FITNESS

Κοιλιακοί, δύναμη, αντοχή στην πισίνα

Δε λέμε ξέχνα το γυμναστήριο αλλά το χτίσιμο φυσικής κατάστασης μπορεί να γίνει και στο νερό

Η πισίνα συνήθως συνδέεται με Aqua Aerobics, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι προσφέρει δυνατότητες προπόνησης που ούτε καν έχεις φανταστεί. Καταρχήν είναι το ιδανικό περιβάλλον για να κάνεις ασκήσεις χωρίς την καταπόνηση που υφίσταται ο οργανισμός σε κάποια σκληρή επιφάνεια.

Είχαμε, όμως, δείξει και παλιότερα ότι αν ξέρεις την τεχνική της κολύμβησης, η πισίνα είναι το ιδανικό περιβάλλον για να χρησιμοποιήσεις την ίδια την κολύμβηση για ενδυνάμωση και αντοχή.

Αυτή τη φορά είπαμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω και να δείξουμε πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις την πισίνα αντί για το γυμναστήριο. Πως να αξιοποιήσεις τον εξοπλισμό και την εγκατάσταση για να χτίσεις τη φυσική σου κατάσταση.

Πήγαμε λοιπόν στο Aquadome Sports and Country Club και μιλήσαμε με τον (πρώην ομοσπονδιακό) προπονητή κολύμβησης Γιάννη Βλάχο. Για την ακρίβεια τον βάλαμε στην πισίνα να μας τα δείξει.

Η βασική λογική είναι ότι χρειάζεσαι μια διαδρομή 25 μέτρων το λιγότερο προκειμένου να κάνεις μια άσκηση π.χ. για πλάγιους κοιλιακούς. Τα 25 μέτρα είναι το αντίστοιχο ενός σετ στο γυμναστήριο. Οι ασκήσεις που θα δείξουμε παρακάτω μπαίνουν σε circuits της μίας επανάληψης (τα 25 μέτρα είναι αρκετά στο intermediate επίπεδο).

1ος κύκλος – Κοιλιακοί

Σε 25άρια αλλαγές ασκήσεων από κοιλιακούς σε ορθή γωνία με πλάγιους κοιλιακούς-πόδια. Ανάλογα με τη γωνία αυξάνεται και η δυσκολία της άσκησης. Επίσης η άσκηση για μεγαλύτερη δυσκολία μπορεί να γίνει με σανίδα και όχι μακαρόνι.

2ος κύκλος – Αντοχή/δύναμη

Συνδυασμός ελεύθερης κολύμβησης με ασκήσεις ενδυνάμωσης για στήθος, πλάτη και ώμους. Ανάλογα με τη φυσική μας κατάσταση, κολυμπάμε ελεύθερο ή ύπτιο και μετά από επαναλαμβάνουμε τις ασκήσεις.

 

Παράδειγμα για αρχάριους

25 μέτρα ελεύθερο – 3 βυθίσεις μπροστά

25 μέτρα ύπτιο – 2+1 βυθίσεις πίσω