ORIGINALS

Οι κλασικές φιγούρες στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Ο θείος που νεανίζει, ο γκρινιάρης γιος και όλες οι φάτσες που συναντάς σε κάθε ελληνικό σπίτι.

Δεν θυμάσαι ακριβώς σε ποιόν όροφο μένει η θεία σου στην οποία θα φάτε το μεσημέρι των Χριστουγέννων. Πλησιάζεις την πόρτα και χτυπάς το κουδούνι. Ωπ! Λάθος σπίτι, λάθος οικογένεια. Αλλά τι διαφορά έχει; Μπες και κάτσε. Δεν θα παρατηρήσεις και πολύ μεγάλες διαφορές.

Κάθε ελληνικό σπίτι είναι βουτηγμένο στα κλισέ. Έτσι και τα γιορτινά τραπέζια. Με τη φασαρία, το τραπέζι των παιδιών, τις θειάδες που πίνουν λίγο παραπάνω και ξεφεύγουν, το κρέας που (πώς το καταφέρνει κάθε σπίτι και) είναι λουκούμι και όλα τα κλασικά.

Αλλά πάνω απ’ όλα κάθε ελληνικό τραπέζι ομοιάζει στους συνδαιτημόνες του. Τους ανθρώπους οι οποίοι κάθονται στις καρέκλες και ακονίζουν τα μαχαιροπήρουνα.

Το Oneman.gr σού παρουσιάζει τις κλασικές φιγούρες ενός ελληνικού γιορτινού τραπεζιού και πώς να τις αντιμετωπίσεις:

Ο θείος που το παίζει νέος

“Εγώ θα κάτσω στο τραπέζι των παιδιών” και χαχαχα. Μπράβο, το ίδιο αστείο εδώ και 20 χρόνια. Και τον βλέπεις ότι θέλει να είναι μοντέρνος, να μιλάει στην νεολαία, να ξέρει τα τραγούδια που παίζουν τώρα στα ραδιόφωνα και να σου πει για εκείνο το φοβερό site που έκανε “download” τις προάλλες. Ξέρεις ότι απλά προσπαθεί να ξεχάσει τα χρόνια που περνούν.

Πώς τον αντιμετωπίζεις: Πας με τα νερά του και δεν προσπαθείς να του εξηγήσεις ότι δεν κάνει download ένα site. Είναι μάταιο.

Η μάνα που περιμένει το παίνεμα

Έχει ασπαστεί έναν ρόλο οικοδέσποινας και τον υπηρετεί πιστά. Μπαινοβγαίνει τακτικά στην κουζίνα, φροντίζει να είναι όλα τέλεια στο τραπέζι και σερβίρει όλα τα πιάτα με μαεστρία. Ζει για τις ατάκες τύπου “έλα ρε Σούλα κάτσε κι εσύ στο τραπέζι, όλο στην κουζίνα είσαι” και όταν πλέον καθήσει στο τραπέζι, μετράει τις μπουκιές περιμένοντας την απονομή του Michelin.

Πώς την αντιμετωπίζεις: Είσαι ο πρώτος που φωνάζει “γεια στα χέρια σου Σούλα”. Θα το θυμάται, να είσαι σίγουρος.

Ο επιτυχημένος ξάδερφος

Ναι, αυτός που πήρε την τρίτη προαγωγή μέσα σε ένα χρόνο και καθαρίζει μερικά χιλιάρικα το μήνα. Και “μπράβο” ο ένας και “συγχαρητήρια” ο άλλος και “το ήξερα ότι θα πετύχεις” ο χειρότερος. Βλέπεις όλους τους συγγενείς να φουσκώνουν σαν παγώνια για τον κανακάρη τους. Κι εσύ κάθεσαι στη γωνιά σου και υπολογίζεις αν θα βγει ο μήνας με τα χαρτζηλίκια που μάζεψες στο τραπέζι.

Πώς τον αντιμετωπίζεις: Δεν του μιλάς για δουλειές. Γιατί θα βρει την ευκαιρία να σε μειώσει.

Ο γιος με την ξενερωμένη φάτσα

Μετά βίας τον έπεισε η μάνα του να βγάλει τα ακουστικά στο τραπέζι. Αντιρρησίας έτσι απλά επειδή είναι 15, τύπος που “δεν τον καταλαβαίνουν οι μεγάλοι” και αποφασισμένος να το χτυπήσει εκείνο το τατουάζ, ο κόσμος να χαλάσει. Κοιτάει συνέχεια το κινητό του και chatάρει με φίλους του για το πόσο lame είναι το να τρως με τους γονείς σου.

Πώς τον αντιμετωπίζεις: Αν έχεις όρεξη να του μιλήσεις, ρώτα τον να σου πει κάτι για το κινητό του ή το Battlefield 3. Θα γουστάρει. Λογικά.

Η κόρη που βρήκε γκόμενο

Επιτέλους η πριγκιπέσσα βρήκε τον έρωτα και του χάρισε το λουλούδι της. Και ναι, η μοντέρνα θεία θέλει να τα μάθει όλα και γι’ αυτό την έχει πάρει σε μια γωνιά και ψιθυρίζουν χασκογελώντας. Ο θείος λέει τη βλακεία του, η γιαγιά βουρκώνει από συγκίνηση και η μάνα αναρωτιέται πότε θα φάει κουφέτα.

Πώς την αντιμετωπίζεις: Δεν της μιλάς καν. Πας στον πατέρα της και του κάνεις ένα χοντροκομμένο αστείο για το τι κάνει ο τάδε γκόμενος στην κόρη του. Epic.

Ο πάτερ φαμίλιας που ξέρει να κόβει το κρέας

Μόνο για αυτό είσαι καλός μεγάλε. Οπότε κοίτα να το κάνεις σωστά. Γιατί όλα τα μάτια είναι πάνω σου την ώρα που μπήγεις το μαχαίρι στη γαλοπούλα. Αλλά μην είμαστε κακοί. Ο πάτερ φαμίλιας είναι μια αξία στο τραπέζι. Θα υψώσει το ποτήρι, θα δώσει το σήμα για το φαγοπότι και θα ανοίξει την πολιτική κουβέντα που κανείς δεν θέλει να κάνει.

Πώς τον αντιμετωπίζεις: Του μιλάς για αθλητικά, λίγο για πολιτικά και για γκόμενες. Θα μείνει ευχαριστημένος.

Η γιαγιά με τα φακελάκια

Ταλαιπωρημένη από τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά που έφτιαχνε τόσες μέρες, ήρθε η ώρα να απολαύσει τους καρπούς και να περάσει τις γιορτές με τα εγγόνια της. Μέχρι εκείνη τη μαγική στιγμή που βγάζει τα φακελάκια από την τσέπη με σκαλισμένα τα ονόματα των εγγονών επάνω. Σώθηκε η παρτίδα.

Πώς την αντιμετωπίζεις: Την προσέχεις και της κάνεις τα χατήρια. Γάιδαρε.