ΑΘΛΗΤΙΚΑ

‘ΠΑΟΚ αφού’: 10 ιστορίες απόλυτης Παοκτσήδικης τρέλας

Διαβάσαμε το βιβλίο του Χρήστου Ζαμπούνη και ξεχωρίσαμε τα κομμάτια που συνθέτουν το ψηφιδωτό του ‘ΠΑΟΚ είσαι’.

Δεν είχα σκοπό να γράψω βιβλίο για τον ΠΑΟΚ. Έχω γράψει 15 βιβλία και το θέμα τους έρχεται κάθε φορά με επιφοίτηση, εκεί που περπατάω. Εκεί δεν περπατούσα, αλλά παρακολουθούσα, μια εκδήλωση για τα 90 χρόνια ΠΑΟΚ στο Μέγαρο της Θεσσαλονίκης. Μια καταπληκτική εκδήλωση, με διαστάσεις πολυεπίπεδες. Σκέφτηκα ότι λείπει ένα βιβλίο κι ότι λόγω της επετείου των 90 χρόνων, θα ήθελα να μάθω εγώ τα πάντα για τον ΠΑΟΚ και μάλιστα για πράγματα που δεν απασχολούν τους αγνούς φιλάθλους κάθε μέρα, όπως για παράδειγμα τον ΠΑΟΚ στην ποίηση. Ο πατέρας μου ας πούμε, έκανε παρέα με τον ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, ο οποίος έχει γράψει ποίημα για τον ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ στο θέατρο, τη λογοτεχνία, στα συνθήματα”.

Με αυτά τα λόγια εξηγούσε ο Χρήστος Ζαμπούνης μιλώντας στο Oneman, τον τρόπο με τον οποίο κατέληξε στη συγγραφή του βιβλίου ‘ΠΑΟΚ αφού’, με θέμα -τι άλλο;- τον ΠΑΟΚ. Παρακολουθώντας τον δημοσιογράφο να μου μιλάει με τόσο πάθος και τέτοια αγάπη για την αγαπημένη του ομάδα, μου δημιουργήθηκε η επιθυμία να διαβάσω άμεσα το δημιούργημά του.

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Μπορεί να μην είμαι φίλος του ΠΑΟΚ, αλλά του Ολυμπιακού, όμως σε αυτά δεν χωράνε οπαδικά. Οι ΠΑΟΚτσήδες έχουν τη δική τους ιδιαίτερη κουλτούρα, τη δική τους ξεχωριστή τρέλα και είναι πάντα ευχάριστο να την ανακαλύπτεις απ’ την αρχή. Μελετώντας εξονυχιστικά το βιβλίο, εντόπισα μερικά αποσπάσματα τα οποία αντιπροσωπεύουν εξαιρετικά το τι σημαίνει ο ΠΑΟΚ για τη Θεσσαλονίκη, τους φιλάθλους του αλλά και ολόκληρη το οικοσύστημα του ελληνικού αθλητισμού και της κοινωνίας γενικότερα. ΠΑΟΚ είσαι.

Έχει γράψει ποίημα για τον ΠΑΟΚ η Κατερίνα Γώγου

Ονομάζεται ‘Ιδιώνυμο’, εκδόθηκε από τον Καστανιώτη, και παραθέτουμε ένα απόσπασμα:

[…]

Λούστρος καρντάσι αδερφός

περνάει χρυσό στους λούστρους

στράτα στρατούλα πάει τη βραδιά τη νυχτερινή

κάνει πως είναι βράδυ

κολοτούμπες στα νερά φιγουρατζής και Παοκτζής

στεγνώνει στον αέρα

βγάζει απ’ τη μασχάλη του – μ΄αρέσει όπως μυρίζει-

ένα πλακέ μπουκαλάκι μπανάλ λαδώνει τα μαλλιά του

παράνομος τύπος φυλακές στο δισάκι του

ντύνεται με άσπρο πουκάμισο στενό και μαύρο παντελόνι

[…]

Ο Σταύρος Τσιώλης πάλι, έχει γράψει θεατρικό

Στο ‘ΠΑΟΚ αφού’ διαβάζουμε: “Στις 4 Φεβρουαρίου του 2011, στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, επί της οδού Φρυνίχου 14 στην Πλάκα, ανέβηκε το έργο του Σταύρου Τσιώλη ‘Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ’. Πρόκειται για μια ιστορία που διαδραματίζεται στον Σταθμό Λαρίσης κατά τη διάρκεια της ιστορικής καθόδου των 2.500 οπαδών του δικέφαλου του βορρά σιδηροδρομικώς για να παρακολουθήσουν τον αγώνα με τον Ολυμπιακό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρεμιέρα, λίγο πριν από την έναρξη της παράστασης και παρουσία των θεατών, άγνωστοι έριξαν μολότοφ, καπνογόνα, σιδερολοστούς και άλλα αντικείμενα, καίγοντας και καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της θεατρικής σκηνής. Σύμφωνα με τις Αρχές, οι δράστες φώναζαν συνθήματα υπέρ του Ολυμπιακού”.

Ο Μανόλης Αναγνωστάκης σύχναζε στην Τούμπα κι έγραψε γι’ αυτό

Στο τεύχος 15 του ‘Τέταρτο’ που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1986, ο συγγραφέας και ποιητής μιλάει για την εποχή που σύχναζε στην Τούμπα, σε κείμενο με τον τίτλο ‘Σελίδες από την ποδοσφαιρική αυτοβιογραφία μου’. Παραθέτουμε ένα μικρό κομμάτι από το απόσπασμα που διαβάσαμε στο βιβλίο του Χρήστου Ζαμπούνη.

Στο γήπεδο δεν υπήρχε περίπτωση να κάτσουμε στις κερκίδες. Τότε οι κερκίδες λιγοστές, και από τη μια πλευρά του γηπέδου και όχι πέρα ως πέρα, είχαν το χαρακτήρα κάποιας ‘διακεκριμένης’, όπως στο θέατρο, και δεν προορίζοντας για το χοντρό λαό. Ήταν σαφώς ακριβότερο το εισιτήριο, εκεί πήγαιναν οι πατεράδες με τα πολύ μικρά παιδιά τους, που αν δεν βολεύονταν κάπου έπρεπε να τα ‘χανε δυο ώρες καθισμένα στην πλάτη τους και να εμποδίζουν τους από πίσω, εκεί πήγαιναν οι λιγοστές γυναίκες, κυρίως μέλλουσες γκόμενες κάποιου ποδοσφαιριστή που είχανε σταμπάρει, εκεί πήγαιναν οι κατ’ εξοχήν φιλήσυχοι οικογενειάρχες που φεύγανε μάλιστα και τέσσερα-πέντε λεφτά πριν το τέλος του ματς για να μη στριμωχτούνε στις εξόδους και, φυσικά, εκεί κάθονταν οι λογής λογής παράγοντες και παραγοντίσκοι”.

Το κίτρινο Punto του Παντελή Καφέ

Eurokinissi

Στο περιοδικό Big Fish του Δεκεμβρίου του 2006, ο Χρήστος Ζαμπούνης εντόπισε έναν τρομερά παοκτζίδικο διάλογο με πρωταγωνιστή τον Παντελή Καφέ.

Όταν ο Παντελής Καφές έπαιζε στον ΠΑΟΚ είχε πάρει ένα κίτρινο Fiat Punto. Ένας ΠΑΟΚτσής τον είχε πετύχει σε ένα γυράδικο στην Τούμπα και του είπε το αμίμητο: ‘Ρε, συ Παντελή, θες να μας τρελάνεις τελείως; Εμείς δε βάζουμε μουστάρδα στα σάντουιτς επειδή είναι κίτρινη και εσύ πήρες κίτρινο αμάξι;’”.

Συνθήματα πραγματικά έπη

AP Photo/Matt Dunham

Τα οπαδικά συνθήματα -κι αυτό αφορά όλες τις ομάδες- είναι συνήθως συμπυκνωμένα αριστουργήματα που συνδυάζουν χιούμορ και φαντασία. Και ο ΠΑΟΚ έχει μπόλικα από δαύτα, χωρίς καν να υπολογίσουμε αυτά που περιλαμβάνουν βρισιές.

Οέο-οέο-οέο, το καλαμάκι ρε δεν τρώγεται σε λέω,

κρέμα μπουγάτσα είν’το φαγητό σου

και λεμονί το αναψυκτικό σου

κι όταν θα θες να δροσιστείς λιγάκι

πιες τον φραπέ μ’ ένα σπαστό καλαμάκι

 

Πέρασες τη ζωή σου μαύρος

την άλλη μισή λευκός

Τζάκσον ζεις

για πάντα ΠΑΟΚτσής

 

Αμπαλουτσακά, Αμπαλουτσακά

μακάρι να ‘ξερα τι πίνω και τι λέω

Αμπαλουτσακέ, Αμπαλουτσακέ

ΠΑΟΚ ολέο, ΠΑΟΚ ολέο

 

Βάλε ένα γκολ κι ας είναι μπούρδα

Κολομπούρδα, Κολομπούρδα

ΠΑΟΚ και σε τραγούδια

Το ‘Πότε Βούδας πότε Κούδας’ του Μανώλη Ρασούλη το ξέρει όλος ο κόσμος. Το ‘Πάντα Μαζί στα δύσκολα (ΠΑΟΚΙΑ)’ σε στίχους του Χάρη Καραβασιλείου και ερμηνεία Θέμη Ταχμαζίδη το ήξερες όμως; Με επικούς στίχους όπως:

Πάντα μαζί στα δύσκολα κάνουν την προσευχή τους

Σ’ ένα θεό δικέφαλο χάρισαν την ψυχή τους

Έχουν σημαία ιερή και μια λαμπρή ιστορία

Ήταν και είναι αληθινή γι’ αυτό έγινε θρησκεία”.

Και ανέκδοτα με ΠΑΟΚ έχουμε

AP Photo/Giannis Papanikos

“‘Ενας ΠΑΟΚτσής απευθύνεται στους θεούς του Ολύμπου για να νικήσει η ομάδα του, την ώρα που παρακολουθεί έναν αγώνα σε καφετέρια. ‘Σας παρακαλώ, 11 θεοί’, λέει φωναχτά. ‘Φιλαράκι, 12 είναι οι θεοί’, τον διορθώνει ο διπλανός του. ‘Ποιος τον μετράει τον Άρη;’.

Ο ΠΑΟΚ κι ο Μεγαλέξανδρος

Δεν εννοώ τον Κούδα. Πριν από περίπου 20 χρόνια, ένας 10χρονος μαθητής του δημοτικού κλήθηκε να γράψει έκθεση με θέμα ‘χαρακτηρίστε τον Μέγα Αλέξανδρο’. Ακολουθεί αυτούσιο απόσπασμα:

Ο Μ. Αλέξανδρος ήταν ΠΑΟΚτσής. Πίστευε στον ΠΑΟΚ και γι΄αυτό έφτασε μέχρι τις ινδίες. Πρώτα πήγαινε ο δικέφαλος (το σήμα του ΠΑΟΚ) και πίσω ο Μέγας Αλέξανδρος. Ο Αλέξεις τον είχε σαν θεώ τους γι’ αυτό τους νικούσε όλους και ο Αλέξανδρος πέθανε επιδεί μια μέρα όταν ξύπνησε πρωί πρωί δεν είδε τον δικέφαλο αετό ψηλά στον ουρανό και τον έπιασε στεναχώρια μελανχολία ενώ ο δικέφαλος αετός είχε έναν μικρό αγώνα με την ΑΕΚ. Πήγε έκανε τον αγώνα του τη νίκησε 6-1 και μετά πήγε να συνεχήση τη σταδιοδρομία του με τον Μ. Αλέξανδρο τον πιο πηστό του σύντροφο αλλά δυστηχός τον βρίκε νεκρό”.

ΠΑΟΚ ΄Η Μόνη Αλήθεια’

Στο ‘ΠΑΟΚ αφού’, αρκετοί επώνυμοι ΠΑΟΚτζήδες αναφέρονται στην αγάπη τους για τον ΠΑΟΚ. Ανάμεσά τους, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Κώστας Ζουράρις, ο Γιώργος Μίνος αλλά και η Πάολα(!). 

Ο ΠΑΟΚ είναι από τις μεγαλύτερες καψούρες. Σου βγάζει όλα τα συναισθήματα στο φουλ. Μετά από πολύ καιρό γίνεται αγάπη”, λέει η τραγουδίστρια.

ΣΦ ΠΑΟΚ Θύρα 4 Ζάμπιας

Η πρώην βρετανική αποικία της Βόρειας Ροδεσίας διαθέτει σύνδεσμο με την επωνυμία ΣΦ ΠΑΟΚ Θύρα 4 Ζάμπιας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αφετηρία του συνδέσμου πρέπει να ανζητηθεί στον γνωστό ως ΒΑΠ, Βασίλη Παπαοικονόμου, που όπως στη Μοζαμβίκη, όπου στελέχη της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ίδρυσαν προς τιμήν του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή της ομάδας Τζο Νάγκμπε τον σύνδεσμο φιλάθλων ΠΑΟΚ Νοτιοανατολικής Αφρικής ‘Οι Μαύροι Πάνθηρες’, δημιούργησε έναν τοπικό σύνδεσμο”.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Giannis Papanikos