FITNESS

Η σκανδιναβική φιλοσοφία που εξασφαλίζει την ευτυχία

Τη λένε 'hygge' και έχει κάνει θραύση παγκοσμίως. Αν και, γατάκια Δανοί, οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και πάλι πρώτοι τα είπαν.

Στη χειρότερη περίπτωση θα μάθεις μια ακόμη ξένη λέξη που δεν ήξερες (βασικά δυο, γιατί παίζει και το πιο καινούργιο ‘αδελφάκι’ της, το σουηδικό lagom). Κάτι χρήσιμο, δεν μπορείς να πεις, τώρα που έρχεται καλοκαίρι και πλακώνουν καραβιές τουρίστριες από τις δυο συγκεκριμένες χώρες.

Αυτό να σκέφτεσαι πριν αρχίσεις να μας σιχτιρίζεις που βάζουμε εντός του οπτικού σου πεδίου μια ακόμη new age τάση με ‘αμφίβολη’ προέλευση (εννοώντας αν είναι κάτι οργανικό, που προέκυψε όντως μέσα από την δανέζικη κοινωνία ή ένα ακόμη -αν είσαι καχύποπτος, κόλπο του marketing) και βραχυπρόθεσμη -λογικά- διάρκεια ζωής.

H αλήθεια είναι πως δεν είχαμε καμία πρόθεση να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία (επίσης, κακώς, δεν είχαμε δει το σχετικό άρθρο που είχε ανεβάσει εγκαίρως η Hufffington Post ). Άσε που και η ίδια η λέξη (προφέρεται hoo-gah) είναι λίγο αστεία.

Όμως το κίνημα hygge, μια λέξη με ρίζες το 16ο αιώνα που πλέον έχει κάνει ‘comeback’, είναι κυριολεκτικά παντού (μέχρι και στις λέξεις της χρονιάς για το 2016). Προσωπικά έπεσα πάνω της βλέποντας ένα άρθρο στο τελευταίο Entertainment Weekly που βαθμολογούσε τα καλύτερα βιβλία του είδους (υπάρχουν κανονικά εκατοντάδες).

Θα μου πεις ‘πόσο παραπάνω σκοπεύεις να στολάρεις, ρε παλικάρι, πριν μας πεις τι στο καλό είναι όλο αυτό;’. Και θα σου απαντήσω ότι όντως στολάρω γιατί φοβάμαι μην, ως ελληνάρες, το πάρουμε και το ξεχειλώσουμε.

Δηλαδή, οι καημένοι οι Δανοί, που κάτι παραπάνω ξέρουν από ευτυχία, αφού ζουν σε μια χώρα που είναι σταθερά στο top 3 της σχετικής λίστας του ΟΗΕ, μιλάνε για μια φιλοσοφία που σου επιτρέπει να απολαμβάνεις με ηρεμία ψυχής τις μικρές απολαύσεις αυτής της ζωής.

Το να κάθεσαι δηλαδή δίπλα στο τζάκι, με ένα ποτήρι καφέ και την μυρωδιά των κεριών και του φρεσκοψημένου κέικ (ή, στα δικά μας, να τρως το πρώτο παγωτό του καλοκαιριού σε ένα παγκάκι με θέα θάλασσα) να έρχονται να ‘δένουν’ το γλυκό.

Nα περνάς ποιοτικό χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά σου χωρίς να είναι η μούρη σου κολλημένη συνεχώς στο κινητό σου. Να κάθεσαι στον καναπέ του σπιτιού σου ολόκληρο το ΣΚ χωρίς να τσεκάρεις ούτε μια φορά το mail της δουλειάς. Το να είσαι, με άλλα λόγια, ανοιχτός σε όλα τα μικρά δώρα που σου προσφέρει αυτή η ρημάδα η ζωή. Να μάθεις να είσαι ζεν. Εσύ και το περιβάλλον σου.

Για αυτό σου λέω, μας τα έχουν πει και άλλοι αυτοί. Δηλαδή τα ‘καρντάσια’ από την αρχαία την Ελλάδα. Είναι απλώς το περιτύλιγμα διαφορετικό.

Αν και ο καλύτερος τρόπος να οριστεί το hygge είναι τελικά από όλα αυτά που δεν είναι. Δηλαδή άλλο το να σαπίζεις στον καναπέ τρώγοντας πιτόγυρα και άλλο να κάνεις το ίδιο ακριβώς, απλώς σε πιο instagram friendly περιβάλλον. Στην πρώτη περίπτωση είσαι κάφρος. Στην δεύτερη κάνεις hygg-ing.

 

Μπόνους, όπως είπαμε και στην αρχή, η δεύτερη ‘φιλοσοφική’ τάση εκ Σκανδιναβίας που κάνει το γύρο του πλανήτη, στην οποία επίσης έχει αναφερθεί η Huffington Post, δηλαδή το Σουηδικό lagom. Εδώ όλη η φάση έχει να κάνει με την ισορροπία και την ολιγάρκεια. Πες το και ‘ουκ εν τω πολλώ το ευ-2017 edition’. Επίσης με την φουλ οργάνωση και υπευθυνότητα.

 

Τι περιλαμβάνει αυτά; Όλα αυτά που ξέρουμε ότι μας κάνουν καλό, αλλά βαριόμαστε να κάνουμε. Από το να ανακυκλώνουμε περισσότερο και το να ξοδεύουμε αλόγιστα σε βλακείες (βασικά ότι πρώτα κάνεις οικονομία και μετά τα τρως-πάντως όχι στα ποτά, τα μπουζούκια και τις γυναίκες) , μέχρι να κάνουμε ντους αντί για μπάνιο για να γλιτώνουμε νερό και να κάνουμε λίστα με ότι χρειαζόμαστε -και μόνο αυτά- πριν πάμε στο supermarket.

Νομίζω ότι τώρα καταλαβαίνεις το γιατί, ενώ είναι πιο καινούργια και μοδάτη, την ‘θάψαμε’ στο τέλος τους άρθρου. Γιατί αν το hygge (βλέπε ζήσε σαν να είναι συνεχώς στο instagram) παίζει και να το υιοθετήσουμε, αν και αυτό είναι δύσκολο σε μια χώρα που σου δίνει αφορμή να βρίσεις με το που πατήσεις το πεζοδρόμιο έξω από το σπίτι σου,το lagom είναι εντελώς εκτός της φιλοσοφίας του Έλληνα. Θα χρειαστούμε κανονικά μεταμόσχευση μυαλού για να το σκεφτούμε καν να το επιχειρήσουμε.

Όσον αφορά τη διαφορά μεταξύ των δυο, σε περίπτωση που καίγεσαι να μάθεις, αυτή είναι ότι το δανέζικο αφορά στιγμές ευτυχίας ενώ το σουηδικό αφορά μια ολοκληρωμένη φιλοσοφία που σου επιτρέπει να είσαι φουλ ευτυχισμένος εις το διηνεκές. Με άλλα λόγια, διάλεξε και πάρε. Ευτυχία πουλάνε και οι δυο. Τι είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις για να την κατακτήσεις;