ΑΘΛΗΤΙΚΑ

6 νεανικές ποδοσφαιρικές ομάδες που έγραψαν ιστορία

Από τον Άγιαξ του Φαν Χάαλ στα μωρά του Ο' Λίρι.

Υπάρχει κάτι με τις επιτυχίες των ομάδων με χαμηλό μέσο όρο ηλικίας που εξιτάρει. Ίσως η αίσθηση ότι πέτυχαν το αδύνατο ή ότι λόγω ηλικίας έχουν άπλετο χρόνο να το πετύχουν ξανά. Έκαναν μια μικρή επανάσταση απέναντι στην ποδοσφαιρική καθεστηκυία τάξη, η οποία σε κάνει να πιστεύεις πως αργά ή γρήγορα θα κάνεις κι εσύ τη δική σου. Γενικώς, αυτές οι ομάδες σε κάνουν να ονειρεύεσαι. Και φέτος όσοι αγαπάμε το ποδόσφαιρο είχαμε την ευκαιρία να ονειρευτούμε πολύ.

Είχαμε, μάλιστα, την ευκαιρία να ονειρευτούμε ακόμα και στην Ελλάδα, όπου ο Πανιώνιος μ’ ένα ρόστερ με πολύ χαμηλό μέσο όρο ηλικίας βρέθηκε στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος για κάμποσες αγωνιστικές του δεύτερου γύρου, ενώ συμμετείχε και στα playoff. Εκτός συνόρων, η σεζόν για τους νέους ήταν ακόμα πιο πετυχημένη, αφού τρεις από τις οχτώ ομάδες που έφτασαν στα ημιτελικά του Champions και του Europa League (Μονακό, Άγιαξ, Λιόν) βασίστηκαν σε παίκτες λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα 20. Με αφορμή τα φετινά κατορθώματα των παραπάνω νεανικών ομάδων, θυμηθήκαμε αντίστοιχες ομάδες που έχουν γράψει ποδοσφαιρική ιστορία.

Άγιαξ 1991-97

Πολύ άνετα θα μπορούσε το παρόν κείμενο να ήταν αφιερωμένο μόνο στον Άγιαξ, οι άνθρωποι του οποίου έχουν το απόλυτο know how στο πώς να δημιουργούν σπουδαίες νεανικές ομάδες. Απόδειξη αποτελεί και το γεγονός πως η ομάδα του Φαν Χάαλ που κατέκτησε το Champions League το 1995 και έχασε τον επόμενο τελικό από τη Γιουβέντους είναι η ομάδα με το μικρότερο ηλικιακά ρόστερ που έχει κερδίσει το συγκεκριμένο τρόπαιο.

Η συγκεκριμένη φουρνιά παιχτών του ‘Αίαντα’ πρωταγωνίστησε στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και αποτέλεσε ραχοκοκαλιά της εθνικής ομάδες της Ολλανδίας για τουλάχιστον μία δεκαετία. Σήμερα, πολλοί από αυτούς το έχουν ρίξει στην προπονητική.

Οι παίκτες κλειδιά: Φρανκ και Ρόλαντ ντε Μπουρ, Μάρκ Όφερμαρς, Κλάρενς Ζεεντορφ, Έντγκαρ Ντάβιντς, Νουάνκο Κανού, Πάτρικ Κλάιφερτ, Έντουιν φαν ντε Σάαρ, Γιάρι Λιτμάνεν

Άρσεναλ 2005-09

Μετά από 19 συνεχείς παρουσίες στους ομίλους του Champions League, η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ θα πει έστω προσωρινό αντίο στο συγκεκριμένο θεσμό, αφού στη φετινή Premier League τερμάτισε 5η. Παρόλα αυτά, η διοίκηση ανανέωσε για δύο χρόνια το συμβόλαιο του Αλσατού αφού δεν έχει ξεχάσει τι έχει προσφέρει στην Άρσεναλ στο παρελθόν με επιτομή την κατάκτηση της Premier League τη σεζόν 2003-04 χωρίς ήττα.

Από την επόμενη χρονιά ο Βενγκέρ άρχισε να χτίζει μια νεανική ομάδα, η οποία εξασφάλιζε για χρόνια στους κανονιέρηδες πλασαρίσματα μεταξύ της 2ης και της 4ης θέσης στο βαθμολογικό πίνακα. Παρόλα αυτά, δεν έφερε ούτε μία κούπα στο Λονδίνο από το 2005 μέχρι το 2014. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και η περιορισμένη οικονομική δυνατότητα για αγορές παικτών και οι συχνές πωλήσεις, ελέω της κατασκευής του Emirates. Όπως και να έχει, την συγκεκριμένη 4ετία, η Άρσεναλ έβγαλε μια σειρά από σπουδαίους παίκτες που ακόμα και σήμερα πολλοί από αυτούς παίζουν σε μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες.

Οι παίκτες κλειδιά: Σεσκ Φάμπεργκας, Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ, Μπακαρί Σανιά, Αμπού Ντιαμπί, Άλεξ Σονγκ, Σαμίρ Νασρί, Λούκας Φαμπιάνσκι, Γκαέλ Κλισί

Αθλέτικ Μπιλμπάο 2011-13

Αν σκεφτούμε πως η Μπιλμπάο απαρτίζεται μόνο από Βάσκους ποδοσφαιριστές όχι μόνο στο Football Manager, αλλά και στην πραγματικότητα, τότε ό,τι έχει πετύχει στην μετά Μπόσμαν εποχή και ειδικά την πρώτη χρονιά με τον Μπιέλσα στον πάγκο της, είναι τουλάχιστον αξιομνημόνευτο.

Ο ‘el loco’ πήγε το 2011 στη Χώρα των Βάσκων και ανέλαβε ένα νεανικό σύνολο με το οποίο στο τέλος της χρονιάς έφτασε μέχρι τον τελικό του Europa League και του Κυπέλλου Ισπανίας. Η συνέχεια δεν ήταν εξίσου καλή, αφού ο Χάβι Μαρτίνες πουλήθηκε στην Μπάγερν και ο Γιορέντε έμεινε εκτός ομάδας λόγω οικονομικών διαφωνιών με τη διοίκηση.

(Το 3-1 του Γιορέντε στον ημιτελικό με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας και τα δάκρυα των πανηγυρισμών. Ανατριχίλα)

Οι παίκτες κλειδιά: Χάβι Μαρτίνες, Όσκαρ ντε Μάρκος, Άντερ Ερέρα, Ίκερ Μουνιάν, Μαρκελ Σουσαέτα, Μικέλ Σαν Χοσέ, Άντερ Ιτουράσπε

Μπορούσια Ντόρτμουντ 2008-13

Η εποχή Κλοπ. Έτσι θα μπορούσε να ονομαστεί η περίοδος 2008-13 στη Βεστφαλία, όχι μόνο γιατί παρά δύο χρόνια αυτή την περίοδο έμεινε εκεί ο Κλοπ, αλλά και γιατί όσα πέτυχε εκείνη η Ντόρτμουντ δύσκολα θα ξεχαστούν. Το παιδομάζωμα των προηγούμενων ετών οδήγησε την Ντόρτμουντ στην κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων και σ’ ένα χαμένο τελικό Champions League.

Σε αυτό προφανώς συνέβαλε τα μέγιστα η καταιγιστική προσωπικότητα του Γερμανού coach και το άκρως επιθετικό ποδόσφαιρο που έπαιζαν οι παίκτες του. Οι επιτυχίες της Ντόρτμουντ δεν συνεχίστηκαν, γιατί στο τέλος της κάθε σεζόν η ομάδα πουλούσε και από ένα της μεγάλο αστέρι.

Οι παίκτες κλειδιά: Ματς Χούμελς, Νουρί Σαχίν, Μάριο Γκέτσε, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, Σίνι Καγκάβα, Νέβεν Σούμποτιτς, Μαρσέλ Σμέλτσερ

Λιντς 1998-2002

Τα ‘μωρά’ του Ο’ Λίρι ‘έγραψαν’ το πρώτο σχετικό ποδοσφαιρικό παραμύθι της νέας χιλιετίας. Ο άγουρος προπονητικά και πρώην παίκτης της Άρσεναλ, Ο’ Λίρι, ανέλαβε μια παρέα νεαρών που είχε όρεξη να φέρει τα πάνω κάτω στην Αγγλία και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Με τον Ο’ Λίρι στον πάγκο η Λιντς δεν τερμάτισε ποτέ κάτω από την 5η θέση στην Premier League, ενώ το 2000 έφτασε στον ημιτελικό του UEFA και την επόμενη χρονιά στον ημιτελικό του Champions League.

Η οικονομική, όμως, πολιτική που ακολούθησε ο πρόεδρός της, Peter Risdale, ο οποίος δανειζόταν συνεχώς προκειμένου να κάνει ακριβές μεταγραφές νεαρών παικτών οδήγησε την Λιντς στον γκρεμό. Αφού μετά τη σεζόν 2001-02 που η ομάδα δεν κατάφερε να τερματίσει στην πρώτη 4άδα της Premier League για να εξασφαλίσει τα λεφτά του Champions League, υποβιβάστηκε δύο κατηγορίες μέσα σε δύο χρόνια.

Οι παίκτες κλειδιά: Ίαν Χαρτ, Τζόναθαν Γουντγκέιτ, Ρίο Φέρντιναντ, Άλαν Σμιθ, Χάρι Κιούελ, Λι Μπόγερ, Ντάνι Μιλς, Ντάρεν Χάκερμπι

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1994-2001

 

Τη συγκεκριμένη εφταετία ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, μαζί με τον Άγιαξ του Φαν Χάαλ, δημιούργησε την πιο πετυχημένη ομάδα της παρούσας λίστας. Η ‘τάξη του ’92’ ανδρώθηκε μαζί και δημιούργησε σπουδαίες συγκινήσεις όπως αυτή:

ενώ κυριάρχησε και στο ποδόσφαιρο εντός Αγγλίας. Όταν η παραπάνω ομάδα έκανε τον κύκλο της, ο Φέργκιουσον έφτιαξε μια Γιουνάιτεντ από την αρχή, οδηγώντας την και πάλι στην κορυφή της Ευρώπης, ωστόσο αυτή τη φορά η ομάδα ήταν γεμάτη ακριβές μεταγραφές.

Οι παίκτες κλειδιά: Ντέιβιντ Μπέκαμ, Νίκι Μπατ, Πολ Σκόουλς, Ράιαν Γκιγκς, Γκάρι και Φιλ Νέβιλ