OSCARS

31 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν τα φετινά Όσκαρ

Ετοιμαζόμαστε για τη φετινή απονομή, με την Καλύτερη Ταινία να παίζει ανάμεσα σε τρεις υποψήφιους.

Αυτή την Κυριακή απονέμονται τα φετινά Όσκαρ τα οποία περιέργως, και σε αντίθεση με τις πιο συνήθεις διαδικασίες, μοιάζουν αρκετά προβλέψιμα στις περισσότερες κατηγορίες εκτός από την μεγαλύτερη όλων, την Καλύτερη Ταινία. Το πιθανότερο είναι πως θα φτάσουμε ως εκείνο το σημείο της βραδιάς με 3 ταινίες να είναι πιθανό να κερδίσουν αυτό το Όσκαρ.

Όμως το δράμα δεν εξαντλείται εκεί. Θα λάβει μεγαλύτερο standing ovation o ΝτιΚάπριο ή ο Σταλόνε; Θα φύγει το “Mad Max” με τα περισσότερα βραβεία; Θα κερδίσει Όσκαρ η Lady Gaga λίγο μετά τη Χρυσή Σφαίρα; Και κυριότερα όλων, πώς θα αντιμετωπίσει ο παρουσιαστής Κρις Ροκ το μεγαλύτερο φετινό οσκαρικό θέμα, την επίμονη λευκότητα των βραβείων

Για να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένη για τη φετινή απονομή, μαζεύουμε μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν φτάσει το βράδυ της Κυριακής και ο Κρις Ροκ κάνει το πρώτο του αστείο.

Θα πάρει το Όσκαρ ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο; Θα το δεις ζωντανά και αποκλειστικά την πιο λαμπρή γιορτή του κινηματογράφου στα κανάλια Novacinema την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου. Επίσης  η τελετή των βραβείων Oscar είναι διαθέσιμη στο Nova GO τόσο live όσο και On Demand, και μάλιστα για τους συνδρομητές των καναλιών Novacinema είναι εντελώς δωρεάν.

1. Ο ΝτιΚάπριο θα κερδίσει το Όσκαρ.

2. Οι ευχαριστήριοι λόγοι φέτος θα είναι λιγότερο βαρετοί. Οι παραγωγοί της τελετής ζήτησαν από κάθε υποψήφιο να τους δώσει μια λίστα με ονόματα που θέλει να ευχαριστήσει, τα οποία θα τρέχουν στο κάτω μέρος της οθόνης όσο ο νικητής χρησιμοποιεί το χρόνο του για να πει κάτι ας πούμε πιο ουσιαστικό από μια λίστα σούπερ μάρκετ με ονόματα ατζέντηδων. Σίγουρα αυτό θα χαροποιεί τον Συλβέστερ Σταλόνε γιατί έτσι μάλλον δε θα ξεχάσει πάλι να ευχαριστήσει τον Ράιαν Κούγκλερ.

 

3. Τελοσπάντων, όλα αυτά είναι για τους ερασιτέχνες, ο Στίβεν Σόντερμπεργκ το έλυσε το θέμα χρόνια πριν, χωρίς να χρειάζεται καμία παρότρυνση από παραγωγούς και on-screen κάρτες.

4. Το “Revenant” έχει τις περισσότερες υποψηφιότητες με 12, μεταξύ των οποίων βρίσκονται όλες οι τεχνικές κατηγορίες. Δεν έχει προταθεί για Όσκαρ Σεναρίου, ούτε για το SAG συνολικού καστ, αλλά είναι φαβορί για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

5. Το “Mad Max: Fury Road” ακολουθεί με 10 υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται επίσης όλες οι τεχνικές κατηγορίες. Ούτε αυτό έχει προταθεί για Όσκαρ Σεναρίου.

 

6. Το “Mad Max: Fury Road” είναι η μοναδική υποψήφια για Καλύτερη Ταινία.

6. Οι ταινίες που διεκδικούν το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας είναι συνολικά 8, για κάποιο λόγο. “The Revenant”, “Mad Max: Fury Road”, “Spotlight”, “The Big Short”, “The Martian”, “Bridge of Spies”, “Room” και “Brooklyn”. Δε θυμάμαι να έχω ξαναβάλει 3 αστεράκια σε τόσες πολλές υποψήφιες για Καλύτερη Ταινία όσα χρόνια βλέπω Όσκαρ.

7. Οι υποψήφιες για Καλύτερη Ταινία παιγμένες από μωρά.

 

8. Αν κερδίσει την κατηγορία Καλύτερης Φωτογραφίας για το “Revenant”, o Εμάνουελ Λουμπέζκι θα γίνει ο πρώτος στην ιστορία του θεσμού που κερδίζει για 3 συνεχόμενα χρόνια, ένας αληθινός Σεργκέι Μπούμπκα, ένας Μάικλ Τζόρνταν, ένας Τομ Μπρέιντι της κινηματογραφικής κάμερας.

9. Ο Εμάνουελ Λουμπέζκι εκτός από εντυπωσιακά μονοπλάνα στο σινεμά παίρνει και τρομερές φωτογραφίες στο instagram.

10. Ο Έννιο Μορικόνε είναι 87 χρονών. Αν κερδίσει Όσκαρ για τη μουσική του “Hateful 8” θα γίνει ο γηραιότερος νικητής της κατηγορίας.

11. Στην οσκαρική σκηνή θα ερμηνεύσουν τραγούδια υποψήφια για Όσκαρ η Lady Gaga, ο Σαμ Σμιθ (αυτό για το “Spectre” που όλοι μισούν αλλά αυτό κερδίζει βραβεία εδώ κι εκεί) και ο The Weeknd. Προσωπικά θα χαρώ όποιο τραγούδι κι αν κερδίσει: Του The Weeknd επειδή είναι από το “Fifty Shades of Grey” και δε βλέπω την ώρα να χρησιμοποιήσω τη φράση “το βραβευμένο με Όσκαρ ‘Fifty Shades of Grey’”, του Σαμ Σμιθ για τη φάση, και της Lady Gaga επειδή θα είναι το δεύτερό της βραβείο στο δρόμο για το EGOT. (Έχει ήδη 6 Γκράμι.)

 

12. Οι υποψήφιες για Καλύτερη Ταινία μέσα από το “Winnie the Pooh”.

13. Ο Συλβέστερ Σταλόνε μπορεί να κερδίσει Όσκαρ ερμηνείας.

14. Κανείς μη λευκός ηθοποιός δεν είναι υποψήφιος για Όσκαρ ερμηνείας. Αλλά αυτό το ξέραμε. Η Ακαδημία ως αντίδραση σε αυτό το θλιβερό γεγονός προχώρησε σε άμεσες κινήσεις με στόχο να αλλάξει τη σύνθεσή της μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια σε κάτι που μοιάζει περισσότερο με τον κόσμο γύρω μας και λιγότερο με τραπέζι ιδιοκτητών ελίτ λέσχης του 1929.

15. Ο Κρις Ροκ έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ όλες αυτές τις μέρες αλλά υπάρχει τεράστιο βάρος στην εμφάνισή του ως παρουσιαστή λόγω ακριβώς αυτού του χαμού. Ο παραγωγός της τελετής δήλωσε πως ο Ροκ ξαναέγραψε κάποια αστεία του εναρκτήριου μονολόγου του για να κάνει αναφορά στα Λευκά Όσκαρ.

 

16. O Κρις Ροκ ήταν φοβερός όταν παρουσίασε τα Όσκαρ πριν μια δεκαετία.

17. Τα δύο φαβορί για τον Β’ Γυναικείο Ρόλο είναι στην πραγματικότητα πρωταγωνίστριες στις ταινίες τους. Αλίσια Βικάντερ (που μάλλον θα κερδίσει) για το “Danish Girl” και Ρούνει Μάρα για το “Carol” δεν έχουν καμιά δουλειά σε αυτή την κατηγορία αλλά τι τα θες τώρα, για τα Όσκαρ μιλάμε, φασούλα.

18. Αν υποθέσουμε ότι οι άλλες 3 ερμηνευτικές κατηγορίες έχουν τα πανίσχυρα φαβορί τους (ΝτιΚάπριο, Σταλόνε και Μπρι Λάρσον), η Β’ Γυνακείου είναι η πιο ανοιχτή, και ταυτόχρονα εκείνη που ιστορικά έχουν συμβεί οι μεγαλύτερες εκπλήξεις, οπότε έχε το νου σου, μπορεί να γίνει κανά κουφό. Όπου κουφό = να κερδίσει το Όσκαρ κάποια ηθοποιός που όντως είναι Β’ Ρόλος. Δε θα με σόκαρε ΤΕΛΕΙΩΣ αν ας πούμε το κέρδιζε εδώ η Ρέιτσελ ΜακΆνταμς για το “Spotlight”, ειδικά αν αυτό πρόκειται να πάρει και την Ταινία.

19. Αν το κερδίσει η Κέιτ Γουίνσλετ για το “Steve Jobs”, κάτι που επίσης δε θα ήταν καθόλου απίθανο, τότε ας προετοιμαστούμε για μπόλικη νοσταλγία “Τιτανικού” εκείνη τη βραδιά και τις αμέσως επόμενες μέρες: 19 χρόνια μετά, η πάλαι ποτέ εμπορικότερη ταινία όλων των εποχών ενδέχεται να δει τους δύο πρωταγωνιστές της βραβευμένους με Όσκαρ την ίδια βραδιά.

 

20. Έχει δει κανείς τον “Τιτανικό” τα τελευταία 10 χρόνια;

21. Το “Spotlight” μπορεί να κερδίσει Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας με 2 μόνο βραβεία. (συν το Σενάριο.) Ή έστω με 3 αν πάρει και τον Β’ Γυναικείο Ρόλο.

22. Το “The Big Short” μπορεί να κερδίσει Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας με 2 μόνο βραβεία. (συν το Σενάριο.) Ή έστω με 3 αν πάρει και το Μοντάζ.

23. Οι προηγούμενες ταινίες των φετινών υποψηφίων για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας: “Happy Feet 2” (Τζορτζ Μίλερ), “Frank” (Λένι Άμπραμσον), “Anchorman 2” (Άνταμ ΜακΚέι), “The Cobbler” με τον Άνταμ Σάντλερ (Τομ ΜακΚάρθι), “Birdman” (Αλεχάντρο “Τζι” Ινιάριτου).

 

24. Αν ο Ινιάριτου κερδίσει Όσκαρ Σκηνοθεσίας θα γίνει ο πρώτος σκηνοθέτης τα τελευταία 65 χρόνια που θα κερδίσει για διαδοχικές χρονιές.

25. Το Μεξικό σε αυτή την περίπτωση θα κάνει threepeat στην κατηγορία, μετά τον Ινιάριτου για το “Birdman” και τον Κουαρόν για το “Gravity”.

26. Αν επιπλέον κερδίσει ΚΑΙ το “Revenant” Καλύτερη Ταινία, τότε θα συμβεί κάτι για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού: Ποτέ ξανά δεν έχει κερδίσει 2 συνεχόμενες χρονιές Ταινία + Σκηνοθεσία ο ίδιος σκηνοθέτης. Δύο μόνο σκηνοθέτες έχουν κάνει repeat, ο Τζον Φορντ με “Grapes of Wrath” και “How Green Was My Valley” (40-41) και ο Τζόζεφ Μάνκιεβιτς με “A Letter to Three Wives” και “All About Eve” (49-50) όμως και στις δύο αυτές περιπτώσεις το Καλύτερης Ταινίας το κέρδισαν μόνο τη δεύτερη χρονιά τους, χάνοντάς το την πρώτη.

27. Συγγνώμη αν σε πρήξαμε με τα trivia. Παίξε το κυνήγι του Όσκαρ με τον Λίο σε 8-bit.

 

Εμένα πονάει το χέρι μου.

28. Η κατηγορία Καλύτερου Animation είναι εκπληκτική φέτος. “Anomalisa”, “Boy & the World”, “Shaun the Sheep”, “When Marnie Was There”, “Inside Out”. Διαφορετικές χώρες, διαφορετικό επίπεδο εξάρτησης από τη βιομηχανία, διαφορετικά στυλ, θεματικές και νοοτροπίες. Υπέροχο line-up. Το “Inside Out” θα κερδίσει αλλά μπράβο σε όλους και όλες.

 

29. Το Ξενόγλωσσο λογικά θα πάει στο “Son of Saul” αλλά και το “Mustang” είναι υπέροχο.

30. Στα ντοκιμαντέρ υποπτεύομαι θα κερδίσει το “Amy”, που είναι πολύ ωραίο, αλλά το “The Look of Silence” είναι μάλλον το μεγαλύτερο κινηματογραφικό επίτευγμα όλων. Όλων των ταινιών που είναι υποψήφιες γενικώς φέτος εννοώ.

 

31. Το “Revenant” ήταν πολύ δύσκολο να γυριστεί.

Oscar σημαίνει κανάλια Novacinema. Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στις 03:30 μετά τα μεσάνυχτα προβάλλουν για 19η συνεχόμενη χρονιά την λαμπερή Τελετή Απονομής των Βραβείων Oscar, ζωντανά και αποκλειστικά από το Λος Άντζελες! Επίσης  η τελετή των βραβείων Oscar είναι διαθέσιμη στο Nova GO τόσο live όσο και On Demand, και μάλιστα για τους συνδρομητές των καναλιών Novacinema είναι εντελώς δωρεάν