FITNESS

Γιατί πρέπει να το ρίξεις στις σαλάτες

Θα μπορούσες να το πεις και πως θα ρίξεις τη χοληστερίνη από το 520 (που πήγε στις γιορτές) σε φυσιολογικά επίπεδα. Μπορείς να το πεις και δίαιτα αποτοξίνωσης

Θα μιλήσω με στοιχεία: To μεγάλο αυγό που πήρες για να βγεις πρωταθλητής (αλλά δε σου έκατσε) στο τσούγκρισμα έχει 700 mg χοληστερόλης. Τα συκωτάκια στη μαγειρίτσα (100gr) 350, τα εντόσθια σού βάζω χοντρικά 500 (το πιάτο) γιατί δεν υπολογίζονται ακριβώς και η πετσούλα αλλά τόσα. Δηλαδή κομμένες για σένα οι εξετάσεις χοληστερίνης. Αν κάνεις το λάθος να  τη μετρήσεις θα τη βρεις να έχει κάνει Ανάσταση. Στα ουράνια δηλαδή.

Αυτός είναι ο προφανής λόγος για να ρεφάρεις αυτές τις μέρες με μια δίαιτα βασισμένη σε πράσινα λαχανικά και φυτικές τροφές για όλη την επόμενη εβδομάδα. Μεταξύ μας δηλαδή δε θα σου λείψει η πρωτεΐνη ούτε θα πάθεις τίποτα αν δεν φας κρέας. Δε θα πω δίαιτα αποτοξίνωσης και άλλα τέτοια που είναι περισσότερο μόδα παρά κάτι ουσιαστικό αλλά, πραγματικά, το να εφαρμόσεις ένα αντίστοιχο καθεστώς διατροφής αποκλειστικά ή σχεδόν χορτοφαγικό όχι μόνο δε θα σε χαλάσει αλλά μπορεί να ανακαλύψεις και νέες διεξόδους στη διατροφή σου.

Και όταν λέμε χορτοφαγικό εννοούμε  σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι), μαρούλια, καρότα, ντομάτες, χρωματιστές πιπεριές, όσπρια (φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, τα μπιζέλια, η σόγια και άλλα λιγότερο γνωστά όπως τα λούπινα). Ο πιο εύκολος τρόπος παρασκευής είναι οι σαλάτες με παξιμάδια ή κρουτόν, μικρές ποσότητες ελαιολάδου, μικρές ποσότητες βρασμένων οσπρίων .

Τα οποία φυσικά θα πρέπει θα συνδυάσεις με επαρκείς ποσότητες δημητριακών ολικής άλεσης. Και τα οποία προαιρετικά μπορείς να συνδυάσεις με μικρές ποσότητες άπαχων τυριών (cottage), φιλέτων κρέατος (στήθος κοτόπουλο) ή ψάρι. Το τελευταίο είναι απαραίτητο μόνο για καλύτερη ισορροπία στα γεύματα ή αν γυμνάζεσαι. Μια τέτοια διαίτα μπορεί να σε “κρατήσει” εξίσου καλά με το παστιτσάκι της μαμάς, εξίσου καλά με τα συνηθισμένα γεύματα που κάνεις.

Βέβαια θα πρέπει να ψάχνεις μεγαλύτερες ποσότητες τροφής. Ειδικά αν είσαι αναγνώστης της στήλης και γυμνάζεσαι αποτελεσματικά το πρόβλημα είναι ότι θα χρειάζεσαι μεγαλύτερες ποσότητες τροφής να έχει ελεύθερο χρόνο να ψάχνεις, να αγοράσεις τρόφιμα και να προετοιμάζεις γεύματα. Κάτι που φυσικά είναι απείρως πιο δύσκολο από ένα έτοιμο σάντουιτς ή junk food. Αλλά για διάβασε παρακάτω, μπορεί να σε πείσω:

  • μηδέν χοληστερίνη, μειώνεις τον κίνδυνο να σου βουλώσουν οι αρτηρίες στα πενήντα σου
  • το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα σταυρανθή λαχανικά έχουν μειώσει εντυπωσιακά όγκους σε πειραματόζωα (τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια δηλαδή)
  • το σκόρδο έχει σταματήσει εντελώς την ανάπτυξη όγκων σε κύτταρα από καρκίνους του στήθους, του εγκεφάλου, του πνεύμονα, του παγκρέατος και του προστάτη. Το τρίτο και το τελευταίο σε ενδιαφέρουν πολύ.
  • υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου – αυτό σε ενδιαφέρει ακόμα περισσότερο
  • τα χλωρά κρεμμύδια είναι σούπερ κατά του καρκίνου των νεφρών (εντάξει είναι πιο σπάνιος)
  • έχουν αντιφλεγμονώδης ιδιότητες. αυτό σημαίνει πολλά, ακόμα και ταχύτερη αποθεραπεία από τραυματισμούς στο γυμναστήριο
  • η πρωτεΐνη των ψυχανθών δεν είναι φυσικά η ίδια με των κρεάτων από πλευράς αμινοξέων αλλά μπορεί να γίνει με λίγο άπαχο τυρί, γιαούρτι ή κρέας
  • τέρμα πια τα σκευάσματα, έχουν όλες τις βιταμίνες που χρειάζεσαι
  • έχουν αντιβακτηριακές και αντι-ιικές ιδιότητες
  • η πρωτεΐνη της βρώμης είναι τούρμπο. μικρές ποσότητες μπορούν από μόνες τους να σε κρατήσουν χωρίς να πεινάς για ώρες, δοκίμασε το
  • είναι ο μοναδικός ρεαλιστικός τρόπος να δεις κάτι σαν six pack
  • στεγνώνεις. αυτό που παλεύεις με εξοντωτικές δίαιτες ή υπερβολική γυμναστική γίνεται αλλάζοντας προς το καλύτερο τη διατροφή σου.
  • τα δημητριακά ολικής άλεσης σε προστατεύουν από μελλοντική εμφάνιση σακχάρου ενώ σου δίνουν όλη την απαραίτητη ενέργεια (μολονότι σιγά σιγά)

Γι’ αυτό σου λέω, μήπως πρέπει να το ρίξεις στις σαλάτες;