FITNESS

Μια μπάρα και αλτήρες είναι το καλύτερο δώρο

Οι γιορτές ξεκίνησαν, οι πρώτοι αγιοβασίληδες είναι ήδη στα μπαλκόνια και τι σόι στήλη body θα ήταν αυτή αν δεν είχαμε τη σωστή πρόταση για σένα.

Υπάρχουν ένα σωρό γελοίοι λόγοι για τους οποίους κράζεις την προπόνηση με βάρη. Ότι είναι για φυλακόβιους, ότι δε θέλεις να γίνεις ντουλάπα, ότι είναι βαρετό, ότι είναι επικίνδυνο, ότι θα μείνεις κοντός, ότι θα μπάσεις. Οτι δηλαδή έλεγε η ηρωίδα -κατά τα λοιπά- ελληνίδα μάνα τη δεκαετία του 1960.

Την ίδια στιγμή δουλεύεις 10 ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή, τρως αηδίες από τα delivery, πίνεις μισό μπουκαλάκι σε κάθε σου έξοδο τα Σάββατα, καπνίζεις ξεχνώντας ότι θα πάθεις άνια κάποια στιγμή, κατεβάζεις τα μακιάτο λάτε με το κιλό, παραλείπεις το πρωινό, παραλείπεις τα τσεκάπ σου και περιμένεις να πέσεις κάτω για να πας στο γιατρό.

Δηλαδή, εδώ που τα λέμε, μπορεί να είσαι πυρηνικός φυσικός και να αγνοείς ότι ένας φτωχός μποξέρ που κάνει προπόνηση με πέτρες και μπλόκια τσιμέντο, έχει καλύτερη υγεία και θα ζήσει περισσότερα χρόνια από σένα.

Στην ίδια λογική, μπορεί να απλά να αγνοείς ότι η προπόνηση με βάρη είναι το καλύτερο δώρο στον εαυτό σου και μπορεί…

να σε βοηθήσεις να δέσεις πολύ πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άθλημα. Το τρέξιμο είναι καλή προπόνηση αν θες να τρέχεις, το τένις για fitness, αντανακλαστικά, αντοχή, η ζούμπα για να χάσεις κάνα κιλό στο χαλαρό. Αλλά τα βάρη είναι που σε δυναμώνουν, ειδικά τα ελεύθερα που επιτείνουν τη συνεργασία των μυών. Δεν χρειάζεται να σπάσει το μηχάνημα, ξεκίνα με κυκλική προπόνηση μία φορά την εβδομάδα για μερικούς μήνες.

να σε βοηθήσει να βελτιωθείς αν κάνεις κάποιο άθλημα. Eνα πρόγραμμα ενδυνάμωσης των κάτω άκρων, πρωτού ή παράλληλα με τις προπονήσεις σου για τον επόμενο μαραθώνιο, είναι πάντα μια καλή ιδέα ειδικά αν η αφετηρία σου είναι κάπως υπέρβαρος/κάπως αγύμναστος. Ή, μπορείς να δυναμώσεις τους ώμους προκειμένου να αποφύγεις τραυματισμούς από το τένις, ή να γυμνάσεις τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους σου για οποιοδήποτε άθλημα.

να σε προστατέψει από ένα σωρό ασθένειες. Η ιδέα είναι η εξής: Κάνεις βάρη, στους μύες δημιουργούνται μικροσκοπικές τομές, ο οργανισμός εκκρίνει ορμόνες για να τις επιδιορθώσει, μαζί ενισχύεται το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Σε βάθος χρόνου, καλύτερη φυσική κατάσταση ίσον λιγότερες ασθένειες, ίσον καλύτερη υγεία. Δεν είναι δα και ανώτερα μαθηματικά.

να κάψεις λίπος. Όταν με το καλό έρθει και η πρόοδος -όχι εκείνη που είσαι εντελώς αγύμναστος και για δύο εβδομάδες νομίζεις ότι θα σπάσεις τα ρεκόρ, αλλά η πραγματική- θα μπορείς να ανεβάσεις τις αντιστάσεις καίγοντας το λίπος με πολυαρθρικές ασκήσεις. Τότε να δεις πως φεύγουν τα σαμπρελάκια και κάνεις γράμμωση.

να έχεις γερά οστά. Οχι δεν αφορά μόνο τις γυναίκες που παθαίνουν πιο συχνά οστεοπόρωση. Χωρίς άσκηση με βάρη αδυνατίζουν τα οστά και στους άντρες, κάτι που σημαίνει περιπετειώδη γεράματα. Το ξέρω ότι είναι νωρίς να το σκέφτεσαι από τώρα αλλά τότε δε θα μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα για να γυρίσεις την κατάσταση ανάποδα.

να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις το άγχος στη ζωή σου καλύτερα. Το να είσαι άντρας, σημαίνει να τρέχεις, να προσπαθείς, να δημιουργείς και να έχεις άγχος για όλα αυτά. Το οποίο θα σκοτώσει κάπου στα 50-60 εκτός και αν αποφασίσεις ότι όλο αυτό το τρέξιμο θα πρέπει να το κάνεις έχοντας καλή φυσική κατάσταση, ένα δυνατό σώμα απαλλαγμένο από τις ορμόνες του στρες.

Υστερόγραφο: Ντουλάπα δεν πρόκειται να γίνεις ποτέ εκτός αν ασχοληθείς υπερεντατικά με το άθλημα, από μικρή ηλικία, με την παρακολούθηση γυμναστή, με την κατάλληλη και αμφιλεγόμενη “διατροφή”. Γκέγκε;