LIFE

Τα ταξίδια με πυξίδα το φαγητό είναι πιο γευστικά από τα άλλα

Δοκίμασε να κάνεις τον γύρο του κόσμου για να δοκιμάσεις όσο περισσότερες κουζίνες μπορείς και δεν θα χάσεις.

Πόσες φορές έχεις ονειρευτεί να κάνεις τον γύρο του κόσμου; Πόσες φορές έχεις επιθυμήσει να γίνεις ένας σύγχρονος Phileas Fogg και να καταφέρεις να πας σε μέρη εξωτικά, σε μέρη ζηλευτά. Ή μάλλον ένας Anthony Bourdain για να μπορέσεις να δοκιμάσεις τις κουζίνες όλου του κόσμου. Κάθε μία ξεχωριστή, κάθε μια μοναδική. Παραδέξου το, τα ταξίδια που έχουν σαν πυξίδα το φαγητό είναι λίγο πιο ξεχωριστά, πιο χορταστικά από τα άλλα.

 

Το δικό σου ταξίδι δεν θα ξεκινήσει από το Λονδίνο όπως του Phileas Fogg αλλά από την Ιταλία. Pizza, pizza και πάλι pizza. Στην Ιταλία -με αποκορύφωση την Νάπολι- η pizza αντιμετωπίζεται σαν αξιοθέατο. Και όντως αν δεν πας σε μια παραδοσιακή pizzeria να μυρίσεις τα ολόφρεσκα υλικά και τον βασιλικό, να δεις το λάδι να πέφτει πάνω στην ζύμη και να σοκάρεται η pizza μέσα στον ξυλόφουρνο τότε δεν έχεις πάει Ιταλία. Pizzeria ορόσημο η Da Michele, που είναι όχι μόνο η πιο παλιά αλλά και η πιο διάσημη μιας και έχει “παίξει” σε αρκετές ταινίες. Μάντεψε τον λόγο: η pizza της απλά δεν υπάρχει. 

Μετά κινούμαστε παράλληλα προς την Ισπανία και συγκεκριμένα στο Σαν Σεμπαστιάν. Μπορεί να σου πάρει ώρα για να συνειδητοποιήσεις ότι είσαι στην χώρα του Ferran Andria, του ανθρώπου που μεταμόρφωσε όλη την φιλοσοφία γύρω από την κουζίνα αλλά δεν θα σε αδικήσω αν διαλέξεις απλά, ταπεινά και εξαίσια tapas ή ένα πιάτο αχνιστή paella. Εκεί στο San Sebastian με θέα τον Ατλαντικό αν κλείσεις τα μάτια σου και αφήσεις μόνο την όσφρηση να σε κυριεύσει τότε θα καταλάβεις ότι τούτο το πιάτο μοσχοβολάει Ισπανική επαρχία.

 

Την επόμενη μέρα περνάς τον Ατλαντικό και το διαβατήριο θα γράφει Νέα Ορλεάνη. Εκεί θα δοκιμάσεις εκλεκτό ψητό κοτόπουλο και σίγουρα burgers. Αν είσαι τυχερός και πετύχεις καμιά γιορτή, θα δεις σαν τα σαλιγκάρια να βγάζουν όλοι στις αυλές τις ψησταριές τους και να απλώνουν το κρέας πάνω τους ευλαβικά. Εκεί στα νότια των Ηνωμένων πολιτειών, έχουν μια τρέλα με τις sauce και τις απλώνουν με πινέλα πάνω στο κρέας, ενώ άλλοι του βάζουν με σύριγγα μαριναρίσματος μείγμα χυμού μήλου, λαδιού και λεμονιού για να είναι πιο ζουμερό. Κάτι τέτοια κάνουν και γίνονται θεσπέσια τα κρέατά τους οι μπαγάσηδες.

 

Ο επόμενος σου προορισμός είναι η Ασία. Περίεργα συστατικά, γλυκόξινες εντάσεις αλλά σίγουρα σε κάθε μπουκιά γίνονται εκρήξεις θαυμασμού στον ουρανίσκο σου. Οτιδήποτε κι αν βάλουν στο wok το αποθεώνουν. Είτε είναι noodles, είτε απλά ψητά λαχανικά συμπληρωμένα με soya sauce. Μην ξεχάσεις το ψάρι που το τιμάνε πολύ εκεί στην Ανατολή. Αν τώρα πάλι δεν μπορείς να χειριστείς τα chopsticks μην ντρέπεσαι να δοκιμάσεις, μόνο έτσι θα μάθεις και θα νιώσεις βέρος σχιστομάτης.

 

Η επόμενη στάση είναι στο χέρι σου. Ή μάλλον στην σχάρα σου στην οποία μπορείς να βάλεις ότι επιθυμείς, ότι ποθείς και ότι λαχταράς. Το δικό σου ταξίδι δεν θα έχει σαν μέσα μεταφοράς ούτε ατμόπλοια ούτε τρένα. Θα έχει μόνο την ψησταριά σου. Μπορείς μαγειρικά να ταξιδέψεις σε όποια χώρα θες μέσω μιας ψησταριάς υγραερίου Campingaz. To Culinary Modular System σου δίνει τη δυνατότητα να τοποθετήσεις τα ειδικά σκεύη τα οποία θα σε βοηθήσουν στον γύρο του κόσμου με τον δικό σου μοναδικό τρόπο. Η κεραμική επιφάνεια για pizza, το σκεύος Wok, το σκεύος Paella και η βάση ψησίματος πουλερικών μπορούν με την απαραίτητη φαντασία και το απαραίτητο ψάξιμο στις συνταγές να σε πάνε σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

 

Δοκίμασε να βγεις από τα τετριμμένα, από τα συνηθισμένα που τοποθετείς πάνω στην σχάρα. Καλά είναι και αυτά αλλά με μια ψησταριά υγραερίου Campingaz μπορείς να κάνεις ένα ατέλειωτο, αέναο ταξίδι στις κουζίνες όλου του κόσμου. Ένα ταξίδι χωρίς σταματημό, ένα ταξίδι με μοναδικό εισιτήριο την σχάρα σου.