FITNESS

Καμία χαμένη προπόνηση με personal

Γιατί ένας personal trainer είναι η καλύτερη λύση στο (οποιοδήποτε) πρόβλημα σου

Αν παρακολουθείς αυτή τη στήλη, που εδώ και δύο χρόνια έχει ματώσει να σε βγάλει από τη λογική του πάω στο γυμναστήριο και χτυπιέμαι χωρίς να υπάρχει αύριο, θα είχες καταλάβει πόσο σημαντικές είναι οι εβδομάδες προπαρασκευής μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποχής.

Και, καμιά φορά, λες με το δίκιο σου “ναι, ναι, τα ξέρουμε αυτά τα γενικά” αλλά όταν λέμε πως “οι δύο εβδομάδες προετοιμασίας είναι πολύ κρίσιμες… πρέπει να χρησιμοποιηθούν και για το σχεδιασμό της… προπόνησης που θα ακολουθήσεις” εννοούμε ότι τις λεπτομέρειες θα τις βρεις με το γυμναστή σου.

Συζητώντας, πάλι, για serious bodybuilding σου είπαμε ότι “υπάρχει κάποιος με σώμα, πτυχίο ΤΕΦΑΑ και χρόνια εμπειρίας . Λέγεται γυμναστής και είναι ο μόνος που μπορεί” να σου πει αν θα κάνεις squat με τη μπάρα στο στήθος ή sumo squat. 

Ομοίως θίξαμε το θέμα ξεκούραση όταν ήταν προφανές ότι η απόδοση σου έχει πέσει και σου είπαμε να κοιτάξεις τι γίνεται ρε παιδάκι μου με τον ύπνος και η διατροφή σου. “Όχι στο ίντερνετ. Με το γυμναστή σου.”

 

Βέβαια θα μου πεις ότι με τη λογική αυτή θα πρέπει να τρέχεις όλη την ώρα πίσω από το γυμναστή. Να τον διακόπτεις όταν εξηγεί ασκήσεις στα γκομενάκια. Να τον περιμένεις να σκάσει μύτη από τα αποδυτήρια. Να του δώσεις την αδερφή σου σε γάμου κοινωνία για να μη σε γράφει.

Ή να δοκιμάσεις επιτέλους τη λύση ενός personal trainer. Γιατί καλό το “φροντιστήριο” (μιας και είμαστε και σε εποχή πανελληνίων) αλλά με τα “ιδιαίτερα” θα καταφέρεις πολλά περισσότερα σε πολύ λιγότερο χρόνο. Δεν είναι μόνο οι εξειδικευμένες συμβουλές που σου δίνει κάποιος αλλά εκείνες οι μικρές τροποποιήσεις που μπορεί να κάνει μόνο κάποιος που σε παρακολουθεί καιρό.

Ο personal θα σε βοηθήσει να πας προς τη σωστή κατεύθυνση. Ρωτάς, ας πούμε “πρέπει να κάνω στήθος, ο δάσκαλος του kick μου λέει όχι”. Αναρωτιέσαι γιατί δε χάνεις κιλά αλλά η προπόνηση σου δεν πέρασε ποτέ τα 45 λεπτά. Και καμιά φορά τα θες όλα μαζί. Και όγκο, και ταχύτητα και έκρηξη αγνοώντας ότι για σένα μπορεί να μην είναι γραφτό.

Ναι, πολλοί δεν ξέρουν τι ακριβώς θέλουν και τι ακριβώς σημαίνει δύναμη, αντοχή στη δύναμη, γενικό fitness, όγκος, κοιλιακοί. Ή και να ξέρουν μπορεί να μην αντιλαμβάνονται τις απαιτήσεις. Ή ότι δεν είναι δυνατοί όλοι οι συνδυασμοί.

Ο personal θα καταλάβει τι ζητάς μετά από μερικές προπονήσεις και με τον τρόπο του θα σε πάει στη σωστή κατεύθυνση. Όσο περισσότερο δουλεύεις μαζί του τόσο περισσότερο σε καταλαβαίνει και τόσο περισσότερες δυνατότητες θα ανοίγουν και σιγά σιγά θα βρεις το δρόμο σου. Κάτι που στο γυμναστήριο μπορεί να μη γίνει ποτέ.

 

Μετά είναι και η εκτέλεση. Είσαι σίγουρος ότι η τεχνική σου είναι άρτια; Ότι ο spotter σου ξέρεις (αν έχεις κάποιον) και μπορεί να σου κάνει τις σωστές παρατηρήσεις; Γιατί μεταξύ μας τώρα. Ένα μεγάλο μέρος του χρόνου σου πάει στράφι από κακή εκτέλεση. Από τη φυσιολογική τάση να σπρώξεις περισσότερα κιλά παρά να γυμνάσεις το μυ. Εδώ βάζεις και τα διαλλείματα, το ρυθμό, τον όγκο της προπόνησης και την ασφάλεια.

Έπειτα το one size fits all μπορεί να μην κάνει για σένα. Στα ομαδικά ας πούμε ο γυμναστής θα διαλέξει ένα δύο και θα πάει το τμήμα με βάση αυτούς. Εσύ μπορεί να τα φτύνεις ή να μη γυμνάζεσαι καν. Στο personal δεν παίζουν αυτά, καμία προπόνηση δεν πάει χαμένη. Πάντα κάνεις κάτι που είναι στα μέτρα σου, προσαρμοσμένο ακριβώς στις ανάγκες σου.

Τώρα από εκεί και πέρα το τι θα “ψωνίζεις” είναι όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή. Θέλει και σπουδές, θέλει και εμπειρία ο personal trainer. Θα πρέπει να έχει ειδίκευση στο κομμάτι της προπόνησης αντιστάσεων, ενώ θα μπορεί να καλύψει και το outdoor κομμάτι της προπόνησης πέρα από τις επιστημονικές γνώσεις.

Γι’ αυτό είναι και τόσο ακριβό. Αλλά τα καλά νέα είναι  ότι studio για personal training είναι πολύ περισσότερα απ’ ότι πριν μερικά χρόνια παντού και οι τιμές πέφτουν.

 

Τώρα μπορείς να βρεις πολύ καλά εξοπλισμένους χώρους για personal training που πέρα από λάστιχα, αλτήρες, μπάρες έχουν power plate, vacu power, μηχανήματα functional, infrared, σχοινιά, λάστιχα, όργανα για functional και δε χρειάζεται να περιμένεις στην ουρά. Ότι δηλαδή παλιά ήταν υψηλή τεχνολογία τώρα είναι mainstream.

Οπότε δες το και αλλιώς. Αντί να πας στο γυμναστήριο της γειτονιάς για φτηνά και να χάνεις το χρόνο σου, κάνε personal μέχρι να αποκτήσεις την εμπειρία που χρειάζεται και μετά πας γυμναστήριο. Έτσι καμία προπόνηση δεν θα πάει χαμένη.