OSCARS

“Ο κόσμος αγαπά και περιμένει τα Όσκαρ”

Η Αγάπη Κεφαλογιάννη, Διευθύντρια Προγράμματος Nova, μας μιλά για τις συναρπαστικές βραδιές που μας έχουν χαρίσει τα Όσκαρ και η Nova 18 χρόνια τώρα.

Είχαμε ξαναμιλήσει με την Αγάπη πριν περίπου έναν χρόνο, όταν συζητούσαμε τον τρόπο με τον οποίο φτάνουν οι τηλεοπτικές σειρές από το Los Angeles στο σαλόνι μας. Φέτος, η αφορμή είναι η βραδιά που κάθε χρόνο όλος ο κόσμος του σινεμά περιμένει με αγωνία.

Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου στις 03:30 τα κανάλια Novacinema 1 & Novacinema 1HD προβάλλουν για 18η συνεχόμενη χρονιά την λαμπερή Τελετή Απονομής των Βραβείων Oscar, ζωντανά και αποκλειστικά από το Λος Άντζελες!

Τα Όσκαρ είναι θεσμός. Αλλά είναι θεσμός και για τον Έλληνα τηλεθεατή ο οποίος εδώ και 18 χρόνια συντονίζεται στα κανάλια της Nova για να ζήσει από πρώτο χέρι όσα συμβαίνουν στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Η Διευθύντρια Προγράμματος Nova είναι σίγουρα ο κατάλληλος άνθρωπος για να μας βάλει ακόμα περισσότερο σε κλίμα για τη βραδιά που θα ζήσουμε την Κυριακή.

Τα αγαπά τηλεοπτικά ο Έλληνας θεατής τα Όσκαρ; Βλέπετε μεγαλύτερη ας το πούμε συγκέντρωση του κόσμου στα κανάλια Νovacinema το μήνα πριν και μετά τα Όσκαρ αλλά και την ίδια τη βραδιά;

O κόσμος όχι μόνο τ’ αγαπά αλλά και τα περιμένει. Όπως κι εμείς! Μην ξεχνάτε ότι τα Oscars είναι στη Nova 18 χρόνια! Ο Φεβρουάριος “χτίζεται” κάθε χρόνο “Οσκαρικά” στα κανάλια μας με την έννοια ότι φροντίζουμε πάντα να έχουμε αξιόλογα αφιερώματα και πολλές Οσκαρικές ταινίες από όλες τις δεκαετίες στην Οσκαρική ζώνη Nova Stars. Φέτος ξεκινήσαμε από το 1960 μέχρι και σήμερα και μέσω Nova Stars μεταδόθηκαν οι μεγαλύτερες επιτυχίες ανά δεκαετία από το «Bonnie & Clyde» και τον «Τιτανικό» μέχρι το «Little Miss Sunshine», το «Monster» και φυσικά ήδη έχουν ξεκινήσει να προβάλλονται κάποιες από τις φετινές υποψήφιες ταινίες, όπως «The Grand Budapest Hotel» και «Captain America: The Winter Soldier».

Γιατί Όσκαρ; Τι το μοναδικό έχει ως event και επιστρέφει η Nova τόσα χρόνια σε αυτό;

Ξεκινώντας από την τελετή και φτάνοντας μέχρι του ποιος τελικά παίρνει το αγαλματάκι, όλα έχουν φοβερό ενδιαφέρον και ιδιαίτερη λάμψη. Από τις backstage συνεντεύξεις, τα τελευταία νέα, τις ανακοινώσεις των υποψηφιοτήτων που επίσης δείχνουμε, αλλά και την Τελετή αυτή καθαυτή, όλα συνθέτουν ένα μήνα γιορτινό με ιδιαίτερη αξία για τους συνδρομητές μας! Η Ακαδημία μας εμπιστεύεται ένα πολύ ακριβό προϊόν και πλούσιο υλικό και εμείς στη συνέχεια το αναδεικνύουμε με όλα τα μέσα: Έτσι μπορεί καθένας που είναι συνδρομητής μας να δει τα Oscars ξενυχτώντας με τους φίλους του, ή να τα γράψει στο PVR του και να τα δει όποτε θέλει ή να τα δει την Καθαρά Δευτέρα – που πάλι πέφτει να είναι η επόμενη μέρα και φέτος – από το laptop ή το smartphone ή το tablet του, όπου και αν βρίσκεται, μέσω της βραβευμένης υπηρεσίας Nova GΟ. Μπορεί να το δει με σχολιασμό από τους εκλεκτούς Πόλυ Λυκούργου και Γιώργο Κρασσακόπουλο ή στην πρωτότυπη μετάδοση τους, και να τα απολαύσει on demand στις επόμενες μέρες και για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ποια είναι η αγαπημένη σας Οσκαρική ανάμνηση;

Από πλευράς εσωτερικής προετοιμασίας εδώ στην Κάντζα, μια χρονιά που χιόνιζε και κυριολεκτικά αδειάζαμε το χιόνι από τα δορυφορικά πιάτα πριν την έναρξη… είναι μια από τις στιγμές που όλοι θυμόμαστε! Πάντα με τη χαρά του ότι τα καταφέραμε ξανά σαν ομάδα and we made it happen!

Από τις Απονομές φυσικά τη χρονιά -νομίζω ήταν το 1999- που ο Ρομπέρτο Μπενίνι πήρε το Όσκαρ για το «La Vitta e Bella». Συγκλονιστική, αυθόρμητη και απροετοίμαστη έκρηξη της απόλυτης ευτυχίας! Αξέχαστη βέβαια πάντα μένει και η Μέριλ Στριπ που παραδίδει μαθήματα αυτογνωσίας και ισορροπίας μόνο με το βλέμμα της στη σκηνή.

Υπάρχει κάποια χρονιά που ξεχώρισε για τη Nova; Οι χρονιές με ποιες ταινίες κάνουν τους μεγαλύτερους αριθμούς;

Οι δυνατές ταινίες που έχουν ακουστεί σίγουρα γράφουν και στα κανάλια μας, όμως όχι μόνο αυτές. Έχουμε παρατηρήσει ότι και μικρότερες ή ανεξάρτητες ταινίες, που έκαναν ίσως χαμηλότερα εισιτήρια, γράφουν επίσης στις διάφορες προβολές τους στα κανάλια μας γεγονός που αποκαλύπτει ότι ο κόσμος περιμένει να δει και ψάχνει. Ας πούμε φέτος τέτοιες περιπτώσεις ήταν οι ταινίες «Her», «Nebraska» αλλά και το «Dallas Buyers Club». που αν και πήραν Oscars δεν απευθύνονται εύκολα σε όλα τα κοινά.

A.M.P.A.S

Ο φετινός παρουσιαστής είναι ο Νιλ Πάτρικ Χάρις και αναμένεται εξαιρετικός. Με ποιου προηγούμενου παρουσιαστή το show έχετε διασκεδάσει περισσότερο;

Πάντα με τον Billy Crystal!

Εσείς έχετε κάποιο τελετουργικό για την βραδιά των Όσκαρ;

Όπως καταλαβαίνετε ναι! Η “Nova Oscars team” μαζεύεται από νωρίς… και μένει μέχρι το ξημέρωμα. Όλοι με κέφι χαμόγελα και απαραίτητο καφέ ανά χείρας … για τη βραδιά που ξεκινά. Ta PCs ανοίγουν καθώς οι τελευταίες οδηγίες από την Ακαδημία καταφθάνουν, τα ανανεωμένα σενάρια μεταφράζονται στη λεπτομέρεια, τα sattelite details διπλοτσεκάρονται από το broadcast department και είμαστε όλοι έτοιμοι για τη μετάδοση! Η δημοσιογράφος και κριτικός της Nova Πόλυ Λυκούργου με τον Γιώργο Κρασσακόπουλο είναι ήδη στο booth για τον σχολιασμό ενώ το μοντάζ και ο υποτιτλισμός είναι σε επιφυλακή για την προετοιμασία της υποτιτλισμένης version που θα παίξει το επόμενο βράδυ στα κανάλια. Στιγμές με πολύ δημιουργία και αδρεναλίνη, που δένουν την ομάδα!

Κόκκινο χαλί ή απονομή βραβείων; Τι είναι για εσάς πιο συναρπαστικό;

Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να δω απονομή χωρίς το κόκκινο χαλί! Όλοι ενδιαφερόμαστε για το ποιος πήγε με ποιον και τι φόρεσαν οι υποψήφιες! Όλοι, όσο κι αν θέλουμε να δούμε τα βραβεία, κλέβουμε ματιές στο λαμπερό pre show που φωτίζει με την παραμυθένια λάμψη του Hollywood τη βραδιά! Έτσι, όσο κι αν σίγουρα στο τέλος της ημέρας όλοι της τελετή θέλουμε να δούμε, νομίζω ότι είναι άρρηκτα δεμένα τα δύο.

Με ποια βράβευση έχετε ενθουσιαστεί περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια;

Με την Βράβευση του Daniel Day Lewis στον Lincoln.

Και ποια ταινία υποστηρίζατε πολύ και θέλατε να έχει κερδίσει αλλά έχασε το βραβείο;

Κατά καιρούς σε πολλές… Μπορώ να θυμηθώ τo «Remains of the Day» που περίμενα τον μοναδικό Anthony Hopkins, το 2002 το «Gangs of New York» που είναι από τις πολύ αγαπημένες μου, και πέρυσι το «American Hustle».

Φέτος ποια είναι η ταινία που θέλετε να θριαμβεύσει και ποιες ερμηνείες;

Δεν ξέρω αν κάποια θα θριαμβεύσει, γιατί έχουμε πολλές καλές διαφορετικού ύφους ταινίες. Ξεχωρίζω το «Still Alice» και πιστεύω ότι η Julianne Moore αξίζει πραγματικά να ξεχωρίσει. Ταυτόχρονα ο Bradley Cooper στο «American Sniper», αλλά και ο JK Simmons στο «Whiplash» είναι συγκλονιστικός καθώς και ο Eddie Redmayne «The Theory of Everything».

Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου βλέπουμε τα Όσκαρ στις 3:30 μέσα από τα Novacinema1 & Novacinema1HD και τα σχολιάζουμε μέσω live blog στο ΟΝΕΜΑΝ.