SEX

Η απιστία δεν είναι μαγκιά (δικό σας)

Ένας δημοσιογράφος του Oneman καταφέρεται ανοιχτά κατά της απιστίας σε μια μακροχρόνια σχέση.

Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζεις το μυθικό καλτ γκρουπ του Facebook, “H Aπιστία δεν είναι Mαγκιά είναι Aυτοταπείνωση!!”. Όλοι το ξέρουμε, όλοι το έχουμε κοροϊδέψει, όλοι έχουμε κάνει invite κάποιον φίλο μας στο Facebook (μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας μάλιστα, δεν δίστασαν καθόλου να γίνουν μέλη του).

Όμως, τώρα που το σκέφτεσαι λίγο καλύτερα και αφήνοντας τη γελοιότητα στην άκρη, το κεντρικό σύνθημα του γκρουπ δεν περιλαμβάνει κι ένα μικρό, έως μεγάλο θα έλεγε κανείς, δίκιο;

Όχι, αυτό μην το σκέφτεσαι καν, δεν έχω καμία σχέση με το γκρουπ, δεν γνωρίζω προσωπικά κανέναν από τους διαχειριστές, ούτε προσπαθώ να σε προσηλυτίσω. Δεν μπορώ όμως παρά να αναγνωρίσω πως στον αντιτουριστικό και μακροσκελή τίτλο του γκρουπ, κρύβεται μια μεγάλη αλήθεια (και δυο θαυμαστικά, πόσο λάθος μπορεί να είναι κάτι που στηρίζεται από δυο θαυμαστικά;)

Πριν αναλύσω το σκεπτικό μου, να ξεκαθαρίσω πως ούτε έχω απιστήσει ποτέ στο παρελθόν, ούτε έχω πέσει θύμα απιστίας. Δεν πρόκειται να διαβάσεις ένα εμπειρικό κείμενο καημού, ένα δριμύ “κατηγορώ” σε κάποια πρώην που μου τα φόρεσε. Όχι.

 

Η απιστία μπορεί να έρθει σε όλα τα στάδια μιας σχέσης. Στις αρχές, πριν τα συναισθήματα ωριμάσουν, στο πέρασμα του χρόνου, όταν η σχέση δείχνει ότι “βαλτώνει” και στο τέλος της, όταν βλέπεις ότι ο χωρισμός είναι προ των πυλών. Για μερικούς αθεόφοβους, έρχεται ακόμη κι όταν η σχέση είναι στα καλύτερα της. Ο Ηλίας μάλιστα, είναι σίγουρος ότι την έχεις διαπράξει κι εσύ στο παρελθόν.

 

Η απιστία στο ξεκίνημα της σχέσης

Ξέρω, ξέρω, υποτίθεται ότι θα καταφερθώ εναντίον της απιστίας σε μια μακροχρόνια σχέση. Μόνο που η απιστία σε μια σχέση που τελικά άντεξε στη μάχη με το χρόνο, μπορεί να είχε έρθει ήδη από τα αποδυτήρια.

Υπάρχει ένα διάστημα στις αρχές μιας νέας ερωτικής γνωριμίας το οποίο θα το ονομάσουμε “γκρίζα ζώνη” (πρωτότυπο). Κατά τη διάρκεια αυτής της γκρίζας ζώνης, υπάρχει σε υπερθετικό βαθμό ο ενθουσιασμός, ωστόσο ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν η γνωριμία αυτή θα εξελιχθεί σε μόνιμη σχέση, ή θα περιοριστεί σε μερικές θερμές συνευρέσεις.

Η αβεβαιότητα αυτού του διαστήματος μεταφράζεται από κάποιους ως “εντάξει μωρέ αφού δεν έχουμε πει πως είμαστε επίσημα μαζί, μπορώ να κάνω ό,τι θέλω”. Φίλε μου, αυτή η μετάφραση είναι όσο ακριβής ήταν και η μετάφραση του διερμηνέα στην νοηματική, στην αλησμόνητη κηδεία του Νέλσον του Μαντέλα.

 

Πολύ απλά, αν η σχέση αυτή προχωρήσει, εσύ έχεις φροντίσει να τοποθετήσεις με χειρουργική ακρίβεια μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλιά της. Είτε θα αισθάνεσαι τύψεις και ενοχές απέναντι στο άλλο σου μισό, οι οποίες θα πολλαπλασιάζονται όσο το δέσιμο μεγαλώνει είτε θα αποφασίσεις να παραδεχτείς τα λάθη σου και να ομολογήσεις την αλήθεια, ρισκάροντας με έναν άδοξο χωρισμό και εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση την απώλεια της οποιασδήποτε εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό σου.

Συμπέρασμα: Αν είσαι βέβαιος πως η γνωριμία σου με μια κοπέλα δεν πρόκειται ποτέ να οδηγήσει σε κάτι περισσότερο και σοβαρότερο από μια κοινή παρουσία στο κρεβάτι, τότε μη διστάσεις δευτερόλεπτο: Πήγαινε και με άλλες κοπέλες, φλέρταρε, παίξε, κάνε του κεφαλιού σου.

Αν ωστόσο αισθάνεσαι πως κάτι υπάρχει εδώ, δεν είναι ανάγκη να υπογράψετε ιδιωτικό συμφωνητικό σύναψης σχέσης για να ασπαστείς τη μονογαμία. Κρίμα είναι να σαμποτάρεις κάτι καλό, πριν καν ξεκινήσει.

H απιστία όταν η σχέση βρίσκεται στα καλύτερά της

 

Προσπάθησα πολύ να βρω δικαιολογίες για αυτό το σενάριο, αλήθεια. Έψαξα στο ίντερνετ, το κουβέντιασα, ρέμβασα για αρκετή ώρα έξω από το παράθυρο, έναν καλό λόγο που μπορεί να σε οδηγήσει στην απιστία ενώ όλα στη σχέση πηγαίνουν τέλεια, δεν βρήκα.

Αν ακολουθήσεις αυτό το δρόμο, μάλλον έχεις πρόβλημα με τη μονογαμία και δεν πρόκειται να έμενες πιστός ούτε στην Εύα, αν εσύ ήσουν ο Αδάμ κι ήσασταν οι μόνοι άνθρωποι στον παράδεισο. Θα έβρισκες έναν τρόπο να της ρίξεις ένα κέρατο, κάνοντας το φίδι περήφανο. Μετά την απιστία θα έτρωγες και τον απαγορευμένο καρπό για να ικανοποιήσεις την όρεξή σου.

Συμπέρασμα: Απλά αδικαιολόγητος. Αν μεγάλωσες με πρότυπο τον Hank Moody και αισθάνεσαι πως δεν μπορείς να αποφύγεις την απιστία με τίποτα, καλύτερα να αποφύγεις τις σχέσεις γενικότερα. Κρίμα είναι να στεναχωρείς άλλους ανθρώπους, οι οποίοι στο τέλος της ημέρας δεν φταίνε και σε τίποτα.

 

Η απιστία όταν η σχέση βαλτώνει

Όποιος έχει υπάρξει σε μακροχρόνια σχέση, γνωρίζει πως έρχεται μια στιγμή που η σχέση δείχνει να περνάει κρίση.

Το σεξ έρχεται πιο σπάνια κι από γκολ του ΠΑΟΚ στα playoffs, οι τσακωμοί έρχονται συχνότερα κι από θάνατο κεντρικού χαρακτήρα σε επεισόδιο του Game Of Thrones κι εσύ συλλαμβάνεις τον εαυτό σου να προτιμά να περάσει ένα βράδυ με τους κολλητούς του, παρά με την κοπέλα του.

 

Αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά πως η σχέση έκανε τον κύκλο της. Μπορείτε να προσπαθήσετε να την αναζωογονήσετε, με μια ώριμη συζήτηση, με καλό σεξ, με ένα ωραίο ταξίδι. Ξέρεις με ποιο τρόπο δεν υπάρχει περίπτωση να την αναζωογονήσετε;

Με το να δοκιμάσεις να σπάσεις τη ρουτίνα σου πηγαίνοντας με μια άλλη κοπέλα. Δεν λέω, έτσι μπορείς να αναζωογονηθείς εσύ, πάντως τη σχέση θα την καταδικάσεις. Κι αν υπήρχε έστω και μια περίπτωση να σωθεί, εσύ της δίνεις τη χαριστική βολή. Δεν μπορώ να δεχτώ με τίποτα επιχειρήματα τύπου “εγώ την κοπέλα μου αγαπάω, δεν σημαίνει κάτι ότι πήγα μια φορά με μια άλλη, δεν πρόκειται να το ξανακάνω”.

Λάθος, σημαίνει πάρα πολλά. Μια σχέση, με έναν άνθρωπο που αγαπάς και μοιράζεσαι πράγματα, σημαίνει πως θα έκανες τα πάντα για να μην τον προδώσεις και να μην τον στεναχωρήσεις. Αν όλα αυτά σου φαίνονται γλυκανάλατα, θα σου πω κάτι πιο πρακτικό:

 

Συμπέρασμα: Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι λιγάκι πολύπλοκα. Εσύ κράτα ότι δεν πρέπει να απιστήσεις και πάλεψε για το μέλλον της σχέσης σου, αν είναι αυτό το οποίο θέλεις. Αν δεν σας βγαίνει, λήξτε το έντιμα και σαν ελεύθερο πουλί, κάνε ό,τι τραβάει η καρδιά σου.

Η απιστία κατά τη διάρκεια ενός τσακωμού

Γνωστό και ως θεώρημα του Ρος και της Ρέιτσελ. Μετά από έναν έντονο καυγά, με βαριές κουβέντες εκατέρωθεν, τα πράγματα μπορεί να υπάρξουν λιγάκι μετέωρα. Κανείς δεν ξεστομίζει τη λέξη “χωρίζουμε” κι εσύ απλά αναρωτιέσαι αν είστε ακόμα μαζί. Σαν να λέμε “We were on a break”.

 

Τι μας έμαθε το παράδειγμα των Friends; Ότι μια απιστία κατά τη διάρκεια τσακωμού μπορεί να μην καταστρέψει εντελώς μια σχέση, καθώς ο Ρος και η Ρέιτσελ έκαναν μέχρι και παιδί και τελικά κατέληξαν και πάλι μαζί, ωστόσο μπορεί να στοιχίσει σε ένα ζευγάρι επτά ολόκληρες σεζόν.

Κι επειδή η ζωή δεν είναι τηλεοπτική σειρά, στη δική σου περίπτωση το happy end μπορεί να μην έρθει ποτέ. Άλλωστε, ένας τσακωμός, όσο βαρβάτος και να είναι, δεν φέρνει πάντα χωρισμό, επομένως μη βιαστείς να αναζητήσεις άλλη αγκαλιά, αν δεν φροντίσεις να ξεκαθαρίσεις την κατάσταση με την κοπέλα σου.

Θα είναι κρίμα να είσαι εσύ αυτός που θα αποτελειώσει μια σχέση η οποία δεν είχε ολοκληρώσει τον κύκλο της. Για να σε προλάβω, ακόμα και υπό το καθεστώς ενός άγριου τσακωμού, εξακολουθεί να λογίζεται σαν απιστία. Όπως κατάλαβες, στο θεώρημα του Ρος και της Ρέιτσελ, είμαι ξεκάθαρα με την Τζένιφερ Άνιστον. Ρος, δεν είχατε χωρίσει φίλε μου. Ρος, υπήρξες άπιστος. Ρος, ξεκόλλα.

Συμπέρασμα: Αν μετά τον πρώτο (ή τον δεύτερο, ή τον τρίτο, δεν έχει σημασία) μεγάλο τσακωμό, εσύ δεν χάνεις δευτερόλεπτο κι ορμάς στην πρώτη κοπέλα που θα βρεθεί στο διάβα σου, τότε υπάρχει πρόβλημα. Ακόμα και αν εξέλαβες ως χωρισμό τον τσακωμό σας, το γεγονός ότι δεν σπατάλησες δευτερόλεπτο μέχρι να πετάξεις στο επόμενο λουλουδάκι, δείχνει ότι μάλλον έψαχνες για την κατάλληλη ευκαιρία.

 

Η απιστία πριν το χωρισμό

Μιλήσαμε ήδη για σχέση σε κρίση και για άγριους τσακωμούς, ωστόσο στα παραπάνω σενάρια κράτησα ανοιχτή την πιθανότητα τα προβλήματα να ξεπεραστούν, η αγάπη να θριαμβεύσει και η σχέση να βγει δυνατότερη (διάλειμμα για τυχαία αγκαλιά με όποιον βρίσκεται δίπλα μου). Αρκεί, φυσικά να αντισταθείς και να μην παραβιάσεις την έβδομη εντολή.

Υπάρχουν όμως κάποιες σχέσεις που απλά δεν σώζονται. Το τέλος έχει φτάσει κι απλά είναι θέμα χρόνου και του ποιος θα βρει το θάρρος να το ανακοινώσει. Πολλές φορές, σε αυτό το σενάριο, το να δοκιμάσεις την τύχη σου με κάποια άλλη κοπέλα πριν πέσουν οι επίσημοι τίτλοι τέλους, δεν θεωρείται απιστία, με την τρομερή λογική του “αφού θα χωρίσουμε που θα χωρίσουμε, τι σημασία έχει να περιμένω το οριστικό τέλος;”

 

Υπάρχει μια μικρή αλήθεια σε αυτή τη λογική, ωστόσο και πάλι άπιστος είσαι, έστω και στο 90’. Δεν είναι κρίμα να αμαυρώσεις μια σχέση, έστω και στις καθυστερήσεις; Γιατί να μην μπορείς να υποστηρίξεις ότι ήσουν σωστός μέχρι τέλους; Άλλωστε μιλάμε για έναν άνθρωπο με τον οποίο έζησες -φαντάζομαι- όμορφες στιγμές κι υπήρξες ερωτευμένος. Σεβάσου το αυτό μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, ακόμη κι αν τα αισθήματα αυτά έχουν πλέον ατονήσει.

Συμπέρασμα: Αν η σχέση σου βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, πάρε τη γενναία απόφαση να την τελειώσεις, προτού βρεθείς σε άλλη αγκαλιά. Άλλωστε τι νόημα έχει να συντηρείς κάτι που έχει πεθάνει, χαλώντας και τις ωραίες αναμνήσεις που σου χάρισε, όσο είχε ακόμα ζωή;

Βρες το θάρρος να τελειώσεις μια σχέση κι όχι το θράσος να αποτελειώσεις μια σχέση. (ωραίο αυτό, θα το κάνω γκρουπ στο Facebook).

Η ετυμηγορία

Όπως θα κατάλαβες δεν είμαι μεγάλος φαν της απιστίας. Κανένας δεν σε υποχρεώνει να μπεις σε μια σχέση με το ζόρι, πόσο μάλλον να τη διατηρήσεις αν δεν είσαι ευτυχισμένος μέσα σε αυτήν. Η παραμονή ωστόσο στη σχέση, έρχεται με κάποιες υποχρεώσεις. Υποχρεώσεις αυτονόητες, όπως ο σεβασμός και η αγάπη απέναντι στο άτομο το οποίο αποκαλούμε “το άλλο μας μισό”.

Αν θες να το απλοποιήσω, το “μην κάνεις ποτέ αυτό που δεν θέλεις να σου κάνουν”, ταιριάζει γάντι με την περίπτωση. Πες με ρομαντικό, αλλά για μένα η σχέση φέρνει τέτοιο δέσιμο ανάμεσα σε δυο άτομα, που η σκέψη και μόνο ότι με μια πράξη μπορείς να διαλύσεις τον άλλο, με τρομάζει απίστευτα.

Αν πάλι το να στεναχωρήσεις τον άλλο δεν μοιάζει να σε απασχολεί ιδιαίτερα, μάλλον δεν επένδυσες ποτέ σε αυτή τη σχέση, ή απλά οι μακροχρόνιες σχέσεις δεν είναι για σένα. Τι να κάνουμε, δεν είναι τα πάντα για όλους.

Επειδή όμως εσύ δεν μπορείς να υπακούσεις στους κανόνες της μονογαμίας, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να βλάπτεις την ψυχολογία των ατόμων με τα οποία εμπλέκεσαι. Ο σεβασμός στα αισθήματα του άλλου, είναι ένδειξη και αυτοσεβασμού.