FITNESS

Το λίπος είναι ο “καλύτερος σου φίλος”

Γιατί το λίπος δε σε εγκαταλείπει ποτέ ενώ (μπορεί να) προσέχεις τη διατροφή σου μέχρι θερμίδας.

Κάποια στιγμή είχαμε ασχοληθεί με το γιατί δεν χάνεις κιλά στο γυμναστήριο εστιάζοντας στους πιο συνηθισμένους λόγους που συμβαίνει αυτό. Πολλοί πάνε γυμναστήριο για να βελτιώσουν το σουλούπι τους αλλά το μόνο που βλέπουν είναι μια τόνωση στο σώμα τους και τίποτα παραπάνω.

Είχαμε πει τότε ότι συνήθως φταίνε τα λάθος συστήματα τύπου “πολύ έμφαση στο αερόβιο”, ότι δε βάζεις όση προπόνηση χρειάζεται, ότι κακά τα ψέματα θέλει πολύ δουλειά όταν προσπαθείς να χάσεις κιλά έτσι, ότι για να ενεργοποιηθεί η καύση λίπους πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 45 λεπτά το οποίο σπάνια κάνεις.

 

Αυτά όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Δηλαδή σε γενικές γραμμές η υγεία σου είναι άριστη, υπάρχει χρόνος για να τα κάνεις όλα αυτά, πιθανότατα δεν έχεις μπεις στην “πρέσσα” που λέμε, είσαι ακόμα αρκετά νέος, πριν τα τριάντα, και σε βοηθούν τα γονίδια αφού όπως σε όλα τα πράγματα κάποιοι χάνουν εύκολα και κάποιοι δύσκολα λόγω διαφοράς στον μεταβολισμό.

Γι’ αυτό τονίσαμε, μιας και ξεκινάει η σεζόν και το χέρι θα πάει αυτόματα στην τσέπη για να αγοράσεις συνδρομή, ότι το γυμναστήριο από μόνο του δε θα σε σώσει. Ότι θα χρειαστεί το λιγότερο μια αλλαγή στον τρόπο ζωής, κάτι σαν αυτό που παθαίνει ο οργανισμός σου όταν πας διακοπές και φεύγεις από το γραφείο.

Στο είπαμε κι αλλιώς. Τι είναι πιο εύκολο; Να κάνεις διατροφή ακριβείας, να γυμνάζεσαι σαν πρωταθλητής και να σε παρακολουθεί ψυχολόγος ή να αλλάξεις τρόπο ζωής. Το πιθανότερο είναι πως ούτε το ένα θα κάνεις ούτε το άλλο. Θα μείνεις παρέα με το λίπος σου.

 

Κάτι που μας φέρνει στο εξής: Γιατί δε χάνεις λίπος ακόμα και όταν προσέχεις τη διατροφή σου, γυμνάζεσαι ακολουθώντας ευλαβικά το πρόγραμμα του γυμναστή σου και γενικώς τα κάνεις όλα τέλεια. Και η απάντηση είναι απλή: Το λίπος αποταμιεύεται πολύ εύκολα και χάνεται πολύ δύσκολα. Κατά μία έννοια είναι η φυσική άμυνα του οργανισμού απέναντι στις αλλαγές του περιβάλλοντος και ίσως “κατάλοιπο” από μια εποχή που το ανθρώπινο είδος έκανε τεράστιες αποστάσεις με τα πόδια.

Να στο πω αλλιώς. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πιο άμεσος τρόπος να χάσεις λίπος (όχι κιλά) είναι το περπάτημα ή κάποιος συνδυασμός περπατήματος και άσκησης. Πριν μερικές εβδομάδες υπήρξε μια δημοσίευση στο aeonmagazine.com που με απλά λόγια λέει ότι για την επιδημία της παχυσαρκίας δε φταίει απαραίτητα η κακή διατροφή αφού έχει παρατηρηθεί το αντίστοιχο φαινόμενο και σε ζώα που ζουν ελεύθερα στη φύση.

Πριν βιαστείς να πεις (ότι πετάμε πιο λιπαρά σκουπίδια που είναι σωστό) το άρθρο συμπληρώνει ότι έχει παρατηρηθεί ακόμα και σε πειραματόζωα που η δίαιτα τους ελέγχεται μέχρι θερμίδας. Η εξήγηση δεν έχει βρεθεί ακόμα αλλά οι έρευνες έχουν βάλει στο μικροσκόπιο ένα σωρό περιβαλλοντικούς παράγοντες που “σπρώχνουν” τον οργανισμό στην αποταμίευση λίπους.

Παράγοντες που εξετάζονται είναι οτιδήποτε από χημικά στο νερό μέχρι το ηλεκτρικό φως και τα ίδια τα λίπη. Θεωρούν, δηλαδή, ότι 1 θερμίδα λίπους είναι κάτι παραπάνω από μια θερμίδα προκαλεί βιοχημικές αλλαγές που ευνοούν την αποταμίευση λίπους. Φαντάσου τώρα να σε έχει “στίψει” η δουλειά, να έχεις προδιάθεση, να έχεις δομικό άγχος, να μην κοιμάσαι καλά και να έχεις χωρίσει πρόσφατα.

Οπότε μέχρι να τα βρουν οι επιστήμονες και να μας προτείνουν την κατάλληλη λύση είπαμε να δούμε γιατί δεν χάνεις ακόμα και όταν προσέχεις, γυμνάζεσαι και διατρέφεσαι σωστά.

Δεν κοιμάσαι αρκετά: Από το κοιμάσαι λίγες ώρες μέχρι η ποιότητα του ύπνου σου είναι κακή, αν ο οργανισμός δεν ξεκουράζεται επαρκώς, εκκρίνει ορμόνες που προκαλούν στρες και αποταμιεύει λίπος.

Έχεις στρες: Το στρες είναι σημαντικότερος παράγοντας και μπορεί να είναι συστατικό της προσωπικότητας σου, να προκαλείται από τη δουλειά ή το lifestyle, να προκαλείται από την καθιστική ζωή. Στρες ίσον λίπος, τόσο απλά.

Ξεχνάς γεύματα: Μπορεί να έκοψες τις ζαμπονό στο γραφείο και στο αμάξι, αλλά επειδή έχεις πίεση στη δουλειά ή τρέχεις όλη μέρα να προλάβεις πράγματα πηδάς γεύματα. Ο οργανισμός μένει από καύσιμα, καίει ότι βρει και αποταμιεύει λίπος.

Κάνεις επιθετικές δίαιτες: Δεν υπάρχει τίποτα πιο αστείο από τις απότομες δίαιτες. Το σώμα σου χάνει κιλά αλλά είναι τα κιλά που δε θες να χάσεις, δηλαδή μυς. Γιατί στις απότομες δίαιτες ο οργανισμός μπαίνει σε φάση στρες και χαλάει τους μυς για να φτιάξει λίπος.

Καθιστική ζωή: Οποιαδήποτε μορφή μειωμένης κινητικότητας σημαίνει περισσότερο στρες, λιγότερες καύσεις ηρεμίας και ο συνδυασμός των δύο αποθήκευση λίπους.

Βλέπεις πολλή τηλεόραση / δουλεύεις πολλές ώρες σε υπολογιστή: Πολύ τεχνητό φως ίσον στρες και αποταμίευση λίπους.

Δεν έχεις αρκετή επαφή με τη φύση: Υπάρχει ένα φαινόμενο που λέγεται “forest bathing”. Για κάποιο λόγο μία μέρα στη φύση συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση του στρες και σε αυτό που λέγεται στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στην αποταμίευση λίπους.