© Omid Armin / Unsplash
FITNESS

Πώς θα πετύχεις την τέλεια γράμμωση μέσα σε 4 εβδομάδες

Δε θα είναι εύκολο, θα χρειαστεί να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό.

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: αν δεν είχες πετύχει σε όλη σου τη ζωή μία γραμμωμένη κοιλιά, είναι αλήθεια πως 30 μέρες δεν είναι αρκετές. Αν όμως διατηρούσες κάποτε six pack, υπάρχει τρόπος να το βρεις ξανά. Φυσικά, δε θα είναι εύκολο, αφού θα χρειαστείς να μείνεις απόλυτα συγκεντρωμένος στον στόχο σου. Μάλιστα, το ζητούμενο δεν είναι μόνο η περιοχή της κοιλιάς αλλά ολόκληρο το σώμα σου.

Καλό θα ήταν μάλιστα να αφήσεις την άκρη τη γνωστή δικαιολογία που λέει ότι τον χειμώνα κανείς δεν ασχολείται με τους κοιλιακούς, γιατί είναι κάτι που θα το βρεις μπροστά σου.

Τι πρέπει λοιπόν να προσέξεις και πού πρέπει να επικεντρωθείς για να πετύχεις τον στόχο σου; Ακολουθούν μερικοί βασικοί κανόνες για να αποκτήσεις τέλεια γράμμωση μέσα σε μόλις 4 εβδομάδες.

Η αερόβια άσκηση

Η καθημερινή δραστηριοποίηση του οργανισμού είναι το άλφα και το ωμέγα για να ξυπνήσει ο μεταβολισμός σου. Άλλωστε, δεν μπορείς να κάνεις βάρη κάθε μέρα, ενώ η ποικιλία στην προπόνησή σου θα φέρι μέγιστα αποτελέσματα. Τρέξιμο, τένις, ποδόσφαιρο 5Χ5 ή και μπάσκετ. Διαλέγεις και παίρνεις.

Τα βάρη

Όπως γράψαμε ήδη, η ποικιλία είναι πάρα πολύ σημαντική. Έτσι, το να γυμνάσεις τις μεγάλες μυικές ομάδες στο σώμα σου αποτελεί μία πολύ καλή βάση, αφού είναι ιδανικός τρόπος για να κάψεις τοπικό λίπος. Ακολούθα λοιπόν τη συμβουλή για μεγάλα κιλά και αρκετές επαναλήψεις. (Σημαντική σημείωση: τα «μεγάλα κιλά» είναι διαφορετικά για κάθε σώμα, για αυτό καλό είναι να μην το παρακάνεις).

Το ωράριο και η πειθαρχία

Το να κάνεις προπόνηση όποτε νομίζεις, το να χάνεις sessions και γενικά το να μην έχεις σταθερό πρόγραμμα είναι πολύ απλά καταστροφικό για τον στόχο σου. Αντίθετα, το να μείνεις σταθερός και πειθαρχημένος είναι ο μοναδικός τρόπος για να πετύχεις την τέλεια γράμμωση σε 4 εβδομάδες. Όπως καταλαβαίνεις, θα χρειαστεί να είσαι απόλυτα αφοσιωμένος.

Αλάτι, νερό

Ακούγονται ως πιο απλές συμβουλές εκεί έξω. Κι όμως, πολλές φορές το πιο απλό είναι και εκείνο που κοστίζει ακριβά. Η κατακράτηση υγρών καταστρέφει την εικόνα σου, και για να την αποφύγεις θα πρέπει να μειώσεις το αλάτι στο φαγητό σου και να προσπαθήσεις να πίνεις όσο περισσότερο νερό μπορείς (τουλάχιστον 1,5 λίτρο την ημέρα δηλαδή).

Η διατροφή

Από μόνη της η άσκηση δεν αρκεί – όσο σκληρή και καλοσχεδιασμένη αν είναι. Θα πρέπει να βάλεις και τη διατροφή στο παιχνίδι: όχι κορεσμένα λίπη, όχι πολύ λάδι, όχι ζάχαρη, στεγνές τροφές για να στεγνώσεις και όσο μπορείς οι υδατάνθρακες με μέτρο. Eπίσης, θα πρέπει να καταναλώνεις αρκετή πρωτεΐνη (αλλά όχι σε συνδυασμό με υδατάνθρακες). Άλλωστε η γράμμωση θέλει δύο πράγματα: να αυξηθούν οι μυς και να μειωθεί το λίπος. Α, ναι, και κάτι άλλο: ξέχνα για ένα μήνα το junk food.

Πολλά γεύματα, όχι ένα

Μία συμβουλή που μπορεί να έχεις ακούσεις 24122234 φορές μέχρι τώρα, αλλά δεν ακολουθείς σχεδόν ποτέ. Η μικρή βασική αρχή της διατροφής σου δίνει ενέργεια όλη την ημέρα και δε σε αφήνει να πέσεις σε λήθαργο.