PUBLI

Το ΝΒΑ είναι ελληνικό

Λίγο πριν το ξεκίνημα της κανονικής περιόδου, το ΟΝΕΜΑΝ ξεχωρίζει όλους τους Έλληνες (και 'Έλληνες') στους οποίους θα επικεντρώσουμε φέτος το ενδιαφέρον μας. Είναι πολλοί.

Μπορεί για λόγους φιλότιμου και σεβασμού στο σωστό μπραντάρισμα να μην αλλάξουμε ποτέ το ‘I love this game’ σε ‘Αγαπώ αυτό το παιχνίδι’, αλλά η φετινή σεζόν ‘στην άλλη άκρη του Ατλαντικού’ (*μακράν το πιο λατρεμένο, αθλητικό κλισέ) μας δίνει το δικαίωμα.

Βλέπεις, οι τέσσερις Έλληνες που θα δούμε στα παρκέ του κορυφαίου πρωταθλήματος (γενικά) στον κόσμο είναι οι περισσότεροι που είδαμε ποτέ μαζεμένους σε μια σεζόν και αποτελούν μία κατά 33% καλύτερη επίδοση από την περσινή, δηλαδή τους τρεις (Καλάθη, Κουφό και Αντετοκούνμπο) που χαρήκαμε τη σεζόν 2013-14.

Σε έναν ιδανικό κόσμο που ο Κουφός θα ήταν λίγο πιο λαρτζ, θα μπορούσαμε να καυχιόμαστε ότι τα 4/5 της πεντάδας μας στο επόμενο Ευρωμπάσκετ θα είναι NBAers με συμπαθέστατο χρόνο συμμετοχής και γεμάτα στατιστικά. Τέλος πάντων.

 

Και μιας και είπαμε για ύπνο, ένας τρόπος για να κάνουμε πιο λιανά τον ενθουσιασμό για τους τέσσερις Έλληνες στη λίγκα, είναι η σκέψη ότι από το πρωί της Τετάρτης 29/10, το πρώτο πράγμα που θα τσεκάρουμε όταν ξυπνάμε θα είναι το NBA Greece και οι αριθμοί τους το βράδυ που πέρασε.

Συνολικά, το ότι η φετινή σεζόν είναι πιο ελληνική από ποτέ δεν οφείλεται μόνο στους 4, αλλά και σε κάνα δυο ντουζίνες άλλους κυρίους που άμεσα ή έμμεσα έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην Ελλάδα. Ή για παράδειγμα στον Τας Μελάς, τον ομογενή παρουσιαστή του ‘The Starters’ που τραγούδησε στον αέρα της εκπομπής τον εθνικό ύμνο πριν από ένα Grizzlies-Bucks.

Επιπλέον, κανείς δεν έχει ξεχάσει το νούμερο 51 των φετινών ντραφτ, Θανάση Αντετοκούνμπο, που απέρριψε προτάσεις από ευρωπαϊκές ομάδες για να παίξει στην αναπτυξιακή λίγκα με τους Westchester Knicks και να κάνει του χρόνου το μεγάλο άλμα στο ρόστερ των άλλων Knicks, των μεγάλων.

Ας δούμε όμως ξεχωριστά αυτούς που θα μετατρέψουν το φετινό πρωτάθλημα σε μικρή Ελλάδα.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Αν έπρεπε να διαλέξω ποιο είναι το ελληνικό thing της χρονιάς, θα πήγαινα με τον Γιάννη και όχι με τον Κώστα. Η δεύτερη χρονιά του με τους Bucks θα δείξει σε αποφασιστικό ποσοστό το κατά πόσο ο μη-με-βγάλεις-κόουτς-σε-παρακαλώ Αντετοκούνμπο είναι έτοιμος να κάνει αυτά που μπορεί και περιμένουμε να κάνει στα παρκέ του ΝΒΑ. Αυτά που κανένας Έλληνας δεν έχει πλησιάσει μέχρι τώρα, δηλαδή αυτά που λίγο η πολύ έκανε στη rookie χρονιά του με τους Bucks.

24.6 λεπτά στο παρκέ, 6.8 πόντους, 4.4 ριμπάουντ και σχεδόν 2 ασίστ κατά μέσο όρο στα 77 ματς που έπαιξε, παρών στο Rising Stars Challenge με την ομάδα του Grant Hill και 9 πόντους στο ματς και μέλος της NBA All-Rookie Second Team. Δεν τα πήγε κι άσχημα.

Τι έγινε στην preseason: Ο Kidd δοκίμασε τον Γιάννη στον άσο απέναντι στους επόμενους πρωταθλητές(;) Cavaliers του LeBron, του Love και του Irving, σε μια χρονιά που η συνεργασία του στο γήπεδο με τον 19χρονο Jabari Parker, νούμερο 2 των φετινών ντραφτ, αναμένεται να ανεβάσει επίπεδο την ομάδα. Ο Γιάννης, ο Parker και ο John Henson ήταν οι μόνοι τρεις που αγωνίστηκαν και στα 7 preseason ματς των Bucks, με τον Greek Freak να μένει συνολικά περισσότερο στο παρκέ από οποιονδήποτε πλην του Parker συμπαίκτη του (26.4 λεπτά).

Μια ιδέα:

 

Ο Κώστας Παπανικολάου

Η διαφορά στην υποδοχή μεταξύ της rookie χρονιάς του Παπανικολάου και της περσινής του Αντετοκούνμπο είναι ότι όλοι έχουμε δει τον Κώστα να παίζει. Τον Γιάννη τον είχαν δει κάποιοι τυχεροί με τη φανέλα του Φιλαθλητικού και οι περισσότεροι από εμάς σε δυο-τρία βίντεο με χάιλάιτς του από την Α2. Αυτό σημαίνει ότι ξέρουμε τι μπορεί να κάνει ο Κώστας. Εξ ου και ο ενθουσιασμός.

 

Τι έγινε στην preseason: Πρώτον, κατέστη φανερό ότι ο Παπανικολάου θα έρχεται από τον πάγκο. Δεύτερον, κατέστη φανερό ότι ο McHale τον υπολογίζει πολύ αφήνοντάς τον για πάνω από 25 λεπτά στο παρκέ στα 8 ματς των Rockets στην preseason. Τρίτον, ο Παπανικολάου τα πήγε μια χαρά. Το Bleacher Report τον κατέταξε στις ευχάριστες εκπλήξεις της preseason, παρότι τα νούμερα και η ευστοχία του δεν κυμάνθηκαν σε πολύ ψηλά επίπεδα. “Τα τρίποντα θα έρθουν”, λέει ο συνάδελφος του BR, ενώ κάνει ειδική μνεία στην καλή πάσα, στην ωριμότητα και στην ευελιξία του Παπανικολάου στο παρκέ.

Μια ιδέα:

 

Ο Νικ Καλάθης

Μετά από μια συμπαθητική rookie χρονιά στο ΝΒΑ με τους Grizzlies, όλα δείχνουν ότι ο Νικ θα έχει και φέτος τον ρόλο της ρεζέρβας του Mike Conley, προσφέροντας ανάσες, καλή οργάνωση και ασίστ στην επίθεση της ομάδας του Joerger. Ο Νικ είχε πάντα τη φήμη του παίκτη που δουλεύει σκληρά, άρα είμαστε πάντα σε εγρήγορση για κάτι καλύτερο από 15 λεπτά, 5 πόντους και 3 ασίστ σε κάθε ματς.

Τι έγινε στην preseason: Ο Νικ επαλήθευσε σαν σε καρμπόν τα στατιστικά της περσινής του χρονιάς στο ΝΒΑ, αλλά είδε τον Beno Udrih που έφτασε από τους Knicks να μπαίνει στην εξίσωση των point guards της ομάδας και να απειλεί να την αφήσει λίγο παραπάνω χρόνο απ’ όσο ήδη περνάει στον πάγκο.

Μια ιδέα:

 

Ο Κώστας Κουφός

Ο δεύτερος, πίσω από τον Marc Gasol, σέντερ των Grizzlies που επέλεξε το καλοκαίρι να ξεκουράσει τα γόνατά του και να μην μπλέξει στην περιπέτεια του Μουντομπάσκετ, είναι έτοιμος για την 7η συνολικά και 2η στους Grizzlies σεζόν του στο ΝΒΑ. Ο Κουφός βρίσκεται σε χρονιά συμβολαίου (σ.σ. το καλοκαίρι μένει ελεύθερος) και το πόσα επενδύει στη φετινή σεζόν θα φανεί στο παρκέ, όπου είναι καταδικασμένος να ‘πεθάνει’ και στα περίπου 20 λεπτά που θα μένει σε αυτό.

Τι έγινε στην preseason: 8 ματς, 19 λεπτά, 4.5 ριμπάουντ και 5 πόντοι. Ο Κώστας θα πάρει τα λεπτά συμμετοχής. Απομένει να δούμε τι θα κάνει με αυτά και ποιο θα είναι το επόμενο συμβόλαιό του στο τέλος της χρονιάς.

Μια ιδέα από την περσινή του χρονιά:

 

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο

 

Ο Θανάσης έπαιξε στο Summer League με τους Knicks που τον επέλεξαν στο νούμερο 51 του φετινού ντραφτ, αλλά δεν θα τον δούμε στο παρκέ του MSG τουλάχιστον φέτος. Όπως και να ‘χει, του βγάζουμε το καπέλο που διάλεξε να δουλέψει εαυτόν και πιθανότητες στο NBDL με την ομάδα των Knicks απορρίπτοντας πολύ καλά συμβόλαια από την Ευρώπη (σ.σ. η Βαρέζε φέρεται να του πρόσφερε 550.000 δολάρια για δύο χρόνια, ενώ φημολογείται ότι τον ήθελε κι ο Ολυμπιακός). Υπόκλιση και πολλά χάι-φάιβς για την αποφασιστικότητα.

Ο Tas Melas

 

Ο Ελληνοκαναδός δημοσιογράφος δεν θα χρειαστεί να περιμένει μόνο τα Grizzlies-Bucks για να τραγουδήσει πάλι τον εθνικό ύμνο στο ‘The Starters’. Το πρόγραμμα των ελληνικών μαχών είναι πιο πλούσιο από φέτος και τα Grizzlies-Rockets και Bucks-Rockets θα είναι εξίσου καλές ευκαιρίες για ύμνους ή άλλα happenings από τον Tas Melas. Του έχουμε εμπιστοσύνη.

Οι Olympiakos Rockets

Patrick Beverley, Joey Dorsey, Josh Powell, Κώστας Παπανικολάου. Στο Houston έχει στηθεί ένα μίνι (πρώην) ερυθρόλευκο πανηγύρι, αλλά πηγές των Rockets αναφέρουν πως ο Θρυλέων θα παραμείνει στο λιμάνι μέχρι νεοτέρας. Σε πιο σοβαρές τοποθετήσεις, ο Dorsey δεν θα αποτελέσει ποτέ ανταγωνισμό για τον Dwight Howard, τον Powell δεν ξέρω ποιος θα τον πάρει στα σοβαρά, αλλά οι Beverley-Παπανικολάου θα παίξουν.

Οι άλλοι ‘Έλληνες’ και οι λοιποί γνωστοί

Σχεδόν κάθε φετινό ματς θα είναι ένα ντεζαβού με παλιούς γνώριμους των ελληνικών γηπέδων που είδαμε σε ρόστερ είτε ελληνικών ομάδων είτε ξένων που έπαιξαν με τις δικές μας στην Ευρωλίγκα. Άσε για λίγο τους κανονικούς Έλληνες στην άκρη και μέτρα: Πέρο Άντιτς (ΑΕΚ, Ολυμπιακός στους Hawks, Jannero Pargo στους Hornets, Jordan Farmar (Εφές) στους Clippers, Kalin Lucas (Ολυμπιακός) στους Grizzlies, Joel Freeland (Μάλαγα) στους Blazers, Alan Anderson (Τσιμπόνα, Μακάμπι, Μπαρτσελόνα), Mirza Teletovic (Κάχα Λαμποράλ) και Bojan Bogdanovic (Φενέρμπαχτσε) στους Nets, Alexey Shved (ΤΣΣΚΑ) στους 76ers, Zoran Dragic (Μάλαγα) στους Suns και το σταματάμε κάπου εδώ γιατί θα γίνει το τζάμπολ κι εσύ ακόμα θα διαβάζεις ονόματα.

Ο David Blatt

Η συγκυρία του εγχειρήματος ‘Blatt ως head coach ομάδας του ΝΒΑ’ δεν θα μπορούσε να είναι πιο εκκωφαντική για τον Ισραηλινό κόουτς, ο οποίος υπέγραψε το συμβόλαιό του με τους Cavs, περίπου δύο μήνες πριν ο LeBron ανακοινώσει τη μεγάλη του επιστροφή. Ο κορυφαίος κόουτς της περσινής Ευρωλίγκα  έκατσε στον πάγκο του Άρη το 2010 πριν αναλάβει την Μακάμπι και την οδηγήσει μετά από τρία χρόνια στο τιμόνι της, στην κορυφή της Ευρώπης.  Αν δεν είχε δηλώσει ότι ο πόλεμος στη Γάζα είναι ο πιο δίκαιος που έκανε το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια, θα τον συμπαθούσαμε περισσότερο.

Ο Ettore Messina

Ο Ιταλός τεχνικός (και ασίσταντ του Πόποβιτς από φέτος στους Spurs) δεν έχει δουλέψει ποτέ για ελληνική ομάδα. Παρ’ όλ’ αυτά, είχαμε να δούμε ένα όνομα να συνδυάζεται τόσο πολύ με το φιλελληνισμό σχεδόν από την εποχή του Λόρδου Βύρωνα. Κόουτς, πάρε έναν Έλληνα στους πρωταθλητές.

Το πρώτο τζάμπολ για τη σεζόν 2014-15 γίνεται τα ξημερώματα της Τετάρτης με τα ματς Pelicans-Magic, Spurs-Mavericks και Lakers-Rockets. Μπείτε στο NBA Greece για όλα τα νέα, τα σκορ και τις εξελίξεις. Ένας Θεός ξέρει πότε θα βγείτε.