SEX

Το stalking κάνει κακό στην υγεία

Ένας δημοσιογράφος του Oneman εξηγεί γιατί από την κακή συνήθεια του διαδικτυακού stalking, μόνο χαμένος μπορείς να βγεις.

Τα αθώα χρόνια πριν την έξαρση των social media, στο μυαλό όλων η εικόνα του stalker ήταν αρκετά ξεκάθαρη.

Όλοι φανταζόμασταν κάποιον μυστήριο τύπο, ντυμένο με καμπαρντίνα, ο οποίος κρυβόταν στο σκοτάδι, παραμόνευε πίσω από θάμνους και παρακολουθούσε διαρκώς το παράθυρο του θύματός του, έχοντας σαν πιστό σύντροφο ένα ζευγάρι κιάλια ή μια φωτογραφική μηχανή.

Ένας παραδοσιακός stalker, όταν αποφάσιζε να γίνει λίγο πιο επιθετικός, έστελνε ανώνυμα σημειώματα στο αντικείμενο του πόθου του, το έπαιρνε τηλέφωνο και δεν μιλούσε, κάποιες φορές αναγκαζόταν να προσεγγίσει ακόμα και τους φίλους του, ώστε να καταφέρει να βρεθεί πιο κοντά στο στόχο του.

 

Κι όσο κι αν είναι δυσκολότερο πλέον να μπλέξεις με το νόμο, είναι αρκετά ευκολότερο να εκτεθείς. Ακόμη κι αν είσαι “επαγγελματίας” stalker όμως και έχεις εξασκηθεί στο να καλύπτεις πλήρως τα ίχνη σου, το κακό που κάνεις στον εαυτό σου είναι μεγαλύτερο από τους κινδύνους που αντιμετωπίζεις.

Θα σου εξηγήσω τι εννοώ, χωρίζοντας το stalking σε τρεις βασικές κατηγορίες: To stalking πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της σχέσης. Πριν προχωρήσω στη βαθυστόχαστη ανάλυση, ένα fun fact:

 

O stalker πριν τη σχέση

Μόλις γνώρισες μια κοπέλα, η οποία σου κέντρισε το ενδιαφέρον. Μέχρι εδώ καλά. Αποφασίζεις πως πριν την προσεγγίσεις, καλό θα ήταν να μάθεις κάποια πράγματα για εκείνη. Μαζί σου. Από που θα αντλήσεις λοιπόν τις πληροφορίες που αποζητάς; Μα φυσικά από τo Facebook και τα λοιπά αγαπημένα κοινωνικά δίκτυα.

 

Ένα stalking το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει πολλές μεθόδους. Αρχικά κοιτάς το relationship status, αλλά μεταξύ μας, ελάχιστοι δηλώνουν πλέον στο προφίλ τους αν βρίσκονται σε σχέση. Έπειτα, κοιτάς ποιους κοινούς φίλους έχετε, πού συνηθίζει να βγαίνει, ποιο σχολείο τελείωσε και πού σπούδασε. Στη συνέχεια ακολουθεί εξερεύνηση όλων των φωτογραφιών της και των status updates μέχρι την ημέρα που άνοιξε το προφίλ της.

Μετά το παιχνίδι χοντραίνει. Σειρά έχουν τα likes που κάνει και της κάνουν. Δημιουργείς εξισώσεις προσπαθώντας να καταλάβεις αν υπάρχει κάποιο pattern σε αυτά. Υπάρχει κάποιος που της κάνει like συνέχεια; Αν ναι, είναι το αγόρι της ή μήπως απλά κάποιος που επίσης τη γουστάρει; Η ίδια χαρίζει απλόχερα τα like της σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο; Εμφανίζεται κάποιος σε περισσότερες φωτογραφίες απ’ όσες είναι φυσιολογικό για κάποιον απλό φίλο; Ερωτήματα που παλεύεις να απαντήσεις, συνήθως αργά το βράδυ, καθισμένος μπροστά στον υπολογιστή σου. Ερωτήματα στα οποία δεν πρόκειται να βρεις ποτέ τη σωστή απάντηση και στο μυαλό σου το επικρατέστερο σενάριο θα είναι πάντοτε το χειρότερο.

 

Στη συνέχεια, σαν καλός ντετέκτιβ, γράφεις σε έναν νοητό μαυροπίνακα -καλά μπορεί να είναι και υπαρκτός, ποιος είμαι εγώ να σε κρίνω;- τα συμπεράσματά σου και χαράζεις τη στρατηγική σου. Σωστά; Λάθος.

Ειλικρινά, γιατί να βάλεις τον εαυτό σου σε αυτή τη διαδικασία; Γιατί να υποθέτεις ότι ο ενοχλητικός ξάδερφος της, ο οποίος έχει κάνει like και στα 782 post της, είναι το αγόρι της; Γιατί να χάνεις χρόνο προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσεις τα σημάδια ώστε να καταλάβεις αν είναι ελεύθερη, ενώ μπορείς απλά να της στείλεις ένα μήνυμα, ζητώντας της ευγενικά να βγείτε για ένα ποτό; Αν το κορίτσι είναι δεσμευμένο ή δεν ενδιαφέρεται, θα σε απορρίψει, αλλά μεταξύ μας, τι έχεις να χάσεις; Αυτός είναι ο αξιοπρεπής τρόπος να το πολεμήσεις.

 

Με αυτόν τον τρόπο, θα γλιτώσεις και χρόνο αλλά κυρίως κόπο, καθώς θα αποφύγεις δεκάδες ώρες μπροστά στην οθόνη σου, προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσεις τις συνήθειες και τα γούστα της καψούρας σου. Αν θες να μάθεις καλύτερα την κοπέλα που σου αρέσει, επιδίωξε να το κάνεις από κοντά (διευκρίνιση: ζήτα της να βγείτε εννοώ, μην αρχίσεις να την ακολουθείς). Άλλωστε έτσι θα τη μάθεις και πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερο βάθος, αφού ο εαυτός που πλάθουμε όλοι στα social media, τείνει να απέχει λίγο από τον κανονικό.

Συμπέρασμα: Το stalking στην κοπέλα που σου αρέσει επιτρέπεται μόνο σε ένα πολύ μικρό και φυσιολογικό βαθμό. Θεμιτό να προσπαθήσεις να καταλάβεις έπειτα από μια πρόχειρη βόλτα στο προφίλ της αν είναι ελεύθερη, λογικό να χαζέψεις 3-4 παλιές φωτογραφίες της, έτσι για το καλό. Αν όμως περνάς στο προφίλ της περισσότερες ώρες κι από τους προγραμματιστές του Facebook, υπάρχει πρόβλημα. Κάνε την απαραίτητη αναγνωριστική βόλτα και στη συνέχεια ανάλαβε δράση.

Ο stalker στη σχέση

 

Κατάφερες με το καλό να ρίξεις την κοπέλα και πλέον είστε ζευγάρι. Συγχαρητήρια, σου εύχομαι να το πέτυχες με όσο λιγότερο stalking γίνεται. Τώρα που το κερδίσαμε το κορίτσι, τι κάνουμε; Συνεχίζουμε να περνάμε τη μισή μας ημέρα στις σελίδες της στα social media, ή το παίζουμε υπεράνω;

Καταλαβαίνω απόλυτα την περίεργειά σου να εξερευνήσεις τα διαδικτυακά καμώματα του άλλου σου μισού, αλλά μέχρι έναν βαθμό. Θεμιτό να θέλεις να γνωρίζεις αν ποστάρει τραγούδια στο wall του πρώην της ή αν διασκεδάζει στην τοποθεσία Posidonio ενώ σου έχει πει πως θα περάσει τη βραδιά στο σπίτι της, ωστόσο μην φτάσεις στο άλλο άκρο.

Ποιο είναι αυτό; Να παρακολουθείς κάθε like που κάνει, κάθε σχόλιο που αφήνει, κάθε της mention στο Twitter. Απ’ αυτόν το δρόμο δεν υπάρχει γυρισμός. Ένας τσακωμός επειδή μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας έκανε τρία like σε ποστ ενός αγνώστου σε σένα άντρα, είναι ένας τσακωμός που δεν θα οδηγήσει πουθενά. Στα μάτια της θα είσαι ο ζηλιάρης που την stalkαρει και δεν την εμπιστεύεται, ενώ αν δεν της μιλήσεις και τα κρατήσεις μέσα σου, τα σενάρια που θα φτιάξεις στο μυαλό σου θα σε κάνουν να εκραγείς. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα σαν να λέμε.

 

Άστην να κάνει like όπου θέλει, να μιλήσει στο Twitter με όποιον θέλει και να ακολουθήσει στο instagram όποιον εκείνη επιθυμεί.

Συμπέρασμα: Όπως και στo stalking πριν τη σχέση, έτσι και κατά τη διάρκεια αυτής, το παν είναι το μέτρο. Μια γρήγορη ματιά στα προφίλ της, έτσι για να γνωρίζεις λιγάκι τι συμβαίνει, δεν έβλαψε κανέναν. Το να μελετάς όμως ποιος της έκανε favorite ένα tweet και να της γκρινιάζεις επειδή από τα 46 like της φωτογραφίας που ανέβασε στο instagram, τα 45 ήταν από άντρες, δεν οδηγεί επίσης πουθενά, παρά μόνο σε περιττούς καυγάδες. Στην τελική δικό σου είναι πλέον το κορίτσι, αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, πώς να υπάρξει σχέση;

O stalker μετά τη σχέση

 

Φτάσαμε αισίως στην τελευταία περίπτωση stalking, η οποία είναι μακράν η πιο συνηθισμένη, η πιο πικρή και η πιο επικίνδυνη. Μιλάω φυσικά για το stalking μετά το χωρισμό.

Ξέρεις πολύ καλά τι εννοώ. Εκείνες τις μαγικές ημέρες που ό,τι και να ανεβάσει στο προφίλ της η κοπέλα σου, εσύ το εκλαμβάνεις είτε ως ένα υπόγειο μήνυμα το οποίο απευθύνεται σε σένα, είτε ως ένδειξη πως βρήκε άλλον.

Ανεβάζει τραγούδι; Οι στίχοι σίγουρα αφορούν είτε εσένα, είτε τον αντικαταστάτη σου. Τι κι αν το τραγούδι που ανέβασε είναι το Du Hast των Ramstein; Με κάποιο μαγικό τρόπο, αυτό το “εσύ έχεις” (γερμανομαθής, είδες; Αμ πως), θα αποκτήσει 45 διαφορετικές ερμηνείες.

Ανεβάζει ένα βίντεο με γάτες; Δεν ανησυχώ, θα βρεις έναν τρόπο να το ερμηνεύσεις. Αν στο video για παράδειγμα εμφανιστούν τέσσερις γάτες, θέλει να σε παραπέμψει στο γράμμα δ, άρα αν σε λένε Δημήτρη, ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΣΟΥ ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΗΝΥΜΑ!!!11. Αν δεν σε λένε Δημήτρη, τότε τον καινούριο της γκόμενο τον λένε Δημήτρη. Ή Δάκη. ΄Η Δευκαλίωνα. Κατάλαβες.

Η πρώην σου αισθάνεται χαρούμενη στην τοποθεσία σπιτάκι της;  Πως γίνεται να έχετε μόλις χωρίσει κι εκείνη να αισθάνεται χαρούμενη; Προφανώς και βρήκε άλλον. Η πρώην σου κι ένας άγνωστος άντρας είναι πλέον φίλοι στο FB και ακολουθήθηκαν και στο Twitter; Ε το βρήκαμε, δεν χρειάζεται να βάλεις ντετέκτιβ, αυτός είναι ο άλλος. Η πρώην σου έχει να εμφανιστεί online 7 ώρες; Σίγουρα θα είναι στο σπίτι του άλλου.

Για να μην τα πολυλογώ, όλα αυτά δεν οδηγούν πουθενά. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να ταλαιπωρείς τον εαυτό σου και να κάνεις σίγουρο ότι δεν πρόκειται να ξεπεράσεις ποτέ την πρώην σου. Ακόμη κι εσύ να ήσουν αυτός ο οποίος έληξε τη σχέση, είναι βέβαιο ότι κατά καιρούς θα τσεκάρεις το προφίλ της, είτε από εγωισμό, είτε από περίεργεια.

 

Συμπέρασμα: Εδώ τα πράγματα δεν χωράνε μεσοβέζικες λύσεις, μέτρο κι άλλα τέτοια ευρωπαϊκά. Η λύση είναι μια: Μόλις η σχέση φτάσει στο τέλος της, καλό θα είναι να αποχωριστείς την κοπέλα σου και από τα social media. Ο πειρασμός να περνάς την κάθε ημέρα σου παρακολουθώντας τη δραστηριότητά της είναι μεγάλος και αποκλείεται να καταφέρεις να αντισταθείς.

Για να έχεις λοιπόν το κεφάλι σου ήσυχο, unfriend, unfollow και τα συναφή, ώστε η μόνη επιλογή που σου απομένει να είναι το παραδοσιακό stalking. Αν είσαι διατεθειμένος να καταφύγεις σε αυτό, να γίνεις ένας πλησιάζων, ε τότε μάλλον δεν έπρεπε να χωρίσεις ποτέ και οφείλεις να κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να τα ξαναβρείτε. Αν δεν τα καταφέρεις, βρες έστω μια στιλάτη και διακριτική καμπαραντίνα, να κάνεις τη δουλειά σου.

Το τελικό πόρισμα

Όπως θα κατάλαβες ήδη από τα εξαιρετικά επιστημονικά και βαθυστόχαστα συμπεράσματα και των τριών περιπτώσεων, το ενδεχόμενο να σου βγει αυτή η συνήθεια σε καλό είναι εξαιρετικά μικρό.

Στο τέλος της ημέρας, αυτός που βλάπτεται πραγματικά, δεν είναι ο αποδέκτης του stalking, αλλά ο δράστης. Κινδυνεύεις να εκτεθείς και να χαλάσεις την εικόνα σου, αλλά ακόμη κι αυτό, είναι το λιγότερο. Τη μεγάλη ζημιά την κάνεις στο μυαλό και την ψυχολογία σου, πλάθοντας σενάρια, ξοδεύοντας χρόνο και φαιά ουσία και φοβούμενος διαρκώς το χειρότερο.

Επομένως, άσε το stalking στους ειδικούς του είδους και φρόντισε να αντισταθείς στον πειρασμό. Η ημέρα που στο κάτω μέρος των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης θα αναγράφεται με μεγάλα γράμματα ένα “Το stalking κάνει κακό στην υγεία”, δεν αργεί.