LIFE

Καλωσορίσατε στη νέα εποχή του ατμού

Το isson είναι μια πρωτοποριακή συσκευή ατμίσματος που απλοποιεί τη χρήση κι εστιάζει στην απόλαυση.

Αν θες να δεις πόσο εξαρτημένος είσαι από το τσιγάρο, σκέψου σε ποιο βαθμό μπορείς να τηρήσεις δεσμεύσεις που έχουν να κάνουν με τον περιορισμό του. Όχι τις σοβαρές, του τύπου “θα το μειώσω στο μισό πακέτο τη μέρα”, όσο τις μικρές καθημερινές αποφάσεις που, υποτίθεται, θα μειώσουν την εξάρτησή σου από το κάπνισμα:

> Αν τα “μέχρι πέντε τσιγάρα με τον καφέ” γίνονται πάντοτε δέκα…

> Αν το “πρώτα πρωινό και μετά τσιγάρο” δεν παίζει ούτε μπροστά στον πιο δελεαστικό μπουφέ ξενοδοχείου… 

> Αν το “όχι πια τσιγάρο αμέσως μετά την προπόνηση” καταρρέει με το που θα πατήσεις το πόδι σου έξω από το γυμναστήριο…

…τότε μάλλον είσαι απελπιστικά εθισμένος. Σου το λέει ένας απελπιστικά εθισμένος, απελπιστικά αδύναμος να υλοποιήσει έστω αυτούς τους μικρούς στόχους.

 

Πηγαίνω στην παρουσίαση του isson, του νέου ηλεκτρονικού τσιγάρου της Nobacco, και σκέφτομαι -πάλι τα ίδια- ότι είναι μια ευκαιρία να περάσω σχεδόν ένα ολόκληρο απόγευμα άκαπνος. Στην αρχή, τα πηγαίνω μια χαρά. Ενημερώνομαι για τα highlights της συσκευής και μου μπαίνει η ιδέα να τη δοκιμάσω: είναι κομψή, μικρή, με αυτόματη ενεργοποίηση κατά την εισπνοή, συνοδεύεται από ειδικό power bank στο οποίο τοποθετείται για να φορτίσει, ενώ συγχρόνως μπορείς να ατμίζεις. Παρακολουθώ επί σκηνής το Γρηγόρης Αρναούτογλου και τη Μαντώ Γαστεράτου να εξηγούν με δύο λόγια την ουσία του προϊόντος, χωρίς να παραλείπουν και τη δριμεία κριτική: “όλα καλά, αλλά πώς κάνεις καμάκι άμα δεν μπορείς να ζητήσεις φωτιά;”. Και μετά ανεβαίνω από τους πρώτους στο roof garden του Lycabettus για το κοκτέιλ που ακολουθεί την παρουσίαση. Δεν επείγομαι να πιώ, να φάω ή να δω τη θέα. Θέλω απλώς να βγω στον εξωτερικό χώρο και, κάπως διακριτικά, να ανάψω άλλο ένα από τα καλύτερα τσιγάρα μου: αυτά που έχω αποφασίσει ότι δεν θα καπνίσω…

Λίγο μετά, κουβεντιάζω με την Αρετή Δελή και το Γιώργο Στριφτό, στελέχη της Nobacco, για το ηλεκτρονικό κάπνισμα, για το isson και για τα παιχνίδια της μοίρας:

-Μα, να σε λένε Στριφτό και να δουλεύεις σε εταιρεία ηλεκτρονικού τσιγάρου… Χρειάστηκε να κόψεις το κάπνισμα για να προσληφθείς;

-Όχι ήμουν ήδη χρήστης ηλεκτρονικού τσιγάρου, χωρίς βέβαια να είναι προαπαιτούμενο. Ξεκίνησα το άτμισμα γιατί δεν πήγαινε άλλο. Ήμουν μανιώδης καπνιστής, των δύο πακέτων την ημέρα. Δεν υπάρχει φωτογραφία μου από εκείνη την περίοδο που να μη με δείχνει με ένα τσιγάρο στο χέρι.

Ακόμη πιο σκληροπυρηνική καπνίστρια ήταν η Αρετή, πριν στραφεί στο άτμισμα: “Ήμουν 27 ετών κι έκανα τρία πακέτα την ημέρα. Φοβόμουν πολύ για την υγεία μου, άσε που εκείνη την περίοδο τα έξοδα για τσιγάρα, δικά μου και του άντρα μου, ήταν 500 ευρώ το μήνα – όσα και το ενοίκιο του σπιτιού μας. Θυμάμαι τη μέρα που το σταμάτησα: 10 Οκτωβρίου 2011. Μετά έμεινα έγκυος, όλα πήγαν καλά. Το μόνο που δεν μπορείς να παλέψεις εύκολα είναι ο εθισμός, για αυτό και το άτμισμα είναι μια λύση για καπνιστές που θέλουν να ξεφύγουν”.

Αν το δεις έτσι, το isson, με το μικρό του μέγεθος και την απλή του λειτουργία, διευκολύνει τη μετάβαση στο e-cigarette.

Μπορείς να το γεμίσεις με οποιοδήποτε υγρό επιλέξεις -υπάρχουν πάνω από 80 γεύσεις για να διαλέξεις- και να τραβήξεις μια απολαυστική τζούρα δίχως να ψάχνεις το πλήκτρο, καθώς στη θέση του υπάρχει ένας αισθητήρας που αντιλαμβάνεται τη διαφορά πίεσης κι ενεργοποιεί το μηχανισμό με την εισπνοή. “Το isson πλησιάζει πολύ τη συνήθεια του καπνιστή”, λέει η Αρετή. “Διότι,τι έχει μάθει ο καπνιστής; Να ανάβει το τσιγάρο, να κάνει μια πρώτη τζούρα δυνατή και να νιώθει ότι, ‘ουφ, μου φεύγουν όλα τα προβλήματα’. Όταν πρέπει να πατήσεις το πλήκτρο, ουσιαστικά αυτό το χάνεις. Οπότε με το isson έχεις την αίσθηση ότι όλα γίνονται πιο απλά”.

“Ακούμε τους καταναλωτές”, λέει ο Γιώργος Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, διευθυντής επικοινωνίας της εταιρείας, “και για αυτό το λόγο δημιουργήσαμε το Nobacco Design Center, καρπός του οποίου είναι το isson”. Κι επειδή, όση έρευνα και να έχει γίνει πριν το λανσάρισμα του, ένα προϊόν δείχνει όλες του τις πλευρές μόνον όταν αρχίσει να χρησιμοποιείται, με τη διάθεση του isson στην αγορά, αποκλειστικά με το σήμα της Nobacco, οι χρήστες αρχίζουν να παρατηρούν πράγματα που ίσως οι σχεδιαστές του δεν είχαν σκεφτεί. Από τους πρώτους, ο Γρηγόρης Αρναούτογλου που, κάνοντας πλάκα, έβαλε το isson στο αυτί του για να φωτογραφηθεί. “Αυτό είναι ένα προϊόν που αφορά όλα τα επαγγέλματα. Όπως, για παράδειγμα του μαραγκού!”.

Δεν είχε κι άδικο – είναι μια φράση που γράφω με κάποια δυσκολία, κρατώντας το δικό μου isson ανάμεσα στα δάχτυλά μου. Δεν θα γινόταν να το κάνω με ένα συνηθισμένο e-cigarette.