FITNESS

Το CrossFit είναι ό,τι πρέπει για ‘σένα

Αρρενωπό σώμα χωρίς να θυμίζεις τρόφιμο φυλακών, ωραίους κολιακούς χωρίς υπερβολές, αντοχή, φυσική κατάσταση. Ψήθηκες;

Καταρχήν ο δικός ο ELEFTHERAKIS ήταν που στο προηγούμενο άρθρο πρότεινε το CrossFit σαν λύση στο βασικό σου πρόβλημα για το 2013 -την παράλυση από την πολλή ανάλυση. Αυτό ήταν το σχόλιο του.

 

Και επειδή γενικότερα ως site λατρεύουμε τις αμερικανιές, είπαμε να ασχοληθούμε λίγο με το αντικείμενο και να το παρουσιάσουμε.

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι είσαι σαν και εμάς. Από εκείνους που θέλουν να έχουν ένα εμφανίσιμο σώμα χωρίς να μοιάζει με τρόφιμο του “Κορυδαλλού”, που δε θέλουν τις φλέβες να πετάνε αλλά μόνο να διαγράφονται, να μπορούν να τρέξουν ενάμισι χιλιόμετρο σε κάτω από έξι λεπτά, να κάνουν 40-50 κάμψεις στα καπάκια και μερικές έλξεις χωρίς να χρειάζονται δύο εβδομάδες για να συνέλθουν.

Δηλαδή από εκείνους που σύμφωνα με έναν άλλο χρήστη, το nick, βαριούνται αφόρητα τη ρουτίνα του γυμναστηρίου και δεν ξέρουν τι ακριβώς θέλουν.

Που είναι ένας απόλυτα φυσιολογικός στόχος. Ναι, αυτό το τίποτα και όλα μαζί. Γι’ αυτό άλλωστε δεν είναι το γυμναστήριο; Να βελτιώσεις την υγεία σου, να βελτιώσεις την εμφάνιση σου, να δυναμώσεις, να φωτογραφηθείς γυμνός (και να μιλάς σαν αυθεντία για τις παρτούζες);

Που μπορείς να καταφέρεις με το CrossFit. Ή τέλος πάντων με κάθε μορφή Cross Training.

Μια και πρέπει να μπω στα τεχνικά, πρέπει να σου πω ότι δεν πρόκειται για μία προπόνηση αλλά για μια λογική στην προπόνηση. Την ανάμιξη πολλών πραγμάτων, ένα τουρλού με αερόβια, με αναερόβια που συνήθως αλλά όχι πάντα έχει ένα χρονικό περιθώριο.  Ακόμα και διατατικές παίζουν οπότε καταλαβαίνεις ότι η δυσκολία μπορεί να προσαρμοστεί από το απόλυτο μηδέv μέχρι το άπειρο.

Το CrossFit είναι η πιο διαδεδομένη αμερικανιά αυτού του τύπου. Δηλαδή υπάρχουν πολλές. Αν ρίξεις μια ματιά στο blog τους θα μάθεις κάτι όρους τύπου WOD (workout of the day), Bear (επολέ, μπροστινό σκουότ, push press, σκουότ, push press) και super bear (+jerk) που -μάντεψε- είναι αν ο στόχος σου είναι να γίνεις αρκούδας.

Για το τελευταίο και τα πιο νορμάλ σώματα υπάρχουν πιο light καταστάσεις: Προβολές ποδιών εναλλάξ / σούμο σκουώτ / αεροπορίες (burpees) / σούμο σκουώτ και pushups. Ας πούμε 10 επαναλήψεις κάθε άσκηση μέχρι να συμπληρωθεί ένας κύκλος. Στους πέντε γύρους λογικά πρέπει να πέσεις κάτω λιπόθυμος. Αν δεν έπεσες συνεχίζεις. Αν δεν έπιασες το στόχο έχει τιμωρία.

Ναι, θυμίζει λίγο στρατό, ειδικές δυνάμεις, καψώνι, σωβέ και προπόνηση πολεμικών τεχνών.

Αλλά μπορεί να γίνει και στην κουζίνα από νοικοκυρές με φιλοδοξία να υπηρετήσουν στις Ειδικές Δυνάμεις: Πλευρικές μετατοπίσεις βάρους εναλλάξ / προβολές ποδιών εναλλάξ / “ποδήλατο” για κοιλιακούς / ορειβασίες (προβολές ποδιών εναλλάξ με τα χέρια στο πάτωμα) για ένα λεπτό μέχρι να συμπληρωθεί ένας κύκλος και διάρκεια δύο τριών κύκλων.

Τα λέω αυτά γιατί κάπου εδώ σε καταβάλλει η επιθυμία για hating στα σχόλια. Και σα γνήσιος δικηγόρος του διαβόλου πρέπει να απαντήσω σε όλα. Οπότε ας το κάνω τώρα να φύγει από τη μέση.

Λοιπόν, ποιο είναι το πρόβλημα σου αγαπητέ hater;

Είναι ο στόχος σου να γίνεις σαν τον Σπύρο Γιαννιώτη; Όχι, αυτή τη στιγμή θα ήσουν ήδη στην απογευματινή σου προπόνηση. Θες να γίνεις σαν το Λουκά Βύντρα; Τώρα που θα γράφω αυτό κείμενο (δύο ώρες πριν την δημοσίευση) θα ήσουν στο ξενοδοχείο και θα άκουγες αδιάφορα τις τελευταίες οδηγίες του Φερέιρα Κινγκ για το αποψινό ματς κυπέλου.

 

Βρίσκεις την τιμή ακριβή; Ναι, τι λες; Εκείνο το διάδρομο που έχεις στο υπόγειο τον θυμάσαι; Τις μπάρες και τα βαράκια; Τις συνδρομές που έχεις πετάξει στα σκουπίδια; Μπορεί η τιμή να φαίνεται αλμυρή αλλά εδώ το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πάρεις τα λεφτά σου πίσω και θα γλυτώσεις λεφτά από γιατρούς στο μέλλον.

Νομίζεις ότι δε βελτιώνεσαι άμεσα και συστηματικά; Να το δεχτώ αλλά μπορώ να γυρίσω το επιχείρημα ανάποδα. Έχεις δει αυτούς τους φουσκωτούς στο γυμναστήριο να παίζουν μπάσκετ; Όχι γιατί δεν μπορούν. Να τρέχουν αποστάσεις; Όχι γιατί τα φτύνουν στο μισό χιλιόμετρο. Τους έχεις δει να κάνουν ομαδικά προγράμματα. Ναι, αλλά γελάνε τα τσιμέντα με την ευλυγισία τους.

 

Μπορούν να με τουμπανιάσουν στο ξύλο είπες; Ας με πιάσουν πρώτα.

Φοβάσαι ότι είναι επικίνδυνο; Και τι δεν είναι; Οι προπονήσεις με μπάρα; Οι άρσεις θανάτου; Ο διάδρομος στο γυμναστήριο; Και το πατσίτσιο με τη μπεσαμέλ μπορεί να σου προκαλέσει αθηροσκλήρωση και αιφνίδιο θάνατο στα 45.

Σε ένα θα συμφωνήσω. Είναι κάπως να πατεντάρεις την ίδια τη γυμναστική, να πατεντάρεις τις κάμψεις και τις έλξεις και να τις πουλάς. Αλλά κάποιος πρέπει να το κάνει δημοφιλές. Κάποιος πρέπει να του δώσει ένα όνομα, να το κάνει μόδα και να προσπαθήσει να βγάλει χρήμα κάνοντας το διάσημο. Λυπάμαι που στο λέω αλλά διαφορετικά θα ήμασταν ακόμα στις σπηλιές.

Και, τέλος, να σου πω κάτι; Πριν από λίγο καιρό έκανες Powerplate, το CrossFit σε πείραξε; Που είναι και κανονική γυμναστική;