AP IMAGES
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

11 μοιραίοι αθλητές που ‘κρέμασαν’ την ομάδα τους

Από τον Τζέραρντ και τον Ντέμη, μέχρι τον Παναγιώτη Φασούλα.

Πάντα είχα μια ανεξήγητη αγάπη για τη λέξη ‘μοιραίος’. Όχι τόσο με την έννοια του προκαθορισμένου, δεν πιστεύω ιδιαίτερα σε αυτά, δεν νομίζω ότι υπάρχει ένα πεπρωμένο βάσει του οποίου κινούμαστε, βρίσκω μια τέτοια λογική ηττοπαθή και άκρως βολική για αποτυχίες.

Όχι, τον ανεξήγητο ρομαντισμό του μοιραίου τον εντόπιζα στο πρόσωπο αυτού που οδηγεί τον ρου της ιστορίας στην αρνητική του έκβαση, εξαιτίας ενός λάθους του. Σίγουρα όχι προκαθορισμένου, αναμφίβολα όμως καθοριστικού.

Η ζωή είναι γεμάτη μοιραία λάθη, αποφάσεις, κινήσεις και πρωτοβουλίες. Και όταν κάποια εξ αυτών στοιχίζουν μέχρι και την ίδια μας την ύπαρξη, είναι κάπως υπερβολικό να ντύνουμε με τον μανδύα του μοιραίου έναν αθλητή υψηλού επιπέδου. Αυτό είναι όμως το τίμημα του αθλητισμού. Πρωταγωνιστείς σε μια παγκόσμια αρένα, έχεις από πίσω σου χιλιάδες, ου μην και εκατομμύρια πιστούς και για μερικά λεπτά, η δική τους ‘ευτυχία’ βρίσκεται στα χέρια σου.

Τα χέρια του Λόρις Κάριους εν προκειμένω, στοίχισαν στην Λίβερπουλ έναν τίτλο πρωταθλητή Ευρώπης και τον έβαλαν για πάντα στη μαύρη βίβλο των μοιραίων του παγκόσμιου αθλητισμού, δίπλα σε αμέτρητους ακόμα αθλητές οι οποίοι βρέθηκαν σε κακό βράδυ, τη λάθος ημέρα. Θα συνεχίσουν τις ζωές τους, θα συνεχίσουμε κι εμείς τις δικές μας, ωστόσο είμαι βέβαιος πως στο βάθος του μυαλού τους, θα γυρνάνε πάντα σε εκείνη την κακιά στιγμή, αναρωτώμενοι τι μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά.

Εκτός κι αν αισθάνονται ότι όλα ήταν προκαθορισμένα. Παρακάτω, ακολουθούν έντεκα (από τις αμέτρητες) τέτοιες περιπτώσεις παικτών που υπήρξαν μοιραίοι, στερώντας από την ομάδα τους έναν τίτλο, μια μεγάλη πρόκριση, εν πάσει περιπτώσει, μια μεγάλη επιτυχία. Έντεκα Κάριους, πριν τον Κάριους.

Στίβεν Τζέραρντ

Η ημερομηνία: 27 Απριλίου 2014.

Ο αγώνας: Λίβερπουλ-Τσέλσι 0-2, για την Premier League.

Η φάση: Τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε της Premier, η Λίβερπουλ μοιάζει πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή της στα πρωταθλήματα μετά από πολυετή ξηρασία. Απέναντι στην αδιάφορη Τσέλσι, ακόμα και μια ισοπαλία μοιάζει αρκετή για να την διατηρήσει σαν το πρώτο φαβορί, όμως ο αρχηγός -και προερχόμενος από καταπληκτική σεζόν- των ‘reds’ γλιστράει σε μια ανύποπτη φάση στο κέντρο του γηπέδου και ο Ντεμπά Μπα εκμεταλλεύεται την γκάφα για να ανοίξει το σκορ, γεμίζοντας βαρίδια τα πόδια των παικτών της Λίβερπουλ. Η Τσέλσι θα φύγει τελικά με το διπλό, η ξηρασία της Λίβερπουλ θα παραταθεί κι αυτό το γλίστρημα θα στοιχειώνει για πάντα τα όνειρα του Στίβι, ο οποίος δεν κατάφερε να κατακτήσει ποτέ το πρωτάθλημα με την φανέλα της αγαπημένης του ομάδας.

Ντέμης Νικολαΐδης

Η ημερομηνία: 19 Μαρτίου 1998.

Ο αγώνας: Λοκομοτίβ Μόσχας-ΑΕΚ 2-1, για τα προημιτελικά του κυπέλλου UEFA.

Η φάση: Μετά το 0-0 του πρώτου αγώνα, η ΑΕΚ πάει στη Μόσχα για την πρόκριση στα ημιτελικά. Οι Ρώσοι προηγούνται, η Ένωση ισοφαρίζει με πέναλτι του Κοπιτσή και το ματς γίνεται ροντέο. Όλοι οι γηπεδούχοι έχουν βγει μπροστά για να πιέσουν, η ΑΕΚ βρίσκει χώρους και όλα δείχνουν πως το 1-2 είναι θέμα χρόνου. Στο 90’, ο Σέμπουε σερβίρει στον Ντέμη ένα έτοιμο γκολ, όχι μόνο για την δική του κλάση, αλλά στην πραγματικότητα ακόμα και για παίκτες που θα βρίσκονταν για πρώτη φορά σε ποδοσφαιρικό γήπεδο. Κενή εστία, ο Ντέμης όμως δεν τη βρίσκει καλά και προλαβαίνει ο αμυντικός. Το κακό βράδυ του σταρ της ΑΕΚ δεν σταμάτησε εκεί, αφού ένα λεπτό μετά, θα πουλήσει την μπάλα στους Ρώσους, οι οποίοι στην εξέλιξη της φάσης θα σκοράρουν, αφήνοντας έξω την Ένωση, σε μια από τις μεγαλύτερες χαμένες ευκαιρίες (διπλής) στην ιστορία της.

Παναγιώτης Φασούλας

Η ημερομηνία: 17 Μαρτίου 1992.

Ο αγώνας: ΠΑΟΚ-Ρεάλ Μαδρίτης 63-65, τελικός Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Η φάση: Ένα τεράστιο τρίποντο του Πρέλιεβιτς φέρνει τον τελικό στα ίσα και στην επόμενη φάση, η Ρεάλ κερδίζει 1+1 βολές. Ο Σίμπσον αστοχεί, ο Φασούλας στα 7 δευτερόλεπτα παίρνει το ριμπάουντ, όμως πασάρει την μπάλα στον Μπράουν, ο οποίος ευστοχεί και δίνει το τρόπαιο στην Βασίλισσα. Τελικό σκορ 63-65 και η ‘αράχνη’ απαρηγόρητη, σε ένα από τα πιο ιστορικά λάθη στο μεγάλο βιβλίο του ελληνικού μπάσκετ.

Γκονζάλο Ιγκουαΐν

Η ημερομηνία: 13 Ιουλίου 2014.

Ο αγώνας: Γερμανία-Αργεντινή 1-0, τελικός Μουντιάλ.

Η φάση: Η αλήθεια είναι ότι ο συγκεκριμένος τύπος θα μπορούσε να μπει για αρκετά σημαντικά παιχνίδια της Αργεντινής στη συγκεκριμένη λίστα, όμως αυτή η φάση είναι η πιο χαρακτηριστική. Από τραγικό λάθος της γερμανικής άμυνας, ο Ιγκουαΐν θα βρεθεί ολομόναχος, ΟΛΟΜΟΝΑΧΟΣ απέναντι στον Νόιερ, με όλο το χρόνο στη διάθεσή του για να εκτελέσει. Με ένα τραγικό πλασέ, θα στείλει την μπάλα άουτ. Την μοναδική φορά που θα καταφέρει να τη στείλει στα δίχτυα κατά τη διάρκεια του τελικού, είναι πεντακάθαρα οφσάιντ. Στην παράταση ο Γκέτσε δίνει τον τίτλο στη Γερμανία κι ο Γκονζάλο μένει με τη ρετσινιά του μοιραίου.

Δημήτρης Ελευθερόπουλος

Η ημερομηνία: 17 Μαρτίου 1999.

Ο αγώνας: Ολυμπιακός-Γιουβέντους 1-1, προημιτελικά Champions League.

Η φάση: Ο Ολυμπιακός κρατάει το ‘χρυσό’ 1-0, με το οποίο ανατρέπει το 2-1 του Ντέλε Άλπι και οδηγείται στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Στο 86ο λεπτό όμως, ο Μπιριντέλι βγάζει μια φαινομενικά ακίνδυνη σέντρα, με τη μπάλα να αλλάζει πορεία λόγω του αέρα, τον Ελευθερόπουλο να χάνει εντελώς τη φάση και μην μπορεί να τη διώξει και τον Κόντε να τη σπρώχνει στα δίχτυα από κοντά. Όπως είπε χαρακτηριστικά κι ο Αλέξης Σπυρόπουλος μεταδίδοντας το ματς, “μια τραγική προδοσία του αέρα”, σε μια φάση που θα συνδεθεί για πάντα με την σπουδαία καριέρα του Έλληνα τερματοφύλακα.

Μίροσλαβ Τζούκιτς

Η ημερομηνία: 14 Μαΐου 1994.

Ο αγώνας: Ντεπορτίβο Λα Κορούνια-Βαλένθια 0-0, τελευταία αγωνιστική της Primera.

Η φάση: Η Ντεπορτίβο υποδέχεται την Βαλένθια και θέλει μόνο νίκη για να κατακτήσει το πρωτάθλημα, αφού την ίδια στιγμή, η πρωταθλήτρια Μπαρτσελόνα του Κρόιφ επικρατεί της Σεβίλλης με 5-2. Το γκολ όμως δεν έρχεται και στο τελευταίο λεπτό, οι γηπεδούχοι κερδίζουν πέναλτι. Αν ο Τζούκιτς ευστοχήσει, χαρίζει τον τίτλο στην ομάδα του. Απόλυτη σιγή στο γήπεδο, ο Σέρβος παίρνει φόρα, όμως ο Γκονθάλεθ μπλοκάρει, χαρίζοντας ουσιαστικά το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα στην Μπάρτσα, χρίζοντας τον Τζούκιτς ως τον μοιραίο πρωταγωνιστή ενός αθλητικού δράματος που γράφτηκε εκείνο το βράδυ στο Ριαθόρ.

Αλέκος Αλεξανδρής

Η ημερομηνία: 11 Οκτωβρίου 1997.

Ο αγώνας: Ελλάδα-Δανία 0-0, προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 1998.

Η φάση: Η εθνική μας θέλει μόνο νίκη απέναντι στη Δανία για να περάσει εκείνη στα τελικά της Γαλλίας. Παρά την πίεση, δεν έχει καταφέρει να βρει το γκολ για 89 λεπτά και εξαπολύει τις τελευταίες της επιθέσεις, όταν ο Αλεξανδρής θα βρεθεί φάτσα με τον Σμάιχελ. Ο επιθετικός του Ολυμπιακού πλασάρει, ο Δανός διώχνει με το πόδι και 75.000 φίλαθλοι γεννούν ένα από τα πιο έντονα ‘αχ’ στην ιστορία, μεγαλύτερο κι από αυτό που ακολούθησε του χαμένου πέναλτι του ίδιου παίκτη στον ιστορικό αγώνα κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό.

Ραμούνας Σισκάουσκας

Η ημερομηνία: 13 Μαΐου 2012.

Ο αγώνας: ΤΣΣΚΑ-Ολυμπιακός 61-62, τελικός Ευρωλίγκας.

Η φάση: Οι Ρώσοι κυριαρχούν για τρία δεκάλεπτα απέναντι στον Ολυμπιακό, δείχνοντας πως πάνε για έναν άνετο θρίαμβο. Στην τέταρτη περίοδο όμως, οι παίκτες του Ίβκοβιτς επιστρέφουν και φέρνουν το ματς στον πόντο. Με το σκορ στο 61-60 υπέρ των Ρώσων και 9,7 δευτερόλεπτα να απομένουν, ο πιο εύστοχος παίκτης της ΤΣΣΚΑ πάει στη γραμμή των βολών. 0/2 από τον Σισκάουσκας, ριμπάουντ του Παπανικολάου και η συνέχεια γνωστή.

Ράμος Φερούζεμ

Η ημερομηνία: 19 Απριλίου 2002.

Ο αγώνας: Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-3, πρωτάθλημα Ελλάδας.

Η φάση: Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την ΑΕΚ και θέλει μόνο νίκη για να ισοβαθμήσει μαζί της και να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Με το σκορ στο 2-1 υπέρ των γηπεδούχων, ο Φερούζεμ (που σημαίνει ‘σκουριάς’, δηλαδή τι άλλο να σχολιάσουμε) προσπαθεί να γυρίσει τη μπάλα με κεφαλιά στον Χιώτη, προφανώς τα κάνει χάλια και ο επερχόμενος Αλεξανδρής γράφει το 3-1, καταδικάζοντας σε μεγάλο βαθμό την Ένωση.

Μιχάλης Κωνσταντίνου

Η ημερομηνία: 24 Μαρτίου 2002.

Ο αγώνας: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-1, πρωτάθλημα Ελλάδας.

Η φάση: Ο Παναθηναϊκός είναι αγκαλιά με μια νίκη που θα τον κάνει φαβορί για το πρωτάθλημα, μέχρι τη στιγμή που ο Κωνσταντίνου ανατρέπει καθαρά αλλά αχρείαστα τον Βενετίδη στα πλάγια της περιοχής του Παναθηναϊκού, προσφέροντας σανίδα σωτηρίας στον Ολυμπιακό, που βρίσκει έτσι με τον Τζόρτζεβιτς ένα αναπάντεχο πέναλτι ισοφάρισης. Θα ακολουθήσει χαμός, με την ντροπιαστική επίθεση στον Ευθυμιάδη, κι έτσι ο Κύπριος θα γλιτώσει την ταμπέλα του μοιραίου για ένα από τα πιο χαζά πέναλτι που έχουμε δει σε ντέρμπι.

Αντρές Εσκομπάρ

Η ημερομηνία: 22 Ιουνίου 1994.

Ο αγώνας: ΗΠΑ-Κολομβία 2-1, φάση ομίλων του Μουντιάλ.

Η φάση: Μπορεί να μην κρίθηκε κάποιος τίτλος, όμως το αυτογκόλ του Κολομβιανού αμυντικού κατέστη μοιραίο από πολύ πιο σοβαρές απόψεις, αφού του στοίχισε την ίδια του τη ζωή. Στο 34ο λεπτό, ο Εσκομπάρ θα στείλει τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του, με την Κολομβία να χάνει τελικά με 2-1 και εν τέλει να μένει εκτός της συνέχειας. Λίγες ημέρες μετά, ο 27χρονος ποδοσφαιριστής θα δολοφονηθεί, με τις αρχές να αποδίδουν τη δολοφονία στα καρτέλ της χώρας, λόγω απώλειας χρημάτων από στοιχηματισμό, εξαιτίας του πρόωρου αποκλεισμού της εθνικής τους.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Darko Vojinovic