STYLE

13 μικρά μαθήματα ζωής για να γίνεις ο barista της παρέας σου

Ζούμε σε μια χώρα που η πλειοψηφία των πολιτών της θεωρεί ότι κάνει φανταστικό καφέ. Το “θεωρεί” είναι το σημαντικό ρήμα στην προηγούμενη πρόταση.

Τόσες και τόσες δημοσκοπήσεις έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στην Ελλάδα, ούτε ένας δεν βρέθηκε να θέσει την σωστή ερώτηση. Αυτή που λέει: “Ξέρεις να φτιάχνεις καφέ;”. Και είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε αυτή την ερώτηση, είτε τη θέταμε για τον Nescafé frappé είτε την θέταμε για τον Nescafé, θα παίρναμε μία αφοπλιστική απάντηση εμπλουτισμένη με ύφος χιλίων καρδιναλίων που θα έλεγε “εννοείται, φτιάχνω πολύ καλό καφέ”.

Μας αρέσει ιδιαίτερα να υπερηφανευόμαστε ως λαός για την τέχνη μας στον καφέ. Και το έχουμε πολύ εύκολο να πούμε ότι φτιάχνουμε τον καλύτερο καφέ της πόλης, με ελάχιστες μάλιστα πιθανότητες να αποδείξουμε στους ανθρώπους στους οποίους το λέμε ότι έχουμε δίκιο. Γιατί ας είμαστε ειλικρινείς. Σε πόσους ανθρώπους φτιάχνεις καφέ μέσα στη μέρα; Για πόσους είσαι ο προσωπικός τους barista;

 

Και ναι, ξέρω ότι πολλές φορές δεν έχει σημασία να φτιάχνεις έναν καλό Nescafé frappé ή έναν καλό Nescafé ζεστό. Σημασία έχει να φτιάχνεις το Nescafé frappe και το ζεστό Nescafé που αρέσει σε εσένα. Αλλά όπως σε κάθε τι σε αυτή τη ζωή, έτσι και στο θέμα του καφέ, υπάρχουν κάποιες οδηγίες, κάποιες συμβουλές και κάποιες επιστημονικά μελετημένες ενέργειες οι οποίες αναδεικνύουν αυτό, που εσύ μπορείς να φτάσεις μέχρι το 6, το 8 ή και το 9, και το φτάνουν στο 10.

Ο Nescafé έχει την τέχνη του. Και όπως μπορείς να ανακαλύψεις κι εσύ μέσα από την πλατφόρμα www.nescafeforstarters.gr και τα online μαθήματα barista που θα βρεις εκεί, η τέχνη αυτή βασίζεται σε κάποιες αρχές.

Δεν χρειάζεται να είσαι επαγγελματίας barista για να μάθεις να φτιάχνεις τον ιδανικό Nescafé frappe και ζεστό Nescafé για τους φίλους σου αλλά ακόμα πιο σημαντικά, για τον εαυτό σου. Γίνε ο barista του εαυτού σου και μετά όλων των υπολοίπων.

Ο ζεστός Nescafé

3 γραμμάρια καφέ Nescafé Classic είναι μια χαρά για μια κούπα 200ml. Αυτό είναι περίπου ενάμιση κουταλάκι του γλυκού.

– Το νερό οφείλει να είναι γύρω στους 80 βαθμούς Κελσίου οπότε είτε το ζεσταίνεις σε βραστήρα είτε σε μπρίκι, προσέχεις να το “κατεβάσεις” πριν φτάσει σε βρασμό.

Ένα κουταλάκι του γλυκού ζεστό νερό αρκεί για να χτυπήσεις το Nescafé σου.

– Τον καφέ μας τον χτυπάμε με περιστροφικές κινήσεις μέχρι να γίνει ωραία σε όψη και υφή η κρέμα μας. Δεν είναι ανάγκη να ξύσεις ή να σπάσεις την κούπα με το κουταλάκι για να χτυπήσεις τον καφέ. Να, όπως ο κύριος στο 02:13

 

– Για να μην κάνει φυσαλίδες ο Nescafé σου, προσθέτεις το ζεστό νερό στα τοιχώματα της κούπας και όχι στο κέντρο της κρέμας.

Ανακατεύεις ξανά τον καφέ σου όταν βάλεις το νερό και πριν προσθέσεις το γάλα σου. Δεν έχουν αναμιχθεί αρκετά τα συστατικά απλά με την προσθήκη του νερού.

Ο Nescafé frappé

– Ένα σωστό ποτήρι για Nescafé frappé είναι περίπου 400 ml. Για την ποσότητα αυτή χρειάζεσαι 4 γραμμάρια καφέ, δηλαδή περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού Nescafé Classic.

– Βάζουμε πρώτα τη ζάχαρη και ύστερα τον Nescafé Classic στο ποτήρι. Αυτό βοηθά στην ομογενοποίηση του μείγματος αν χρησιμοποιούμε μιξεράκι σταθερό ή χειρός και όχι shaker.

– Το κρύο νερό χαλάει τη γεύση του Nescafé frappé. Άρα για να τον χτυπήσουμε χρησιμοποιούμε νερό σε θερμοκρασία δωματίου.

– Για να χτυπήσουμε τον Nescafé frappé θέλουμε 30 ml νερού. Αυτή είναι η ιδανική ποσότητα για να δημιουργήσεις την σωστή κρέμα και τον σωστό αφρό.

– Χτυπάμε για 10 δευτερόλεπτα. Το να το ζαλίσεις για κάνα λεπτό δεν θα κάνει καλύτερο τον καφέ. Πρέπει να έχει ρευστότητα το μείγμα που θα δημιουργηθεί.

Το γάλα μπαίνει μετά τα παγάκια και πριν από το νερό.

– Ο τέλειος Nescafé frappé έχει 2/3 καφέ και 1/3 αφρό. Κάθε άλλη αναλογία δείχνει ότι δεν είσαι και πολύ καλός barista.

Κάνε το κάτι παραπάνω με το Nescafé

Υπάρχουν δεκάδες cocktail εκεί έξω χωρίς αλκοόλ που μπορούν να δημιουργηθούν με βάση το Nescafé. Μπορείς να παρακολουθήσεις το παρακάτω video και να προσπαθήσεις και εσύ.

 

Ποτέ δεν είναι αργά να πάρεις κάποια μαθήματα. Ακόμα και για πράγματα τα οποία θεωρείς ότι είσαι ο καλύτερος του είδους. Δεν είναι κακό να ξεκινάς από την αρχή με λίγη βοήθεια.

Άλλωστε… It all starts with a Nescafé