LIFE

Οδηγείς αυτοκίνητο ή μηχανή; Να τι πρέπει να προσέχεις το χειμώνα

Ενόψει βαρυχειμωνιάς στους ελληνικούς δρόμους, ακολούθησε το rule book του Oneman για να περάσεις τρεις μήνες ασφάλειας και ξεγνοιασιάς με το αυτοκίνητο ή τη μοτοσυκλέτα σου!

Ακόμα και σε Μεσογειακές χώρες σαν τη δική μας όπου ο Χειμώνας ενίοτε «ξεχνιέται», όταν αργά ή γρήγορα μας χτυπήσει αναπόφευκτα για τα καλά την πόρτα, φέρνει μαζί του κινδύνους κάθε είδους. Ειδικά σε ότι αφορά στις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο ή τη μοτοσυκλέτα μας, γι’ αυτό το να ακολουθείς το δόγμα ‘προσέχω για να έχω’, αποτελεί μονόδρομο που μπορεί να σου εξασφαλίσει καλές γιορτές!

Τι πρέπει λοιπόν να κάνεις για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και να μη χρειαστεί να κάνεις ωτοστόπ   καθώς θα περνάει το έλκηθρο του Σάντα; Δώσε βάση στο παρασύνθημα που ακολουθεί, με εφαλτήριο την ανάγκη ασφάλισης του οχήματός σου. Βρέξει-χιονίσει, δεν κάνουμε ούτε μέτρο χωρίς την ‘ομπρέλα ασφαλείας’ που προσφέρει το -υποχρεωτικό άλλωστε- ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Εν μέσω δύσκολων καιρών, η Anytime προσφέρει ακόμα περισσότερες επιλογές, με τη νέα τρίμηνη ασφάλεια για αυτοκίνητο, μηχανή ή φορτηγάκι, με επιπλέον παροχές και όποιο τρόπο πληρωμής επιθυμείς!

Αφού λοιπόν μπεις στο

να πάρεις τιμή που θα σε πείσει να ‘τρέξεις’ την εύκολη διαδικασία που θα φέρει το ασφαλιστήριό σου στο inbox του e-mail σου σε ένα λεπτό, αφιέρωσε λίγο περισσότερο χρόνο για να διαβάσεις τις παρακάτω απλές αλλά χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς μετακινήσεις το χειμώνα.

Ξεκινώντας από τα βασικά. Η BASIC οδηγία αφορά στην καλύτερη δυνατή κατάσταση του οχήματός μας. Όπως η αντίστοιχη σύγχρονη ασφαλιστική πρόταση για την ασφάλιση του με την απαραίτητη από το νόμο ασφαλιστική κάλυψη, αποτελεί τη βάση για να προχωρήσεις, έτσι και πριν ενεργοποιήσεις τον κινητήρα του αυτοκινήτου σου πρέπει να κάνεις ένα εύκολο check-up:

– Τα λάστιχά σου να είναι σε καλή κατάσταση, να μην έχουν σκισίματα και να έχουν ακόμα το ελάχιστο προβλεπόμενο βάθος στις αυλακώσεις τους. Αν έχεις κάνει ήδη 40.000 χιλιόμετρα με αυτά ή αν τα έχεις περισσότερο απ’ όσο απέχει το ένα Μουντιάλ από το άλλο, ήρθε η ώρα της αλλαγής!

– Να στέλνεις μέσω του air condition κρύο αέρα στα τζάμια που θολώνουν λόγω της διαφορετικής θερμοκρασίας με το εξωτερικό του οχήματος, ώστε να έχεις σταθερά πλήρη ορατότητα σε όσα συμβαίνουν γύρω σου

– Να έχεις πάντα αρκετό υγρό στα ‘πιτσιλιστήρια’ για να μπορείς αν χρειαστεί να καθαρίσεις το παρμπρίζ

 

– Ειδικά αν ετοιμάζεις ταξίδι, τσεκάρεις τα φώτα και τα φλας, ώστε να βεβαιωθείς πως λειτουργούν σωστά

– Αν η εθνική μετεωρολογική ομάδα της Σούζη, του Αρνιακού και σία, προειδοποιούν για παγωνιά και χιονιά, πριν αφήσεις το όχημά σου να ‘αποκοιμηθεί’, σηκώνεις τους υαλοκαθαριστήρες

– Φαντάζει εκ του ουκ άνευ αλλά επειδή στην πράξη βλέπουμε κάθε χρόνο πως δεν είναι για όλους, όταν η παραπάνω weather dream team προειδοποιεί για χιόνια στην περιοχή που κινείσαι, πρέπει να έχεις μαζί σου αλυσίδες. Και φυσικά, όχι ως διακοσμητικά στοιχεία αλλά γνωρίζοντας πως να τις τοποθετήσεις και που. Κάνοντας ‘test event’ υπό καλές συνθήκες για να μην έχεις δυσάρεστες εκπλήξεις στα δύσκολα. Αυτές τοποθετούνται πάντα στους εμπρός τροχούς στα οχήματα με κίνηση στον εμπρός άξονα ή τετρακίνηση, στους πίσω μόνο στα οχήματα με κίνηση στον πίσω άξονα.

– Μιλώντας για ‘αυτονόητα’, το να αποφεύγεις γενικότερα τις μετακινήσεις υπό ακραίες καιρικές συνθήκες και φυσικά το να αποφεύγεις τον ακραίο τρόπο οδήγησης υπό αυτές, αποτελούν τους καλύτερους τρόπους για να γλιτώσεις ζημιές και κινδύνους. Κινούμαστε αργά, αφήνουμε μεγάλες αποστάσεις ασφαλείας, αποφεύγουμε απότομους ελιγμούς και απότομα φρεναρίσματα.

 

Βήμα δεύτερο με οικονομικές κινήσεις που θα σε βοηθήσουν να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Όπως το πλούσιο βασικό πρόγραμμα ECONOMIC της Anytime που αποτελεί την ιδανική λύση για εσένα που επιθυμείς την απαραίτητη από το νόμο ασφαλιστική κάλυψη, συμπεριλαμβανομένης και τη κάλυψης της πλήρους οδικής βοήθειας. Για να μη τη χρειαστείς καν, πρέπει να τσεκάρεις τα παρακάτω:

– Πριν ταξιδέψεις ελέγχεις πάντα τις πιέσεις των ελαστικών, φροντίζοντας να εναρμονίζονται με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Το νου σου και στη ρεζέρβα, ώστε να είναι και αυτή ετοιμοπόλεμη!

– Να τσεκάρεις ενίοτε την κατάσταση των υαλοκαθαριστήρων

– Αν βρεις πάγο το πρωί στο παρμπρίζ, μπορείς με ειδικό σπρέι να εξασφαλίσεις την άμεση διάσπασή του. Αν το κάνεις με νερό, προσοχή αυτό να μην είναι καυτό!

– Μπορεί να φαντάζει σκηνή από ταινία τρόμου αλλά στα κρύα στήνεις το όχημα σου μπροστά από ένα τοίχο και παίζεις με το γκάζι. Αν η ένταση της δέσμης φωτός από τους προβολείς αυξομειώνεται, ήρθε η ώρα αλλαγής της μπαταρίας

 

– Στις κρύες μέρες, χάρισε λίγο περισσότερο χρόνο στη μοτοσυκλέτα σου για να ζεσταθεί και οδήγησε πιο συντηρητικά τα πρώτα χιλιόμετρα
– Στο πορτ παγκάζ του αυτοκινήτου έχεις πάντα τον απαραίτητο εξοπλισμό για τυχόν αναποδιές: φαρμακείο, σταυρό, γρύλο, καλώδια για τη μπαταρία, φακό, γάντια, γιλέκο που φωσφορίζει, αδιάβροχο κτλ.

– Το παιχνίδι από το ατύχημα δεν απέχει πολύ. Δεν κινούμαστε λοιπόν με χιονανθρώπους ή όγκους από χιόνι στην επιφάνεια του αυτοκινήτου μας, γιατί αυτά μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικά για τη μοτοσυκλέτα ή το αυτοκίνητο που μας ακολουθεί.

– Αν οδηγείς μοτοσυκλέτα στο χιονιά, ένα δεύτερο ζευγάρι γάντια είναι μάλλον απαραίτητο, όπως φυσικά και η ειδική ένδυση

– Το να λιπάνεις τη μηχανή σου θα βοηθήσει έναντι της διάβρωσης από το αλάτι του δρόμου. Κάνε το ίδιο και με την αλυσίδα, αφού πρώτα την καθαρίσεις.

 

Βήμα τρίτο, με τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, όπως στην ολοκληρωμένη ασφαλιστική λύση VALUE της Anytime που εξασφαλίζει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη του οχήματός και προστασία από τους συνήθεις κινδύνους, όπως φωτιά, κλοπή, πλημμύρες κ.λπ.

– Αν μένεις σε τόπους μαγικούς που τη νύχτα μπορούν εύκολα να καλυφθούν από λευκό πέπλο, η χρήση χειμερινών ελαστικών αποτελεί must, εξασφαλίζοντας καλύτερη πρόσφυση και μικρότερη απόσταση φρεναρίσματος.

– Πρέπει να καθαρίζεις ανά διαστήματα τα μπεκ καθαρισμού του παρμπρίζ από άλατα και βρωμιές

– Το ίδιο και τα φίλτρα στο σύστημα εξαερισμού, ώστε να μπορεί αυτό να ξεθολώνει σβέλτα τα τζάμια και ταυτόχρονα να εξασφαλίζεται πως ο αέρας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σου δεν θα είναι σκέτο δηλητήριο

– Επειδή εν μέσω κακοκαιρίας δεν ξέρεις πότε θα βρεις διαθέσιμο βενζινάδικο, φροντίζεις να έχεις πάντα γεμάτο ρεζερβουάρ αλλά και ενόψει ταξιδιού, χοντρά ρούχα και προμήθειες (νερό, πρόχειρο φαγητό) σε περίπτωση που το όχημά σου ακινητοποιηθεί.

– Εκτός από βενζίνη, όταν έρχεται ο χρονιάς το όχημά σου ‘διψάει’ και για αντιψυκτικό υγρό! Στα υγρά καθαρισμού του παρμπρίζ που επιτρέπουν να μη παγώνουν οι σωληνώσεις και τα ‘πιτσιλιτήρια’ αλλά και στο ψυγείο του κινητήρα καθώς κατεβάζει το σημείο πήξης και εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία του

 

– Αν έχει τόση ομίχλη που δεν βλέπεις ούτε τη μύτη σου και θες να σταματήσεις την πορεία σου ώσπου να καθαρίσει η ατμόσφαιρα ή αν πάλι υπάρχει μηχανική βλάβη και περιμένεις την άμεση βοήθεια από την Anytime, ακινητοποιείς το όχημά σου όσο γίνεται πιο έξω από το οδόστρωμα, φορώντας φωσφορίζον γιλέκο και τοποθετώντας το προειδοποιητικό τρίγωνο πολύ πριν το όχημά σου. Κι αυτά ώστε διερχόμενοι οδηγοί να σε εντοπίσουν εγκαίρως. Μη ξεχνάς πως σε δύσκολες συνθήκες, απαιτείται πολύ μεγαλύτερη απόσταση για να φρενάρει ένα όχημα και πως ο μέσος οδηγός, δεν είναι εκπαιδευμένος για οδήγηση υπό δύσκολες συνθήκες.

– Μιλώντας για ομίχλη, ανάβοντας προβολείς υπό αυτές τις συνθήκες, το μόνο που κάνεις είναι να τυφλώνεις τον εαυτό σου καθώς οι δέσμες φωτός αντανακλούν

Με τα παραπάνω και τα νέα πακέτα 3μηνης ασφάλειας της Anytime για το αυτοκίνητο, τη μηχανή ή το φορτηγάκι σου, θα τον βγάλεις το χειμώνα! Και όταν φτιάξει ο καιρός, εδώ θα είμαστε για να σας συμβουλέψουμε και για το επόμενο τρίμηνο!