OPINIONS

Με ποιον θα είσαι στο Super Bowl;

Το μεγαλύτερο παιχνίδι/εξτραβαγκάνζα/υπερθέαμα διεξάγεται το βράδυ της Κυριακής κι εμείς σε βοηθάμε να πάρεις θέση.

Έφτασε για μια ακόμα χρονιά εκείνη η στιγμή. Η στιγμή όπου εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον κόσμο ασχολούνται με τον τελικό ενός αθλήματος που μπορεί ή μπορεί και να μην βλέπουν, όπου τα γνωστά αστεία περί φούτμπολ / football / fútbol / soccer γεμίζουν τα ταϊμλάινς του τουίτερ, όπου όλοι θα θυμηθούμε πάλι τον Τζον Κλιζ και ένα τσιτάτο που είχε πει κάποτε για το ποδόσφαιρο, όπου θα γίνουν συγκρίσεις (“super bowl ή τελικός champions league;”), όπου θα αραδιαστούν νούμερα (ετοιμαστείτε για το νέο μεγαλύτερο κοινό στην ιστορία της αμερικάνικης τηλεόρασης!), και όπου μέσα σε όλα αυτά, κάπου, καλά κρυμμένο, θα υπάρχει ένα παιχνίδι.

Όχι απλά ένα παιχνίδι. ΤΟ παιχνίδι. Ο τελικός των τελικών. Η σπάνια ιστορική στιγμή όπου δύο τόσο κυρίαρχες ομάδες βρίσκονται αντιμέτωπες σε έναν τελικό, επιβιώνοντας μέσα από τα -συχνά παραδομένα στην τύχη- πλέι-οφ.

Από τη μία οι New England Patriots, η κορυφαία ομάδα των 2000s. Από την άλλη οι Seattle Seahawks, η κορυφαία ομάδα του τώρα. Οι συχνότεροι πρωταθλητές των ‘00s απέναντι στους πρωταθλητές του 2014. Η καλύτερη άμυνα εναντίον της καλύτερης επίθεσης. (Ώπα, και πέρσι αυτό ήταν το σενάριο. Αλλά φέτος δε θα είναι τόσο μονόλογος η εξέλιξη, σας το υπόσχομαι.)

Και ταυτόχρονα, ένας τελικός που για τους ουδέτερους μπορεί και να είναι εφιάλτης- για τον πολύ απλό λόγο πως πολλοί δε θέλουν να υποστηρίζουν τόσο πετυχημένες ομάδες. Και μάλιστα πετυχημένες με τρόπο είτε πολύ loud είτε βουτηγμένο στα σκάνδαλα. Ναι. Τα πράγματα είναι δύσκολα για τους ουδέτερους φέτος, γιατί δεν υπάρχει ούτε υποψία αουτσάιντερ, ούτε υποψία ομάδας-θαύματος. Ένα τανκ αντιμέτωπο με ένα τείχος. Υπερπαραγωγή με τα όλα της. (Και με Κέιτι Πέρι στο ημίχρονο.) Προσωπικά, είμαι ενθουσιασμένος: Είναι η σπάνια χρονιά που οι δύο εμφανέστατα καλύτερες ομάδες του NFL συναντιούνται στο Super Bowl.

Χωρίς λοιπόν πολύ μπλα μπλα και τεχνικές λεπτομέρειες, σου παρουσιάζουμε τις δύο ομάδες που θα διαγωνιστούν για τον φετινό τίτλο του πρωταθλητή. Για να ξέρεις ποιος είναι ποιος και τι υποστηρίζεις όταν αποφασίσεις ποιον θα υποστηρίζεις.

Seattle Seahawks

Βάρος φανέλας. Υπάρχουν από το ‘74, μπήκαν πρώτη φορά στα πλέι-οφ το ‘83, κέρδισαν πρώτη φορά το division τους το ‘88, πήγαν πρώτη φορά στο Super Bowl το 2005 (και το έχασαν στο χαλαρό), κέρδισαν πρώτη φορά το Super Bowl πέρσι (διαλύοντας τους Broncos του μεγάλου Πέυτον Μάννινγκ), κάνουν την 3η τους εμφανιση φέτος. Είναι η καλύτερη ομάδα του NFL τα τελευταία 3 χρόνια, αλλά τη φανέλα βαριά δεν τη λες, ακόμα. Είναι η πιο cool φανέλα ωστόσο, κάτι είναι κι αυτό.

Coolness.

Έχουν αυτές τις εμφανίσεις. Έχουν το γήπεδο-κόλαση που δημιουργεί εντάσεις μικρών σεισμών στις πιο εκκωφαντικές του στιγμές. Έχουν τον Μαρσών Λυντς, τον running back που δεν ψήνεται να παίζει το media παιχνίδι της λίγκας και εμφανίζεται στις υποχρεωτικές συνεντεύξεις τύπου επαναλαμβάνοντας “είμαι εδώ απλά για να μη φάω πρόστιμο”. Έχουν τον καλύτερο αμυντκό του NFL, τον Ρίτσαρντ “fuckin adapt” Σέρμαν, ο οποίος πολιορκεί την προσοχή φωνάζοντας και μιλώντας όσο ο Λυντς σιωπά, και που όταν κέρδισαν τους Patriots πριν 3 χρόνια φώναζε στον Μπρέιντι στο τέλος του αγώνα U MAD BRO.

 

Quarterback.

O ζεν Ράσελ Γουίλσον. Τον κοιτάς να σε κοιτάει και μαζί κοιτάζεστε και ξαφνικά έχουν περάσει 3 χρόνια κι ο Γουίλσον έχει πάρει 2 πρωταθλήματα. Είναι ήρεμος, ψύχραιμος, κάνει σπάνια λάθη. Παίζει στο NFL 3 χρόνια, έχει κερδίσει πλέι-οφ παιχνίδι κάθε ένα από αυτά. Έχει ήδη ένα Super Bowl, πάει για δεύτερο. Η φράση που πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν για αυτόν είναι πως πρόκειται για ‘game manager’, δηλαδή όχι quarterback που θα πάρει παιχνίδια μόνος του (τύπου Μάννινγκ, Μπρέιντι), αλλά quarterback που απλά διαχειρίζεται μια ισορροπημένη ομάδα με σπουδαία άμυνα και έναν τρομερό running back. Αυτοί οι άνθρωποι κάνουν λάθος.

Τα αμφιλεγόμενα. Ξέρεις πώς μερικές φοές βλέπεις μια ομάδα να παίζει τόσο έντονα και τρομακτικά και ακούραστα και ανελέητα και μουρμουράς “χεχ ρε παιδί μου τι διάολο, ντοπαρισμένοι παίζουνε;”. Ε, αυτό.

Επίθεση ή άμυνα;

Άμυνα. Φέτος στα τελευταία 10 παιχνίδια της χρονιάς έτρωγαν κατά μέσο όρο 11.3 πόντους. Αυτοί είναι πάρα, πάρα πολύ λίγοι πόντοι. Για 3η συνεχόμενη χρονιά είναι η πρώτη άμυνα σε πόντους αντιπάλων (δηλαδή έχει επιτρέψει στους αντιπάλους να σκοράρουν λιγότερο απέναντί τους). Πλέον θα συζητάμε όχι αν είναι η καλύτερη άμυνα του NFL, αλλά αν είναι η καλύτερη άμυνα στην ιστορία, και μάλιστα σε μια εποχή που τα πάντα λειτουργούν υπέρ των επιθέσεων. Μέχρι και παρατσούκλι έχουν: Legion of Boom.

Ο προπονητής.

Πιτ Κάρολ. Είναι μεγαλύτερος σε ηλικία από ό,τι φαίνεται αλλά υποθέτω όταν είσαι ζεν χίπης μικροδείχνεις. Δοκίμασε 2 φορές στο NFL (η μία με τους Patriots), απέτυχε αμφότερες, πήγε στο κολεγιακό, έφτιαξε μια από τις κορυφαίες κολεγιακές ομάδες όλων των εποχών, στη συνέχεια αφαιρέθηκαν σχεδόν όλοι οι τίτλοι για παραβίαση κανονισμών, και ο Κάρολ έφυγε για μια τρίτη προσπάθεια στο NFL. [Τοποθέτηση προφανούς κλισέ.]

Η πόλη. Σιατλ. SuperSonics, “Sleepless in Seattle”, Mudhoney, Alice in Chains, “Grey’s Anatomy”, Pearl Jam, α ναι και οι Nirvana.

 

Το κυρίαρχο storyline. Κάθε δεκαετία της εποχής του Super Bowl έχει τη δυναστεία της. Τα ‘60s ήταν οι Packers, τα ‘70s οι Steelers, τα ‘80s οι 49ers, τα ‘90s οι Cowboys, τα ‘00s οι Patriots. Οι Seahawks, μια ακόμα πάρα πολύ νέα ομάδα, μπορούν να αφήσουν για τα καλά το στίγμα τους στα ‘10s, και έχουν την ευκαιρία να το κάνουν παίρνοντας το συμβολικό στέμμα της Μεγάλης Δυναστείας όχι από όποιον κι όποιον, μα από τα ίδια τα χέρια των τωρινών κατόχων.

Άξιζαν να είναι φέτος στο Super Bowl; Για 2η συνεχή χρονιά καμία ομάδα δεν έχει κάνει περισσότερες νίκες από αυτούς. Ήταν πολύ κακοί για 55’ στον τελικό της περιφέρειας με τους Packers, μα αυτό δεν αφαιρεί τίποτα από την αξία τους.

New England Patriots

Βάρος φανέλας. Υπάρχουν από το ‘59 ως Boston Patriots, από το ‘71 ως New England Patriots, πρώτη φορά στα πλέι-οφ το ‘76, πρώτη κατάκτηση του division το ‘78, πρώτη φορά στο Super Bowl το ‘85 (όπου τους κατασπάραξαν οι θρυλικοί Bears του ‘85, πιθανώς η πιο ισχυρή ομάδα όλων των εποχών), πρώτη τους κατάκτηση το 2001, back-to-back κατακτήσεις τα ‘03-’04 (είναι το τελευταίο ριπίτ μέχρι σήμερα). Έχουν παίξει συνολικά 7 Super Bowl κατακτώντας τα 3. Είναι η αδιαμφισβήτητη δυναστεία των ‘00s.

Coolness.

 

Όχι.

Quarterback.

Ο σύζυγος της Ζιζέλ, ναι αυτής της Ζιζέλ, είναι ταυτόχρονα κι ο μόνος quarterback που θα έχει παίξει σε 6 Super Bowl. Έχει ήδη κερδίσει 3, πάει για το 4ο. Δεν τον λες και κακό. Ο Τομ Μπρέιντι δεν είναι quarterback που παίζει για τα νούμερα, και δεν βάζει ποτέ τον εαυτό του πάνω από την ομάδα, το οποίο στατιστικά τον έχει αφήσει πίσω από ορισμένους άλλους, οι οποίοι έχουν ωστόσο κερδίσει πολύ λιγότερο από εκείνον, οπότε δεν ξέρω, ό,τι επιλέγει ο καθένας υποθέτω. Επίσης όταν τσαντίζεται είναι ο καλύτερος εν ενεργεία quarterback. Τσαντισμένος Μπρέιντι > Άαρον Ρότζερς > Σκέτος Μπρέιντι > λοιποί συναγωνιστές. Δεν θα ήθελα ποτέ μα ποτέ να αφήσω την μοίρα ενός παιχνιδιού στα χέρια του αντιπάλου, αν αντίπαλος είναι ο Τομ Μπρέιντι.

Τα αμφιλεγόμενα. Πριν μερικά χρόνια οι Patriots μάθαμε πως είχαν βιντεοσκοπήσει προπονήσεις αντιπάλων τους, κλέβοντάς τους τα σινιάλα. Το σκάνδαλο ονομάστηκε SpyGate, η ομάδα τιμωρήθηκε με αφαίρεση επιλογών στο draft και, το απλουστευτικό στόρι λέει, έκτοτε δεν έχουν ξανακερδίσει Super Bowl. Φέτος ενεπλάκησαν στο πιο ανόητο σκάνδαλο από καταβολής σκανδάλων, όταν αποκαλύφθηκε πως στον τελικό της περιφέρειας έπαιζαν με μπάλες πιο ξεφούσκωτες από το επιτρεπτό όριο. Ας είναι αυτή η τελευταία φορά που ασχολούμαστε με τις ξεφούσκωτες μπάλες των Patriots.

Επίθεση ή άμυνα; Επίθεση. Δεν έχουν ξαναγράψει τη βίβλο των επιθετικών ρεκόρ όπως οι περσινοί Broncos, αλλά παραμένουν οι κορυφαίοι αυτή τη στιγμή. Σκοράρουν 34,5 πόντους ανά παιχνίδι (από την 5η αγωνιστική και μετά) και φόρτωσαν τους αντιπάλους τους στα πλέι-οφ πρώτα με 35 και μετά με 45. Αυτοί είναι πολλοί πόντοι. Είναι πάρα πολλοί πόντοι.

Ο προπονητής.

Μπιλ Μπέλιτσικ, ο ανιψιός του διαβόλου, ο Νταρθ Βέιντερ του NFL, ο άνθρωπος-κουκούλα. Από τους πιο πηγαία αντιπαθείς ανθρώπους του αθλήματος. Επίσης, ό,τι πιο κοντινό σε αλάνθαστη ιδιοφυία.

Η πόλη. Βοστώνη. Σέλτικς, άθλιες προφορές, “The Departed”, Λάρι Μπερντ, “Cheers”, Dropkick Murphys.

 

Το κυρίαρχο storyline. Η θρυλική εποχή Μπέλιτσικ-Μπρέιντι μπορεί να προσθέσει ένα 4ο δαχτυλίδι στη συλλογή (και το πρώτο μετά το SpyGate) οριοθετώντας μια περίοδο κυριαρχίας 14 χρόνων, διάστημα ανήκουστο ακόμα και για τις μεγαλύτερες δυναστείες της ιστορίας του NFL.

 

Άξιζαν να είναι φέτος στο Super Bowl; Θα δυσκολευτεί αρκετά κανείς για να υποστηρίξει με επιχειρήματα πως μια δεδομένη χρονιά των 2000s οι Patriots ‘δεν άξιζαν’ να είναι στο Super Bowl.

*Το Super Bowl ανάμεσα στους New England Patriots και τους Seattle Seahawks διεξάγεται 1.30 το βράδυ της Κυριακής 1 Φεβρουαρίου. Θα υπάρχει live σχολιασμός στο SPORT24.

Όλα τα παλιά μας κείμενα για το Super Bowl και το NFL