LIFE

Γίνεται να αντιμετωπίσεις την μπόχα της σκορδαλιάς;

Προτείνουμε και τεστάρουμε τα κλασικά γιατροσόφια αντιμετώπισης αυτής της δυσοσμίας που αναδύεται από το στόμα σου κάθε χρόνο τέτοια μέρα (και όχι μόνο).

Με ενοχλούν λίγο τα διατροφικά κλισέ που επιβάλλουν να τρώμε σκορδαλιά κάθε 25η Μαρτίου. Ότι δηλαδή να τον φάμε τον μπακαλιάρο μια μέρα πριν θα ήταν ας πούμε λάθος. Αλλά δεν θα βγάλω εδώ το μένος μου για τα απανταχού κλισέ. Θα επικεντρωθώ στο απαραίτητο συνοδευτικό του μπακαλιάρου. Την σκορδαλιά.

Δυνατή, πιπεράτη, ευχάριστα λυτρωτική για τον ουρανίσκο η σκορδαλιά ήρθε για να σου κάψει τα σωθικά σε κάθε πηρουνιά. Το ψάρι είναι ο φτωχός συγγενής που έχει την τιμή να φιγουράρει δίπλα της.

 

Όσο περισσότερο σκόρδο, τόσο καλύτερη η σκορδαλιά που σου έχουν ετοιμάσει. Στο σπίτι μου βασικά πέφτουμε σε νάρκωση με τις ποσότητες τους σκόρδου. Η σκορδαλιά που τρώμε είναι ξερωγω λες και έχει λιώσει η μάνα μου 5 σκελίδες σκόρδο και μας τις δίνει έτσι απλά λιωμένες να τις φάμε.

Αυτό το μικρό ρεψιματάκι που σου ξεφεύγει και θυμάσαι μονομιάς

“Εγώ δεν θα φάω σκορδαλιά, έχω να φιλήσω μετά” θα πεταχτεί σίγουρα να πει κάποιος στην παρέα. Ο μαλάκας συνήθως της παρέας. Α) Γιατί food comes first και Β) Γιατί υπάρχει τρόπος να σβήσει την σκορδίλα πριν συναντήσεις την σπαστική γκόμενα που δεν αντέχει τη μυρωδιά του.

Ποιος είναι τώρα αυτός ο τρόπος; Το ONEMAN συγκρίνει και βαθμολογεί τα διάφορα γιατροσόφια αντιμετώπισης…

Αφού ΩΠΑ ΩΠΑ ΜΙΑ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΠΑΙΔΙΑ σας πούμε…

Γιατί μυρίζει άσχημα η ανάσα σου με το σκόρδο;

Μια απλή απάντηση θα ήταν ότι οκ το σκόρδο έχει έντονη μυρωδιά και τα υπολείμματα τροφής και ουσιών στο στόμα σου οφείλονται για την άσχημη μυρωδιά. Αυτή είναι μόνο η μισή αλήθεια γιατί αν ήταν έτσι με ένα απλό πλύσιμο στο στόμα θα έφευγαν αυτά. Οι πρώτες μελέτες έγιναν όταν ένας ασθενής ο οποίος ταϊζόταν σκόρδο μέσα από σωλήνα που δεν περνούσε από το στόμα του παρουσίαζε κακή αναπνοή. Χωρίς λοιπόν το σκόρδο να περνάει από το στόμα του. Οι επιστήμονες λοιπόν ανακάλυψαν ότι υπάρχει ένα στοιχείο στο σκόρδο, η “Allyl Methyl Sulfide” εν συντομία AMS η οποία ουσία περνάει στο αίμα κατά τον μεταβολισμό του σκόρδου από τον οργανισμό. Από το αίμα φτάνει στα πνευμόνια και από εκεί εκπνέεται.

Άρα τα παρακάτω γιατροσόφια είναι λίγο ως πολύ άχρηστα. Όχι άχρηστα, αλλά δεν πρόκειται να εξαφανίσουν τελείως την μυρωδιά η οποία βγαίνει από τα πνευμόνια σου.

Με τα εξής γιατροσόφια…

Ένα ποτήρι γάλα

 

Αηδιαστική η φάση να πιεις γάλα αφού έχει ήδη τιγκάρει το στομάχι σου και ο ουρανίσκος σου ζητά μια κοακόλα να έρθει να κάψει ό,τι έχει απομείνει. Αλλά εσύ θα είσαι θαρραλέος και θα το πιεις το γάλα. Γιατί μετά από επισταμένες μελέτες έχει βρεθεί ότι η λιπαρότητα του γάλακτος εξουδετερώνει αρκετά τις οσμές που αναδύονται. Αν μάλιστα έπινες γάλα την ώρα που κατανάλωνες το σκόρδο θα είχες μεγαλύτερη επιτυχία.

Αποτελεσματικότητα: 3/5

Πλύνε τα δόντια σου 5-6 φορές

 

Απ’ ό,τι θα κατάλαβες παραπάνω, το να πλύνεις τα δόντια σου δεν θα εξαφανίσει την μυρωδιά που αναδύεται από τα πνευμόνια σου αλλά τουλάχιστον θα απαλλάξεις το στόμα σου από τα υπολείμματα του σκόρδου που συνάδουν στην μπόχα. Πολύ σημαντικό ώστε να μειωθούν έστω λίγο οι οσμές.

Αποτελεσματικότητα: 3/5

Τσίχλες. Πολλές τσίχλες

 

Ναι, ναι, φάε με κανέλλα, την γλίτωσες μεγάλε. Αλλά όχι. Οι τσίχλες είναι ένα απλό καμουφλάζ για τις οσμές. Πλύνε πρώτα τα δόντια σου, καθάρισε το στόμα σου κάνε και μερικά γιατροσόφια ακόμα και φάει και μια τσίχλα ώστε μαζί με την εκπνοή του σκόρδου να βγαίνει και γέυση μέντας. Σκέτη αηδία είσαι.

Αποτελεσματικότητα: 2/5

Χυμούς υψηλούς σε οξύτητα

 

Γκρειπ φρουτ, λεμόνι και άλλα εσπεριδοειδή. Σιγά μην φτιάξεις και fruit punch. Οι χυμοί δεν θα έχουν καμία επίδραση στο σκόρδο και τη δράση του. Ούτε προσφέρουν καμία ιδιαίτερη φρεσκάδα στην αναπνοή όπως στην τελική κάνουν οι τσίχλες. Απλά σου φτιάχνουν τη δική σου γεύση.

Αποτελεσματικότητα: 1/5

Να πιεις τσάι

 

Αυτό ναι. Γιατί έχει αποδειχθεί ότι οι πολυφαινόλες που περιέχουν μειώνουν την επίδραση των ουσιών που παράγει το σκόρδο. Αρκεί να το πιεις το τσάι σχετικά σύντομα μετά την κατανάλωση σκόρδου. Και πάλι θα σου είναι πιο χρήσιμο σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους.

Αποτελεσματικότητα: 4/5

Συμπέρασμα

Δεν γίνεται να αποφύγεις εντελώς τη δυσάρεστη αναπνοή αλλά γίνεται να την καμουφλάρεις με έναν συνδυασμό κινήσεων. Πλύνε τα δόντια σου καλά, πιες λίγο τσάι, πιες και λίγο γάλα κι αν έχεις όρεξη να βγεις έξω να πας να βρεις την γκόμενα μετά από όλα αυτά, σου αξίζει και βραβείο. Καλύτερα να μην είχες φάει σκορδαλιά…

Τρώω σκόρδα και στο @christoschatzi