Η πρώτη μου πρακτική άσκηση - Δουλειές - Δουλειές
 

Η πρώτη μου πρακτική άσκηση

Ένας δημοσιογράφος του ΟΝΕΜΑΝ αναλύει πώς μια πρακτική άσκηση άλλαξε την επαγγελματική του ζωή.
SHARES

Ήταν πολύ περίεργη χρονιά το 2010. Διαδηλώσεις για τα μνημόνια, συζητήσεις επί συζητήσεων και αποτέλεσμα κανένα. Είχαμε εθιστεί να βλέπουμε Βουλή στο σπίτι. Γενικότερα έβλεπα πολλή τηλεόραση τους πρώτους μήνες του χρόνου. Μέχρι που τελικά βρήκα δουλειά σε μια εταιρεία πληροφορικής. Όχι ακριβώς δουλειά, αλλά πρακτική και ίσως ήταν το σημαντικότερο βήμα στην καριέρα-ζωή μου.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Φτιάξε λίγο το σκηνικό στο μυαλό σου. Μόλις έχω ξυπνήσει, όχι πολύ νωρίς, κάθομαι μπροστά από τον υπολογιστή και διαβάζω για τα Wikileaks που διέρρευσαν άλλη μια τρομερή ιστορία. Διαβάζοντας τα άρθρα ρουφάω πού και πού και μια τζούρα καφέ. Αυτή ήταν η ραθυμία που είχα μπει από την αρχή του έτους. Βλέπεις είχα τελειώσει με τη σχολή και μόλις είχα απολυθεί και από φαντάρος. Είχα κάνει αρκετές αιτήσεις σε εταιρείες με καλά αποτελέσματα αλλά μέσα μου κάτι με κράταγε. Δεν ήξερα ποιον ακριβώς κλάδο πληροφορικής ήθελα να ακολουθήσω. Αρκετοί μου άρεσαν και μερικοί μου παρέμεναν στην ουσία τους άγνωστοι. Δεν θα κρύψω ότι είχα έναν φόβο και έμενα λίγο στάσιμος.

Αυτή την απόλυτη ηρεμία την τάραξε το τηλέφωνο που χτύπησε “Θα μπορούσατε να έρθετε στην εταιρεία μας για πρακτική;”. Με παραξένεψε το τηλεφώνημα. Βλέπεις είχαμε κάνει ραντεβού για δουλειά πριν αρκετό καιρό. Είχαμε μιλήσει για δουλειά όμως, όχι πρακτική. Όμως όλο το πακέτο που μου προσέφεραν ήταν ελκυστικότατο. Μία γνωστή εταιρεία του χώρου, με ικανοποιητικές απολαβές και τη δυνατότητα να παραμείνω μετά το πέρας της πρακτικής. Στο μυαλό μου μεταφράστηκε αλλιώς. Αν τελικά δεν σου αρέσει το αντικείμενο τότε φεύγεις και ψάχνεις αλλού.

Τελικά αυτή η πρώτη μου πρακτική εργασία ήταν και μοναδική. Αυτό είναι ένα spin-off για να ξέρεις το τέλος της ιστορίας αφού έχω ακόμα πολλά να σου πω. Θυμάμαι σαν τώρα την πρώτη μέρα που πήγα στο γραφείο. Άμαθος, ψαρωμένος αλλά με έναν αέρα ότι αν δεν μου αρέσετε, εγώ θα σας αφήσω. Δεν ξέρω τι attitude είναι αυτό που είχα και ακόμα και τώρα απορώ με την αφέλειά μου. Τελικά ευτυχώς δεν το κατάλαβε κανείς γιατί, το πιστεύω, θα με είχαν διώξει με τις κλωτσιές.

Είχα εντυπωσιαστεί από τα γραφεία, από τις εγκαταστάσεις, από την οργάνωση. Ένιωθα λες και ήμουν στο Palo Alto. Εντάξει τα παραλέω αλλά εγώ έτσι ένιωσα. Βλέπεις το βιογραφικό μου ήταν γυμνό από συναφή προϋπηρεσία και αυτό ήταν το αδύναμο σημείο του. Όχι πια. Μέσα από αυτή την εξάμηνη πρακτική έμαθα, άλλαξα, βελτιώθηκα. Και εγώ και το βιογραφικό μου. 

Καταπιάστηκα με πολλά πράγματα κάτι που σε κανονική δουλειά δεν έχεις τη δυνατότητα να κάνεις. Παίρνεις εμπειρία πάνω όχι μόνο στην επιστήμη σου αλλά και σε εργασιακές σχέσεις, εργασιακό περιβάλλον σε νοοτροπία δουλειάς. Κάθε μέρα της πρακτικής που περνούσε ένιωθα όλο και πιο γεμάτος. Όλο και πιο σίγουρος και για μένα αλλά και για αυτό που θέλω να κάνω. Στο τέλος του εξαμήνου συμφωνήσαμε με την εταιρεία να ανανεώσουμε την πρακτική μιας και δεν υπήρχε κάποια θέση ανοικτή για να με κρατήσουν. Τελικά δεν εξαντλήθηκε το εξάμηνο αφού βρήκα δουλειά σε μια επίσης μεγάλη εταιρεία.

Δεν μετάνιωσα στιγμή αυτή την περίοδο της πρακτικής μου άσκησης. Ίσα ίσα κέρδισα και έμαθα πολλά. Το Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος δίνει σε όλους τους σπουδαστές του μια ευκαιρία να μπουν στην αγορά εργασίας και να ξεχωρίσουν, αφού προσφέρει μετά το πέρας των σπουδών ευκαιρίες για πρακτική άσκηση σε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κάθε κλάδου. Και να ξέρεις από μια πρακτική άσκηση μόνο να κερδίσεις έχεις. Γνώσεις μα πάνω από όλα εμπειρία πάνω στον κλάδο που σε ενδιαφέρει να ακολουθήσεις καριέρα.

Share
Follow
 

Τα καλύτερά μας

Longread

Ηρακλειά: Τρεις μαθητές και γύρω γύρω θάλασσα

Περάσαμε 48 ώρες με τους ανθρώπους που δίνουν ζωή στο μονοθέσιο δημοτικό σχολείο του νησιού.

Best of Network

Αναβάθμιση της οικονομίας και στο βάθος χρέος

Σήμα εξόδου από το μνημόνιο, αλλά και ένδειξη πως θα δοθεί στη χώρα η ελάφρυνση χρέους δίνουν η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον Fitch, αλλά και τα θετικά σχόλια για το γεγονός στον γερμανικό Τύπο

Το μήνυμα Κοτζιά, η απάντηση της Άγκυρας και η επιχείρηση 'εκτόνωσης' της έντασης

Η απάντηση της Άγκυρας στο ΥΠΕΞ, οι επαφές Μητσοτάκη με Γιλντιρίμ και Τσαβουσογλου και η προσπάθεια της Τουρκίας να ρίξει τους τόνους στον απόηχο της έντασης στα Ίμια, όταν η τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού

 
Μάθε τα πάντα για φετινά βραβεία
PROMO
Social Man
Newsletter

Το ΟΝΕΜΑΝ επιλέγει και σου στέλνει τα καλύτερα θέματα στο email σου.