OPINIONS

11 λόγοι για το american football

Σήμερα ξεκινάει το NFL, δηλαδή το πρωτάθλημα ‘εκείνου του φούτμπολ που παίζεται με τα χέρια’. Να μερικοί λόγοι για τους οποίους αξίζει να ασχοληθείς αν δεν ασχολείσαι.

Από την απόλαυση του να βλέπεις 8 αγώνες ταυτόχρονα μέχρι τα προτεινόμενα συνοδετυτικά μενού κι από τις τρομερές ιστορίες που συμπληρώνουν τους αγώνες πριν και μετά την έναρξή τους μέχρι την κιορύφωση με το τεράστιο pop culture event του Super Bowl, μαζέψαμε μια εντεκάδα λόγων για τους οποίους το NFL (που ξεκινά απόψε στην Αμεριική και θα διαρκέσει ως τις αρχές Φλεβάρη) μας ενθουσιάζει παρότι έχει το ‘θράσος’ να αυτο-αποκαλείται “φούτμπολ” ενώ πα’ιζεται με τα χέρια.

Εντάξει, ουδείς τέλειος. Αυτοί οι λόγοι όμως φέρνουν το NFL αρκετά κοντά.

Τα χτυπήματα

Όχι να μας πουν και βάρβαρους, αλλά ρίξε μια ματιά σε μερικές από αυτές τις φάσεις. Υπάρχει μια κτηνώδης απόλαυση σε αυτό το σπορ όπου επιτρέπονται πράγμα που αλλού θα ήταν λόγος για δια βίου αποκλεισμού από τα γήπεδα.

Ο Peyton Manning

Ο Manning είναι θεός. Έχει κερδίσει το MVP 4 φορές, έχει κερδίσει Super Bowl, θεωρείται από πολλούς ως ο καλύτερος quarterback στην ιστορία του αθλήματος, και…. βασικά είναι αυτός ο αστείος dude από τη διαφήμιση. (Στην παραπάνω διαφήμιση μαζί με τον αδερφό του, Eli, επίσης πρωταθλητή Super Bowl.) Όχι, βρείτε μου άλλο άθλημα όπου ο απόλυτος ήρωας μπορεί να είναι ένα τέτοιο τυπάκι. Ο Manning επίσης κάνει μονολόγους στο SNL, γυρίζει σατιρικά βιντεάκια, και γενικά είναι αυτός ο αστείος κυριούλης, που όμως θα μπει στο γήπεδο, με την αστεία κοιλίτσα του, την πλήρη αδυναμία του να τρέξει πιο γρήγορα από μένα και σένα, και α ναι, ΘΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ. Πουθενά, πουθενά αλλού.

Μάχες μεταξύ αδερφών

Γενικότερα δηλαδή. Έχεις τον Peyton Manning και το Eli Manning και το ποιος θα πάρει τα πιο πολλά Super Bowl. Έχεις τους κόουτς Jim & John Harbaugh που πέρσι έπαιξαν μεταξύ τους Super Bowl αντίπαλοι. Ποτέ κανείς δεν είπε όχι σε μια καλή ενδο-οικογενειακή έριδα, μόνο που τα άλλα αθλήματα είναι πολύ lame σε αυτό τον τομέα. Τι τώρα, οι Τουρέ; Και οι Μίκαελ και… Ραλφ Σουμάχερ; Ας καγχάσω. Εδώ γίνεται σφαγή μιλάμε. Σκέψου τα άβολα οικογενειακά δείπνα!

Τα τέλεια gifs

Μετά το κάθε παιχνίδι, άπειρα γκιφάκια πλημμυρίζουν τα αμεριλανικα σάιτ και το τουίτερ, εστιάζοντας στις πιο ξεχωριστές ή απίστευτες φάσεις του κάθε αγώνα. Πέθανε η εποχή του ριπλέι και των στιγμιοτύπων, τώρα τα touchdowns, τα εντυπωσιακά τρεξίματα, ακόμα και οι μεγαλύτερες γκάφες, απομονώνονται και διαδίδονται σαν αστραπή μέσω μιας απολαυστικής λούπας. (Μα κοίτα πόσο διασκεδαστικό και εύχρηστο είναι.)

H Jaime Edmondson

Τίποτα, σε περίπτωση που βαριέσαι το πολύ μπλα μπλά και θες ρε παιδί μου απλά έναν τρόπο για να θυμάσαι και να ξεχωρίζεις τις ομάδες.

Οποιαδήποτε ομάδα μπορεί να τα καταφέρει

Δεν το λες και λίγο. Φυσικά υπάρχουν τα φαβορί και οι δυναστείες, αλλά ας πούμε φέτος το πρωτάθλημα ξεκινά με φαβορί μια ομάδα που έχει παίξει ένα Super Bowl στην ιστορία της. Σα να ξεκινά ας πούμε το Τσάμπιονς Λιγκ κι όλοι να συμφωνούν πως ναι “εντάξει οι Μπαρτσορεάλμπάγερν, αλλά είναι εμφανές πως η Μονακό δεν παίζεται.” Είναι τέτοιες οι δικλείδες που υπάρχουν σε αυτό το πρωτάθλημα, ώστε είναι αδύνατον να μείνει βαρετό και προβλέψιμο. Οποιοσδήποτε έχει σωστό σχεδιασμό μπορεί να γίνει διεκδικητής. Και οποιαδήποτε δυναστεία μπορεί κάλλιστα να εκπέσει και να θεωρείται για 2η διαδοχική χρονιά η χειρότερη ομάδα του πρωταθλήματος. Φαντάζεσαι ποτέ τη Μπάγερν να κάνει σεζόν με 3 νίκες και 13 ήττες; Γιατί στο NFL αυτό συμβαίνει στους πάντες αργά ή γρήγορα.

Τα φαγητά

Σου δίνουν έμπνευση αυτά τα πράγματα να κινηθείς και πέραν του διπόλου πίτσα-μπέργκερ.

Τα ντοκιμαντέρ

Τα NFL Films είναι τα αρτιότερα φιλμάκια προπαγάνδας του 21ου αιώνα. Παρουσιάζουν τις αθλητικές ιστορίες (και το NFL έχει πάρα πολλές) με ένα συνδυασμό ενδογηπεδικής φανφάρας και εξωγηπεδικού δράματος που θα ζήλευε και το τελευταίο οσκαρικό βιογραφικό δράμα. Μουσικές, εντπυωσιακό slow motion, πομπώδης εκφωνητής, και θρίαμβος με τραγωδία σε απόσταση ιντσών. Παράλληλα, μερικά από τα καλύτερα αριστουργήματα της σειράς “30 for 30” (όπως το καλύτερο όλων ίσως, για τη μπάντα της Βλατιμόρης που συνέχισε να παίζει για δεκαετίες αφότου οι Colts έφυγαν από την πόλη) αφορούν τον κόσμο του NFL. Είναι μανούλες σε κάτι τέτοια οι Αμερικάνοι.

TIIIIM TEEEEBOOOOOW

Χμ, όχι, άκυρο.

Tο ‘Λεπτό Προς Λεπτό’ της υπόθεσης

Αυτό δεν είναι, ειλικρινά, κάτι που σου λείπει; Η τάση σε όλα τα πρωταθλήματα όλων των σπορ είναι το άπλωμα των αγώνων ώστε να πιάνουν όλο το Σαββατοκύριακο, οπότε ανά πάσα στιγμή να παίζεται ένας ή το πολύ δύο αγώνες. Έχει λογική, από εμπορική σκοπιά, αλλά από την άλλη, κάποιες φορές απλά θες να δεις μια αγωνιστική να συμβαίνει όλη ταυτόχρονα κι εσύ να είσαι σβησμένος στον καναπέ, και το ‘Λεπτό Προς Λεπτό’ του NFL να σε πηγαίνει από γήπεδο σε γήπεδο και να γίνεται παντού χαμός. (Στην εικόνα, μια από τις πρώτες περσινές αγωνιστικές, όπου συνέβησαν ταυτόχρονα τρεις φάσεις που έκριναν τους τρεις εικονιζόμενους αγώνες.) Υπάρχουν ακόμα τα 2-3 prime time ματς της κάθε αγωνιστικής, θα τα δεις δηλαδή τα ντέρμπι σου όπως πρέπει, αλλά προηγουμένως, για 7 ώρες, έχεις μια ντουζίνα αγώνες να συμβαίνουν ταυτόχρονα. ΑΠΟΛΑΥΣΗ.

Το Super Bowl

Μια μέρα του Φλεβάρη οι πάντες θα ασχολούνται με αυτό επειδή κυριαρχεί ως pop culture event. Γιατί να περιμένεις ως τότε; Εξάλλου οι ιστορίες γύρω από αυτό αρκούν για να γεμίσουν βιβλία (ή και ράφια) και μια μόνο μέρα δε φτάνει.

 

*Κάθε βδομάδα στο SPORT24 θα ανεβαίνει η ανασκόπηση της αγωνιστικής για 3η σερί χρονιά.