ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η αντιπαθητική ενδεκάδα του Euro 2016

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ανοίγει αύριο την αυλαία του με 24 ομάδες, χιλιάδες θεατές, προσδοκίες για πολλά γκολ κι ορισμένους όχι και τόσο αγαπημένους μας παίκτες.

Είσοδος με μαύρο γυαλί ηλίου. Χαμόγελο. “Είσαστεεεεεεεεεεε έτοιμοιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι”; Το Euro 2016 ξεκινάει αύριο στα γήπεδα της Γαλλίας κάνοντας την έτσι κι αλλιώς αγαπημένη μας ημέρα της εβδομάδας, 100 φορές καλύτερη.

Σύντομο διάλειμμα για σφίξιμο γροθιάς κι εσωτερική κραυγή ευτυχίας.

Συνεχίζουμε. Θα λείπει δυστυχώς η Ελλάδα μετά από τρεις συνεχόμενες παρουσίες σε Euro, όμως για τον επόμενο μήνα έχουμε να δούμε πάρα πολλή μπάλα, ορισμένους απ’ τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον πλανήτη, υπέροχα γκολ, στεναχωρημένους Άγγλους, όμορφες παρουσίες στην εξέδρα κι ορισμένους λιγάκι αντιπαθητικούς παίκτες στο χορτάρι.

Δεν είναι κακό να το παραδεχτούμε. Δεν γίνεται να τους συμπαθούμε όλους σε αυτή τη ζωή. Κάποιοι μας φαίνονται κάπως αντιπαθητικοί, σπαστικοί, εκνευριστικοί. Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 552 ποδοσφαιριστές. Μοιραία λοιπόν, μια ενδεκάδα τουλάχιστον εξ αυτών θα μας έκανε να βρίζουμε την τηλεόραση όποτε ακουμπάνε τη μπάλα.

Είναι απλή στατιστική. Ακολουθεί η δική μας, καθαρά υποκειμενική, αντιπαθητική ενδεκάδα του Euro 2016. Αλλαγές, διαφωνίες, αντιπροτάσεις, δεκτές με πολλή χαρά στα σχόλια.

Thomas Müller

 

Πού παίζει: Γερμανία

Γιατί τον αντιπαθούμε: Ας βγάλουμε απ’ τη μέση τα προφανή. Είναι παικταράς, είναι σκυλί του πολέμου, είναι και λίγο τρελός. Έλα όμως που έχει αυτή τη φυσιογνωμία που τον κάνει να έχει τον ασυμπάθηστο. Αυτό το αυστηρό, αγέλαστο, σοβαρό ύφος. Έλα πες αλήθεια, όταν κάποιος λέει “εκνευριστικός Γερμανός”, αυτόν δεν φέρνεις στο κεφάλι σου;

Τι θα κάνει στο Euro: Θα βγει αθόρυβα πρώτος σκόρερ χωρίς να σκάσει ούτε χαμόγελο.

Selçuk İnan

 

Πού παίζει: Τουρκία

Γιατί τον αντιπαθούμε: Ο τύπος έχει την κλασική φάτσα κακού σε James Bond. Μπορώ να τον φανταστώ άνετα σε ένα δικό του νησί, με ένα τεράστιο πυρηνικό όπλο, να απειλεί να καταστρέψει τον πλανήτη. Να μαρκάρει και να πασάρει πάλι στο κέντρο της Εθνικής Τουρκίας, δεν μπορώ να τον βλέπω χωρίς να εκνευρίζομαι.

Τι θα κάνει στο Euro: Θα φωνάζει στους συμπαίκτες του να μαρκάρουν κάθε 3 λεπτά.

Wayne Rooney

 

Πού παίζει: Αγγλία

Γιατί τον αντιπαθούμε: Καταρχάς είναι ακόμα 30 ετών κι αισθάνομαι ότι πλησιάζει τα 40. Λίγο το γεγονός ότι έχει να κάνει καλή σεζόν μια πενταετία, λίγο το γεγονός ότι βάζει μαλλιά εδώ και 2-3 χρόνια, μου μοιάζει με έναν βετεράνο που περιφέρεται χωρίς λόγο στο γήπεδο, κάνοντας τις ομάδες του χειρότερες. Η φετινή Αγγλία έχει όντως ποιότητα κι αν σε κάθε παιχνίδι βγάζει ενενηντάλεπτα ο Wayne, θα πληρώσει το μάρμαρο μιας πιθανής αποτυχίας.

Τι θα κάνει στο Euro: Κύκλους γύρω απ’ την μεγάλη περιοχή των αντιπάλων. Αν κάποιο νοκ άουτ παιχνίδι κριθεί στα πέναλτι, θα είναι αυτός που θα σημαδέψει τα περιστέρια.

John O’ Shea

 

Πού παίζει: Δημοκρατία της Ιρλανδίας

Γιατί τον αντιπαθούμε: Καλό παιδί, τίμιος, εργατικός, άλλα έχει ένα πρόβλημα: δεν ξέρει καθόλου μπάλα. ΟΚ, είναι αμυντικός, δεν χρειάζεται να είναι πια και κανένας ντελικάτος τεχνίτης, αλλά το σκληρό, άγαρμπο και άτεχνο παιχνίδι του, δεν αντέχω να το βλέπω τόσα χρόνια.

Bonus: Είχα την τιμή να ζήσω αυτό το ανεκδιήγητο σουτ, ζωντανά, μέσα απ’ το γήπεδο, σ’ έναν αγώνα λιγκ καπ ανάμεσα στην United και τη West Ham. Γέλασα, και μετά εκνευρίστηκα που αυτός ο παίκτης παίζει στη United κι αμοίβεται με εκατομμύρια. Αυτά θα σκέφτομαι και σ’ αυτό το Euro σε κάθε σκληρό μαρκάρισμα του John.

 

Τι θα κάνει στο Euro: Θα μαζεύει κίτρινες κάρτες.

Adam Nemec

 

Πού παίζει: Σλοβακία

Γιατί τον αντιπαθούμε: Δεν έχω κάτι προσωπικό με τον Adam, μπορεί να είναι εξαιρετικό παιδί και να βγαίναμε και για μπύρες σε κάποιο μπαρ της Μπρατισλάβα αν το έφερναν έτσι οι συνθήκες. Έπρεπε όμως κάποιος να την πληρώσει, γι’ αυτό το αστείο της Σλοβακίας με τις μοϊκάνες. Πραγματικά, η μισή τους ενδεκάδα έχει μοϊκάνα, σε βαθμό που πιστεύω ότι αποτελεί κριτήριο για την επιλογή τους στην τελική 23αδα. Αν δεν τα πάνε καλά στο Euro, μπορούν εύκολα να σχηματίσουν ένα πανκ συγκρότημα με frontman τον Adam.

Τι θα κάνει στο Euro: Θα τον μπερδεύει όλος ο κόσμος με τους υπόλοιπους μοϊκάνες της ομάδας.

Pepe

 

Πού παίζει: Πορτογαλία

Γιατί τον αντιπαθούμε: Θα μπορούσα απλά να σου θυμίσω τις 6 υπέροχες ερμηνείες του και να προχωρήσουμε παρακάτω, αλλά όχι, είναι χαρά μου να γράφω άσχημα πράγματα για τον Pepe. Σκληρός, άτεχνος, εριστικός, με μανία να ξεκινάει μανούρες και μετά να παριστάνει ότι χτυπήθηκε βάναυσα, αναγκάζει μέχρι και διαιτητές να τον κοροϊδέψουν, αφού κανείς δεν τον αντέχει άλλο.

Τι θα κάνει στο Euro: Θέατρο. Συνέχεια. Α, και σκληρά τάκλιν.

Cristiano Ronaldo

 

Πού παίζει: Πορτογαλία

Γιατί τον αντιπαθούμε: Σίγουρα, είναι μαζί με τον Μέσι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει το σύγχρονο ποδόσφαιρο σε ταλέντο, έχει δύναμη, ζηλευτή σωματοδομή και πολλές αρετές ακόμα. Έχει όμως και μπόλικη αλαζονεία, ματαιοδοξία, νομίζει ότι είναι το κέντρο του κόσμου και έχει την πιο επιτηδευμένη και σπαστική συμπεριφορά επιδειξία εντός του γηπέδου. Μέχρι και την αυτοβιογραφική του ταινία είδα μπας κι αλλάξω γνώμη για εκείνον αλλά τα πράγματα έγιναν χειρότερα.

Τι θα κάνει στο Euro: Θα σκοράρει το πέμπτο γκολ της Πορτογαλίας στο παιχνίδι με την Ισλανδία με κοντινή προβολή και θα πανηγυρίσει γυμνός λες και πέτυχε γκολ στον τελικό του Champions League στο τελευταίο δευτερόλεπτο.

Sergio Ramos

 

Πού παίζει: Ισπανία

Γιατί τον αντιπαθούμε: Είναι απ’ τους λίγους αμυντικούς που ξέρουν μπάλα, έχει σκοράρει ορισμένα απ’ τα πιο καθοριστικά γκολ για τις ομάδες του (κυρίως τη Ρεάλ Μαδρίτης) αλλά ειλικρινά, δεν τον μπορώ με τίποτα. Λίγο το υπερβολικά στιλιζαρισμένο της εμφάνισής του, λίγο η γκρίνια του, λίγο ότι θα τον δεις μπλεγμένο σε κάθε τσακωμό, συμπαθητικό παιδί πάντως δεν τον λες.

Τι θα κάνει στο Euro: Αν η Ισπανία φτάσει μέχρι τον τελικό, πιθανότατα θα σκοράρει το νικητήριο γκολ.

Marouane Fellaini

 

Πού παίζει: Βέλγιο

Γιατί τον αντιπαθούμε: Θα έλεγε κανείς ότι έχουμε προσωπικά με τους νυν και τους πρώην παίκτες της United, όμως αλήθεια, τυχαίνει να μαζεύει τους πιο αντιπαθητικούς παίκτες που υπάρχουν εκεί έξω. Ή μήπως δεν τυχαίνει; Χμμμ. Τέλος πάντων, ο ψηλός και άχαρος Fellaini αποτελεί με το στιλ παιχνιδιού του και το παρουσιαστικό του την μοναδική παραφωνία ενός τρομερά ταλαντούχου συνόλου. Δεν του έφτανε η αφάνα, φρόντισε να τη βάψει και ξανθιά για να μοιάζει για κάποιο λόγο με τον Valderrama. Όχι.

Τι θα κάνει στο Euro: Θα εκνευρίζει τους υποστηρικτές της Εθνικής Βελγίου.

Axel Witsel

 

Πού παίζει: Βέλγιο

Γιατί τον αντιπαθούμε: Χμ, τώρα που το ξανασκέφτομαι, ο Marouane δεν είναι η μοναδική παραφωνία του Βελγίου. Ο Axel Witsel αποτελεί έναν απ’ τους επικίνδυνους παίκτες της διοργάνωσης, με τη φάση που έχει σημαδέψει την καριέρα του μέχρι σήμερα να είναι αυτό εδώ το αίσχος:

 

Τι θα κάνει στο Euro: Ελπίζω να μην χτυπήσει κανέναν άνθρωπο κι ας κάνει ό,τι θέλει μετά.

Wojciech Szczęsny

 

Που παίζει: Πολωνία

Γιατί τον αντιπαθούμε: Ενδεκάδα δίχως τερματοφύλακα δεν νοείται και μιας και δεν βρήκαμε κάποιον ιδιαίτερα αντιπαθητικό πορτιέρο, θα πάω με τον πρώην τερματοφύλακα της Άρσεναλ, επειδή το παρουσιαστικό και οι αντιδράσεις του, μου βγάζουν μια αίσθηση βαρεμάρας και νύστας, η οποία σίγουρα δεν εμπνέει σιγουριά για τη θέση του τερματοφύλακα. Μπορεί λοιπόν να μην είναι κακός τερματοφύλακας, όμως όταν τον βλέπω μέσα στο γήπεδο, κάτι με χαλάει.

Τι θα κάνει στο Euro: Θα βαριέται.