FITNESS

Τα deadlifts είναι το φαρμακοδιεγερτικό της φύσης

15 παραλλαγές deadlifts και 15 λόγοι και 15 παραλλαγές που μπορείς να πάρεις κι εσύ.

Μέσα από αυτή τη στήλη έχουμε προσπαθήσει να τονίσουμε πολλές φορές την σημασία της ποικιλίας και της ιδιομορφίας του κάθε σώματος. Καλά τα προγράμματα, καλά τα split, καλή η ορθοδοξία στην άσκηση αλλά είναι κάτι σαν το “πάτα γκάζι κάθε φορά που θες να αλλάξεις ταχύτητα”.

Αυτό που σου λέει ο δάσκαλος όχι για να μάθεις να οδηγάς αλλά για να μπεις σε ένα καλούπι. Υπάρχουν περιπτώσεις που αν πατήσεις γκάζι την ώρα που αλλάζεις ταχύτητα θα πας στον τοίχο. Υπάρχουν φορές που πρέπει να πατήσεις φρένο. Αλλά ναι σε γενικές γραμμές είναι σωστό να πατάς κάμποσο γκαζάκι την ώρα που αλλάζεις ταχύτητα”.

Το ίδιο συμβαίνει και στην άσκηση. Όχι δεν είναι όλα τα σώματα τα ίδια και κάποιοι δεν πρέπει να κάνουν εκτάσεις δικεφάλων ποδιών ξαπλωμένοι αλλά να κάτσουν στην καρέκλα. Κάποιοι από φυσικού τους δεν θα κρατήσουν τους αγκώνες ψηλά στην κωπηλατική και thats fine που λένε. Η καλύτερη γωνία είναι με ψηλά τους αγκώνες μόνο για τα περισσότερα σώματα που εκεί έρχονται τα χέρια.

Νούμερο δύο συμπέρασμα ποικιλομορφίας είναι το εξής: Τίποτα δεν έχει αποδειχθεί στην άσκηση. Παραμένει μια μορφή τέχνης στην οποία η επιστήμη μπορεί να προσφέρει πολύτιμες ιδέες αλλά ακόμα δεν είναι σίγουρο αν και με πόσο hiit χάνεις περισσότερες θερμίδες από το low impact cardio.

Το πιθανότερο είναι ότι και τα δύο έχουν εξίσου καλά αποτελέσματα αν χρησιμοποιηθούν σωστά με τη γνώμη γυμναστή που θα κάνει το πολύ απλό. Θα δοκιμάσει το low impact και αν δεν δει φως θα σου “γράψει” hiit.

Ή ανάποδα, κάποιος που είναι πραγματικά υπέρβαρος (όχι παχύσαρκος) μπορεί να κάνει hiit. Δύσκολα. Από low impact αερόβια θα ξεκινήσει και δίαιτα. Και να αποφοιτήσει θα κάνει και hiit. Κάποιος που είναι παχύσαρκος δεν πρόκειται να κάνει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Περπατηματάκι και μόνο.

Για να το προχωρήσω λίγο ακόμα, η νέα τάση στην προπονητική λέει να προπονείς έναν αθλητής αρκετά αλλά όχι υπερβολικά. Μετάφραση: Ο οργανισμός του Ουσέιν Μπολτ δεν αντιδράει καλά στη συστηματική προπόνηση και όπως παραδέχεται και ο ίδιος πάει για προπόνηση τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Υπάρχουν άλλοι οργανισμοί που αντιδράνε καλά μόνο με πολύ προπόνηση. Στα αθλήματα ρακέτας έχει παρατηρηθεί ότι εμμονή στην τεχνική καταστρέφει το φυσικό hitting και χώρες όπως η Αγγλία δεν έχουν βγάλει έναν natural hitter για δεκαετίες.

Τα ίδια ισχύουν και για ένα extreme regime διατροφής με πολύ χαμηλούς υδατάνθρακες, τα ίδια ισχύουν για 200άρια – 400άρια > 60άρια-80άρια τα ίδια ισχύουν. Τα ίδια ισχύουν για τις κάμψεις, τα ίδια ισχύουν για τις έλξεις (ναι δεν είναι απαραίτητο το wide grip), τα ίδια ισχύουν για το τακουνάκι στα squat, τα ίδια ισχύουν για την οριζόντιο, για τα deadlifts που θα συζητήσουμε εδώ και τις παραλλαγές του.

Τα λέω γιατί όταν γράφουμε για deadlifts αρχίζουν αμέσως τα σχόλια “η άσκηση είναι επικίνδυνη”, “δεν θέλει έτσι το πόδι θέλει αλλιώς”, όλοι το παίζουμε ειδήμονες και βάζουμε μπροστά την προσωπική μας εμπειρία ως οδηγός και κάτι που ίσως μας είπε ο γυμναστής στο γυμναστήριο.

Κάθε κείμενο, όμως, έχει ως στόχο να δώσει το ξεκίνημα και ένα καλό background. Γιατί όσο καλύτερο background έχει κάποιος τόσο καλύτερα θα κάνει τις διορθώσεις που πρέπει να κάνει όταν θα χρειαστεί από τα split μέχρι την τεχνική. Λίγο γκαζάκι λίγο φρένο. Πόσο ακριβώς θα το βρεις εσύ με την εμπειρία, αναλόγως το αν είναι κατηφόρα, ανηφόρα, στροφή, διασταύρωση, έχεις κόσμο στο αυτοκίνητο, γλυστράει ή όχι ο δρόμος.

15 λόγοι για deadlifts

  • Γιατί είναι πολύ καλύτερα από τα σκουότ σε ζητήματα σταθεροποιίησης. Με απλά λόγια, το βάρος στο σκουότ το υποστηρίζεις ενώ εδώ το συγκρατείς. Καταλαβαίνεις τι διαφορά είναι αυτό;
  • Γιατί κάνουν καλό στη μέση. Όσο περίεργο και αν ακούγεται. Θα μπορούσα να γράψω ένα κείμενο σαν το παραπάνω μόνο γι’ αυτό το πράγμα. Ναι ο ορθοπαιδικός θα σου πει όχι για να έχει το κεφάλι του ήσυχο αλλά όχι γιατί έχει κάτι η άσκηση.
  • Γιατί είναι γελοίο να πας στο μηχάνημα των γλουτών ή να κάνεις steps
  • Γιατί τα προβλήματα στη μέση ξεκινούν και από αδύναμους γλουτιαίους. Ξέρεις ποια είναι η καλύτερη άσκηση για γλουτιαίους.
  • Γιατί πες μου πως αλλιώς θα βελτιώσεις τη συνεργασία των μυών της ράχης, της μέσης, των γλουτών και των ποδιών. Μ-ο-ν-ό-δ-ρ-ο-μ-ο-ς
  • Γιατί σου αρέσουν τα δύσκολα. Και εμένα. Και του παραδίπλα. Στην ανθρώπινη φύση είναι να ξεκινάμε κάτι δύσκολο και να το αναπτύσσουμε σιγά σιγά.
  • Γιατί τονώνει το εγώ και τις ορμόνες. Καμία βασική πολυαρθρική άσκηση δεν έχει το ίδιο αποτέλεσμα σε ότι αφορά την έκκριση ορμονών.
  • Γιατί είναι πολύ σέξι, λένε οι γυναίκες να είσαι καλοσχηματισμένος και πίσω. Δε λέω υπετροφικός, λέω καλοσχηματισμένος.
  • Γιατί δεν γυμνάζει μόνο τους γλουτούς goddamnit. Είναι άσκηση για όλο το σώμα. Βελτιώνουν κρεατάκια που δεν υπάρχουν ούτε σε άτλαντες ανατομίας. Βελτιώνουν κρεατάκιαι για τα οποία δεν υπάρχουν ασκήσεις.
  • Γιατί οι μαραθωνοδρόμοι κάνουν άρσεις για να να βελτιώσουν όλο αυτό το πακετάκι και να αυξήσουν ταχύτητα, διασκελισμό και τη δύναμη.
  • Γιατί και οι άλτες κάνουν το ίδιο.
  • Γιατί άστους να λένε. Όλες οι ασκήσεις είναι εν δυνάμει επικίνδυνες. Είναι πιο ασφαλείς δηλαδή οι προβολές; Σοβαρά τώρα. Είναι πιο ασφαλείς οι προβολές;
  • Γιατί κάνουν καλό στο καρδιαγγειακό. Βελτιώνουν την αντοχή στη δύναμη γιατί είσαι υπό πίεση πολύ περισσ΄τοερο χρόνο απ’ ότι στο σκουότ.
  • Γιατί καις λίπος. Από τη στιγμή που ενεργοποιούνται τόσοι μυς, αυτό είναι το μόνο που μπορεί να γίνει. Επιστημονικά έχει μεγάλο POC rate
  • Γιατί στην πραγματικότητα είναι πολύ ασφαλές. Ένιωσες τσίμπημα; Απλά πέτα την μπάρα μπροστά σου.

Και οι 15 παραλλαγές που λέγαμε