LIFE

11 βασικά tips για το πρώτο σου ψάρεμα

Για να μην περιμένεις από την Παναγιά και τον Αϊ Γιάννη να βάλουν ψάρια στο τηγάνι.

Το ψάρεμα είναι ένα παρεξηγημένο χόμπι. Οι περισσότεροι το έχουμε συνδυάσει με άντρες προχωρημένης ηλικίας που φοράνε ψάθινα καπέλα, έχουν ανεβάσει τα μπατζάκια τους μέχρι τα γόνατα και κάθονται στην άκρη ενός μόλου, κρατώντας ένα καλάμι για ώρες περιμένοντας, χωρίς κάποιο συγκεκριμένο προγραμματισμό, πότε θα δεήσει να τσιμπήσει κάποιο ατυχο ψάρι. Ευτυχώς, για όσους ασχολούνται με το ψάρεμα η παραπάνω εικόνα δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με την πραγματικότητα.

 

Το ψάρεμα για να συνδυάζει την ευχαρίστηση με την ασφάλεια, είτε πρόκειται για ψάρεμα επιφάνειας είτε για υποβρύχιο, διέπεται από μια σειρά άγραφων κανόνων που θα πρέπει να τηρεί οποιοσδήποτε θέλει να ασχοληθεί μαζί του. Ενδεικτικά, αν ενδιαφέρεσαι να ξεκινήσεις αύριο το ψάρεμα/ψαροντούφεκο, θα πρέπει να γνωρίζεις τα εξής 11 πράγματα:

> Θα πρέπει να είσαι υγιής. Ιογενείς λοιμώξεις, κατανάλωση αλκοόλ, ξενύχτι, θεωρούνται απαγορευτικά.

> Δεν πρέπει να υπερεκτιμάς τις δυνατότητές σου απέναντι στη θάλασσα.

> Να γνωρίζεις την αλιευτική νομοθεσία και να την τηρείς.

> Να σέβεσαι τα θηράματά σου. Απελευθερώνουμε ή δε χτυπάμε τα μικρά θηράματα, ενώ τα μεγαλύτερα που θα κρατήσουμε, φροντίζουμε να τα θανατώνουμε άμεσα για να μη βασανίζονται.

> Δεν πραγματοποιείς ποτέ ψαρευτική εξόρμηση χωρίς ζευγάρι.

> Να χρησιμοποιείς σωστά, να έχεις άρτια γνώση και να κάνεις περιοδική συντήρηση του εξοπλισμού για την αποφυγή απροόπτων.

> Να ενυδατώνεσαι σωστά και να προφυλάσσεσαι από τον ήλιο.

> Να γνωρίζεις τις καιρικές συνθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

> Να ενημερώνεις τα οικεία σου πρόσωπα για τα μέρη στα οποία θα κινηθείς.

> Να έχεις άρτια γνώση των τεχνικών ψαρέματος και των τεχνικών διάσωσης.

> Να κατεβάσεις δωρεάν την εφαρμογή Grouper, την πρώτη εφαρμογή για το ψάρεμα επιφανείας και το υποβρύχιο ψάρεμα στην Ελλάδα για κινητά android και ios.

 

Το Grouper δεν απευθύνεται μόνο σε νέους ψαράδες, αλλά και σε όσους θέλουν να μετατρέψουν το ψάρεμα σε μια εντελώς διαφορετική εμπειρία από αυτή που ζούσαν μέχρι εχθές. Με το Grouper μπορείς να καταγράφεις και να αποθηκεύεις τις ψαριές σου έτσι ώστε να κρατάς τα στίγματά σου, τις συνθήκες που επικρατούσαν, τη μέρα της ψαριάς, τι είδους ψάρια έβγαλες και πολλά ακόμα στοιχεία που θα σου φανούν χρήσιμα την επόμενη φορά που θα πας για ψάρεμα.

Επίσης, η εφαρμογή περιλαμβάνει λίστα με όλα τα είδη ψαριών, ενώ σε ενημερώνει για τον καιρό και τη φάση που βρίσκεται το φεγγάρι. Το επόμενο σκέλος είναι ένας ‘τοίχος’ στον οποίο μπορείς ν’ ανεβάζεις τις φωτογραφίες που θες, να δέχεσαι σχόλια φίλων και να σχολιάζεις τις δικές τους.

Άντε και καλές ψαριές!