ΑΘΛΗΤΙΚΑ

10 φοβερές περιπέτειες ενός ρεπόρτερ αγωνιστικού χώρου

Ο Πάρης Τσελεπίδης θυμάται ιστορίες αγνής ποδοσφαιρικής τρέλας που έζησε στα ελληνικά γήπεδα.

Δεν είναι απλό να είσαι ρεπόρτερ αγωνιστικού χώρου στην Ελλάδα. Βασικά, τίποτα που να σχετίζεται με τον αθλητισμό στην Ελλάδα δεν μπορεί να είναι απλό κι εύκολο.

Καταλαβαίνεις λοιπόν, πως όταν παρακολουθείς τους αγώνες των ελληνικών πρωταθλημάτων από απόσταση αναπνοής, δίπλα ακριβώς απ’ τον αγωνιστικό χώρο, έχεις ζήσει πολλά κι έχεις σίγουρα ακόμα περισσότερες ιστορίες να διηγηθείς.

Αποτελεί αγαπημένη μας συνήθεια στο Oneman, κάθε Δευτέρα, μετά την αγωνιστική δράση του Σαββατοκύριακου, να φωνάζουμε τον Πάρη Τσελεπίδη (‘αρχαίο’ στέλεχος του Sport24) στα γραφεία μας για να μας διηγηθεί σε ποιο γήπεδο πέρασε το Σαββατοκύριακό του καλύπτοντας το ρεπορτάζ του αγωνιστικού χώρου για λογαριασμό του OTE TV.

Να, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ας πούμε, ο Πάρης καλύπτει τον αγώνα Κισσαμικός-Απόλλων Σμύρνης στα Χανιά.

Κάθε του απάντηση ήταν κι ένα μικρό έπος, μια ιστορία τρέλας και παράνοιας μέσα απ’ το γήπεδο. Μετά από στενό πρέσινγκ, τον πείσαμε να μας διηγηθεί τις 10 κορυφαίες, ώστε να τις καταγράψουμε με κάθε λεπτομέρεια. Το μικρόφωνο (κυριολεκτικά), στον Πάρη.

Κάθε παιχνίδι στον αγωνιστικό χώρο του ΟΤΕ TV είναι μία ξεχωριστή εμπειρία απ’ όλες τις απόψεις. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσω από το σπίτι μέχρι τη στιγμή που θα ανοίξω την πόρτα έχοντας επιστρέψει

1. Όταν ο Πηλαδάκης μού πήρε το μικρόφωνο

ΜΑΤΣ: ΑΕΛ-Πανσερραϊκός 0-1 (14/3/12)

“Ο τότε πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της ΑΕΛ, Κώστας Πηλαδάκης, με το σκορ στο 0-1 δεν μπορεί να κρατήσει άλλο την ψυχραιμία του από τις αποφάσεις του διαιτητή Παπαπέτρου και των βοηθών του, σε βάρος της Λάρισας. Κυρίως, με το οφσάιντ από πλάγιο και την αποβολή του Γκρούπιεβιτς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αφήσει τη θέση του στη θύρα των επισήμων και να κατέβει στον αγωνιστικό χώρο, μπαίνοντας μάλιστα και εντός αυτού. Πριν την αποχώρησή του, μου άρπαξε το μικρόφωνο κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του”.

 

2. Το παιχνίδι που δεν ξεκίνησε ποτέ

ΜΑΤΣ: Χανιά-Κέρκυρα (27/3/16)

“Όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει το παιχνίδι. Οι ποδοσφαιριστές των Χανίων βγαίνουν στον αγωνιστικό χώρο για να καταθέσουν λουλούδια στο πανό ενός αδικοχαμένου φιλάθλου τους. Επιστρέφοντας όμως στα αποδυτήρια, δεν ξαναβγαίνουν για τη σέντρα του παιχνιδιού σε αντίθεση με αυτούς της Κέρκυρας. Αιτία; Το γεγονός ότι ο διαιτητής Γρατσάνης με τους βοηθούς του και τον τέταρτο παραμένουν στα αποδυτήρια αναμένοντας να τακτοποιηθεί το εξοδολόγιό τους. “Θα κλείσω το φύλλο αγώνα μετά από εύλογο χρονικό διάστημα”, έλεγε και στους δύο αρχηγούς έχοντας κρούσει τον κώδωνα πάνω από μία ώρα πριν. Εύλογο χρονικό διάστημα για τον ίδιο ήταν το 20λεπτο μετά τη σέντρα. Ο διαιτητής από την Ένωση Τρικάλων έκανε πράξη την προειδοποίησή του στις 15:26, με τα 2.050 ευρώ που απαιτούνταν να εμφανίζονται δύο λεπτά μετά, έξω από την πόρτα του. Παρ’ όλ’ αυτά, ο διαιτητής παρέμεινε ανένδοτος”.

3. Το ντου στον Καλόπουλο

ΜΑΤΣ: ΑΕ Ποντίων -Skoda Ξάνθη 0-2 (20/12/11)

“Το παιχνίδι οδεύει προς την ολοκλήρωσή του και ξαφνικά στο 88′ εισβάλλουν 30 με 40 κουκουλοφόροι στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Κατερίνης και επιτίθενται στον διαιτητή Δημήτρη Καλόπουλο που μένει ακίνητος στο κέντρο, όπως και εγώ λίγα μέτρα πιο εκεί, αναμένοντας να απομακρυνθούν από τους αστυνομικούς. Όταν αυτό συνέβη, ο διαιτητής ολοκλήρωσε το παιχνίδι χωρίς πολλή σκέψη. Αυτό ήταν το πρώτο παιχνίδι που είχε διευθύνει ο Καλόπουλος μετά την επιστροφή του στον πίνακα της διαιτησίας απ’ τον οποίο είχε αποκλειστεί εξαιτίας της εμπλοκής του στην υπόθεση με τους στημένους αγώνες στο ελληνικό πρωτάθλημα”.

 

4. Η ομπρέλα που ευτυχώς βρήκα

ΜΑΤΣ: Τρίκαλα-Άρης 1-1(πέναλτι 4-2) (27/10/11)

“Το πρώτο μου παιχνίδι. Αυτό με το οποίο ξεκινάει η συνεργασία με τον OTE TV. Καθώς πλησιάζει η έναρξή του, η βροχή δυναμώνει ολοένα και περισσότερο και για κακή μου τύχη δεν έχω ομπρέλα. Τελικώς βρίσκω από τη σύζυγο ενός συναδέλφου οπότε δεν τρώω τόση πολλή βροχή, σε ένα παιχνίδι που διήρκεσε κάτι λιγότερο από τρεις ώρες με την παράταση και τα πέναλτι”.

 

5. Έτοιμος για στράγγισμα

ΜΑΤΣ: Εθνικός Γαζώρου Κ20-ΑΕΚ Κ20 4-2 (13/6/15)

“Εθνικός Γαζώρου και ΑΕΚ αναμετρώνται στο ιστορικό Στάδιο Αλκαζάρ στα πλαίσια του τελικού του Κυπέλλου των ομάδων που αγωνίζονταν στο πρωτάθλημα της Κ20. Παρά την αφόρητη ζέστη και τις διακοπές για να δροσιστούν, οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων πρόσφεραν πλούσιο θέμα με την ομάδα των Σερρών να κερδίσει με 4-2. Το θερμόμετρο άγγιξε και τους 40 βαθμούς Κελσίου λίγο πριν τη σέντρα. Ήδη από τα πρώτα λεπτά βρισκόμουν στον αγωνιστικό χώρο έτοιμος για στράγγισμα. Ένιωθα τα πόδια μου να καίγονται από το καυτό ταρτάν. Παρ’ όλα αυτά δεν το έβαλα κάτω με πλούσιο ρεπορτάζ μετά τη λήξη”.

6. Το μικρόφωνο δεξιά και αριστερά

ΜΑΤΣ: ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-2 (2/3/16)

“Η απόφαση του διαιτητή Παππά να μην υποδείξει πέναλτι υπέρ του Μακ στην έξοδο του Καπίνο στο 88′ είχε σαν αποτέλεσμα, μετά τις διαμαρτυρίες του διεθνή Σλοβάκου, την αποβολή του και την είσοδο των φιλάθλων του ΠΑΟΚ στον αγωνιστικό χώρο. Η απόφαση για διακοπή αποδεικνύεται οριστική και αμετάκλητη. Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, έρχεται για δηλώσεις, αφού είχε κατέβει μια δυο φορές στον αγωνιστικό χώρο. Όπως πάντα, μαζί του και ο μεταφραστής. Τη φορά αυτή όμως δεν επιθυμεί να φαίνεται και αναγκάζομαι να πηγαίνω όσο πιο γρήγορα γίνεται το μικρόφωνο δεξιά και αριστερά”.

 

7. Η ιπτάμενη γλάστρα

ΜΑΤΣ: Ολυμπιακός Βόλου-Κέρκυρα 0-0 (7/5/14)

“Το παιχνίδι για την πρεμιέρα του β’ γύρου των playoffs του πρωταθλήματος της Football League στο ΕΑΚ του Βόλου έχει ολοκληρωθεί με τους Ολυμπιακό Βόλου και Κέρκυρα να μην βρίσκουν δίχτυα και το σκορ να μένει στο 0-0. Μετά το τελευταίο σφύριγμα της λήξης, πάω στο ‘ζωντανό’ να κάνω συνέντευξη τον Βενέτη. Η συνέντευξη δεν έγινε ποτέ γιατί δίπλα προσγειώθηκε μία ιπτάμενη γλάστρα. Όχι άδεια, αλλά με χώμα”.

8. Ο γενικός που σηκώθηκε

ΜΑΤΣ: Πανσερραϊκός-Παναιτωλικός 0-0 (17/3/13)

“Το παιχνίδι είναι έτοιμο να αρχίσει. Σε ένα χρονικό σημείο ξεκινάει ο έντονος προβληματισμός μεταξύ του πρώτου και του τέταρτου διαιτητή κατά πόσο θα μπορέσει να ολοκληρωθεί. Αιτία; Το γεγονός ότι δεν υπάρχει φωτισμός. Ή πιο σωστά, ότι δεν έχει πληρωθεί το ρεύμα ώστε να σηκωθεί ο γενικός και να ανάψουν οι προβολείς. Πράγματι στο παιχνίδι υπάρχει διακοπή στο 33′ για περίπου πενήντα λεπτά και μετά τις απαραίτητες επαφές το πρόβλημα αποκαταστάθηκε, ο γενικός σηκώθηκε και το παιχνίδι συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε κανονικά”.

 

9. Τρεις φορές χαλάζι

ΜΑΤΣ: Εργοτέλης-Τρίκαλα 1-1 (18/1/16)

“Και όμως ήταν γραφτό να είμαι παρών στο τελευταίο παιχνίδι του Εργοτέλη στη φετινή αγωνιστική περίοδο. Σε ένα παιχνίδι όπου η βροχή ήταν έντονη αρκετή ώρα πριν από τη σέντρα. Σαν να μην έφθανε αυτό, μερικά λεπτά πριν και με την αποχώρηση των δύο ομάδων για τα αποδυτήρια, πέφτει το πρώτο χαλάζι. Άλλο ένα με τη σέντρα και αισθάνομαι ότι με ψεκάζουν με μπιλάκια από φελιζόλ. Πάλι καλά που έχω πάρει από το ξενοδοχείο ομπρέλα και μπορώ να το αντιμετωπίσω. Η βροχή δεν λέει να σταματήσει και το τρίτο χαλάζι είναι γεγονός λίγο πριν το 45′”.

 

10. Τα είπε και έφυγε

ΜΑΤΣ: Ολυμπιακός-Καβάλα 115-61 (29/2/16)

“Ο εκ των αγαπημένων μου, Στιβ Γιατζόγλου, ήταν φανερά εκνευρισμένος μετά την ήττα της Καβάλας από τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ με 115-61 και μου αρνείται, σε πρώτη φάση, να μιλήσει στο ‘ζωντανό’ αμέσως μετά το άκουσμα της κόρνας της λήξης. Η απάντησή του, ‘τι να πω, αφού έφαγα 60 πόντους…’. Τελικώς και με την παρέμβαση του μάνατζερ της ομάδας Νίκου Πενταζίδη, επιστρέφει για να τοποθετηθεί. Δηλώνει ό,τι έχει να πει και κάνει μεταβολή την ώρα που του κάνω ερώτηση με αποτέλεσμα να μην μπορώ να πιστέψω στην αντίδρασή του και να πρέπει ουσιαστικά να απαντήσω για λογαριασμό του”.

(Κεντρική φωτογραφία: Σταμάτης Καταπόδης).