LIFE

5 λόγοι για να μην κάνεις leasing

Η υπόθεση είναι συγκεκριμένη και αληθής. Το συμπέρασμα μάς βγήκε λίγο διαφορετικό πάνω στην μελέτη.

Η λέξη leasing είναι μία που την ακούμε τα τελευταία 20 χρόνια σε αυτή τη χώρα αλλά σαν λαός έχουμε μάθει να μην την εξερευνούμε και πολύ λες και είναι κάποιος χημικός όρος που θα έπρεπε να έχουμε διδαχθεί στο σχολείο αλλά αφού δεν τον μάθαμε, άσ’ τον. Για την ακρίβεια, ο όρος leasing είναι ένας από τους πολλούς όρους της αγοράς που πραγματικά θα έπρεπε να μαθαίνουμε στην Γ’ Λυκείου, λίγο πριν βγούμε στη ζωή και την αγορά εργασίας. Αλλά αυτή είναι μια συζήτηση για κάποια άλλη στιγμή, σε κάποιο μπαλκόνι ξενοδοχείου των Κυκλάδων το καλοκαίρι που κοντοζυγώνει.

Σε αυτό το κείμενο θα εξετάσουμε το leasing για την περίπτωση του αυτοκινήτου που είναι και η συνηθέστερη κατηγορία που αξιοποιούμε το leading σε αυτή τη χώρα. Και θα δούμε μία προς μία τις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες η επιλογή ενός leasing plan δεν μοιάζει και τόσο ελκυστική. Ή μήπως όχι.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποδείξεις αν μία θέση σου είναι σωστή, είναι να την εξετάσεις, να την δεις από την καλή και από την ανάποδη και ύστερα να αποφασίσεις αν σου ταιριάζει ή όχι. Παρακάτω θα δεις ότι αν και η αρχική θέση του μέσου Έλληνα είναι κατά του leasing, θα ήταν καλύτερο να το ξανασκεφτεί, γιατί ορισμένα leasing plans είναι πάρα πολύ συμφέροντα και μπορούν αν μέσω κρίσης να δώσουν μία σημαντική λύση στο θέμα του αυτοκινήτου.

Ας δούμε όμως μία μία τα επιχειρήματα κατά του leasing.

Θέλω το δικό μου αυτοκίνητο. Δικό μου

Δεν είμαι ο πιο κτητικός άνθρωπος σε αυτή τη γη αλλά είναι κάποια πράγματα που θέλω να είναι δικά μου. Να με ρωτάνε στο parking “ποιο είναι το αυτοκίνητό σας” και να το δείχνω όλο καμάρι γιατί το έχω αγοράσει με τα λεφτά μου, γιατί μπορώ αν θέλω να χαράξω στο ταμπλό και τα αρχικά μου. Αλλά από την άλλη, δεν με νοιάζει και τόσο. Τι σημαίνει δικό μου; Και πόσο με συμφέρει να έχω κάτι πραγματικά δικό μου και να φορολογούμαι για αυτό; Η ιδιοκτησία έχει και βάσανα, έχει υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Έχει επίσης και ένα πάντρεμα γιατί ειδικά σε αυτή την εποχή το να μεταπωλήσεις το ‘δικό σου’ αυτοκίνητο είναι ένα παιχνίδι στο οποίο θα βγεις σίγουρα χαμένος. Άρα, μήπως θα ήταν καλύτερα το αυτοκίνητό μου να ήταν πράγματι δικό μου, χωρίς τα παραπάνω βάσανα;

Θα ξοδέψω πιο πολλά λεφτά με το leasing

Το να έχεις κάτι να πληρώνεις κάθε μήνα είναι πράγματι δύσκολο να το χωνέψεις. Και στο leasing είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα έχω κάθε μήνα να πληρώνω για το αυτοκίνητο που χρησιμοποιώ. Μήνας μπαίνει – μήνας βγαίνει, θα έχω ένα ποσό να δίνω. Άρα με τόσα λεφτά που θα δίνω, σίγουρα δεν συμφέρει. Ειδικά αν υπολογίσω και τη δόση του αυτοκινήτου που πληρώνω ήδη. Oh wait. Οι περισσότεροι που ξέρω όταν αγοράζουν αυτοκίνητο το βάζουν σε δόσεις. Ναι, δόσεις ανάλογες της δυνατότητάς τους να αποπληρώσουν. Και παρέα με τις δόσεις έχουν τα ασφάλιστρα κάθε μήνα και τα service που όσο περνάνε τα χρόνια γίνονται ολοένα και πιο ακριβά και απαιτητικά. Άρα; Μήπως το να δίνεις 198 ευρώ το μήνα με το Spring LeasePlan Superdeal για ένα Mercedes – Benz Smart fortwo Cabrio 71HP 1.0 δεν είναι και τόσα πολλά;

 

Δεν έχω ιδέα τι είναι αυτό και ώχου μωρέ τώρα μωρέ

Γιατί να μπλέξω τώρα με κάτι που δεν το ξέρω και στην τελική θα με κοροϊδέψουν; Καλά είμαι με αυτά που ξέρω. Πάω στην αντιπροσωπεία, αγοράζω αυτοκίνητο, περνάνε τα χρόνια, αποσύρω αυτοκίνητο. Πόσες φορές όμως δεν έχεις παραδεχτεί ότι με λίγο ψάξιμο παραπάνω, μπορείς να γλιτώσεις από τον εαυτό σου αρκετά χρήματα. Είναι σαν τα συμβόλαια της κινητής τηλεφωνίας. Αν τα αφήνεις να παλιώνουν θα μείνεις να πληρώνεις τα κέρατά σου για μια ζωή. Αν το ψάχνεις, θα βρίσκεις συνέχεια κάτι που σε εξυπηρετεί καλύτερα και φθηνότερα. Έτσι και με το leasing. Κάθε λίγους μήνες θα μπορείς να κάνεις δικό σου ένα άλλο αυτοκίνητο, στην τιμή που το θες και επιτρέπει το πορτοφόλι σου.

Τα έχω δει τι σακαράκες είναι τα αμάξια που σου δίνουν

Αυτό είναι το αγαπημένο μου επιχείρημα. Όταν δεν ξέρω τι να πω, πετάω μια ωραία παπάτζα που μοιάζει πιστευτή. Και η συγκεκριμένη είναι μια ατάκα που εύκολα θα κάνεις τους άλλους να γνέψουν καταφατικά. Εκτός από εκείνον τον έναν που θα πεταχτεί να σου πει “κάτσε ρε συ, ο ξαδερφός μου που είναι με leasing, αλλάζει συνέχεια αμαξάρες”. Σκέψου ότι μοιάζει πιο πολύ με την παπουτσοθήκη σου μιας και μπορείς να επιλέγεις τι θα φορέσεις με τη διαφορά ότι έρχονται συνέχεια καλύτερα και πιο ωραία παπούτσια. Στα Superdeals της Leaseplan βρήκαμε Renault Clio 1.5 dCi 75 Authenticμε 159 ευρώ το μήνα, Fiat 500x Pop Star Diesel 5Doors με 204 ευρώ το μήνα, Nissan Qashqai Energy 1.5 Diesel 4×2 110HP με 223 ευρώ το μήνα και Jeep Renegade 1.4 MultiAir 16V 140hp Longitude Auto με 229 ευρώ το μήνα.

 

Δεν μου αρέσει να δεσμεύομαι με συμβόλαια και τέτοια

Αν έχεις κλείσει μία φορά ετήσια συνδρομή σε γυμναστήριο και δεν πάτησες ποτέ, θα ξέρεις ότι τα συμβόλαια και οι μακροχρόνιες δεσμεύσεις είναι ένα κακό σπυρί που σε ενοχλεί διαρκώς. Μόνο και μόνο η σκέψη ότι έχεις μπροστά σου μερικούς μήνες υποχρέωσης πληρωμής, αρκεί για να σου χαλάσει η διάθεση. Αλλά για κάτσε. Ποια μεγαλύτερη δέσμευση από το να βάλεις την αγορά αυτοκινήτου σε δόσεις για τρία, τέσσερα, δέκα χρόνια; Ποια μεγαλύτερη δέσμευση από το να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο; Το leasing σου προσφέρει τη δυνατότητα να χρησιμοποιείς ένα αυτοκίνητο τους μήνες που θέλεις να το κάνεις. Μικρότερη δέσμευση, μεγαλύτερη ευελιξία.

Καμία απόφαση που αφορά το αυτοκίνητο που θα οδηγείς δεν είναι εύκολη. Ειδικά σε μία εποχή που το να πάρεις μια μακροχρόνια δέσμευση μοιάζει όνειρο απατηλό. Αλλά τα προγράμματα leasing της Leaseplan κάνουν την απόφαση αυτή να μοιάζει πολύ ευκολότερη.