ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Μην μπλέξεις με τον τύπο που μιλάει για μπάλα και ξέρει τι λέει

Ένα δειλό «όλε – όλε» για τον πιο ακάματο ξερόλα απ' όλους.

Σε μια εντελώς αυθαίρετη αλλά μάλλον δίκαια ποδοσφαιρική ταξινόμηση της ανθρωπότητας, θα υπήρχαν μόλις τρεις τύποι ανθρώπων:

Αυτός που μιλάει στην μπάλα.

Αυτός που δεν μιλάει στην μπάλα.

Κι αυτός που μιλάει για  μπάλα.

Τον πρώτο δεν τον θέλεις αντίπαλο. Ούτε στο γήπεδο, ούτε στο Ultrex Top Men Challenge, τον διαγωνισμό που σε προκαλεί να απαντήσεις τρεις ερωτήσεις για την μπάλα και να κερδίσεις πλούσια δώρα.

Tον δεύτερο δεν τον θέλεις συμπαίκτη. Τον τρίτο δεν τον θέλεις στο οπτικοακουστικό σου πεδίο.

 

Με τους δύο πρώτους τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Μπορείς να τους αποφύγεις ακυρώνοντας το βραδινό 5Χ5. Ο τρίτος είναι πιο περίπλοκη περίπτωση, αφού το γήπεδό του είναι οτιδήποτε βρίσκεται έξω απ’ το γήπεδο. Ο τύπος που μιλάει για μπάλα μπορεί να μιλάει για μπάλα παντού. Στο μπαρ, στην παραλία, στο γάμο του κολλητού του, στο τηλέφωνο, στο Facebook, στη δουλειά, κατά τη διάρκεια του ματς, στο ημίχρονο του ματς, αμέσως μετά το ματς, την επόμενη μέρα του ματς, την προηγούμενη του επόμενου ματς – η λίστα με τους χώρους δράσης του είναι μεγαλύτερη από τη λίστα των τραυματιών της Άρσεναλ την τελευταία τριετία.

Πώς θα τον αναγνωρίσεις

Αν όντως χρειάζεσαι αυτήν τη διευκρίνιση, είσαι ένας από τους ελάχιστους κατοίκους αυτού του πλανήτη που δεν έχει / είχε στην παρέα / οικογένειά του ένα τύπο που εννιά στις δέκα φορές που ανοίγει το στόμα του μιλάει για μπάλα και επτά από τις εννιά αυτές φορές ξέρει τι λέει.

Κι επειδή δεν είσαι μια απλή εξαίρεση, αλλά μια συμπαντική ασυνέχεια, μια μαύρη τρύπα σε πάρα πολύ συμπαγείς καιρούς, αργά ή γρήγορα θα βρεθεί δίπλα σου ένας πολύ ενθουσιώδης άνθρωπος που θα φοράει μια πολύ vintage φανέλα της Εθνικής Βελγίου και θα σπάσει τον πάγο ανάμεσά σας με μια πάρα πολύ εμπεριστατωμένη ανάλυση για το αν ο Τζέιμι Βάρντι μπορεί να παίξει δίδυμο με τον Χάρι Κέιν στην εντεκάδα της Αγγλίας. Δύο ώρες αργότερα, η συζήτηση δεν θα έχει φύγει από τη μεγάλη περιοχή της Αγγλίας κι εσύ θα έχεις σιγουρευτεί ότι ο τύπος μπορεί να την κρατήσει εκεί μέχρι να λιώσουν οι πάγοι στην Ανταρκτική.

Πώς θα τον εκνευρίσεις

 

Ο μόνος τρόπος για να κάνεις κάτι σαν συζήτηση με τον τύπο που μιλάει για μπάλα και ξέρει τι λέει, είναι να τον βγάλεις εκτός εαυτού. Όσο είναι ψύχραιμος θα μονολογεί και η database του είναι ατέρμονη. Δεν πρόκειται ποτέ να ξεμείνει από θέματα. Το μόνο σχέδιο δράσης είναι η προβοκάτσια. Πρέπει να ρίξεις στο τραπέζι κάτι που θα τον εκνευρίσει. Κάτι που Α. Θα στέκει (είπαμε, ξέρει τι λέει), Β. Θα στέκει από μόνο του (για να μη χρειαστεί να επιχειρηματολογήσεις – αν το κάνεις θα σε διακόψει με έναν ακόμα μονόλογο). Γ. Θα είναι κάτι κοινής αποδοχής. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το κουμπί του. Ο τύπος που μιλάει για μπάλα και ξέρει τι λέει είναι ο χίπστερ της φίλαθλης κοινότητας. Τα αυταπόδεικτα και κοινής αποδοχής πράγματα δεν του κάνουν.

Μια καλή ιδέα είναι να πεις μισή καλή κουβέντα για την Μπαρτσελόνα ή την εθνική Ισπανίας. Το τίκι – τάκα είναι το κόκκινο πανί του. Ο τύπος που μιλάει για μπάλα και ξέρει τι λέει δεν το ανέχεται. Προτιμάει το κατενάτσιο, τις γιόμες, το 4-4-2, τα σκυλιά του Ράμσεϊ Μπόλτον, οτιδήποτε εκτός από το τίκι – τάκα. Δεν υπάρχει κάποια πολύ λογική εξήγηση γι’ αυτό. Αξιοποίησε το χωρίς να το ψάξεις πολύ. Αν όλα πάνε καλά, η αναφορά του τίκι – τάκα θα τον εκνευρίσει τόσο ώστε να κάνει ένα παθιασμένο ξέσπασμα και να σε αφήσει ήσυχο αναζητώντας έναν πιο ψαγμένο συνομιλητή / ακροατή. Εκτός, βέβαια, αν το γυρίσει στο μπάσκετ. Γιατί εννοείται ότι ο τύπος που μιλάει για μπάλα και ξέρει τι λέει, ξέρει και από μπάσκετ.

Πώς θα τον αξιοποιήσεις

> Εννοείται ότι τον θέλεις δίπλα σου στο Trivial.

> Είναι το πρώτο τηλέφωνο που κάνεις όταν κανονίζεις να δεις το ματς στο σπίτι με παρέα. Αν ο αγώνας βγει σούπα, θα προσδώσει ενδιαφέρον στη βραδιά με στατιστικά, ιστορίες απ’ τα παλιά και πρωτότυπα μπινελίκια (τα μπινελίκια είναι το δεύτερο ταλέντο του. Ξέρει πολλά και ξέρει πώς να τα πετάξει). Αν το ματς είναι ενδιαφέρον, θα αφοσιωθεί σ’ αυτό και μόλις τελειώσει θα φύγει άρον – άρον για να προλάβει να πιάσει γραμμή σε κάποια εκπομπή για να τα πει στο ραδιόφωνο.

> Τον παίρνεις μαζί σου στο γήπεδο. Ισχύουν όλα όσα ισχύουν στο ματς από την τηλεόραση, με το εξτρά πλεονέκτημα ότι ο τύπος που μιλάει για μπάλα και ξέρει τι λέει, συνήθως ξέρει και τα καλύτερα βρόμικα πέριξ των γηπέδων.

Πώς θα τον κάνεις δικό σου

Δειξ’ του τι αξίζεις. Παίξε στο Ultrex Top Men Challenge. Απάντησε. Νίκησε.