FITNESS

Από Calisthenics ξέρεις;

Εντάξει, ασκήσεις με το βάρος του σώματος είναι αλλά κάποιες ούτε που τις έχεις φανταστεί

Για τις ασκήσεις με το βάρος του σώματος τα έχουμε ξαναπεί. Σε ξεχωριστό άρθρο μιλώντας κυρίως για κάμψεις, έλξεις και σκουότ, σε άρθρα για κάψιμο λίπους και HIIT αφού κάποιες δουλεύουν εναλλάξ τα χέρια και τα πόδια και προσφέρονται για υψηλή ένταση, σε άρθρα για κυκλικές προπονήσει, σε άρθρα για crossfit.

Τα Callisthenics είναι και αυτά ασκήσεις με το βάρος του σώματος. Ξεκινούν με το απλό σκοινάκι ή skipping και μπορεί να φτάσουν σε πολύ brutal συνδυασμούς τύπου έλξεις / αεροπορίες.

Συνήθως με τον όρο εννοούμε  (λανθασμένα ή όχι) τις πιο δύσκολες ασκήσεις. Έλξεις με τα πόδια σε ορθή γωνία (L-pull ups), κάμψεις με το ένα χέρι, διάφορες εκρηκτικές εκτελέσεις push-up και από εκεί και πέρα φαντασία να υπάρχει.

Ένα παράδειγμα. Θες μια απλή κυκλική προπόνηση για φυσική κατάσταση; Βάζεις γόνατα στήθος, κάμψεις και κοιλιακούς για max επαναλήψεις και τρία λεπτά τρέξιμο (ή 600 μέτρα).

Θες κάτι πιο δυνατό; Βάζεις κάμψεις, έλξεις, γόνατα στήθος για max επαναλήψεις και τρία λεπτά τρέξιμο. Θες κάτι εντελώς brutal; Βάζεις κάμψεις, έλξεις, σκουότ max επαναλήψεις και τρία λεπτά τρέξιμο.

Θες κάτι εξωπραγματικό; Τσέκαρε τον παρακάτω πίνακα.

Που είναι το πρόβλημα; Χρειάζεσαι μια γερή βάση από έλξεις, κάμψεις και κοιλιακούς. Ας πούμε 50-10-50. Για να το κάνεις αυτό πρέπει να ξεκινήσεις με προγράμματα βελτίωσης που θα σε ξεκινήσουν από το μηδέν. Από εκεί και πέρα αρχίζεις και δοκιμάζεις επιπλέον ασκήσεις. Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψεις το γυμναστήριο. Μια φορά την εβδομάδα αρκεί. Ιδού γιατί.

Σε αναπτύσσει συμμετρικά. Με φυσικό τρόπο. Τέρμα τα χέρια που δεν κλείνουν, τέρμα τα πόδια που δεν χωράνε στη βερμούδα

Είναι ένας τρόπος να γίνεις απίστευτα δυνατός. Αντί να αυξήσεις τη μυική σου μάζα κατά τόπους μπορείς να αυξήσεις τη συμμετοχή των μυών που ήδη έχεις σε μια κίνηση. Υπάρχουν αρσιβαρίστες 65 κιλών που σηκώνουν 140 κιλά. Έτσι το κάνουν.

Γιατί είναι της μόδας. High rep workouts, functional training, cross training. Εδώ που τα λέμε και το τρέξιμο σε αυτή την κατηγορία ανήκει.

Στα 80 σου η καρδιά σου μπορεί να “σκάσει” από τα υπερβολικά μυϊκά κιλά

Θα σου χρειαστεί στο στρατό. Θα πας στρατό, έτσι δεν είναι;

Τα κιλά είναι ωραία για τους τσαμπουκάδες αλλά σε πραγματικές καταστάσεις θέλει νεύρο. Πραγματική δύναμη. Αυτό που λέμε ισχύ.

Η δύναμη στο μυ έρχεται με την ελαστικότητα και όχι με τον όγκο. Για να βάλεις δύναμη οι μυς σου πρέπει να κάνουν μια ωραία ελαστική κίνηση και όχι ένα βίαιο γκάπα γκούπα

 

Εκτός από μυς υπάρχουν νεύρα και τένοντες. Στην πραγματικότητα οι ισχυροί τένοντες και οι ελαστικοί μυς είναι πιο δυνατό σύνολο από τους μεγάλους μυς με τους φθαρμένους τένοντες

Γιατί οι κινήσεις ενεργοποιούν εκατοντάδες μυς με όλους τους διαφορετικούς τρόπους. Είναι αδύνατον να κάνεις την ίδια δουλειά με ασκήσεις απομόνωσης.

Δεν θα έχεις προβλήματα στους τένοντες και το συνδετικό ιστό. Το κοπάνημα δημιουργεί τραυματισμούς στο συνδετικό ιστό

Πες μου πόσοι bodybuilder κάνουν  αυτό

Δουλεύεις τα ανοίγματα σου με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την καθημερινότητα σου

Καις το περισσότερο λίπος για κάθε λεπτό άσκησης. Αυτό γιατί οι κινήσεις είναι πιο σύνθετες και ενεργοποιούνται περισσότεροι μυς.

Η πρόοδος μετριέται σε κινήσεις – ασκήσεις και όχι σε κιλά. Δεν ακούγεται πιο ευγενές αυτό;

 

Δεν πρόκειται να πλήξεις ποτέ. Πάντα θα υπάρχει μια άσκηση παραπάνω

Είναι ιδανικό για αποκατάσταση τραυματισμών. Η αποκατάσταση τραυματισμών περιλαμβάνει και την αποκατάσταση των νεύρων της περιοχής και αυτό γίνεται πιο αποτελεσματικά με τέτοιες ασκήσεις.

Είναι πιο σέξι το σώμα που φτιάχνεις. Νόμος

Είναι ασφαλές. Ποτέ δεν θα βρεθούν πάνω σου κιλά που δεν μπορείς έστω να κρατήσεις

Με ένα μονόζυγο καθάρισες. Τα υπόλοιπα γίνονται σε σκάλες, καρέκλες και τραπεζάκια

Η μυική ανάπτυξη δε σου κάνει απαραίτητα καλό

‘Εχεις νεύρο και αυτό ποτέ δεν πρόκειται να σε εγκαταλείψει

Πες μου πόσοι bodybuilder περνάνε τέτοια εμπόδια