FITNESS

Τα πιο σκληρά αγωνίσματα στον κόσμο ξεπερνούν τα όρια της λογικής

Αντέχεις να πάρεις μέρος σε κάποιο από αυτά;

Αυτή τη στιγμή, κάπου στον πλανήτη Γη, υπάρχουν άνθρωποι που ωθούν τον ανθρώπινο οργανισμό τους στα άκρα, που τεστάρουν τις αντοχές τους, παίρνοντας μέρος σε κάποιο αγώνισμα που πολλοί θα χαρακτήριζαν ως ‘τρελό’.

Είτε είναι σε βουνό, είτε σε θάλασσα, είτε στην έρημο, είναι εξαντλημένοι, καταπονημένοι, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να το βάλουν κάτω. Θέλουν να τελειώσουν τον αγώνα, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, για να διηγηθούν στη συνέχεια την φοβερή τους ιστορία. Μια ιστορία πόνου, εξάντλησης, αλλά και εξιλέωσης, προσωπικής ικανοποίησης, συνειδητοποιώντας πως έχουν πετύχει κάτι πραγματικά σπουδαίο, το οποίο πριν το ξεκινήσουν θεωρούνταν ακατόρθωτο.

Μια τέτοια ευκαιρία να δοκιμάσεις τα δικά σου όρια θα έχεις στις 15 Οκτωβρίου στην Αθήνα, όταν και θα διεξαχθεί ο φετινός κορυφαίος αγώνας αντοχής Legion Run. Πριν φτάσουμε όμως σε αυτόν, πάμε να ρίξουμε μια ματιά σε μερικά αγωνίσματα που η λέξη ‘σκληρός’ φαντάζει πολύ λίγη για να τα περιγράψει. Είσαι έτοιμος;

Η πλάτη του Δράκου

Έτσι ονομάζεται ο αγώνας δρόμου συνολικής απόστασης 315 χιλιομέτρων στη Σνοουντόνια της βόρειας Ουαλίας. Γιατί στο όνομά του υπάρχει η λέξη δράκος; Προφανώς γιατί το σκηνικό παραπέμπει σε Game of Thrones και κατά τη διάρκεια της διαδρομής σκέφτεσαι από πού θα ‘σκάσει μύτη’ η Καλίσι και ο Ντρόγκον. Μιλάμε για έναν αγώνα που χρειάζεσαι πέντε μέρες και καλό gps για να τον ολοκληρώσεις, μιας και χρειάζεται να ανεβοκατεβαίνεις βουνά, να περνάς ποτάμια και λίμνες και είναι πολύ εύκολο να χαθείς. Πάντως σίγουρα η αίσθηση στον τερματισμό μετά από κάτι τέτοιο είναι σαν να έχεις κατακτήσει τον κόσμο.

Ο σκληρός

Ναι, αυτό ακριβώς είναι το όνομα ενός αγώνα που διεξάγεται επίσης στην Ουαλία και δεν έχει πάρει τυχαία αυτή την ονομασία. Για την ακρίβεια, η ελληνική μετάφρασή του είναι ‘κτηνώδης’, αλλά προσπαθήσαμε να το μαζέψουμε κάπως. Ο αγώνας ‘The Brutal’ θεωρείται το πιο σκληρό τρίαθλο του κόσμου, όμως κάποιοι είπαν ‘τι λέτε να το δυσκολέψουμε ακόμη παραπάνω’ κι έτσι αποφάσισαν να τον κάνουν διπλό! Όλες οι διαδρομές επί δύο φορές. Τι σημαίνει αυτό; Ότι για να τερματίσεις χρειάζεσαι 8 χιλιόμετρα κολύμβησης στη λίμνη Πέινταρν, 362 χιλιόμετρα ποδηλασία σε βουνά και τέλος 84 χιλιόμετρα τρέξιμο. Ευκολάκι.

Βαθιά στη ζούγκλα

Ο συγκεκριμένος αγώνας δεν έχει να κάνει μόνο με την αντοχή σου, αλλά και με τους φόβους σου, τους οποίους καλείσαι να ξεπεράσεις. Αναγκαστικά. Το σημείο εκκίνησής του βρίσκεται κάπου στο Εθνικό Πάρκο Μανού του Περού, βαθιά μέσα στη ζούγκλα του Αμαζονίου. Όσον αφορά το τι πρέπει να κάνεις για να τερματίσεις, τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Να διασχίσεις σχεδόν όλη τη ζούγκλα. Η απόσταση είναι συνολικά 230 χιλιόμετρα, ωστόσο θα πρέπει να είσαι έτοιμος για πολλή -ΠΟΛΛΗ- υγρασία και λάσπη. Παράλληλα, υπάρχουν στιγμές που οι διαγωνιζόμενοι αναγκάζονται να τρέχουν με μοναδικό φως αυτό του φακού τους μέσα στη ζούγκλα, ακούγοντας ήχους ζώων που κατοικούν εκεί. Όχι, ό,τι καλύτερο δηλαδή για όσους φοβούνται εύκολα. Η βροχή που πέφτει από το απόγευμα και μετά είναι ασταμάτητη, οπότε αν καταφέρεις και τερματίσεις έναν τέτοιο αγώνα, είσαι δικαιωματικά ο βασιλιάς της ζούγκλας.

Η επίθεση του Γιακ

Για όσους δεν γνωρίζουν, τα γιακ είναι κάτι σαν αγελάδες που κατοικούν στις περιοχές των Ιμαλαΐων, μόνο που είναι κάπως ποιο άγρια. Από το όνομα λοιπόν του αγώνα καταλαβαίνετε πάνω κάτω με τι έχουμε να κάνουμε. Ο αγώνας διεξάγεται στους πρόποδες των Ιμαλαΐων στο Νεπάλ και οι συμμετέχοντες τρέχουν με τα ποδήλατά τους περίπου 500 χιλιόμετρα απόστασης σε υψόμετρο 5.000 μέτρων πάνω από τη θάλασσα. Το τοπίο είναι μαγευτικό, περνώντας μέσα από το λεγόμενο ‘απαγορευμένο βασίλειο’, αλλά χρειάζεται γερό στομάχι και αρκετό οξυγόνο για να καταφέρεις να τερματίσεις. Προφανώς και θεωρείται ως ένας από τους πιο σκληρούς αγώνες του κόσμου, με ελάχιστους να έχουν καταφέρει να τον ολοκληρώσουν. Αυτό που θέλει ιδιαίτερη προσοχή, όπως λέει και το όνομά του, είναι τα γιακ, τα οποία συχνά κάνουν επιθέσεις.

Τέσσερις έρημοι

Από τα χιόνια στις ερήμους και από τα Ιμαλάια, στις πιο καυτές περιοχές της γης. Ο συγκεκριμένος αγώνας δεν διεξάγεται σε ένα μόνο μέρος, αλλά σε τέσσερα. Πρόκειται για μια δοκιμασία από τις πιο επίπονες του πλανήτη, η οποία θέλει τον αγωνιζόμενο να ολοκληρώνει τέσσερα στάδια πριν καταφέρει να τερματίσει. Διεξάγεται κάθε χρόνο και αποτελείται από 250 χιλιόμετρα αγώνα δρόμου μέσα στις τέσσερις μεγαλύτερες ερήμους της γης, τη Σαχάρα (Αίγυπτος), την Ατακάμα (Χιλή), την Γκόμπι (Κίνα) και την τελευταία έρημο όπως την αποκαλούν, η οποία βρίσκεται στην Ανταρκτική και φυσικά τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά (tip: έχει χιόνι!). Σύμφωνα με το περιοδικό “TIME”, ο συγκεκριμένος αγώνας ήταν ο πιο σκληρός του πλανήτη για το 2009 και το 2010, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο διαγωνιζόμενος μπορεί να ξεκινήσει από όποια έρημο θέλει. Όμως, αν θέλει να διαγωνιστεί στην τελευταία, θα πρέπει πρώτα να έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τουλάχιστον δύο από τις προηγούμενες. Μην το ψάχνετε, αυτός ο αγώνας δεν είναι για ‘κοινούς θνητούς’.

Σπάρταθλον

Ωραίοι και δύσκολοι οι αγώνες αντοχής που διεξάγονται σε όλο τον πλανήτη, όμως στη χώρα μας διεξάγεται κάθε χρόνο ο ιστορικότερος απ’ όλους. Ο λόγος φυσικά για το ‘Σπάρταθλον‘, έναν αγώνα που μας σύστησε ο αγγελιοφόρος Φειδιππίδης το 490 π.Χ.. Βέβαια ο συγκεκριμένος έτρεξε τα 246 χιλιόμετρα μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης, πριν τη μάχη του Μαραθώνα προκειμένου να ζητήσει εκ μέρους των Αθηναίων βοήθεια από τους Σπαρτιάτες. Η ιστορία του ενέπνευσε τους ιδρυτές του συγκεκριμένου αγώνα και από το 1982, αθλητές από όλο το πλανήτη έρχονται για να βαδίσουν στα βήματα του Φειδιππίδη. Να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν αυτό τον σπουδαίο άθλο για τον οποίο ακούγονταν ιστορίες επί αιώνες.

Όπως ισχυρίζονται οι περισσότεροι που έχουν πάρει μέρος σε μερικούς από τους πιο σκληρούς αγώνες του κόσμου, για να καταφέρεις να φτάσεις στον τερματισμό, εκτός από τη σωστή προπόνηση, χρειάζεσαι τεράστια ψυχικά αποθέματα. Από ένα σημείο και μετά σταματάει να λειτουργεί σωστά το σώμα και θα πρέπει να δουλέψεις το μυαλό και την καρδιά σου, για να σε οδηγήσουν μέχρι το φινάλε. Αλλά γιατί να πάμε μακριά για να καταφέρουμε να τερματίσουμε έναν σκληρό αγώνα αντοχής, όταν αυτός έρχεται στην πόρτα μας; Tο LEGION RUN έρχεται στις 15 Οκτωβρίου στον Ιππόδρομο Μαρκοπούλου, για να γίνει μια από τις πιο έντονες και διασκεδαστικές εμπειρίες που είχαμε ποτέ.

Τι είναι το Legion Run

 

Πρόκειται για μια διαδρομή-στίβο μάχης 5 χιλιομέτρων, στην οποία έχουν τοποθετηθεί 21 συνολικά εμπόδια τα οποία για να ξεπεραστούν θα χρειαστεί δύναμη, εφευρετικότητα αλλά και συνεργασία, προκειμένου όσοι συμμετέχουν να φτάσουν στον τερματισμό. Μπορούν να συμμετέχουν όλοι χωρίς εξαιρέσεις, ανεξαρτήτως εμπειρίας, φυσικής κατάστασης και σωματικής ικανότητας καθώς η διαδρομή έχει σχεδιαστεί για να μπορέσουν όλοι να βοηθήσουν και να βοηθηθούν. Κάθε εμπόδιο και κάθε δυσκολία ξεπερνώνται όταν όλοι δρουν σαν μια γροθιά. Σαν Λεγεώνα!

Η  τρέλα με το Legion Run ξεκίνησε από λίγα μόλις χρόνια, τα οποία όμως ήταν αρκετά προκειμένου το Legion να γίνει ένα διεθνές φαινόμενο και να διοργανώνεται από την Πολωνία, τη Λιθουανία και την Ιταλία, μέχρι την Ουκρανία, την Ουγγαρία, την Κύπρο και το Ισραήλ.

 

Δεν είναι αγώνας, γιατί δεν έχει καμία σημασία ποιος θα κάνει τον καλύτερο χρόνο. Αυτό που μετράει είναι να δοκιμάζεις τον εαυτό σου στις προκλήσεις και να περάσεις καλά με τους φίλους ή και τους συναδέλφους σου. Είναι καθαρή, αυθεντική και ανόθευτη διασκέδαση για ‘μεγάλα παιδιά’. Γιατί αν το καλοσκεφτείς κάθε πότε σου δίνεται η ευκαιρία να σκαρφαλώνεις και να υπερπηδάς εμπόδια ή να σέρνεσαι μέσα σε λασπωμένα χαντάκια όπως μπορεί να έκανες όταν ήσουν μικρός;

Η πρόκληση αυτή τη χρονιά θα είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού το Legion Run της Αθήνας, θα είναι μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό από ποτέ με περισσότερα και πιο ευφάνταστα εμπόδια αλλά και τον… μπαμπά όλων των προκλήσεων. Το επιβλητικό COLOSSUS 2.0. Ένα εμπόδιο στο οποίο οι συμμετέχοντες θα πρέπει να σκαρφαλώσουν σε ύψος 5 μέτρων και από την άλλη πλευρά να γλιστρήσουν σε μια θεαματική νεροτσουλήθρα 6 μέτρων για να καταλήξουν σε έναν λάκο γεμάτο λάσπη. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο (γιατί είναι) αλλά πάντα θα υπάρχει ένα τεντωμένο χέρι για να σε βοηθήσει να το ξεπεράσεις.

Προσωπικά, αν με ρωτήσεις ποια εμπόδια ξεχώρισα αυτά, ήταν δυο. Το Gladius και το Lutum. Όσον αφορά το πρώτο, είναι κάτι που πιθανόν αν το κάνεις δεν θα το ξεχάσεις ποτέ. Μπαίνεις σε μία δεξαμενή με 10 χιλιάδες κιλά πάγο, περνάς κάτω από τοίχο όχι μία αλλά δύο φορές και νιώθεις την αίσθηση του κρύου να διαπερνά το σώμα σου σαν να σε τρυπούν χιλιάδες ξίφη όλα την ίδια στιγμή.

Από την άλλη, μόλις φτάσεις στο Lutum πρέπει να προετοιμαστείς για λάσπη, πάρα πολλή λάσπη. Αρχίζεις με μία λασπώδη τάφρο μετά με ένα λασπώδη λόφο, μετά με λασπώδη τάφρο, μετά λασπώδη λόφο και ούτω καθεξής για πέντε φορές. Είναι μια καλή ευκαιρία για κυλιστείς στις λάσπες όπως έκανες όταν ήσουν παιδί. Χρειάζεται όμως συνεργασία και ομαδικότητα αν θες να ξεπεράσεις αυτό το εμπόδιο.

Στον εξαιρετικό στίβο του Ιππόδρομου στο Μαρκόπουλο, οι συμμετέχοντες, γυναίκες και άνδρες, θα έχουν την ευκαιρία στις 15 Οκτωβρίου, να ‘γράψουν’ μια από τις ωραιότερες αναμνήσεις τους αλλά και να γιορτάσουν τον τερματισμό τους με ένα ποτήρι παγωμένη μπύρα, που μαζί με την εμπειρία, είναι τα μεγάλα έπαθλα για τη συμμετοχή τους. Ένα food court, ένα ζωντανό DJ set και αρκετές παράλληλες ενέργειες είναι επίσης όλα εκείνα που θα συνθέσουν ένα σκηνικό γιορτής στο Legion Run Athens 2017.

 

Κλείνοντας, θα πρέπει να επισημάνουμε το οξύμωρο της υπόθεσης. Παρότι οι δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες στα Legion Run ανά τον κόσμο, τρέχουν, βάζουν δύναμη, περνούν δύσκολα εμπόδια και λερώνονται, στο τέλος το λατρεύουν και μιλούν για μια από τις δυνατότερες εμπειρίες της ζωής τους. Πως γίνεται αυτό;

Ο μόνος τρόπος να μάθει κανείς είναι ένας. Να το ζήσει!

Κλείστε τη συμμετοχή σας στο Legion Run Athens μέσα από το http://legionrun.com/el/ και το http://bit.ly/LegionRunAthens

Το Legion Run Athens διοργανώνεται από την XCUBED| The Sports Marketing and Brand Activation Agency.