FITNESS

H ντόπα της φύσης κρύβεται στο ψυγείο σου

Συμπυκνωμένη πρωτεΐνη, συμπυκνωμένη ενέργεια, διεγερτικά, χύμα αμινοξέα, διακλαδισμένα αμινοξέα, ω3 και άλλα ευεργετικά λίπη, βιταμίνες της κατηγορίας Β, φολικό οξύ, μέταλλα/ιχνοστοιχεία, άλατα, και ξανά συμπυκνωμένη πρωτεΐνη. Ψάξαμε και τα βρήκαμε στην κουζίνα σου. Σε φυσική μορφή. Έτοιμα για κατανάλωση.

Σε αυτή τη στήλη πιστεύουμε ότι αν κάνεις αυτό που λέμε streamline στη διατροφή σου δε χρειάζεσαι τίποτα έξτρα από συμπληρώματα. Μπορείς να κάνεις υπερτροφία μέχρις ενός λογικού σημείου.

Μπορείς να κάνεις περισσότερες προπονήσεις αναρρώνοντας γρηγορότερα Μπορείς να έχεις περισσότερη αντοχή, μεγαλύτερες διάρκειες ή μεγαλύτερους όγκους.

Αυτό που λέμε (με αφορμή όσα γράφονται στα σχόλια) είναι ότι μπορείς να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου σημαντικά χωρίς γίνεις juiced athlete. Το πόσο έχει σχέση με πολλές παραμέτρους.

Σίγουρα δε γίνεται να πας από την παραλία στα κουλουάρ και σίγουρα δεν τρέχεις μαραθώνιο αν πριν η μεγαλύτερη απόσταση που είχε τρέξει ήταν ένα τριάρι. Ένας αθλητής χτίζεται σταδιακά και κάθε προπόνηση πατάει στην επιτυχία της προηγούμενης

Και σίγουρα είναι πιο δύσκολο από το να έχεις ένα μπουκάλι που να έχει τα πάντα σε διάλυμα. Μπορώ να σου πω ότι σε κάποια θέματα όπως η απορρόφηση κάποια σκευάσματα είναι.

Αλλά αυτό είναι σαν να πάρεις ένα επαγγελματικό παπούτσι ποδοσφαίρου για να παίξεις 5χ5. Να πάρεις μια δερμάτινη molten για να παίξεις στο ανοιχτό, μια ακριβή ρακέτα για να ξεκινήσεις τένις.

Δεν χρειάζεται και είναι ακριβότερο. Το κάνεις όταν αποφασίσεις ότι πας για pro καταστάσεις, εκεί που ο ανταγωνισμός δεν αφήνει περιθώρια για χαμένες προπονήσεις.

Μέχρι εκεί, όμως, υπάρχει πολύς δρόμος. Πρέπει να φας πολλά φιλέτα κοτόπουλο, πολλά φιλέτα χοιρινά, πολύ μοσχαρίσιο κρέας και πολλά αυγά. Τα μαζέψαμε όλα και μπήκαμε στον κόπο να σου εξηγήσουμε το γιατί.

Μοσχαρίσιο κρέας

Το προφανές. Δεν είναι τυχαίο ότι τα παλιά τα χρόνια οι αθλητές έτρωγαν μια μοσχαρίσια την προηγούμενη από τον αγώνα για να ανέβει ο αιματοκρίτης. Είναι φυσική πηγή ψευδαργύρου, μαγνησίου, σιδήρου και βιταμινών της κατηγορίας Β. Δεν είναι ότι πιο υγιεινό για όσους κάνουν δίαιτα ή έχουν υψηλή χοληστερίνη αλλά ασύλληπτα δυναμωτικό λόγω των πρωτεϊνών που περιέχει. Το κακό είναι ότι είναι φουλ στη χοληστερίνη. Γι’ αυτό, αντί να ρωτάς το χασάπη αν είναι Ελληνικό, να τον ρωτάς αν το ζώο ταϊζόταν με γρασίδια ή με καρπούς. Διαλέγεις αυτό με τα γρασίδια γιατί έχουν χαμηλότερη χοληστερίνη.

Αντί για τους κουβάδες πρωτεΐνης. Άφθονη πρωτεΐνη με ένα από τα καλύτερα προφίλ αμινοξέων (επιμέρους περιεκτικότητα σε διάφορα αμινοξέα).

Προσοχή σε κάτι ύπουλα κομμάτια λίπος που κρύβονται στις μπριζόλες λαιμού και αλλού

Σερβίρεται με λογικές μαύρου ρυζιού ή άντε στο σεκλέτι μικρές ποσότητες πουρέ

Συκώτι

Το συκώτι είναι ένα χημικό εργοστάσιο, ο κινητήρας, εκεί που γίνονται οι καύσεις και παράγεται ενέργεια. Και ενέργεια ίσον κρεατίνη. Αυτό δε σημαίνει ότι θα φας συκώτι και θα πας αμέσως γαι βίαθλο στα χιόνια αλλά ότι μπορείς να δώσεις στον οργανισμό σου τα συστατικά για να φτιάξει τη δική του κρεατίνη. Κρεατίνη υπάρχει και στα ψαχνά κρέατα αλλά δυστυχώς πάντα συνοδεύεται με υψηλή χοληστερίνη οπότε θέλει προσοχή

Αντί για τις σκόνες κρυσταλλικής κρεατίνης. Ξέρεις HyperCreo, CreoMagnum, κάτι τέτοια.

Σερβίρεται και σκέτο

Πρόσεξε τη δίαιτα του ζώου από το οποίο προέρχεται. Αν είναι το ζώο παχύσαρκο ή υπέρβαρο θα έχει και το συκώτι μπόλικη χοληστερίνη

Καφές

Μη νομίζεις ότι τα ενεργειακά ποτά είναι τίποτα παραπάνω από υδατάνθρακες, αμινοξέα και διεγερτικά τύπου καφεΐνη. Ένα διπλό εσπρεσάκι ή ένα πράσινο τσάι μπορεί να σου δώσουν το ίδιο αποτέλεσμα αν τα πιεις πριν την προπόνηση. Η καφεΐνη θα διεγείρει τα κύτταρα, τα κύτταρα θα καταναλώσουν ενέργεια, θα γίνει δουλίτσα. Το δύσκολο είναι το πόσο. Έχει σχέση με το πόση ώρα, πόση προπόνηση, πόσα κιλά, οπότε δεν υπάρχει τυφλοσούρτης.

Αντί για κάτι μπουκάλες που γράφουν Stim, Burn, Adreno. Φτιάξε το δικό σου εδώ ………………

Σερβίρεται σε πιατάκι και δίσκο με σεμεδάκι. Όλα κι όλα

Πρόσεξε γενικά. Κάποιοι είναι αλλεργικοί, κάποιοι έχουν ευαίσθητα νεύρα, κάποιοι μπορεί να σπιντάρουν και να μην μπορούν να ηρεμήσουν, κάποιοι μπορεί να έχουν προβλήματα ύπνου. Ξεκίνα από μικρές δόσεις και ανέβαινε προσεκτικά.

Φακές

Όλα τα όσπρια έχουν υψηλές περιεκτικότητες σε πρωτεΐνη γιατί προέρχονται από φυτά που εξασφαλίζουν το άζωτο τους από κάποια βακτήρια και μπορούν να φτιάχνουν όσα αμινοξέα θέλουν. Οι φακές εκτός από το ότι μπορούν να γίνουν οι πιο νόστιμες σούπες, οι πιο νόστιμοι πουρέδες ή ωραίες σος για μακαρόνια είναι από τις πιο πολύτιμες πηγές διακλαδισμένων αμινοξέων που ο δικός μας οργανισμός δυσκολεύεται να συνθέσει.

Αντί για τα μπουκαλάκια που έχουν ένα μεγάλο BCAA στην ετικέτα

Σερβίρεται με φέτα. Δεν είναι οι καλύτερες δυνατές πρωτεΐνες αλλά το προφίλ τους μπορεί να αλλάξει με αυτό το κόλπο που ήξεραν οι παππούδες μας από τα παλιά χρόνια.

Πρόσεξε το βράσιμο του, δεν είναι η ευκολότερη υπόθεση. Θέλει μαλακά στην αρχή αλλιώς “μουλαρώνουν”

Ασπράδι αυγού

Σε κανένα τρόφιμο δεν υπάρχει τόση ενέργεια μαζεμένη σε μορφή πρωτεΐνης. Δύο τρία ασπράδια βρασμένων αυγών μπορούν να σε κρατήσουν ολόκληρη μέρα με προπόνηση ενώ είναι το ιδανικό γεύμα για το μετά. Αναλόγως της προπόνησης συμπληρώνεις με  υδατάνθρακες. Ιδανικό και για δίαιτες αδυνατίσματος.

Αντί για τους κουβάδες που γράφουν Whey, Iso, Pure

Σερβίρεται και ωμό. Τα ωμά ασπράδια έχουν 20 έως 35 % επιπλέον σε διάφορα θρεπτικά εξαιτίας της απώλεια που υφίστανται τα μαγειρεμένα αυγά.

Πρόσεξέ το το ωμό αν δεν έχεις γερό στομάχι και γερό ανοσοποιητικό. Δεν συστήνεται για προφανείς λόγους υγείας

Φρούτα

Οποιαδήποτε φρούτα αλλά καλύτερα φρούτα εποχής. Μήλα, σταφύλια, μπανάνες, αχλάδια. Πέρα από το ότι είναι πηγές καλών υδατανθράκων και σίγουρα καλύτερων από μαύρα ή άσπρα ζυμαρικά είναι ένα πολύ οκ τρόπος να ρίξεις τα κιλά σου. Είναι φανταστική πηγή φυτικών ινών.

Αντί για σκευάσματα λιποδιαλυτικών. Όταν η ζυγαριά αρνείται να δείξει παρακάτω πλακώσου στα φρούτα και τη φυτική ίνα.

Σερβίρονται ωραία με άπαχο γιαούρτι και μέλι. Εδώ ναι, να την κάνεις τη γουρουνιά.

Πρόσεξε αυτούς που θα γράψουν στα σχόλια για παρενέργειες. Έχουν δίκιο

Άπαχο γιαούρτι

Είναι πολλά τα πλεονεκτήματα του γιαουρτλού. Πρώτον η εξισορρόπηση της φυσικής χλωρίδας του εντέρου (τα ζωντανά που λένε). Αυτό μεταφράζεται σε αυξημένη παραγωγή βιταμινών αλλά είναι πιο σημαντικό ότι το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά έχει μία από τις καλύτερες φυσικές αναλογίες πρωτεΐνης / λιπαρών. Το μόνο μειονέκτημα είναι αργή απορρόφηση των γαλακτοκομικών αλλά αυτό μετατρέπεται σε πλεονέκτημα όταν ψάχνεις μια τροφή που μπορεί να σε κρατήσει για πολύ ώρα ή να φας το βράδυ χωρίς να πάει κατευθείαν στη μπάκα.

Αντί για τις μπάρες καζεΐνης. Ποιος ο λόγος να πάρεις σε μπάρα κάτι που ούτως ή άλλως έχει αργή απορρόφηση;

Σερβίρεται και με παγωτό, ροδάκινα ποτισμένα σε μπέρμπον, μπέργκερ, πρόβατο (γιαουρτλού που λένε). Ναι, ναι, πλάκα κάνω.

Πρόσεξε τα άπαχα που έρχονται σε μορφή τζατζικιού ή μέσα στο σουβλάκι

Στήθος κοτόπουλο

Το ξέρεις ότι δεν τρώγεται. Καταλαβαίνεις τη διαφορά με το μπούτι και τη φτερούγα. Είναι ακριβώς ο λόγος που το στήθος κοτόπουλο έχει την καλύτερη αναλογία καλών θρεπτικών προς κακά θρεπτικά από όλα τα κρέατα με δεδομένο ότι η χοληστερίνη του είναι πιο χαμηλή από το βοδινό. Ωστόσο, ισχύει ότι και εκεί, τα παχύσαρκα κοτόπουλα έχουν και χοληστερίνη στο κρέας. Γι’ αυτό αλανιάρικα από το χωριό. Βρες έναν παραγωγό να στα στέλνει. Κατά τα άλλα είναι η καλύτερη πηγή λυσίνης. Την ξέρεις την λυσίνη, ε;

Αντί για αυτές τις σκόνες που έχουν ένα μεγάλο L μπροστά

Σερβίρεται με ωραία λαχανικά. Ψιλοκομμένο λάχανο με σως λεμόνι και ελαιόλαδο, βραστά φασολάκια, χόρτα ακόμα. Τα χορταρικά μπορούν να ρεφάρουν την υψηλή χοληστερίνη

Πρόσεξε τα κοτόπουλα των πέντε ευρώ. Καλύτερα πήγαινε στο χασάπη κι ας το πάρεις με εφτά

Σολωμός

Προσωπικά δεν μου αρέσουν τα λιπαρά ψάρια, προτιμώ κολιούς και σαφρίδια ή παρασκευές όπως αργό ψήσιμο και βράσιμο για να πετάξει το λίπος του το ψάρι. Αλλά ο σολωμός είναι από τα πιο θρεπτικά ψάρια που κυκλοφορούν στο σουπερμάρκετ και τελευταία κυκλοφορεί και σε καλές τιμές.

Αντί για τις αμπούλες ελαίων. LOL με τα μουρουνέλαια και τα ιχθυέλαια

Σερβίρεται και σκέτο. Είναι τόσο νόστιμο που το βγάζουν ακόμα και σε εστιατόρια με σαμπάνια ή λευκό κρασί.

Πρόσεξε τα ύπουλα κομμάτια λίπος. Όλα τα ψάρια που περνάνε από ποτάμια τα έχουν

Μπανάνα

Στα απαιτητικά αθλήματα τύπου τέννις, ποδηλασία, μαραθώνιο, μεγάλες αποστάσεις, τρίαθλα η μπανανίτσα είναι το ιδανικό μιξ υδατανθράκων και αλάτων που χρειάζεσαι για μυικές συσπάσεις. Το τρως προοδευτικά, μικρές μπουκιές, σε όλη τη διάρκεια της προπόνησης και οι μυς σου σε ευχαριστούν για αυτό

Συγκρίνεται με τα καλύτερα energy bars / drinks / γκοφρέτες / σνακ. LOL. Καλύτερα φάε μια κουταλιά ζάχαρη.

Συνοδεύεται με ξηρούς καρπούς, μέλια, γιούρτια και όλα τα αφροδισιακά. Σκέτο κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Πρόσεξε τους τοπ τενίστες πως την τρώνε τη μπανάνα τους. Λες να μη ξέρουν αυτοί.