και ότι δεν έχεις διάθεση ή χρήματα ή νοητικό επίπεδο για να χαλάς 80.000 ευρώ σε λουλούδια ένα τυχαίο βράδυ στον Μαζωνάκη.

Ας πούμε, γενικά, ότι είσαι ένας κανονικός άνθρωπος που αν κάνει μαλακία, θα πάει στη φυλακή, ή που αντιστοίχως τυχαία, αν δουλέψει σκληρά, θα ανταμειφθεί. Εφόσον λοιπόν είσαι ένας κανονικός άνθρωπος, θα γνωρίζεις άριστα μέχρι τώρα ότι στη ζωή δεν είναι όλα υπέροχα ούτε όλα χάλια. Αυτή είναι η πραγματικότητα, μια σύνθεση στιγμών διαφορετικού συναισθηματικού βάρους. Πηγαίνει μόνο μπροστά, δεν μπορείς να τη ζήσεις προς τα πίσω και στο τέλος τα πάντα ισορροπούν σε μια μοναδική για τον καθένα ευθεία. Την ευθεία που ονομάζει ζωή του.

Απ' όλες τις σύγχρονες σειρές που έχω δει, καμία δεν στέκεται τόσο ανεκτικά δίπλα στην πραγματικότητα όσο το Orange is the New Black.

Παρεμπιπτόντως, το Orange is the New Black προβάλλεται κάθε Τετάρτη στις 22.00 αποκλειστικά από τον OTE TV.

Έγραφα τις προάλλες για τη σκηνή που η Piper και ο σύζυγός της, Larry, οδηγούν προς τη φυλακή το πρωί της πρώτης από τις μέρες φυλάκισης που πρέπει να εκτίσει εκείνη. Έγραφα για την αλήθεια του σφιγμένου στομαχιού που έχουμε ζήσει όλοι κατά τη διάρκεια ενός δυσάρεστου ταξιδιού.

Το OITNB σερβίρει με το καλημέρα αλήθειες. Σα γαρνιτούρα σερβίρει και ατάκες πότε ακίνδυνου και πότε βιτριολικού χιούμορ, σκληρές στιγμές (σε φυλακή διαδραματίζεται το 90% της μυθοπλασίας), στιγμές ψυχολογικής κατάπτωσης, αδιέξοδα, φωτεινά χρώματα, μουντά χρώματα, καθόλου χρώματα.

 

Δεν ξέρω αν οι σκηνές κάθε επεισοδίου υπολογίζονται με την ακρίβεια και τον ψυχαναγκασμό που υπολογίζονται τα υλικά μιας συνταγής για γλυκό, αλλά το αποτέλεσμα παραείναι ισορροπημένο για να προκύπτει από μόνο του.

Οι 'συναδέλφισσες' της Piper είναι true

Είναι λίγο κουτό να μιλάμε για 'αληθοφάνεια στο σκηνικό της φυλακής' όσοι δεν έχουμε κάνει φυλακή. Το ευχής έργον σχετικά με τη σειρά είναι ότι το σκηνικό έχει στηθεί με την περισσότερη δυνατή αληθοφάνεια.

Θα δεις έγκλειστες που θέλουν να κόψουν την ψαρωμένη Piper κομματάκια, αλλά θα δεις και έγκλειστες που θα θέλουν να γίνουν φίλες της. Και καλά ως εδώ, δεν ανακαλύφθηκε η Αμερική.

H Kohan καταφέρνει να διανύσει το έξτρα βήμα καταργώντας την 'έτσι μας έμαθαν οι παλιοί' προσήλωση στο κλισέ του πεσμένου σαπουνιού και του παραβατικού δεσμοφύλακα. Υπάρχουν και αυτά ως σχήματα στο σενάριο, αλλά δεν είναι αυτό που θυμάσαι στο τέλος κάθε επεισοδίου.

 

Αυτό που είναι πιο πιθανό να θυμάσαι είναι ο σαφής διαχωρισμός των κρατουμένων σε κλίκες τύπου 'οι λατίνες' ή 'οι παλιές' και ο διασκεδαστικός τρόπος που ρίχνονται στην αφήγηση και το ξεδίπλωμα των γεγονότων. Αλλά είπαμε. Όταν αγριεύουν τα πράγματα, αγριεύουν κανονικά και δεν γελάει κανείς.

Αντίστοιχα, όταν το σενάριο οδηγείται σε συναισθηματικά φορτισμένες καταστάσεις, το στομάχι σου ανταποκρίνεται αναλόγως.

Οι δεσμοφύλακες είναι true

Πάμε πάλι απ' την αρχή. Το κλισέ 'καλοί μπάτσοι/κακοί μπάτσοι' εμφανίζεται, αλλά δεν είναι το πρωτεύον όσον αφορά την παρουσία τους στη σειρά. Το ασύλληπτο που καταφέρνει εδώ η δημιουργός της σειράς είναι να χτίσει το ψυχολογικό προφίλ των δεσμοφυλάκων με βάθος που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά και αυτό κάποιων φυλακισμένων.

Υπάρχει αυτός που θα ερωτευτεί μια κρατούμενη κι απέναντι αυτός που θέλει να τις παρενοχλήσει σεξουαλικά. Υπάρχει ο πλήρως αδιάφορος και άκακος δεσμοφύλακας, υπάρχει και ο διευθυντής που ταπεινώνεται στο σπίτι από τη γυναίκα του και ισοφαρίζει εξαντλώντας την αυστηρότητά του στην Piper ή τις άλλες κρατούμενες.

Η ισορροπία που λέγαμε. Η δικαιοσύνη καλύτερα.

Η λογική της σειράς είναι true

Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, το true για το οποίο μιλάμε εδώ απεικονίζεται ιδανικά στην ομάδα των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Το Orange is the New Black δεν είναι true υπό την έννοια του ωμού ρεαλισμού. Δεν θα δεις ανεξέλεγκτο ξύλο ούτε αστυνομική βία. Είναι true υπό την έννοια της ρεαλιστικής παρουσίασης των πραγμάτων.

Ξαφνικά, η φυλακή είναι μια κοινωνία. Με τους δικούς τους κανόνες, με τον περιορισμένο χρόνο που επιτρέπεται να μιλήσεις στο τηλέφωνο με τον έξω κόσμο, με τις απογοητεύσεις, με τις διεκδικήσεις καλύτερων συνθηκών κράτησης και με τις σχέσεις μεταξύ των ηρώων να κρέμονται σε τεντωμένο σχοινί.

Η αλλαγή συμφερόντων ή πρακτικά, το αναπάντεχο δώρο μιας κούτας τσιγάρων ή μιας μπάρας σοκολάτας μπορεί να αλλάξει άρδην τη δυναμική μιας σχέσης, μιας παρέας ή ολόκληρης της κοινότητας.

 

Τα νεύρα είναι τεντωμένα -υπάρχουν καταδικασμένες για ανθρωποκτονία ανάμεσα στα κορίτσια-, η γυναικεία ψυχοσύνθεση πιο εύθραυστη από ποτέ και το καπέλο βγαίνει μόλις καταλάβεις ότι το OITNB δεν είναι ούτε κωμωδία ούτε δράμα. Σε κάθε επεισόδιο θα έχεις αφορμές για να γελάσεις ή να συγκινηθείς ή να κλάψεις.

Βέβαια, η πιο σημαντική και κρίσιμη παρενέργεια της σειράς είναι η ανάγκη που σου γεννά για να δεις το επόμενο επεισόδιο. Δεν ξέρω εξάλλου για πόσο true σειρά θα μιλούσαμε, αν δεν σε έκανε να ανυπομονείς για τη συνέχεια της ιστορίας της.

Ο σοβαρός εθισμός θα αρχίσει όταν λες σε όλο και περισσότερους φίλους σου την ατάκα “θα περνούσα άνετα δυο-τρεις μέρες στη φυλακή της Piper”.

Για να φτάσεις σε αυτό το σημείο με τον σωστό τρόπο, Orange is the New Black κάθε Τετάρτη στις 22.00 στο OTE Cinema 1HD.

Share
Follow
 

Best of Network

 

Longreads

Εδώ είναι το ταξίδι

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου άπλωσε τους δίσκους του στο τραπέζι και μάς διηγήθηκε ιστορίες που δεν έχει ξαναπεί.

PROMO
Social Man
Newsletter

Το ΟΝΕΜΑΝ επιλέγει και σου στέλνει τα καλύτερα θέματα στο email σου.